Lunetten

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 9 okt 2016 om 23:54 (werkzaamheden mei 2016)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ten oosten van Utrecht is het spoorwegknooppunt Lunetten gelegen. Bij dit knooppunt komen drie spoorlijn samen, namelijk de Rhijnspoorlijn, Oosterspoorweg en Staatslijn H (Utrecht - Boxtel. Het knooppunt is vernoemd naar de Utrechtse vestingwerken van de Hollandse Waterlinie. Het knooppunt was tot 1932 voorzien van een station. Dit was het eerste station van Utrecht Lunetten. Bij dit emplacement horen de verkortingen Lak, Ln en Lna.

Op het knooppunt liggen enkele lange sporen die gebruikt worden om goederentreinen kop te maken die langs Utrecht moeten. Dit gebeurt door goederentreinen uit de richting Amersfoort die naar Rotterdam moeten en omgekeerd. Ook de posttreinen van het EKP Utrecht werden door een diesellocomotief naar Lunetten gesleept. Vanaf Lunetten rijdt de posttrein richting Blauwkapel.


In 2009 is een deel van de sporen opgebroken om plaats te maken voor de dive-under van de sporen in de richting van Arnhem en de viersporigheid tussen Utrecht Centraal en Houten. De aansluiting met de Oosterspoorweg wordt ook opgebroken, zodat het Spoorwegmuseum vanuit het zuiden niet meer te bereiken is.

In het laatste weekend van maart 2016, tijdens Pasen, wordt het buitenste spoor tussen Houten Castellum en Utrecht Lunetten aangesloten op 1 van de sporen van de dive-under en in dienst gesteld. Over dit spoor rijden de intercity's tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht. In de richting van Driebergen-Zeist worden tussen Lunetten en de Mereveldseweg twee hogesnelheidswissels geplaatst met een hoekverhouding 1:29. Deze wissels hebben geen beweegbaar puntstuk in tegenstelling tot de veel gebruikte wissels met een hoekverhouding 1:34,7. De wissels worden nog niet meteen in gebruik genomen. Dit gebeurt pas eind augustus 2016. In de tussentijd wordt de aansluiting van de sporen tussen Utrecht Vaartsche Rijn en Lunetten aangelegd. Tussen 26 en 30 mei 2016 komt de tweede dive-under in dienst voor het intercity-spoor tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Dit spoor loopt onder de sporen van en naar Arnhem en het stoptreinspoor naar Houten door. Eind augustus 2016 komt het vierde spoor in dienst in de richting van Houten.