Onderhoudsbedrijf Onnen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 15 sep 2020 om 16:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 2 oktober 1985 wordt door de commissaris van de koningin in de provincie Groningen, de heer H.J.L. Vonhoff, de nieuw Lijnwerkplaats Onnen officieel geopend welke tegenwoordig bekend staat als het onderhoudsbedrijf Onnen.


Geschiedenis

Verwachte groei

Rond 1980 wordt duidelijk dat door de groei van het materieelpark niet door bestaande lijnwerkplaatsen opgevangen kan worden. in november wordt een werkgroep gevormd die opzoek gaat naar een geschikte locatie voor een werkplaats met een capaciteit voor 900 bakken. De Randstad valt vrijwel direct af omdat daar al voldoende werkplaatsen zijn in Amsterdam en Leidschendam. Er wordt vooral gekeken naar terreinen die al eigendom zijn van de Nederlandse Spoorwegen. Al snel wordt duidelijk dat het voornamelijk om voormalige rangeerterreinen gaat die door de terugloop van het goederenvervoer niet meer nodig zijn. Op het lijstje stonden Elst (Gld), Onnen, Zwolle Rgs en Roosendaal. Nadat bepaald was dat deze nieuwe werkplaats vooral Intercity materieel in onderhouden zouden krijgen vielen Elst en Roosendaal af en later ook Zwolle omdat het terrein in een waterwingebied "het Engelse werk" ligt.


Op de plaats waar nu het onderhoudsbedrijf Onnen gevestigd is lag van 1925 tot 1974 het tractieterrein van het goederenrangeerstation Onnen. Op dit terrein bevond zich een locomotievenloods en een wagenwerkplaats. In juni 1981 valt de keuze op Onnen en in september 1982 wordt het door architecten Ir. A.A. Welfing, Ir P.A. Versnel en Ir. Beterams van Articon B.V. goedgekeurd. Nadat de de oude werkplaats gesloopt is gaat in april 1983 de schop de grond in en wordt de nieuw werkplaats in september 1985 opgeleverd. Omdat een werkplaats voor 900 bakken toch iets veel was en ook om de kosten te beperken wordt besloten om in eerste instantie een werkplaats voor 600 bakken te bouwen die later nog uitgebreid kan worden.Uitbreiding

Werkzaamheden

Speciale projecten

  • Ombouw ICR-park, waarbij de draaistellen van volwielen en nieuwe wiegbalken worden voorzien.

Materieel in onderhoud

Elektrisch materieel

Diesel materieel

Getrokken materieel