Kijfhoek

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 18 apr 2019 om 12:08 (Opening eerste emplacement.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ter vervanging van diverse rangeerstations in de omgeving van Rotterdam, wordt besloten om ter hoogte van Heerjansdam een nieuw rangeerterrein aan te leggen. De verkorting van dit rangeerterrein is Kfh.

In het voorjaar van 1971 verleend de regering haar goedkeuring tot het aanleggen van een emplacement van 10 sporen tussen Barendrecht en Zwijndrecht in de buurt van Heerjansdam. Dit emplacement komt te liggen op het noordelijke deel van het terrein dat in 19 is gereedgemaakt voor de aanleg van een rangeerstation. Op 30 september 1973 wordt het nieuwe emplacement in dienst gesteld. Tegelijkertijd met de aanleg van deze tien sporen zal ook het spoor tussen de Havenspoorlijn en Barendrecht worden verdubbeld. Er zal bij Oud Zwijndrecht een dubbelsporige aansluiting komen tussen de Havenspoorlijn en de spoorlijn naar Dordrecht. Van de zes vertreksporen aan de zuidzijde van het terrein, zullen er een aantal voorzien worden van bovenleiding. De vier aankomstsporen zullen allemaal voorzien worden van bovenleiding.


Het rangeerstation krijgt de naam Kijfhoek, naar de voormalige ambachtsheerlijkheid en het huidige buurtschap Kijfhoek. In 1975 wordt begonnen met de aanleg van het rangeerstation. Op 21 mei 1980 wordt het rangeerstation geopend.


Tussen 28 mei 2003 en 2 juni 2003 was het rangeerstation gesloten in verband met werkzaamheden. Zo zijn de sporen naar Sophiaspoortunnel naar de Betuweroute aangesloten. Tegelijkertijd werd bij Barendrecht de kruising met de HSL-Zuid aangepakt. Het heuvelsysteem en de verkeersleidingpost werden ook vernieuwd. Een week voorafgaand aan deze werkzaamheden op de verkeersleidingpost zijn de verkeersleidingposten van de Waalhaven en Botlek naar de Kijfhoek overgeplaatst. Vanaf dat moment wordt de hele Havenspoorlijn vanaf de Kijfhoek en Rotterdam IJsselmonde tot aan de Maasvlakte door de verkeersleidingpost Kijfhoek bediend. Door deze werkzaamheden werden de rangeeractiviteiten tijdelijk overgenomen door Lage Zwaluwe, Botlek en Amersfoort.


In oktober 2014 worden wijzigingen uitgevoerd aan de beveiliging bij Kijfhoek. Hiermee komt het ATB eiland alhier te vervallen.


Op 14 januari 2014 breekt er brand uit in een wagon, welke beladen is met ethanol. De betreffende ketelwagon was kort daarvoor geheuveld en met kracht op andere ketelwagons gebotst. De oorzaak bleek te liggen dat de wagon te snel van de heuvel afreed. Hierop werd het heuvelproces stilgelegd, zodat er uitgeweken moest worden naar andere rangeerterreinen (Waalhaven Zuid en Botlek). Na onderzoek en uitgevoerde maatregelen kwam het heuvelproces in weer op gang. In augustus 2014 bleek dat sommige wagons toch weer te snel van de heuvel afreden en werd het proces wederom stil gelegd. Op 18 november 2014 werd het heuvelproces opnieuw stilgelegd. De apparatuur werd opnieuw afgesteld en veilighiedsprocedures en -voorschriften werden aangescherpt. In het weekend van 7 en 8 maart 2015 werden de laatste werkzaamheden verricht aan de sorteer- en heuvelinrichting, zodat het heuvelproces op 9 maart 2015 weer in gebruik werd genomen.