Maartensdijk

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 29 mei 2022 om 08:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maartensdijk was de halte van de gelijknamige plaats in Utrecht. De verkorting was Mtk.

Geschiedenis

Eerste station

Met het bestek 16 van de Oosterspoorweg wordt door de HSM opdracht gegeven voor de bouw van een dubbele dienstwoning nabij kilometerpunt 7,780 in 1873/1874. Deze is later verbouwd tot haltegebouw. Het stationsgebouw wordt door aannemingsbedrijf gebouwd. Er is een laag hoofdgebouw met blokpost. Op 10 juni 1874 is het station geopend. In 1875 is er een abri geplaatst op het tweede perron.


Tweede station

In 1889 dringt de Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten aan op een fatsoenlijker gebouw als halte in Maartensdijk. De eerste plannen van de HSM worden door de Raad afgewezen. In 1900 wordt met bestek 857 de dienstwoning verbouwd en geheel ingericht om te dienen als haltegebouw. Het portaal en kantoor is verbouwd tot een wachtkamer eerste en tweede klas met houten banken en een kolenkachel. De woonkamer wordt verbouwd tot wachtkamer derde klas. De oude wachtkamer, keuken en portaal worden ingericht als plaatskaartenkantoor, vestibule en goederenlokaal. De slaapkamer wordt verbouwd tot magazijn met toiletten.

In 1900 wordt een vrijstaande woning voor de stationschef schuin achter de halte gebouwd ter vervanging van de woning dat tot halte is verbouwd.

Op 15 mei 1934 sluit het station voor reizigers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het station kort heropend geweest van 10 juni 1940 tot en met 5 januari 1941. Tot aan 1949 stopt het sporadisch nog een trein langs de perrons. In 1963 wordt het stationsgebouw gesloopt.


Laad- en losplaats

Voor het vervoer van goederen, wordt er aan de zijde van het station in 1879 een goederenloods gebouwd. Deze is te bereiken door middel van wissels en een zijspoor dat dient laad- en losspoor. Op wordt het station geopend voor het vervoer van goederen. Op wordt het station gesloten voor vervoer van goederen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oosterspoorweg ter hoogte van kilometerpunt 7,5.


Dienstregeling

Na de opening van de halte in juni 1874 stoppen er dagelijks 9 treinen die naar Utrecht Maliebaan rijden.