Maassluis

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 13 nov 2022 om 23:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maassluis was een van de stations in Maassluis. De verkorting van het station was Mss.

Geschiedenis

Aan de westzijde van het station is een draaibrug gebouwd over de Keersluis. In november 2001 wordt de draaibrug vervangen door een ophaalbrug. Het treinverkeer tussen Maassluis en Hoek van Holland was 16 dagen gestremd.

Op 1 april 2017 wordt het station gesloten voor het treinverkeer bij de NS. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metroverbinding van de RET.


Eerste station

Op 17 augustus 1891 wordt het station geopend. Het station heeft een eilandperron met het stationsgebouw op het perron. Dit station is gespiegeld ten opzicht van het station dat in Vlaardingen Centrum staat. Aan het eind van 1954 wordt begonnen met het verbouwen van het station. Het interieur wordt hierbij onder handen genomen, dat licht en modern oogt. Het ontwerp is van architect K. van der Gaast. In de stationshal komt een gewelfd plafond. Het plaatskaartenkantoor wordt door middel van een glazen wand gescheiden van de stationshal. De voorgevel bestaat uit glas en staal. In april 1955 wordt het vernieuwde stationsgebouw in gebruik genomen. Op 1 oktober 1979 wordt dit stationsgebouw buiten dienst gesteld en gesloopt. Tot aan de opening van een nieuw gebouw werd gebruik gemaakt van een noodgebouw.


Tweede station

Het tweede station wordt ontworpen door architect K. van der Gaast en staat ook op het perron. Op 25 mei 1980 wordt dit station geopend. Op 1 april 2017 wordt het station gesloten voor het treinverkeer in verband met de ombouw van de spoorlijn tot metrolijn van de RET. In de zomer van 2017 wordt het stationsgebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

Voor het goederenverkeer werd een laad- en losplaats aangelegd met een goederenloods aan de zuidzijde van het spoor. Daarnaast waren er diverse spooraansluitingen naar havens en fabrieken. Aan de westzijde van het emplacement takte een zijspoor af dat een haakse bocht maakte richting de Buitenhaven. Hier was een spoor langs gelegd dat doorliep tot aan Het Scheur. Dit havenspoor kende diverse zijsporen en is in 1984 opgebroken.

In juli 1912 werd een aansluiting op de WSM gemaakt bij Maassluis. Hierdoor was het mogelijk om wagons met tuinbouwproducten uit het Westland naar Rotterdam en verder af te voeren. In 1932 wordt het reizigersvervoer gestaakt. Het depot van de WSM verviel in 1934 en in 1938 wordt het goederenverkeer tussen Maassluis en Maasland gestaakt. De tramloods en het emplacement werden vervolgens opgebroken. Het verbindingsspoor naar het WSM emplacement is in 1956 opgebroken.


Op 1 januari 1987 wordt het goederenstation gesloten voor wagenlading vervoer. De aan- en afvoer van wagons gebeurd vanaf dat moment vanuit Vlaardingen. Dit duurt tot mei 1994. De Vlaardingse rangeerdienst wordt opgeheven. De aan- en afvoer van wagons gebeurd vanaf dat moment vanaf de Kijfhoek.

  • Key & Kramer/Conline

Aan de zuidoostzijde van het station heeft Conline zijn spooraansluiting. Het zijn twee sporen met een lengte van meter, geschikt voor 7 vier-assige wagens. Het bedrijf wordt op onregelmatige basis bediend. Er worden enkele treinen per jaar verwerkt. Elke trein bestaat uit ongeveer 10 wagons. Het bedrijf krijgt buizen aangevoerd die gecoat moeten worden. De buizen zijn afkomstig uit Duitsland en Slowakije. In april 2001 worden bijna elke werkdag treinen aangevoerd. Deze bestaan uit 10 wagons van het type Snps van de DB. Deze wagens zijn elk beladen met buizen. De wagons worden geladen in het Duitse Ferndorf of Düsseldorf. Met een bloktrein worden de wagons vanuit Venlo overgebracht naar de Kijfhoek. Vanaf de Kijfhoek gaan zij met trein 55030 naar Vlaardingen Centrum. Na het bedienen van de aansluitingen in Vlaardingen worden de wagons als trein 55031 naar Maassluis overgebracht. De aankomst van deze trein is om 10.37. De wagons worden geduwd de aansluiting opgereden na ontgrendeling van het stop/ontspoorblok en opening van het hek. Na het coaten gaan de buizen over de weg naar Dordrecht, waar zij van een betonlaag worden voorzien voor gebruik op de zeebodem. In 2011 wordt de losplaats gebruikt voor het lossen van wagons met betonijzer voor de spoortunnel in Delft. In 2012 worden gecoate buizen afgevoerd naar Zwitserland. In 2011 opent Conline een vestiging in Moerdijk. Het vervoer naar Maassluis neemt hierdoor af. Op 16 december 2016 vindt de laatste bediening van Conline plaats in Maassluis. Dit is het gevolg van de ombouw van de spoorlijn naar metrolijn. Met het rijden van de laatste goederentrein is Maassluis geen goederenstation meer.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Hoekse Lijn.


Dienstregeling

Per 1 april 2017 zal Maassluis geen station van de NS meer zijn. De spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn van de RET.