Jelsum

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 18 feb 2024 om 23:28 (Beveiligde "Jelsum" ([Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Jelsum was een station in Friesland. De verkorting van het station was Js.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Leeuwarden en Metslawier door de NFLS (Noord-Friesche Locaalspoorweg-Maatschappij), krijgt Jelsum een stopplaats. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Deze bouwde het station naar een ontwerp van . Het station was van het type 3e klasse van de NFLS en bestaat uit een laag gebouw met woning voor de stationschef en een wachtkamer. Het dak is voorzien van dakpannen. Aan de zijde van het perron is een puntgevel, maar haaks daarop een vleugel. Het stationsgebouw staat aan de noordwestzijde van de spoorlijn. De begane grond bestaat uit de ingang van het stationsgebouw, een hal voor de loketten en een wachtruimte. Op 22 april 1901 wordt de stopplaats in gebruik genomen, samen met de opening van de spoorlijn. Naast het haltegebouw is een retirade geplaatst, met daarin ruimte voor een toilet en opslag van gereedschappen. Op 1 december 1940 wordt de stopplaats gesloten. In september 1944 wordt het gebouw verwoest als gevolg van een afzwaaiende bom tijdens een bombardement van het nabijgelegen vliegveld Leeuwarden.

In 2015 wordt tijdens opruimwerkzaamheden het fundament van het haltegebouw gevonden. Er wordt besloten tot herbouw van het haltegebouw en dan in te richten als zogenaamd Rustpunt. Dit is een landelijk initiatief voor pleisterplaatsen langs fiets- en wandelpaden waar voorbijgangers op basis van zelfbediening een kopje koffie of thee kunnen nuttigen. Als eerste is in 2019 het eerste retirade gebouw herbouwd, omdat herbouw van het haltegebouw nog niet haalbaar is. Als alternatief zal er een replica van een spoorrijtuig van de NFLS worden gebouwd en dienst gaan doen als alternatieve locatie om voorbijgangers onderdak te verschaffen. In de zomer van 2023 zal de locatie in gebruik worden genomen. [1].


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden - Anjum ter hoogte van kilometer 5,7.


Dienstregeling

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten


  1. Chris Rijff on LinkedIn LinkedIn, 18 februari 2024