ORBIT

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 29 feb 2020 om 14:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'In het kader van het plan om het aantal passages van stoptonende seinen te verminderen, zijn er een aantal maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is het hulp...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In het kader van het plan om het aantal passages van stoptonende seinen te verminderen, zijn er een aantal maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is het hulpmiddel ORBIT. Dit systeem ziet er op toe dat de machinist voldoende remt voor een rood sein. Als dit niet het geval is, dan wordt er een geluidssignaal gegeven met STS. Mocht de machinist hierop niet reageren, dan volgt een alarmsignaal met Rem nu! STS. Het systeem zal echter zelf niet remmen, slechts waarschuwen. De gegevens over de seinbeelden worden ontvangen via GSM-R uit de systemen van de treindienstleiding. De actuele positie van de trein wordt bepaald via GPS. Het systeem is alleen actief op baanvakken met ATB-EG, omdat ATB-NG en ERTMS (European Rail Traffic Management System) al beschikken over remcurvebewaking.

In de zomer van 2013 worden de eerste proeven genomen. Er worden 10 stammen ICRm van dit systeem voorzien. In 2016/2017 wordt de proef uitgebreid met de inbouw van het systeem in . In 2019 en 2020 zullen de laatste treinstellen van de types FLIRT en SNG van het systeem worden voorzien, waarmee al het materieel van NS Reizigers is voorzien van dit systeem.

Bronnen

Van optische telegraaf tot ERTMS - K. van der Meene, R. Jongerius, R. Ankersmit - Maandblad: Op de Rails, 87e Jaargang - 2019 Blz: 385-392 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321