Nieuw Buinen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 16 apr 2019 om 00:09 (Nieuwe pagina)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Nieuw Buinen was een van de haltes in Groningen. De verkorting van het station was Nbn.

Geschiedenis

In 1924 wordt een spoorlijn aangelegd naar Ter Apel Rijksgrens. Deze wordt in 1935 al weer gesloten.

Voor reizigersvervoer wordt het station op 15 mei 1935 gesloten. Voor goederenvervoer sluit het station op . In 1997 wordt het stationsgebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

Tot 19 wordt voor zand- en grindhandel Van der Heide zelflossers met grind aangevoerd. Door de glasfabriek van Heinz wordt glas afgevoerd in In 1960 worden de twee sporen naar de haven opgebroken. In 1967 wordt de spooraansluiting naar de glasfabriek opgebroken.

In 1971 wordt Nieuw Buinen met twee goederentreinen bediend vanuit Stadskanaal. De eerste arriveert vroeg in de ochtend. De tweede komt rond het middaguur aan.


Philips

In 1955 wordt een vestiging van Philips in Stadskanaal gebouwd. De aansluiting wordt in 1960 aangelegd ter hoogte van het voormalige station. Het spoor liep hierbij tot in de expeditieloods, waarin een laad- en losperron was gebouwd. Buiten was een omloopspoor en een aantal kopsporen waar gelost kon worden. Voor het rangeerwerk was een vliegveldtractor aanwezig, die was voorzien van stoot- en trekwerk. In deze fabriek werden beeldbuizen en andere elektronica gemaakt. De wagens werden zowel aan- als afgevoerd in beladen toestand. Vanuit Aachen Rothe Erde worden wagens met beeldbuizen aangevoerd. In 1972 wordt een fabriek in Winschoten geopend voor het produceren van glas. Hiermee komt een einde de aanvoer vanuit Aachen. In 1975 vindt er uitbreiding plaats van de sporen bij Philips. In 1985 wordt de productie van beeldbuizen gestaakt. In 1987 rijdt de laatste trein vanaf Philips.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel Rijksgrens.


Dienstregeling