Maassluis West

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2023 om 21:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maassluis West is een van de stations in Maassluis. De verkorting van het station is Msw.

Geschiedenis

Om meer reizigers te trekken uit nieuwe woonwijken, worden door de NS op diverse plaatsen in het land voorstadsstations aangelegd. Op deze manier kunnen potentiële reizigers sneller de trein pakken in plaats van eerst naar het hoofdstation te moeten. met deze stations hoopt de NS het vervoer van reizigers te laten groeien.

Het station bestaat uit twee zijperrons van meter in bajonetligging. Als stationsgebouw is een sextant geplaatst, naar een ontwerp van C. Douma. Het gebouw is een zeshoekig gebouw, dat te verdelen is in twee delen. Een helft doet dienst als wachtruimte voor reizigers en in de andere helft is het plaatskaartenkantoor en een dienstruimte gevestigd. Op 29 mei 1970 vindt de officële opening van het station plaats. Vanaf 1 juni 1970 kunnen reizigers gebruik maken van het station.

In 1994 is de beveiliging van het station aangepast, zodat het mogelijk is dat er treinen kunnen keren. Ingaande de dienstregeling 1994/1995 gaan de treinen uit Rotterdam keren in Maassluis West.

Op 15 november 2004 besloten de Nederlandse Spoorwegen de loketfunctie van dit station te beëindigen. De NS wilde het station verhuren aan een horeca exploitant, maar dit bleek niet mogelijk. In mei 2007 is het stationsgebouw gesloopt. Bij de kaartautomaten is in juni 2008 een overkapping geplaatst, om zo de schermpjes beter leesbaar te maken als de zon op de schermen scheen.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Hoekse Lijn.

Dienstregeling

Per 1 april 2017 zal Maassluis West geen station van de NS meer zijn. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn van de RET.