Maarn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Maarn is de naam van de gelijknamige plaats in de provincie Utrecht. De verkorting is Mrn.

Geschiedenis

In 1845 wordt een stopplaats geopend in Maarn, tegelijkertijd met het traject tussen Driebergen en Veenendaal.

Eerste station

Het eerste station is een stopplaats, bestaande uit . De stopplaats is geopend op 15 maart 1845. Op deze datum is ook het traject tussen Driebergen en Veenendaal geopend, als onderdeel van de spoorlijn tussen Amsterdam en Duitsland. Om de stopplaats aan te kunnen leggen, is een deel van de Utrechtse Heuvelrug afgegraven. Op 18 mei 1892 wordt de stopplaats gepromoveerd naar station met emplacement. Dit wordt mede ingegeven door het drukke vervoer vanaf de in 1865 geopende zandafgraving in Maarn. Tussen 1895 en 1910 wordt het station uitgebreid. Er wordt een dienstwoning, ruimten voor de stationsdienst, een personeelsvertrek, waterreservoir, draaischijf, kolenopslagplaats en drie seinhuizen gebouwd. Nadat het nieuwe station in 1972 in gebruik is genomen, wordt het oude stationsgebouw als trainingsschool gebruikt. Hier worden honden getraind voor de spoorwegpolitie.


Tweede station

In het voorjaar van 1970 wordt besloten om het station van Maarn met ongeveer anderhalf kilometer te verplaatsen in oostelijke richting. Het station ligt ongunstig ten opzichte van de bebouwing van het dorp. Ook de uitbreiding van het dorp gaat van het station af. Door de verplaatsing van het station kan het station van Maarsbergen worden gesloten. Het station van Bunnik kan worden heropend. Dit zal moeten gebeuren in 1972. Het nieuwe station zal twee zijperrons krijgen, waarbij elk perron voorzien wordt van een verwarmde abri. Bij het station komt een fietsenstalling en 50 parkeerplaatsen. Er komt geen stationsgebouw. Op 16 mei 1972 is het station in gebruik genomen.


Laad- en losplaats

Rangeerterrein

In 1901 wordt bij deze zandafgraving een rangeerterrein aangelegd. Tussen 1915 en 1918 wordt het rangeerterrein uitgebreid. In 1918 wordt het rangeerterrein bestempeld als centraal punt voor de aan- en afvoer van goederenwagens in het midden van Nederland. Het rangeerterrein wordt tot 1933 gebruikt. Door de economische crisis van de jaren '30 is het openhouden niet meer rendabel. De rangeerwerkzaamheden worden verplaatst naar Utrecht, Arnhem en Amersfoort. De sporen worden echter niet allemaal opgebroken en blijven tot 1993 liggen. Vanwege de aanleg van snelweg A12 wordt een deel van het rangeerterrein opgebroken in 1948. Onder de snelweg wordt een viaduct aangelegd, zodat het rangeerterrein alsnog te bereiken is. Rond 1995 wordt dit spoor ook opgebroken.


Zanderij

De eerste graafwerkzaamheden voor wat later de zanderij zou worden, worden tussen 1840 en 1845 uitgevoerd. Het is doorgraving van de Utrechtse Heuvelrug waar de spoorlijn uit Utrecht naar Arnhem komt te liggen. Ook wordt op deze plaats het station van Maarn gerealiseerd. Vanaf 1865 wordt er op grotere schaal zand gewonnen voor de aanleg van spoorlijnen.

In 1937 worden 6 kopsporen zuidoost aangelegd ten behoeve van het opstellen van de nieuwe treinstellen Materieel'36. Zij wachten hier op indienststelling in 1938.


Vanaf 1 februari 1953 wordt de productie van zand opgevoerd om zand te kunnen vervoeren naar de ondergelopen gebieden die getroffen zijn door de watersnoodramp. De capaciteit wordt uitgebreid van 225 naar 300 ton per uur door het plaatsen van een dragline naast de al aanwezige grijper. Door de aanwezige spoorcapaciteit is het mogelijk om maximaal 10 treinen per dag te laten vertrekken. Op 12 januari 1953 wordt er een nachtdienst ingesteld om zo veel als mogelijk zand te kunnen laden in de zand- en kolenwagens die gebruikt worden. Per 7 maart 1953 vervalt de nachtdienst, omdat er voldoende zand is gestort bij Moerdijk. Het aantal treinen wordt vanaf dat moment ook verminderd tot zes per trein. Er rijden twee treinen naar Lage Zwaluwe en vier treinen naar Dordrecht. In totaal rijden er 157 treinen uit Maarn naar de getroffen gebieden tussen 1 februari en 14 maart 1953. Met deze treinen wordt 95.870 ton zand vervoerd.


Tot 2001 in gebruik als locatie voor zandwinning.


Locomotiefloods

Station Maarn kende een locomotiefloods. Deze wordt in gebouwd.

Er zijn twee draaischijven.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 8500


Mutaties



Locomlopen



Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn, ter hoogte van kilometerpunt 54,2.


Dienstregeling

Na de opening van de stopplaats in 1845, stoppen er alleen op verzoek de eerste en de laatste trein van de dag in Maarn.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) stoppen de volgende treinseries te Maarn:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7300 Veenendaal Centrum Breukelen SLT/SNG
7400 Rhenen Amsterdam Centraal SLT/SNG


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) passeren de volgende treinseries te Maarn:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3200 Rotterdam Central Arnhem VIRM
23400 Utrecht Centraal Nijmegen VIRM