Lovers Rail

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Lovers Rail was een spoorwegmaatschappij die heeft bestaan van 1996 tot 1999.

Geschiedenis

Om de concurrentie aan te gaan met de NS, vraagt rederij Lovers een vergunning aan voor het rijden van treinen. Op 12 juli 1996 krijgt het bedrijf de exploitatievergunning voor het rijden van reizigerstreinen. In de zomermaanden van 1996 wil de nieuwe spoorvervoerder treinen rijden tussen Amsterdam Centraal en IJmuiden via Haarlem. Deze verbinding wordt gereden onder de naam Kennemerstrand Expres. Op 11 augustus 1996 rijdt de eerste trein. In 1997 wordt het Franse CGEA (Compagnie Générale d’Entreprise Automobiles) voor 70% eigennaar van Lovers Rail. De overige 30% blijft in handen van de rederij. In 1997 krijgt Lovers Rail van de overheid een vergunning om te rijden op het traject Amsterdam - Haarlem, Utrecht Centraal - Hilversum en Den Haag Centraal - Leiden Centraal. In het najaar van 1997 krijgt Lovers toestemming om sneltreinen te rijden tussen Hilversum en Utrecht, ingaande de dienstregeling 1998/1999. De treinen zullen in de spits ieder half uur gaan rijden. Buiten de spits zal een uursdienst worden geboden. Uiteindelijk komt er van deze sneltreinen niets terecht. Er zijn alleen een aantal proefritten gereden. Tussen Den Haag en Leiden wordt helemaal niet gereden. In 1998 wordt de Keukenhof Expres geïntroduceerd tussen Amsterdam en Leiden, waarbij onderweg wordt gestopt in Haarlem en Lisse. Ook de Spaarne Expres tussen Amsterdam Centraal en Haarlem ziet het levenslicht in dat jaar. Deze treinen worden gereden door de Belgische locomotieven van de Reeks 25.5. In november 1998 doet minister Netelbos van Verkeer en Waterstaat een waarschuwing uitgaan naar Lovers om de aangevraagde paden alsnog te gaan gebruiken, anders wordt de vergunning ingetrokken. Op 14 september 1999 trekt CGEA de stekker uit Lovers Rail.


Spoorlijnen

De spoorwegmaatschappij heeft geen eigen spoorlijnen in beheer gehad.


Locomotieven

Door de spoorwegmaatschappij zijn in totaal 4 diesellocomotieven van NS Cargo gehuurd. Deze zijn van de serie 2200, de 2202, 2207, 2211 en 2215. Omdat deze locomotieven niet beschikken over treinverwarming, is het de bedoeling om deze locomotieven te vervangen door vijf locomotieven van de serie 211 van de Deutsche Bahn. Hiermee zal het mogelijk zijn om een uurdienst aan te kunnen bieden. Door de NS wordt de levering van de benodigde ATB-apparatuur echter geweigerd.

Van de Belgische spoorwegen NMBS zijn een viertal locomotieven van de Reeks 25.5 gehuurd.


Rijtuigen

Voor het rijden van de treinen tussen Amsterdam en IJmuiden worden van de NMBS 4 rijtuigen van het type M2 over genomen.


Opheffing

Op 14 september 1999 wordt door het moederbedrijf CGEA alle treindiensten gestaakt. Hierop besloot Lovers om zich alleen maar bezig te houden met de rondvaarten door de grachten van Amsterdam.