Moerdijk: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Vervoer bij Wupperman.)
(Geschiedenis en vervoer bij klanten.)
Regel 1: Regel 1:
In het voorjaar van 1970 krijgt de NS het verzoek van het Industrieschap Moerdijk om een spoorverbinding te ontwerpen voor het nieuwe industriegebied dat ten westen van Moerdijk wordt aangelegd aan het Hollands Diep. Er wordt voorgesteld om een enkelsporige lijn aan te leggen naar het emplacement van [[Lage Zwaluwe]]. Deze spoorlijn buigt in Lage Zwaluwe af naar het oosten om met een boog onder de spoorlijn [[Staatslijn I (Breda - Rotterdam)|Dordrecht - Breda]] en Rijksweg 16 door te duiken. Over de Roode Vaart wordt een hoge, vaste brug gebouwd voor de spoorlijn. Op het basisemplacement zullen in eerste instantie twee sporen en twee wissels worden aangelegd. De verkorting van het industriegebied is Mdk.  
+
In het voorjaar van 1970 krijgt de NS het verzoek van het Industrieschap Moerdijk om een spoorverbinding te ontwerpen voor het nieuwe industriegebied dat ten westen van Moerdijk wordt aangelegd aan het Hollands Diep. Er wordt voorgesteld om een enkelsporige lijn aan te leggen naar het emplacement van [[Lage Zwaluwe]]. Deze spoorlijn buigt in Lage Zwaluwe af naar het oosten om met een boog onder de spoorlijn [[Staatslijn I (Breda - Rotterdam)|Dordrecht - Breda]] en Rijksweg 16 door te duiken. Over de Roode Vaart wordt een hoge, vaste brug gebouwd voor de spoorlijn. Op het basisemplacement zullen in eerste instantie twee sporen en twee wissels worden aangelegd. De verkorting van het industriegebied is Mdk. Langs de diverse wegen van het industriegebeied zijn stamlijnen aangelegd. Aan deze stamlijnen zijn diverse aansluitingen gerealiseerd. Als eerste werd de stamlijn langs de Chemieweg aangelegd.
  
 
Op 13 juli 2016 wordt een bord onthuld om de samenwerking tussen ProRail en Havenschap Moerdijk te bekrachtigen voor samenwerking voor het beveiligen van de vijf overwegen rondom/aan de Middenweg en de Orionweg. De overwegen worden voorzien van het type HALI-B, half-automatische lichtinstallaties met (spoor)bomen. Begin september 2017 geeft het havenbedrijf Moerdijk opdracht om op korte termijn een tweede opstelspoor aan te leggen naast het vroegere spoor bij Shell. Hier kunnen dan in de toekomst treinen worden opgesteld die gelost moet worden in Moerdijk, maar waar op dat moment nog geen plaats voor is. Op 11 september 2017 wordt begonnen met de aanleg van dit spoor, dat een lengte krijgt van 700 meter.
 
Op 13 juli 2016 wordt een bord onthuld om de samenwerking tussen ProRail en Havenschap Moerdijk te bekrachtigen voor samenwerking voor het beveiligen van de vijf overwegen rondom/aan de Middenweg en de Orionweg. De overwegen worden voorzien van het type HALI-B, half-automatische lichtinstallaties met (spoor)bomen. Begin september 2017 geeft het havenbedrijf Moerdijk opdracht om op korte termijn een tweede opstelspoor aan te leggen naast het vroegere spoor bij Shell. Hier kunnen dan in de toekomst treinen worden opgesteld die gelost moet worden in Moerdijk, maar waar op dat moment nog geen plaats voor is. Op 11 september 2017 wordt begonnen met de aanleg van dit spoor, dat een lengte krijgt van 700 meter.
  
  
 +
Vanaf 1973 is Shell het eerste bedrijf op het industrieterrein dat een spooraansluiting heeft. Pas in 19 komt er een tweede spooraansluiting, bij .
  
===''Spooraansluitingen''===
+
Moerdijk wordt vanaf 1973 in de ochtend bediend door de bonte trein vanuit [[Rotterdam Zuid Goederen]] naar [{Dordrecht]]. In Dordrecht worden de wagons uit deze trein verdeeld over diverse bedieningen in de regio. Vanaf 1980 komen de aan- en afvoertreinen van de [[Kijfhoek]]. In 1991 is er voldoende vervoer, zodat Moerdijk een eigen verbinding met Kijfhoek krijgt, in plaats van de verdeling via Dordrecht. In 1996 is het vervoer zo omvangrijk, dat er per dag twee bonte treinen rijden tussen de Kijfhoek en Moerdijk. In februari 1997 komt daar een derde trein bij. In de avond komt er een afvaltrein aan in Moerdijk, met afval uit Zuidwest Nederland. Het afvalvervoer gaat eind 2008 over van Railion naar ACTS. In 2011 neemt Locon het afvalvervoer over van ACTS. In 2013 krimpt het vervoer van afval als gevolg van een verhuizing van een deel van het afval naar [[Wijster]]. Slechts uit Zeeland komt dan nog afval. In 2016 rijden de afvaltreinen voor het laatst.
 +
 
 +
Door DB Cargo wordt in 2018 twee tot drie keer per dag een Unit Cargo-trein aan- en afgevoerd. In de ochtend rijden twee aanvoertreinen. De eerste trein bevat voornamelijk wagens voor Shell. De tweede trein bevat wagens voor de overige klanten (GCA, Solines en Wupperman). Rond het middaguur zijn de twee locomotieven klaar met deze bedieningen en keren terug naar Lage Zwaluwe. De locomotief die Shell heeft bediend, rijdt door naar Kijfhoek. In de middag keert de locomotief uit Lage Zwaluwe terug naar Moerdijk om de wagens op te halen die afgevoerd kunnen worden. Aan het eind van de middag rijdt de derde aanvoertrein naar Moerdijk. Deze trein heeft wagens bij zich voor Omya, Coatex en Wupperman. In de avond vindt de afvoer plaats naar Kijfhoek. Daarnaast rijdt er twee keer per week een bloktrein met kalkslurry. Daarnaast komen Captrain en RRF elke werkdag naar de containerterminal met twee tot drie containertreinen.
  
Voor de stamlijn naar de Oostelijke Randweg is er een spooraansluiting aangelegd naar Solines.
+
* '''Laad- en losplaats'''
  
* ''Solines''
+
Ten westen van het driesporige emplacement van de Zuidelijk Randweg, ter hoogte van de overweg met de Middenweg is de openbare laad- en losplaats gelegen.
Het bedrijf Solines is gevestigd aan de Graanweg en heeft sinds mei 2013 een spooraansluiting. Deze spooraansluiting is gedeeltelijk gelegen op het terrein van voddenhandel Marbo. Het bedrijf ontvangt buizen uit  met wagons van de types Eaos, Eanos. Door DB Cargo wordt meerdere keren per week een trein aangevoerd. Tussen december 2016 en 2017 rijdt Captrain wagens met buizen naar Solines. Deze zijn afkomstig uit het Duitse Beddingen.
 
  
Langs de diverse wegen zijn stamlijnen aangelegd. Aan deze stamlijnen zijn diverse aansluitingen gerealiseerd.
 
  
 
=='''Chemieweg'''==
 
=='''Chemieweg'''==
  
Het spoor wordt regelmatig gebruikt als opstelspoor voor wagons die niet direct nodig zijn.
+
De eerste stamlijn die aangelegd wordt, komt te lopen langs de Chemieweg. Aan deze stamlijn komt de aansluiting naar Shell te liggen.
 +
 
 +
===''Spooraansluitingen''===
 +
 
 +
* ''Shell''
 +
Begin jaren'70 wordt de aansluiting aangelegd aan de Chemieweg. In 1973 wordt het complex van Shell geopend. Na de oplevering van de nieuwe stamlijn naar Shell in 2012 wordt de oude stamlijn niet meer gebruikt. Sinds 2016 wordt het spoor regelmatig gebruikt als opstelspoor voor wagons die niet direct nodig zijn.
 +
 
 +
=='''Middenweg'''==
 +
 
 +
 
  
 
===''Spooraansluitingen''===
 
===''Spooraansluitingen''===
  
 
* ''Attero''
 
* ''Attero''
Er zijn in 1997 twee sporen aangelegd met een lengte van 275 meter. Op deze sporen kunnen de containerdraagwagens van het type Sccns worden gelost met behulp van kettingvoertuigen. In februari 1997 ontvangt het bedrijf de eerste afvaltreinen. Er komt afval uit [[Sloe]] ( - 1 april 2016), Bergen op Zoom Kragge (17 maart 1997 - 2015), Tilburg (1 februari 1997 - 2013), [[Acht]] (mei 1997 - 2013, tot zelfs twee keer in de avond), Blerick (), [[Haanrade]] (  - 31 december 2013), [[Maastricht Beatrixhaven]] ( - 31 december 2013). In 2013 gaat het afval uit Tilburg en Acht naar [[Wijster]]. Op 31 maart 2016 rijdt de laatste trein vanuit Sloe naar Moerdijk. Het contract voor het afvalvervoer met de opdrachtgever is beëindigd en het nieuwe contract voorziet niet in vervoer per spoor.
+
Er zijn in 1997 twee sporen aangelegd met een lengte van 275 meter. Op deze sporen kunnen de containerdraagwagens van het type Sccns worden gelost met behulp van kettingvoertuigen. In februari 1997 ontvangt het bedrijf de eerste afvaltreinen. Deze treinen rijden in de avond. Er komt afval uit [[Sloe]] ( - 1 april 2016), Bergen op Zoom Kragge (17 maart 1997 - 2015), Tilburg (1 februari 1997 - 2013), [[Acht]] (mei 1997 - 2013, tot zelfs twee keer in de avond), Blerick (), [[Haanrade]] (  - 31 december 2013), [[Maastricht Beatrixhaven]] ( - 31 december 2013). EInd 2008 neemt ACTS het afvalvervoer over van Railion. In 2011 wint Locon het contract om het afvalvervoer. In 2013 gaat het afval uit Tilburg en Acht naar [[Wijster]]. Op 31 maart 2016 rijdt de laatste trein vanuit Sloe naar Moerdijk. Het contract voor het afvalvervoer met de opdrachtgever is beëindigd en het nieuwe contract voorziet niet in vervoer per spoor.
 +
 
 +
* ''Brenntag''
  
 
* ''Coatex''
 
* ''Coatex''
 
Ketelwagens
 
Ketelwagens
 +
 +
* ''GCA''
 +
Het bedrijf GCA is gevestigd aan de en heeft sinds een spooraansluiting. Het bedrijf reinigt ketelwagens na het vervoer van diverse chemische producten.
  
 
* ''Omya''
 
* ''Omya''
Sinds heeft het bedrijf een spooraansluiting. Er worden knikketelwagens met kalkslurry naar papierfabriek Burgo Ardennes in het Belgische Virton verzonden. Tot december 2012 gingen deze wagons met het Unit cargo verkeer mee naar België. Vanaf die tijd rijdt er twee keer per week een trein van Moerdijk naar Virton. Tussen Moerdijk en Lage Zwaluwe wordt de trein gereden met een 6400 van DB Cargo. Vanaf Lage Zwaluwe wordt de trein getrokken door twee locomotieven Reeks 77 van de NMBS. Per 1 januari 2018 neemt DB Cargo de kalkslurry treinen over van Lineas.
+
Sinds heeft het bedrijf een spooraansluiting. Er worden knikketelwagens met kalkslurry naar papierfabriek Burgo Ardennes in het Belgische Virton verzonden. Tot december 2012 gingen deze wagons met het Unit cargo verkeer mee naar België. Vanaf die tijd rijdt er twee keer per week (woensdag en vrijdag) een trein van Moerdijk naar Virton. Tussen Moerdijk en Lage Zwaluwe wordt de trein gereden met een 6400 van DB Cargo. Vanaf Lage Zwaluwe wordt de trein getrokken door twee locomotieven Reeks 77 van de NMBS. Tussen januari 2010 en februari 2014 rijdt Captrain drie keer per maand een trein met kalkslurry naar het Franse Corbehem. Het vervoer eindigt vanwege de sluiting van de papierfabriek aldaar. Per 1 januari 2018 neemt DB Cargo de kalkslurry treinen over van Lineas.
  
 
* ''Stolthaven''
 
* ''Stolthaven''
In  krijgt het bedrijf Den Hartogh een aansluiting op het spoor. Deze wordt slechts enkele keren in 2003 gebruikt. In 2011 wordt de locatie verkocht aan de Stolt-Nielsen Limited. Het terrein wordt leeggehaald en opnieuw opgebouwd. Dit gebeurd in 2014 en 2015. De spooraansluiting wordt tegelijkertijd uitgebreid. Er worden extra sporen aangelegd en een grote laad- en losinstallatie. Op 14 november 2016 worden door DB Cargo de eerste ketelwagens geplaatst. Dit vervoer rijdt enkele keren per week.
+
In  krijgt het bedrijf Den Hartogh een aansluiting op het spoor. Deze wordt slechts enkele keren in 2003 gebruikt. In 2011 wordt de locatie verkocht aan Stolt-Nielsen Limited. Het terrein wordt leeggehaald en opnieuw opgebouwd. Dit gebeurd in 2014 en 2015. De spooraansluiting wordt tegelijkertijd uitgebreid. Er worden extra sporen aangelegd en een grote laad- en losinstallatie. Op 14 november 2016 worden door DB Cargo de eerste ketelwagens geplaatst. Dit vervoer rijdt enkele keren per week.
 
 
  
  
Regel 39: Regel 53:
  
 
===''Spooraansluitingen''===
 
===''Spooraansluitingen''===
 +
 +
* ''ATM''
 +
In wordt een spooraansluiting aangelegd naar ATM aan de Vlasweg. In 2 rijdt de laatste trein. De spooraansluiting is in 2010 opgebroken.
 +
 +
* ''Cronimet''
 +
Voormalig Cronifer. In 1994 koopt het bedrijf de voormalige [[600 - Rangeer locomotieven serie 600|rangeerlocomotief 633]] van de NS. In 200 raakt de locomotief defect en wordt in 2005 vervangen door de 691. In 2015 worden de beide locomotieven verkocht aan HSL Logistik. In 2006 rijdt de laatste trein. Op 4 juni 2015 wordt het bedrijf echter weer bediend door [[6400/6500 - Diesel locomotieven serie 6400/6500|diesellocomotief 6442]]. De locomotief plaatst twee beladen wagons type Eaos met schroot uit Volklingen. Dit vervoer gaat enkele keren per maand rijden. Ook wordt er schroot verzonden naar Duitsland.
 +
 +
* ''Namascor''
 +
In april 2013 buiten gebruik gesteld.
 +
 +
* ''Losweg (ASA)''
 +
Onregelmatig krijgt de losweg bezoek van rongenwagens, beladen met damwanden uit Luxemburg.
 +
Tussen april en juni 2015 worden door overslagbedrijf OBM petroleumcokes afgevoerd in zelflossers type Fcs en Tds. Na die tijd vervoerd het bedrijf petroleumcokes in zelflossers van het type Tads. De bestemming is het Duitse Steeg-Gosau en Meitingen. Het vervoer is een succes en wordt vanaf  201 vast ingelegd. Voor de afvoer worden wagons van de typen Tds en Tads gebruikt. In maart 2016 start een vervoer met tweedehands bielzen uit Oostenrijk. Zij worden aangevoerd in open wagons van het type Eanos. Twee keer per week wordt er een trein met metaalschroot afgevoerd naar  in wagens van het type Tamns. Vanaf 2011 worden er wagons met buizen gelost voor Conline. Dit vervoer is afkomstig uit [[Maassluis]].
 +
 +
Tussen 15 oktober 2017 en 3 december 2017 rijdt Captrain voor een periode van 8 weken weer een trein met buizen uit Salzgitter. De buizen zijn bestemd voor Conline.
  
  
* ''Van der Vlist''
+
* ''Wupperman Staal Nederland''
Puin.
+
Wupperman heeft sinds  een spooraansluiting. Het bedrijf is gevestigd aan de Vlasweg. Het bedrijf ontvangt in schuifwandwagens Habbiins staalproducten uit het Oostenrijkse Wolfurt. Per oktober 2006 rijdt twee keer per week een bloktrein met verzinkt staal naar Wolfurt. In het najaar van 2016 gaat TrainServices een korte containertrein rijden tussen Wupperman en de Kijfhoek. Op de Kijfhoek wordt gecombineerd met het Rotterdamse deel van de trein naar Wolfurt. Vanaf 8 maart 2017 rijdt TrainServices deze trein niet meer als gevolg betalingsproblemen. MRCE heeft de gebruikte locomotieven teruggehaald. De trein wordt vanaf dat moment door RRF gereden. Zij rijden de trein twee keer per week. Op woensdag en vrijdag worden de wagens geplaatst. De volgende ochtend worden zij weer opgehaald. Captrein rijdt sinds oktober 2017 wekelijks een trein met staal naar Neuss. Dit vervoer is afkomstig van Broekman in de [[Botlek]] en werd gereden door Independent Rail Partner. In december 2017 rijden de wagens niet meer in een bloktrein, maar worden aan- en afgevoerd met het Unit Cargo-netwerk.
  
  
Regel 54: Regel 83:
  
 
* ''Shell''
 
* ''Shell''
Begin jaren'70 wordt de aansluiting aangelegd aan de Chemieweg.
 
 
In 2012 wordt een nieuwe aansluiting aangelegd. Deze wordt ongeveer een kilometer westelijker aangelegd dan de oude. In december 2016 wordt het oude spoor van de oude aansluiting opgebroken.
 
In 2012 wordt een nieuwe aansluiting aangelegd. Deze wordt ongeveer een kilometer westelijker aangelegd dan de oude. In december 2016 wordt het oude spoor van de oude aansluiting opgebroken.
  
  
  
'''''Spooraansluitingen'''''
+
=='''Zuidelijke Randweg'''==
  
 +
Aan de Zuidelijke Randweg is het viersporige emplacement te vinden voor de binnenkomende treinen uit Lage Zwaluwe. Dit is gelegen tussen de Zuidelijke Randweg en de Transitoweg. Ten westen van de overweg met de Orionweg is een driesporig emplacement gelegen. Vanaf dit emplacement loopt in oostelijke richting de stamlijn naar de Zeehavenweg. In westelijke richting is ter hoogte van de overweg met de Middenweg de openbare laad- en losplaats.
  
  
* ''CCT''
+
===''Spooraansluitingen''===
In 1997 worden twee lange sporen aangelegd bij de terminal, die dan nog Seaport Moerdijk Stevedoring heet. Een portaalkraan is over deze sporen aangelegd. Naast de twee sporen is er ook een kadespoor. Op dit kadespoor worden schuifwandwagens met diervoeding gelost. In  wijzigt de naam naar CCT (Combined Cargo Terminal). In 2005 en 2006 rijdt DB Schenker een containertrein vanaf de terminal naar naar de [[Maasvlakte]]. In 2007 neemt ACTS deze dienst over en rijdt deze tot 200. In 2009 rijdt Veolia enkele maanden deze trein. Ook DB Schenker komt dat jaar weer in Moerdijk met een containertrein uit Antwerpen. Tussen 2007 en 2011 werd ook gebruik gemaakt van het wagenladingvervoer van SBB Cargo naar Zwitserland. Hiermee werd aluminium afgevoerd. Van  tot februari 2013 verstuurd het bedrijf dagelijks enkele containerdraagwagens met bulkcontainers beladen met plastic korrels. Vanaf juni 2014 tot december 2014 is de terminal de eindbestemming van containertrein met plastic korrels afkomstig van het Rail Terminal Chemelot. Sinds 7 september 2015 wordt de terminal drie keer per week bediend door Locon met een containertrein naar het Italiaanse Milano Segrate. Deze trein wordt met een G1206 naar [[Lage Zwaluwe]] gebracht, vanwaar een locomotief van de Baureihe 189 de trein overneemt voor de rit naar Keulen. Door SBB Cargo wordt de trein naar Italië gebracht. Vanaf 28 november 2015 rijdt Locon een containershuttle tussen Moerdijk en het Poolse Wroclaw. De containers gaan door naar Engeland. Dit vervoer is afkomstig van de Holland Container Terminal in de Amsterdamse Westhaven. Deze trein rijdt drie keer per twee weken. Op 21 december 2015 rijdt de laatste trein. Per 8 februari 2016 neemt DB Cargo de trein van Locon naar Milano Segrate over. Ook wordt er een bestemming toegevoegd, een terminal in de buurt van Napels. Deze trein blijft drie keer per week rijden. In maart 2016 wordt de frequentie verhoogd naar vijf slagen per week. Tussen maart 2016 en mei 2016 wordt door RRF een korte containertrein naar de Kijfhoek gereden, als onderdeel van het Distrirail-netwerk. Per 10 januari 2017 komt DB Cargo drie keer per week met 10 wagons bij de terminal in opdracht van Kombi Rail Europe. Deze trein is afkomstig uit Duisburg Ruhrort Hafen. Door KombiRail wordt de trein naar de Kijfhoek gereden. Hier neemt DB Cargo de trein over. Medio februari 2017 rijdt ook Crossrail naar deze terminal. Drie keer per week gaat er een trein rijden naar het Italiaanse Piacenza voor GTS. Vanaf 13 mei 2017 rijdt Captrain met een V100 naar Moerdijk met plastic granulaatkorrels in containers van Interbulk. Deze zijn afkomstig van Sabic uit Geleen. De bestemming is Groot Brittannië. De trein rijdt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. In de ochtend wordt er naar Moerdijk. In de avond keert de trein terug naar Geleen. In mei 2017 wordt de frequentie van de treinen uit Duisburg van KombiRail verhoogd tot vijf keer in de week. Daarnaast wordt de trein verlengd tot 30 wagons, waarvan een deel doorgaat naar de terminal KTL in Ludwigshafen. In september 2017 vervalt de trein van Crossrail naar Piacenza. Een langdurige versperring bij het Duitse Rastatt zorgt er voor dat treinen met moeite langs de Rijn kunnen rijden. Crossrail verplaatst de bestemming van deze trein naar Zeebrugge. Per 12 december 2017 gaat de trein met granulaatkorrels van Captrain anderhalf uur eerder vertrekken. De trein rijdt op dinsdag, woensdag en vrijdag naar Geleen-Lutterade. De aankomst uit Geleen-Lutterade is op dinsdag, donderdag en vrijdag. In januari 2018 neemt Lineas de containertreinen naar het Italiaanse Segrate over van DB Cargo. De trein gaat vijf keer in de week rijden. Tussen Lage Zwaluwe en de containerterminal zal Captrain worden ingehuurd voor het rangeerwerk en het plaatsen van de trein op de terminal.
 
 
 
* ''Cronimet''
 
Voormalig Cronifer. In 1994 koopt het bedrijf de voormalige [[600 - Rangeer locomotieven serie 600|rangeerlocomotief 633]] van de NS. In 200 raakt de locomotief defect en wordt in 2005 vervangen door de 691. In 2015 worden de beide locomotieven verkocht aan HSL Logistik. In 2006 rijdt de laatste trein. Op 4 juni 2015 wordt het bedrijf echter weer bediend door [[6400/6500 - Diesel locomotieven serie 6400/6500|diesellocomotief 6442]]. De locomotief plaatst twee beladen wagons type Eaos met schroot uit Volklingen. Dit vervoer gaat enkele keren per maand rijden. Ook wordt er schroot verzonden naar Duitsland.
 
 
 
* ''GCA''
 
Het bedrijf GCA is gevestigd aan de en heeft sinds een spooraansluiting. Het bedrijf reinigt ketelwagens na het vervoer van diverse chemische producten.
 
 
 
 
 
 
 
* ''Namascor''
 
  
 +
* ''CCT (Combined Cargo Terminals''
 +
In 1997 worden twee lange sporen aangelegd bij de terminal, die dan nog Seaport Moerdijk Stevedoring heet. De terminal is gelegen aan de Zeehavenweg. Een portaalkraan is over deze sporen aangelegd. Naast de twee sporen is er ook een kadespoor. Op dit kadespoor worden schuifwandwagens met diervoeding gelost. In  wijzigt de naam naar CCT (Combined Cargo Terminal). In 2005 en 2006 rijdt DB Schenker een containertrein vanaf de terminal naar naar de [[Maasvlakte]]. In 2007 neemt ACTS deze dienst over en rijdt deze tot 200. In 2009 rijdt Veolia enkele maanden deze trein. Ook DB Schenker komt dat jaar weer in Moerdijk met een containertrein uit Antwerpen. Tussen 2007 en 2011 werd ook gebruik gemaakt van het wagenladingvervoer van SBB Cargo naar Zwitserland. Hiermee werd aluminium afgevoerd. Van  tot februari 2013 verstuurd het bedrijf dagelijks enkele containerdraagwagens met bulkcontainers beladen met plastic korrels. Vanaf juni 2014 tot december 2014 is de terminal de eindbestemming van containertrein met plastic korrels afkomstig van het Rail Terminal Chemelot. Sinds 7 september 2015 wordt de terminal drie keer per week bediend door Locon met een containertrein naar het Italiaanse Milano Segrate. Deze trein wordt met een G1206 naar [[Lage Zwaluwe]] gebracht, vanwaar een locomotief van de Baureihe 189 de trein overneemt voor de rit naar Keulen. Door SBB Cargo wordt de trein naar Italië gebracht. Vanaf 28 november 2015 rijdt Locon een containershuttle tussen Moerdijk en het Poolse Wroclaw. De containers gaan door naar Engeland. Dit vervoer is afkomstig van de Holland Container Terminal in de Amsterdamse Westhaven. Deze trein rijdt drie keer per twee weken. Op 21 december 2015 rijdt de laatste trein. Per 8 februari 2016 neemt DB Cargo de trein van Locon naar Milano Segrate over. Ook wordt er een bestemming toegevoegd, een terminal in de buurt van Napels. Deze trein blijft drie keer per week rijden. In maart 2016 wordt de frequentie verhoogd naar vijf slagen per week. Tussen maart 2016 en mei 2016 wordt door RRF een korte containertrein naar de Kijfhoek gereden, als onderdeel van het Distrirail-netwerk. Per 10 januari 2017 komt DB Cargo drie keer per week met 10 wagons bij de terminal in opdracht van Kombi Rail Europe. Deze trein is afkomstig uit Duisburg Ruhrort Hafen. Door Kombi Rail wordt de trein naar de Kijfhoek gereden. Hier neemt DB Cargo de trein over. Medio februari 2017 rijdt ook Crossrail naar deze terminal. Drie keer per week gaat er een trein rijden naar het Italiaanse Piacenza voor GTS. Vanaf 13 mei 2017 rijdt Captrain met een [[V100 (Captrain|V100]] naar Moerdijk met plastic granulaatkorrels in containers van Interbulk. Deze zijn afkomstig van Sabic uit [[Lutterade DSM|Geleen]]. De bestemming is Groot Brittannië. De trein rijdt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. In de ochtend wordt er naar Moerdijk. In de avond keert de trein terug naar Geleen. In mei 2017 wordt de frequentie van de treinen uit Duisburg van Kombi Rail verhoogd tot vijf keer in de week. Daarnaast wordt de trein verlengd tot 30 wagons, waarvan een deel doorgaat naar de terminal KTL in Ludwigshafen. In september 2017 vervalt de trein van Crossrail naar Piacenza. Een langdurige versperring bij het Duitse Rastatt zorgt er voor dat treinen met moeite langs de Rijn kunnen rijden. Crossrail verplaatst de bestemming van deze trein naar Zeebrugge. Per 12 december 2017 gaat de trein met granulaatkorrels van Captrain anderhalf uur eerder vertrekken. De trein rijdt op dinsdag, woensdag en vrijdag naar Geleen-Lutterade. De aankomst uit Geleen-Lutterade is op dinsdag, donderdag en vrijdag. Daarnaast gaat de trein met een [[1600 - Elektrische locomotieven serie 1600|elektrische locomotief]] rijden in plaats van een diesellocomotief. In januari 2018 neemt Lineas de containertreinen naar het Italiaanse Segrate over van DB Cargo. De trein gaat vijf keer in de week rijden. Tussen Lage Zwaluwe en de containerterminal zal Captrain worden ingehuurd voor het rangeerwerk en het plaatsen van de trein op de terminal. Eveneens in januari 2018 gaat RRF het vervoer verzorgen van de containertrein van Kombi Rail Europe in plaats van DB Cargo. RRF gebruikt hiervoor een van de locomotieven van het type G2000.
  
 +
* ''Marbo Recycling''
 +
Marbo kende twee aansluitingen. De aansluiting aan de Transitoweg is sinds 2003 buiten gebruik. De aansluiting aan de Graanweg kende in 2006 voor het laatst spoorvervoer en is in 2010 opgebroken.
  
 +
* ''Solines''
 +
Het bedrijf Solines is gevestigd aan de Graanweg en heeft sinds mei 2013 een spooraansluiting. Deze spooraansluiting is gedeeltelijk gelegen op het terrein van voddenhandel Marbo. Het bedrijf ontvangt buizen uit  met wagons van de types Eaos, Eanos. Door DB Cargo wordt meerdere keren per week een trein aangevoerd. Tussen december 2016 en  2017 rijdt Captrain wagens met buizen naar Solines. Deze zijn afkomstig uit het Duitse Beddingen.
  
 
 
* ''Wupperman Staal Nederland''
 
Wupperman heeft sinds  een spooraansluiting. Het bedrijf is gevestigd aan de . Het bedrijf ontvangt in schuifwandwagens Habbiins staalproducten uit het Oostenrijkse Wolfurt. In het najaar van 2016 gaat TrainServices een korte containertrein rijden tussen Wupperman en de Kijfhoek. Op de Kijfhoek wordt gecombineerd met het Rotterdamse deel van de trein naar Wolfurt. Vanaf 8 maart 2017 rijdt TrainServices deze trein niet meer als gevolg betalingsproblemen. MRCE heeft de gebruikte locomotieven teruggehaald. De trein wordt vanaf dat moment door RRF gereden. Captrein rijdt sinds oktober 2017 wekelijks een trein met staal naar Neuss. Dit vervoer is afkomstig van Broekman in de [[Botlek]] en werd gereden door Independent Rail Partner.
 
 
* ''Losweg (ASA)''
 
 
Onregelmatig krijgt de losweg bezoek van rongenwagens, beladen met damwanden uit Luxemburg.
 
Tussen april en juni 2015 worden door overslagbedrijf OBM petroleumcokes afgevoerd in zelflossers type Fcs en Tds. Na die tijd vervoerd het bedrijf petroleumcokes in zelflossers van het type Tads. De bestemming is het Duitse Steeg-Gosau en Meitingen. Het vervoer is een succes en wordt vanaf  201 vast ingelegd. Voor de afvoer worden wagons van de typen Tds en Tads gebruikt. In maart 2016 start een vervoer met tweedehands bielzen uit Oostenrijk. Zij worden aangevoerd in open wagons van het type Eanos. Twee keer per week wordt er een trein met metaalschroot afgevoerd naar  in wagens van het type Tamns. Vanaf 2011 worden er wagons met buizen gelost voor Conline. Dit vervoer is afkomstig uit [[Maassluis]].
 
 
Tussen 15 oktober 2017 en 3 december 2017 rijdt Captrain voor een periode van 8 weken weer een trein met buizen uit Salzgitter. De buizen zijn bestemd voor Conline.
 
  
 
[[Categorie:Emplacementen]]
 
[[Categorie:Emplacementen]]

Versie van 18 jul 2018 14:58

In het voorjaar van 1970 krijgt de NS het verzoek van het Industrieschap Moerdijk om een spoorverbinding te ontwerpen voor het nieuwe industriegebied dat ten westen van Moerdijk wordt aangelegd aan het Hollands Diep. Er wordt voorgesteld om een enkelsporige lijn aan te leggen naar het emplacement van Lage Zwaluwe. Deze spoorlijn buigt in Lage Zwaluwe af naar het oosten om met een boog onder de spoorlijn Dordrecht - Breda en Rijksweg 16 door te duiken. Over de Roode Vaart wordt een hoge, vaste brug gebouwd voor de spoorlijn. Op het basisemplacement zullen in eerste instantie twee sporen en twee wissels worden aangelegd. De verkorting van het industriegebied is Mdk. Langs de diverse wegen van het industriegebeied zijn stamlijnen aangelegd. Aan deze stamlijnen zijn diverse aansluitingen gerealiseerd. Als eerste werd de stamlijn langs de Chemieweg aangelegd.

Op 13 juli 2016 wordt een bord onthuld om de samenwerking tussen ProRail en Havenschap Moerdijk te bekrachtigen voor samenwerking voor het beveiligen van de vijf overwegen rondom/aan de Middenweg en de Orionweg. De overwegen worden voorzien van het type HALI-B, half-automatische lichtinstallaties met (spoor)bomen. Begin september 2017 geeft het havenbedrijf Moerdijk opdracht om op korte termijn een tweede opstelspoor aan te leggen naast het vroegere spoor bij Shell. Hier kunnen dan in de toekomst treinen worden opgesteld die gelost moet worden in Moerdijk, maar waar op dat moment nog geen plaats voor is. Op 11 september 2017 wordt begonnen met de aanleg van dit spoor, dat een lengte krijgt van 700 meter.


Vanaf 1973 is Shell het eerste bedrijf op het industrieterrein dat een spooraansluiting heeft. Pas in 19 komt er een tweede spooraansluiting, bij .

Moerdijk wordt vanaf 1973 in de ochtend bediend door de bonte trein vanuit Rotterdam Zuid Goederen naar [{Dordrecht]]. In Dordrecht worden de wagons uit deze trein verdeeld over diverse bedieningen in de regio. Vanaf 1980 komen de aan- en afvoertreinen van de Kijfhoek. In 1991 is er voldoende vervoer, zodat Moerdijk een eigen verbinding met Kijfhoek krijgt, in plaats van de verdeling via Dordrecht. In 1996 is het vervoer zo omvangrijk, dat er per dag twee bonte treinen rijden tussen de Kijfhoek en Moerdijk. In februari 1997 komt daar een derde trein bij. In de avond komt er een afvaltrein aan in Moerdijk, met afval uit Zuidwest Nederland. Het afvalvervoer gaat eind 2008 over van Railion naar ACTS. In 2011 neemt Locon het afvalvervoer over van ACTS. In 2013 krimpt het vervoer van afval als gevolg van een verhuizing van een deel van het afval naar Wijster. Slechts uit Zeeland komt dan nog afval. In 2016 rijden de afvaltreinen voor het laatst.

Door DB Cargo wordt in 2018 twee tot drie keer per dag een Unit Cargo-trein aan- en afgevoerd. In de ochtend rijden twee aanvoertreinen. De eerste trein bevat voornamelijk wagens voor Shell. De tweede trein bevat wagens voor de overige klanten (GCA, Solines en Wupperman). Rond het middaguur zijn de twee locomotieven klaar met deze bedieningen en keren terug naar Lage Zwaluwe. De locomotief die Shell heeft bediend, rijdt door naar Kijfhoek. In de middag keert de locomotief uit Lage Zwaluwe terug naar Moerdijk om de wagens op te halen die afgevoerd kunnen worden. Aan het eind van de middag rijdt de derde aanvoertrein naar Moerdijk. Deze trein heeft wagens bij zich voor Omya, Coatex en Wupperman. In de avond vindt de afvoer plaats naar Kijfhoek. Daarnaast rijdt er twee keer per week een bloktrein met kalkslurry. Daarnaast komen Captrain en RRF elke werkdag naar de containerterminal met twee tot drie containertreinen.

  • Laad- en losplaats

Ten westen van het driesporige emplacement van de Zuidelijk Randweg, ter hoogte van de overweg met de Middenweg is de openbare laad- en losplaats gelegen.


Chemieweg

De eerste stamlijn die aangelegd wordt, komt te lopen langs de Chemieweg. Aan deze stamlijn komt de aansluiting naar Shell te liggen.

Spooraansluitingen

  • Shell

Begin jaren'70 wordt de aansluiting aangelegd aan de Chemieweg. In 1973 wordt het complex van Shell geopend. Na de oplevering van de nieuwe stamlijn naar Shell in 2012 wordt de oude stamlijn niet meer gebruikt. Sinds 2016 wordt het spoor regelmatig gebruikt als opstelspoor voor wagons die niet direct nodig zijn.

Middenweg

Spooraansluitingen

  • Attero

Er zijn in 1997 twee sporen aangelegd met een lengte van 275 meter. Op deze sporen kunnen de containerdraagwagens van het type Sccns worden gelost met behulp van kettingvoertuigen. In februari 1997 ontvangt het bedrijf de eerste afvaltreinen. Deze treinen rijden in de avond. Er komt afval uit Sloe ( - 1 april 2016), Bergen op Zoom Kragge (17 maart 1997 - 2015), Tilburg (1 februari 1997 - 2013), Acht (mei 1997 - 2013, tot zelfs twee keer in de avond), Blerick (), Haanrade ( - 31 december 2013), Maastricht Beatrixhaven ( - 31 december 2013). EInd 2008 neemt ACTS het afvalvervoer over van Railion. In 2011 wint Locon het contract om het afvalvervoer. In 2013 gaat het afval uit Tilburg en Acht naar Wijster. Op 31 maart 2016 rijdt de laatste trein vanuit Sloe naar Moerdijk. Het contract voor het afvalvervoer met de opdrachtgever is beëindigd en het nieuwe contract voorziet niet in vervoer per spoor.

  • Brenntag
  • Coatex

Ketelwagens

  • GCA

Het bedrijf GCA is gevestigd aan de en heeft sinds een spooraansluiting. Het bedrijf reinigt ketelwagens na het vervoer van diverse chemische producten.

  • Omya

Sinds heeft het bedrijf een spooraansluiting. Er worden knikketelwagens met kalkslurry naar papierfabriek Burgo Ardennes in het Belgische Virton verzonden. Tot december 2012 gingen deze wagons met het Unit cargo verkeer mee naar België. Vanaf die tijd rijdt er twee keer per week (woensdag en vrijdag) een trein van Moerdijk naar Virton. Tussen Moerdijk en Lage Zwaluwe wordt de trein gereden met een 6400 van DB Cargo. Vanaf Lage Zwaluwe wordt de trein getrokken door twee locomotieven Reeks 77 van de NMBS. Tussen januari 2010 en februari 2014 rijdt Captrain drie keer per maand een trein met kalkslurry naar het Franse Corbehem. Het vervoer eindigt vanwege de sluiting van de papierfabriek aldaar. Per 1 januari 2018 neemt DB Cargo de kalkslurry treinen over van Lineas.

  • Stolthaven

In krijgt het bedrijf Den Hartogh een aansluiting op het spoor. Deze wordt slechts enkele keren in 2003 gebruikt. In 2011 wordt de locatie verkocht aan Stolt-Nielsen Limited. Het terrein wordt leeggehaald en opnieuw opgebouwd. Dit gebeurd in 2014 en 2015. De spooraansluiting wordt tegelijkertijd uitgebreid. Er worden extra sporen aangelegd en een grote laad- en losinstallatie. Op 14 november 2016 worden door DB Cargo de eerste ketelwagens geplaatst. Dit vervoer rijdt enkele keren per week.


Oostelijke Randweg

Spooraansluitingen

  • ATM

In wordt een spooraansluiting aangelegd naar ATM aan de Vlasweg. In 2 rijdt de laatste trein. De spooraansluiting is in 2010 opgebroken.

  • Cronimet

Voormalig Cronifer. In 1994 koopt het bedrijf de voormalige rangeerlocomotief 633 van de NS. In 200 raakt de locomotief defect en wordt in 2005 vervangen door de 691. In 2015 worden de beide locomotieven verkocht aan HSL Logistik. In 2006 rijdt de laatste trein. Op 4 juni 2015 wordt het bedrijf echter weer bediend door diesellocomotief 6442. De locomotief plaatst twee beladen wagons type Eaos met schroot uit Volklingen. Dit vervoer gaat enkele keren per maand rijden. Ook wordt er schroot verzonden naar Duitsland.

  • Namascor

In april 2013 buiten gebruik gesteld.

  • Losweg (ASA)

Onregelmatig krijgt de losweg bezoek van rongenwagens, beladen met damwanden uit Luxemburg. Tussen april en juni 2015 worden door overslagbedrijf OBM petroleumcokes afgevoerd in zelflossers type Fcs en Tds. Na die tijd vervoerd het bedrijf petroleumcokes in zelflossers van het type Tads. De bestemming is het Duitse Steeg-Gosau en Meitingen. Het vervoer is een succes en wordt vanaf 201 vast ingelegd. Voor de afvoer worden wagons van de typen Tds en Tads gebruikt. In maart 2016 start een vervoer met tweedehands bielzen uit Oostenrijk. Zij worden aangevoerd in open wagons van het type Eanos. Twee keer per week wordt er een trein met metaalschroot afgevoerd naar in wagens van het type Tamns. Vanaf 2011 worden er wagons met buizen gelost voor Conline. Dit vervoer is afkomstig uit Maassluis.

Tussen 15 oktober 2017 en 3 december 2017 rijdt Captrain voor een periode van 8 weken weer een trein met buizen uit Salzgitter. De buizen zijn bestemd voor Conline.


  • Wupperman Staal Nederland

Wupperman heeft sinds een spooraansluiting. Het bedrijf is gevestigd aan de Vlasweg. Het bedrijf ontvangt in schuifwandwagens Habbiins staalproducten uit het Oostenrijkse Wolfurt. Per oktober 2006 rijdt twee keer per week een bloktrein met verzinkt staal naar Wolfurt. In het najaar van 2016 gaat TrainServices een korte containertrein rijden tussen Wupperman en de Kijfhoek. Op de Kijfhoek wordt gecombineerd met het Rotterdamse deel van de trein naar Wolfurt. Vanaf 8 maart 2017 rijdt TrainServices deze trein niet meer als gevolg betalingsproblemen. MRCE heeft de gebruikte locomotieven teruggehaald. De trein wordt vanaf dat moment door RRF gereden. Zij rijden de trein twee keer per week. Op woensdag en vrijdag worden de wagens geplaatst. De volgende ochtend worden zij weer opgehaald. Captrein rijdt sinds oktober 2017 wekelijks een trein met staal naar Neuss. Dit vervoer is afkomstig van Broekman in de Botlek en werd gereden door Independent Rail Partner. In december 2017 rijden de wagens niet meer in een bloktrein, maar worden aan- en afgevoerd met het Unit Cargo-netwerk.


Westelijke Randweg

Spooraansluitingen

  • Dr. W. Kolb
  • Shell

In 2012 wordt een nieuwe aansluiting aangelegd. Deze wordt ongeveer een kilometer westelijker aangelegd dan de oude. In december 2016 wordt het oude spoor van de oude aansluiting opgebroken.


Zuidelijke Randweg

Aan de Zuidelijke Randweg is het viersporige emplacement te vinden voor de binnenkomende treinen uit Lage Zwaluwe. Dit is gelegen tussen de Zuidelijke Randweg en de Transitoweg. Ten westen van de overweg met de Orionweg is een driesporig emplacement gelegen. Vanaf dit emplacement loopt in oostelijke richting de stamlijn naar de Zeehavenweg. In westelijke richting is ter hoogte van de overweg met de Middenweg de openbare laad- en losplaats.


Spooraansluitingen

  • CCT (Combined Cargo Terminals

In 1997 worden twee lange sporen aangelegd bij de terminal, die dan nog Seaport Moerdijk Stevedoring heet. De terminal is gelegen aan de Zeehavenweg. Een portaalkraan is over deze sporen aangelegd. Naast de twee sporen is er ook een kadespoor. Op dit kadespoor worden schuifwandwagens met diervoeding gelost. In wijzigt de naam naar CCT (Combined Cargo Terminal). In 2005 en 2006 rijdt DB Schenker een containertrein vanaf de terminal naar naar de Maasvlakte. In 2007 neemt ACTS deze dienst over en rijdt deze tot 200. In 2009 rijdt Veolia enkele maanden deze trein. Ook DB Schenker komt dat jaar weer in Moerdijk met een containertrein uit Antwerpen. Tussen 2007 en 2011 werd ook gebruik gemaakt van het wagenladingvervoer van SBB Cargo naar Zwitserland. Hiermee werd aluminium afgevoerd. Van tot februari 2013 verstuurd het bedrijf dagelijks enkele containerdraagwagens met bulkcontainers beladen met plastic korrels. Vanaf juni 2014 tot december 2014 is de terminal de eindbestemming van containertrein met plastic korrels afkomstig van het Rail Terminal Chemelot. Sinds 7 september 2015 wordt de terminal drie keer per week bediend door Locon met een containertrein naar het Italiaanse Milano Segrate. Deze trein wordt met een G1206 naar Lage Zwaluwe gebracht, vanwaar een locomotief van de Baureihe 189 de trein overneemt voor de rit naar Keulen. Door SBB Cargo wordt de trein naar Italië gebracht. Vanaf 28 november 2015 rijdt Locon een containershuttle tussen Moerdijk en het Poolse Wroclaw. De containers gaan door naar Engeland. Dit vervoer is afkomstig van de Holland Container Terminal in de Amsterdamse Westhaven. Deze trein rijdt drie keer per twee weken. Op 21 december 2015 rijdt de laatste trein. Per 8 februari 2016 neemt DB Cargo de trein van Locon naar Milano Segrate over. Ook wordt er een bestemming toegevoegd, een terminal in de buurt van Napels. Deze trein blijft drie keer per week rijden. In maart 2016 wordt de frequentie verhoogd naar vijf slagen per week. Tussen maart 2016 en mei 2016 wordt door RRF een korte containertrein naar de Kijfhoek gereden, als onderdeel van het Distrirail-netwerk. Per 10 januari 2017 komt DB Cargo drie keer per week met 10 wagons bij de terminal in opdracht van Kombi Rail Europe. Deze trein is afkomstig uit Duisburg Ruhrort Hafen. Door Kombi Rail wordt de trein naar de Kijfhoek gereden. Hier neemt DB Cargo de trein over. Medio februari 2017 rijdt ook Crossrail naar deze terminal. Drie keer per week gaat er een trein rijden naar het Italiaanse Piacenza voor GTS. Vanaf 13 mei 2017 rijdt Captrain met een V100 naar Moerdijk met plastic granulaatkorrels in containers van Interbulk. Deze zijn afkomstig van Sabic uit Geleen. De bestemming is Groot Brittannië. De trein rijdt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. In de ochtend wordt er naar Moerdijk. In de avond keert de trein terug naar Geleen. In mei 2017 wordt de frequentie van de treinen uit Duisburg van Kombi Rail verhoogd tot vijf keer in de week. Daarnaast wordt de trein verlengd tot 30 wagons, waarvan een deel doorgaat naar de terminal KTL in Ludwigshafen. In september 2017 vervalt de trein van Crossrail naar Piacenza. Een langdurige versperring bij het Duitse Rastatt zorgt er voor dat treinen met moeite langs de Rijn kunnen rijden. Crossrail verplaatst de bestemming van deze trein naar Zeebrugge. Per 12 december 2017 gaat de trein met granulaatkorrels van Captrain anderhalf uur eerder vertrekken. De trein rijdt op dinsdag, woensdag en vrijdag naar Geleen-Lutterade. De aankomst uit Geleen-Lutterade is op dinsdag, donderdag en vrijdag. Daarnaast gaat de trein met een elektrische locomotief rijden in plaats van een diesellocomotief. In januari 2018 neemt Lineas de containertreinen naar het Italiaanse Segrate over van DB Cargo. De trein gaat vijf keer in de week rijden. Tussen Lage Zwaluwe en de containerterminal zal Captrain worden ingehuurd voor het rangeerwerk en het plaatsen van de trein op de terminal. Eveneens in januari 2018 gaat RRF het vervoer verzorgen van de containertrein van Kombi Rail Europe in plaats van DB Cargo. RRF gebruikt hiervoor een van de locomotieven van het type G2000.

  • Marbo Recycling

Marbo kende twee aansluitingen. De aansluiting aan de Transitoweg is sinds 2003 buiten gebruik. De aansluiting aan de Graanweg kende in 2006 voor het laatst spoorvervoer en is in 2010 opgebroken.

  • Solines

Het bedrijf Solines is gevestigd aan de Graanweg en heeft sinds mei 2013 een spooraansluiting. Deze spooraansluiting is gedeeltelijk gelegen op het terrein van voddenhandel Marbo. Het bedrijf ontvangt buizen uit met wagons van de types Eaos, Eanos. Door DB Cargo wordt meerdere keren per week een trein aangevoerd. Tussen december 2016 en 2017 rijdt Captrain wagens met buizen naar Solines. Deze zijn afkomstig uit het Duitse Beddingen.