ICL - Rijtuigen ICL (InterCity Lease)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Door de invoering van de Dienstregeling 2007 ontstaat er een tekort aan materieel. Bij de Deutsche Bahn worden 106 UIC-X rijtuigen (type Aimz261, Bim263, Bimz264 en Bimdz268) geleased voor een periode van 5 jaar. Naast de 106 rijtuigen zijn er 9 extra rijtuigen om de uitwisseling voor het onderhoud mogelijk te maken.

Geschiedenis

Door de verhoogde inzet van het materieel en nieuwe verbindingen in de nieuwe dienstregeling 2007, dreigt de NS een tekort aan materieel te krijgen. Bij de Deutsche Bahn worden InterRegio rijtuigen gehuurd om zo het materieeltekort te bestrijden. Een groot aantal InterRegio rijtuigen stond al aan de kant na het opheffen van het de treinsoort InterRegio per 15 december 2002. Een deel van deze rijtuigen is in 2001 en 2002 verbouwd tot ICK rijtuig. De rijtuigen worden in het begin aangeduid als ICB (InterCity B), maar al snel krijgen de rijtuigen de benaming ICL (InterCity Lease). De eerste rijtuigen komen in dienst in de InterRegio of in de IC kleuren. Daarnaast worden enkele rijtuigen in het NS geel/blauw geschilderd. Na een onderhoudsbeurt in Neumünster

Op 8 december 2006 komen de eerste rijtuigen aan in Nederland. Op de Watergraafsmeer worden de rijtuigen samen met een ICK BD gecombineerd tot een stam. Het is de bedoeling dat iedere week rijtuigen afgeleverd worden tot er 106 zijn geleverd. Rijtuig 22-91 203 kwam op 15 december 2006 aan in Emmerich, maar werd afgekeurd vanwege een defect. Op 5 januari 2007 kwam het rijtuig hersteld naar Nederland.


Technische gegevens

De rijtuigen hebben een lengte van 26,40 meter en een gewicht van 41 à 42 ton. De rijtuigen zijn opgebouwd uit een bodemplaat, welke bestaat uit profielen. Het bakgeraamte is opgetrokken uit De rijtuigen zijn in de periode 1972 tot en met 1979 gebouwd door een aantal Duitse fabrieken, namelijk Linke-Hofmann-Busch, Orenstein & Koppel, Messerschmitt-Bölkow-Blohm en . In totaal zijn er 1848 rijtuigen gebouwd. In de periode 1988 - 1992 zijn er door PFA in Weiden 962 rijtuigen omgebouwd voor het InterRegio verkeer. Een deel van de rijtuigen is voorzien van een open toilet met valpijp. Een ander deel is voorzien van een vacuüm toilet. De vacuümtoiletten zijn bij de NS afgesloten, omdat NedTrain nog geen mogelijkheid heeft om deze te legen.

De rijtuigen eerste klas hebben in de eerste klas 50 zitplaatsen. De tweede klas rijtuigen hebben 60 zitplaatsen. De rijtuigen tweede klas met multifunctionele ruimte hebben 55 zitplaatsen. De rijtuigen zijn voorzien van een noodremoverbrugging.


Uitvoering

De eerste klas rijtuigen die als eerste in Nederland aankomen, zijn bij aankomst veelal uitgevoerd in de InterRegio kleuren. De onderkant van de rijtuigbak is hierbij in het wit uitgevoerd met daarboven een lichtblauwe band. Een iets donkerder blauwe band is rondom de ramen geschilderd. De tweede klas rijtuigen zijn geschilderd in de InterCity kleuren. De rijtuigbak is hierbij lichtgrijs geschilderd met een rode band onder de ramen. Een uitzondering hierop vormt rijtuig Bimz264.7 22-91 296. Dit rijtuig is in de InterRegio kleuren geschilderd.

Aimz

Het rijtuig heeft aan beide uiteinden een balkon met een toilet. Dit toilet is bij sommige rijtuigen een vacuümtoilet en bij andere rijtuigen is dit een open toilet met valpijp. Dit verschil is te herleiden aan het unterbauart nummer van het rijtuig. Na het balkon zijn drie coupés met ieder vijf zitplaatsen. Na de drie coupés bevindt zich een open afdeling met 20 zitplaatsen. De stoelen in deze afdeling zijn asymmetrisch geplaatst. Na de open afdeling zijn er drie coupés met ieder vijf zitplaatsen. De laatste coupé grenst aan het toilet. In totaal biedt het rijtuig aan 50 reizigers een zitplaats. In de zijgang bij het balkon zijn bagagekluisjes geplaatst. De vloer is voorzien van grijs linoleum. De stoelen zijn rosé bekleed.

Bim(z)

Het rijtuig heeft aan beide uiteinden een balkon met een toilet. Dit toilet is bij sommige rijtuigen een vacuümtoilet en bij andere rijtuigen is dit een open toilet met valpijp. Dit verschil is te herleiden aan het unterbauart nummer van het rijtuig. Na het balkon zijn drie coupés met ieder vijf zitplaatsen. Na de drie coupés zijn er twee half open afdelingen met elk 15 zitplaatsen. De stoelen in deze afdelingen zijn asymmetrisch geplaatst. Na de open afdeling zijn er drie coupés met ieder vijf zitplaatsen. De laatste coupé grenst aan het toilet. In totaal biedt het rijtuig aan 60 reizigers een zitplaats. In de zijgang bij het balkon zijn bagagekluisjes geplaatst. De vloer is voorzien van grijs linoleum. De stoelen zijn lichtgroen bekleed met rosé hoofdsteunen.

Bimdz

Het rijtuig heeft aan een uiteinde een balkon met een toilet. Dit toilet is bij sommige rijtuigen een vacuümtoilet en bij andere rijtuigen is dit een open toilet met valpijp. Dit verschil is te herleiden aan het unterbauart nummer van het rijtuig. Na het balkon met toilet zijn drie coupés met ieder vijf zitplaatsen. Na de drie coupés zijn er twee half open afdelingen met elk 15 zitplaatsen. De stoelen in deze afdelingen zijn asymmetrisch geplaatst. Na de open afdeling zijn er twee coupés met ieder vijf zitplaatsen. De laatste coupé en toilet zijn vervallen ten gunste van een afdeling voor fietsen. In totaal biedt het rijtuig aan 55 reizigers een zitplaats. In de zijgang bij het balkon zijn bagagekluisjes geplaatst. De vloer is voorzien van grijs linoleum. De stoelen zijn lichtgroen bekleed met rosé hoofdsteunen.


Inzet

Vanaf 10 december 2006 rijdt de eerste stam in de serie 1500 (Amsterdam - Amersfoort (- Deventer)). Vanwege het nog niet beschikbaar zijn van de Bimdz rijtuigen, wordt een ICK BD in de stam opgenomen. Een compositie is als volgt samengesteld: Bimz + Aimz + Bimdz + ICK BD + Bimz + Bimz + Aimz + Bimz. Aan weerszijden van de compositie is een locomotief serie 1700 en/of 1800 geplaatst. Met ingang van het wijzigingsblad van 16 april 2007 verandert de samenstelling van de composities. De stammen worden vergroot van 8 naar 9 rijtuigen en een Aimz wordt vervangen door een gereviseerde Avmz. De stam was nu als volgt samengesteld: Bimz + Aimz + Bimdz + Bimz + Bimz + BD + Bimz + Bimz + Avmz.

Op 9 december 2007 begint de dienstregeling 2008. Hierbij wordt het inzetgebied van de rijtuigen vergroot. De rijtuigen komen te rijden in de serie 2000 (Den Haag Centraal - Arnhem (- Nijmegen)). Incidenteel worden de stammen ingezet om defecte ICE treinstellen te vervangen tussen Amsterdam en Emmerich. Met ingang van het wijzigingsblad van 25 augustus 2008 worden de laatste ICK BD rijtuigen vervangen door Bimdz rijtuigen met verbrede deuren. De stammen worden na in het in rangeren van deze rijtuigen opnieuw samengesteld, zodat er bij het driehoeken van de stam geen veranderende samenstelling op de baan wordt gestuurd. De samenstelling van de stammen is dan als volgt: Aimz/Avmz + Bimz + Bimz + Bimz + Bimdz + Bimz + Bimz + Bimz + Aimz/Avmz. De rijtuigen Bimz kunnen ook van het type Bim zijn.

De dienstregeling 2009 begint op 14 december 2008. Hierbij zijn de rijtuigen te zien op de Flevolijn in de serie 14300 (Schiphol - Lelystad). Met ingang van het wijzigingsblad van 2 februari 2009 wordt een stam minder ingezet. Deze wordt aan de kant gezet. Het is een stam die ingezet wordt in de serie 14300. Met ingang van het wijzigingsblad van 14 juni 2009 worden de stammen teruggetrokken uit de serie 1500. De rijtuigen zijn vanaf dat moment alleen nog te zien in de serie 14300. Dit houdt in dat twee stammen ieder een slag maken in de ochtend- en avondspits. Tussen de spitsen staan de stammen over op Hoofddorp Opstel. Het wijzigingsblad van 7 september 2009 maakt ook aan deze inzet een einde en daarmee komen alle rijtuigen voorlopig terzijde te staan.

De dienstregeling 2010 laat een ongeplande inzet zien van de rijtuigen. Door het winterweer raakt veel materieel defect en is daardoor niet inzetbaar. Om het tekort aan materieel te verminderen worden de rijtuigen weer in dienst gesteld. Op 18 januari 2010 is de eerste inzet van de rijtuigen in de serie 3500 (Maastricht - Schiphol). Zij rijden in de treinen 3528 en 3559. Al snel daarna worden de rijtuigen ingezet in de serie 1900 (Den Haag Centraal - Venlo). Voor deze twee diensten zijn in totaal vier composities van rijtuigen beschikbaar. Door de instroom van hersteld materieel gaat de eerste compositie medio februari 2010 al weer aan de kant. Met het ingaan van het wijzigingsblad van 12 april zullen de laatste stammen aan de kant gaan. In de praktijk rijden de stammen op 30 maart 2010 voor het laatst en worden aan de kant gezet. In de daarop volgende maanden worden de rijtuigen terug geleverd aan de Deutsche Bahn als onderdeel van het direct beëindigen van de leaseovereenkomst met de ICL rijtuigen.


Inzet per dienstregeling jaar

  • 2007: 1500
  • 2008: 1500, 2000
  • 2009: 1500, 14300
  • 2010: 1900, 3500


Onderhoud

De rijtuigen krijgen hun dagelijks onderhoud in de werkplaats Watergraafsmeer. Voor het grotere onderhoud rijdt er elke week een trein van de Watergraafsmeer naar Venlo en Neumünster. Met deze trein worden ook beschadigde rijtuigen uitgewisseld.


Revisie

Bijzondere uitvoeringen

  • Rijtuig Bimz264.7 22-91 296 was bij de aflevering in de InterRegio kleuren geschilderd. Het was hiermee afwijkend ten opzichte van de overige tweede klas rijtuigen. Deze waren namelijk in de InterCity kleurstelling geschilderd.


Wijzigingen

  • De rijtuigen werden voor hun aflevering voorzien van een extra deurvergrendeling. Deze is hetzelfde als de deurvergrendeling van de ICK rijtuigen.
  • Van 30 rijtuigen wordt de statische omzetter gewijzigd. De rijtuigen bezitten op dat moment een omzetter die alleen geschikt is voor een spanning van 1.000 Volt 16,7 Hz. De rijtuigen worden voorzien van een statische omzetter die geschikt is voor meerdere spanningen.
  • Van 15 rijtuigen wordt de asgenerator vervangen door een nieuwe statische omzetter, die een spanning levert van 1.500 Volt DC. Andere rijtuigen met een asgenerator krijgen een extra omzetter die alleen werkt op de Nederlandse spanning.
  • Medio april 2007 verschijnen de eerste rijtuigen in het geel/blauw.
  • Medio 2007 besluit men om de Bimdz rijtuigen te voorzien van een extra brede deur. Hierdoor zijn de rijtuigen bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Als eerste aangepaste rijtuig kwam de 84-90 003 eind september 2007 aan in Nederland.


Vernummeringen

De eerste rijtuigen die in Nederland arriveerden, behielden hun Duitse nummers. Vanaf september 2007 werden de rijtuigen opgenomen in het Nederlandse nummerschema. Hierbij veranderde de landcode (derde en vierde cijfer) van ‘80’ naar ‘84’. Ter voorkoming van dubbele nummers zijn van een aantal rijtuigen de volgnummers ook veranderd. Door het uitvoeren van enkele wijzigingen zijn de rijtuigen niet meer internationaal toegelaten volgens de RIC. Hiermee veranderen de eerste twee cijfers van ‘50’ naar ‘51’. De rijtuigen die van oorsprong een statische omzetter beschikken die alleen geschikt is voor een spanning van 1.000 Volt 16,7 Hz en een nieuwe meerspanningsomzetter krijgen, krijgen een volgnummer dat begint met 7. De cijfers 7 en 8 veranderen hierdoor naar ‘91’, daar waar ze eerder ‘94’ of ‘95’ hadden.

Een aantal rijtuigen hebben tijdelijk stamnummers gedragen. Er waren twee stamnummers van vijf cijfers gereserveerd. De eerste groep bestond uit twee rijtuigen en was een combinatie van twee Bim(z) rijtuigen. Zij werden ingedeeld in de reeks 21001 - 21099. De tweede groep bestond uit drie rijtuigen en was een combinatie van Aimz + Bim(z) + Bim(d)(z). Zij werden ingedeeld in de reeks 18001 - 18050. Eind 2007 wordt besloten om de stamnummers niet meer te gebruiken, omdat de rijtuigen nogal storingsgevoelig zijn. Als er dan een rijtuig defect is, staan er 1 of 2 rijtuigen werkloos aan de kant. Het los laten van de stamnummers maakt aan dit een eind.


Schadegevallen

  • Op 12 maart 2007 raken de rijtuigen Aimz 10-91 217, Aimz 10-91 218m, Bimz 22-91 203, Bimz 22-91 252, Bimz 22-91 271, Bimz 22-91 316 en ICK BD 82-37 055 betrokken bij een zijdelingse aanrijding te Amsterdam-Muiderpoort. De stam was als trein 1560 onderweg van Amersfoort naar Amsterdam Centraal en reed met de locomotieven 1748 voorop en 1847 achterop. De treinstam werd aangereden door extra trein 89125, bestaande uit een DDM-1 stam met de rijtuigen Bvk 6907 + Bv 6828 + ABv 6622 + Bv 6835 + ABv 6633 + Bv 6823 + 1843. Deze trein was onderweg van de Watergraafsmeer naar Amsterdam Centraal. Het eerste rijtuig van de ICL stam wordt in de flank geraakt door het DDM-1 Bvk rijtuig. Het tweede rijtuig uit de ICL stam (Aimz261.5 10-91 217) ontspoord met een draaistel, maar dat komt op een wissel weer in het spoor. Het verloor hierbij wel zijn veerpakket aan een zijde. Het derde rijtuig uit de ICL stam zorgde ervoor dat het DDM-1 Bvk rijtuig kantelde. Dit zorgde ervoor dat de DDM-1 Bv in botsing kwam met ICK BD 82-37 055. Dit rijtuig raakte hierdoor fors beschadigd. Alle overige rijtuigen en locomotief 1748 lopen schade op aan zijwanden, treeplanken en draaistellen. Bij dit ongeval raakte slechts de machinist van de DDM-1 stam gewond. Voor herstel van de schade worden de rijtuigen naar Duitsland gesleept. Op 19 mei 2007 werden de Aimz 10-91 218 en twee Bimz rijtuigen naar Emmerich gesleept tussen de 1830 en 1831 voor herstel in de werkplaats Neumünster. Omdat de Deutsche Bahn de rijtuigen niet over kon nemen, keerde trein terug en werd in Nijmegen gestald. Op 22 mei 2007 werden de rijtuigen nogmaals naar Emmerich gesleept. Nu konden de rijtuigen wel overgenomen worden. Voordat rijtuig Aimz261.5 10-91 217 naar Duitsland werd overgebracht, werd het op een reserve ICK draaistel geplaatst. Nadat dit rijtuig op de kuilwielenbank van het onderhoudsbedrijf Amsterdam Zaanstraat was behandeld, werd het rijtuig samen met de ICK BD 82-37 055 en twee Bimz rijtuigen op 23 mei 2007 naar Duitsland afgevoerd.
  • Op juni 2009 botst rangeerlocomotief 706 op rijtuig Bimz264.6 22-91 704. Het rijtuig loopt aan een zijde schade op aan de bufferbalk en instaptreden. Deze worden naar achteren gedrukt. Het rijtuig is op 2009 naar Duitsland afgevoerd voor herstel van de schade. Hierbij is de deuropening dichtgemaakt met een stalen plaat.
  • Op 30 maart 2010 ontsporen in totaal vier rijtuigen op de Watergraafsmeer op wissel 946. De rijtuigen zijn aan de oostzijde, achter de rangeerheuvel ontspoord. Hierbij werd een bovenleidingsportaal geraakt en dat was omgevallen. Dit portaal versperd zes sporen. De rijtuigen zijn opgenomen in een stam van 9 rijtuigen, met aan weerszijden de locomotieven 1847 en 1736.


Afvoer

In februari 2009 begint de al dan niet tijdelijke afvoer van een deel van de rijtuigen. Vanaf september 2009 staan alle rijtuigen aan de kant. Het afvoeren van de rijtuigen wordt veroorzaakt door de instroom van de vierde deelserie V-IRM en de terugloop van het aantal reizigers. Het barre winterweer in december 2009 zorgt er voor dat een deel van de rijtuigen opnieuw in dienst worden gesteld. In februari en maart 2010 is er meer materieel beschikbaar voor de dienst, zodat de rijtuigen weer aan de kant gezet kunnen worden. Medio februari 2010 wordt de eerste stam aan de kant gezet en per 30 maart 2010 worden de laatste rijtuigen definitief aan de kant gezet. De rijtuigen worden terug geleverd aan de Deutsche Bahn en op 4 juni 2010 worden de laatste rijtuigen terug geleverd. Op 10 juni 2010 worden rijtuigen terug geleverd die op 30 maart 2010 beschadigd zijn geraakt bij een ontsporing op de Watergraafsmeer. De Deutsche Bahn verhuurd op haar beurt een aantal teruggekeerde rijtuigen aan de Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB).

Tijdelijke terzijde stelling

Vanaf februari 2009 worden de eerste rijtuigen terzijde gesteld. Een deel hiervan wordt tijdelijk aan de kant gezet. Het andere deel wordt definitief aan de kant gezet voor terugkeer naar Duitsland. Met ingang van 7 september 2009 worden ook de laatste stammen aan de kant gezet, zodat alle rijtuigen vanaf dat moment buiten dienst staan.

Nummer Ter zijde gesteld Plaats Indienststelling Nummer Ter zijde gesteld Plaats Indienststelling
Aimz261.5 50 84 10-91 200-2 6 februari 2009
Aimz261.2 50 84 10-91 702-7 6 februari 2009
Bim263.5 50 84 22-91 106-7 6 februari 2009
Bimz264.550 84 22-91 230-5 6 februari 2009
Bimz264.750 84 22-91 272-7 6 februari 2009
Bimz264.650 84 22-91 707-2 6 februari 2009
Bimz264.650 84 22-91 709-8
Bimz264.650 84 22-91 712-2 6 februari 2009
Bimdz268.650 84 84-90 705-2


Sloop

Afleverdata

Rijtuigen Aimz261

NS nummer DB nummer Type Aankomst in Nederland In dienst In onderhoud Uit onderhoud Ter zijde Terug naar Duitsland
50 84 10-91 200-2 51 80 10-91 200-5 Aimz261.5 30 november 2007 6 februari 2009
50 84 10-91 204-4 51 80 10-91 204-7 Aimz261.7 8 december 2006
50 84 10-91 205-1 51 80 10-91 205-4 Aimz261.9 15 september 2007
50 84 10-91 211-9 51 80 10-91 211-2 Aimz261.7 4 december 2008
50 84 10-91 213-5 51 80 10-91 213-8 Aimz261.9 15 december 2006
50 84 10-91 215-0 51 80 10-91 215-3 Aimz261.5 15 december 2006
50 84 10-91 218-4 51 80 10-91 218-7 Aimz261.5 8 december 2006 24 oktober 2007
50 84 10-91 221-8 51 80 10-91 221-1 Aimz261.5 18 januari 2008
50 84 10-91 223-4 51 80 10-91 223-7 Aimz261.9 22 december 2006
50 84 10-91 224-2 51 80 10-91 224-5 Aimz261.5 8 december 2006
50 84 10-91 700-1 51 80 10-94 055-0 Aimz261.2 30 november 2007
50 84 10-91 701-9 51 80 10-94 062-6 Aimz261.2 29 februari 2008
50 84 10-91 702-7 51 80 10-94 066-7 Aimz261.2 9 februari 2009
50 84 10-91 703-5 51 80 10-94 070-9 Aimz261.2
50 84 10-91 704-3 51 80 10-94 704-3 Aimz261.2
50 84 10-91 705-0 51 80 10-94 705-0 Aimz261.2

Rijtuigen Bim263

NS nummer DB nummer Type Aankomst in Nederland In dienst In onderhoud Uit onderhoud Ter zijde Terug naar Duitsland
50 84 22-91 068-9 51 80 22-91 068-2 Bim263.5 24 januari 2008
50 84 22-91 085-3 51 80 22-91 085-6 Bim263.5 18 januari 2008
50 84 22-91 090-3 51 80 22-91 090-6 Bim263.5 24 januari 2008
50 84 22-91 091-1 51 80 22-91 091-4 Bim263.5 18 januari 2008
50 84 22-91 094-5 51 80 22-91 094-8 Bim263.5 22 december 2007
50 84 22-91 096-0 51 80 22-91 096-3 Bim263.5 30 november 2007 26 februari 2009
50 84 22-91 105-9 51 80 22-91 105-2 Bim263.5 15 februari 2008 26 februari 2009
50 84 22-91 106-7 51 80 22-91 106-0 Bim263.5 9 februari 2009
50 84 22-91 110-9 51 80 22-91 110-2 Bim263.5 29 februari 2008
50 84 22-91 118-2 51 80 22-91 118-5 Bim263.5 24 januari 2008
50 84 22-91 126-5 51 80 22-91 126-8 Bim263.5 29 februari 2008
50 84 22-91 165-3 51 80 22-91 165-6 Bim263.5 15 februari 2008 26 februari 2009
50 84 22-91 172-9 51 80 22-91 172-2 Bim263.5 24 januari 2008
50 84 22-91 177-8 51 80 22-91 177-1 Bim263.5 22 december 2007
50 84 22-91 179-4 51 80 22-91 179-7 Bim263.5 15 februari 2008 26 februari 2009

Rijtuigen Bimz264

NS nummer DB nummer Type Aankomst in Nederland In dienst In onderhoud Uit onderhoud Ter zijde Terug naar Duitsland
50 84 22-91 200-8 51 80 22-91 200-1 Bimz264.1 8 december 2006 4 juni 2010
50 84 22-91 203-2 51 80 22-91 203-5 Bimz264.1 5 januari 2007 29 september 2007
50 84 22-91 208-1 51 80 22-91 208-4 Bimz264.7 11 augustus 2007
50 84 22-91 211-5 51 80 22-91 211-8 Bimz264.7 15 december 2006
50 84 22-91 213-1 51 80 22-91 213-4 Bimz264.7 15 december 2006
50 84 22-91 214-9 51 80 22-91 214-2 Bimz264.7 11 augustus 2007
50 84 22-91 215-6 51 80 22-91 215-9 Bimz264.7
50 84 22-91 218-0 51 80 22-91 218-3 Bimz264.1 4 januari 2008
50 84 22-91 223-0 51 80 22-91 223-3 Bimz264.7 11 augustus 2007
50 84 22-91 225-5 51 80 22-91 225-8 Bimz264.7 15 september 2007
50 84 22-91 230-5 51 80 22-91 230-8 Bimz264.5 4 januari 2008 9 februari 2009
50 84 22-91 232-1 51 80 22-91 232-4 Bimz264.5
50 84 22-91 234-7 51 80 22-91 234-0 Bimz264.5 24 januari 2008
50 84 22-91 238-8 51 80 22-91 238-1 Bimz264.7
50 84 22-91 239-6 51 80 22-91 239-9 Bimz264.7
50 84 22-91 248-7 51 80 22-91 248-0 Bimz264.1 22 december 2006
50 84 22-91 251-1 51 80 22-91 251-4 Bimz264.5
50 84 22-91 256-0 51 80 22-91 256-3 Bimz264.5 24 oktober 2007
50 84 22-91 260-2 51 80 22-91 260-5 Bimz264.5 26 februari 2009
50 84 22-91 265-1 51 80 22-91 265-4 Bimz264.7 15 december 2006
50 84 22-91 272-7 51 80 22-91 272-0 Bimz264.7 9 februari 2009
50 84 22-91 274-3 51 80 22-91 274-6 Bimz264.7
50 84 22-91 276-8 51 80 22-91 276-1 Bimz264.1 15 december 2006
50 84 22-91 280-0 51 80 22-91 280-3 Bimz264.1 4 januari 2008
50 84 22-91 285-9 51 80 22-91 285-2 Bimz264.7
50 84 22-91 289-1 51 80 22-91 289-4 Bimz264.7 8 september 2007
50 84 22-91 291-7 51 80 22-91 291-0 Bimz264.5 22 december 2006
50 84 22-91 294-1 51 80 22-91 294-4 Bimz264.5 8 december 2006
50 84 22-91 296-6 51 80 22-91 296-9 Bimz264.7 15 december 2006
50 84 22-91 297-4 51 80 22-91 297-7 Bimz264.5 11 augustus 2007
50 84 22-91 307-1 51 80 22-91 307-4 Bimz264.5 3 november 2007
50 84 22-91 308-9 51 80 22-91 308-2 Bimz264.5 18 januari 2008
50 84 22-91 310-5 51 80 22-91 310-8 Bimz264.5
50 84 22-91 311-3 51 80 22-91 311-6 Bimz264.5
50 84 22-91 313-9 51 80 22-91 313-2 Bimz264.1 18 januari 2008
50 84 22-91 314-7 51 80 22-91 314-0 Bimz264.5 7 december 2007
50 84 22-91 317-0 51 80 22-91 317-3 Bimz264.5 13 december 2007
50 84 22-91 319-6 51 80 22-91 319-9 Bimz264.5 4 januari 2008
50 84 22-91 323-8 51 80 22-91 323-1 Bimz264.1 15 december 2006
50 84 22-91 324-6 51 80 22-91 324-9 Bimz264.5 4 januari 2008 24 november 2009
50 84 22-91 325-3 51 80 22-91 325-6 Bimz264.1 15 september 2007
50 84 22-91 326-1 51 80 22-91 326-4 Bimz264.5 4 januari 2008
50 84 22-91 330-3 51 80 22-91 330-6 Bimz264.5 22 december 2006
50 84 22-91 335-2 51 80 22-91 335-5 Bimz264.5 4 januari 2008 24 november 2009
50 84 22-91 337-8 51 80 22-91 337-1 Bimz264.5 7 december 2007 24 november 2009
50 84 22-91 338-6 51 80 22-91 338-9 Bimz264.5
50 84 22-91 339-4 51 80 22-91 339-7 Bimz264.5 7 december 2007 24 november 2009
50 84 22-91 340-2 51 80 22-91 340-5 Bimz264.5
50 84 22-91 342-8 51 80 22-91 342-1 Bimz264.5
50 84 22-91 344-4 51 80 22-91 344-7 Bimz264.5 22 december 2007 24 november 2009
50 84 22-91 345-1 51 80 22-91 345-4 Bimz264.5 30 november 2007 26 februari 2009 24 november 2009
50 84 22-91 347-7 51 80 22-91 347-0 Bimz264.5 3 november 2007 24 november 2009
50 84 22-91 700-7 51 80 22-94 002-8 Bimz264.6
50 84 22-91 702-3 51 80 22-94 016-8 Bimz264.6 14 december 2007
50 84 22-91 704-9 51 80 22-94 024-2 Bimz264.6 4 januari 2008
50 84 22-91 706-4 51 80 22-94 079-6 Bimz264.6
50 84 22-91 707-2 51 80 22-94 139-8 Bimz264.6 9 februari 2009
50 84 22-91 708-0 51 80 22-94 157-0 Bimz264.6 22 december 2007
50 84 22-91 709-8 51 80 22-91 158-8 Bimz264.6 9 februari 2009
50 84 22-91 710-6 51 80 22-94 174-5 Bimz264.6 15 februari 2008 26 februari 2009 4 juni 2010
50 84 22-91 711-4 51 80 22-94 200-8 Bimz264.6 29 februari 2008 26 februari 2009
50 84 22-91 712-2 51 80 22-94 214-9 Bimz264.6 9 februari 2009
50 84 22-91 713-0 51 80 22-94 215-6 Bimz264.6 22 december 2007
50 84 22-91 714-8 51 80 22-94 218-0 Bimz264.6 22 december 2007
50 84 22-91 715-5 51 80 22-94 219-8 Bimz264.6 18 januari 2008 26 februari 2009
50 84 22-91 716-3 51 80 22-94 224-8 Bimz264.6
50 84 22-91 717-1 51 80 22-94 229-7 Bimz264.6
50 84 22-91 718-9 51 80 22-94 231-3 Bimz264.6 15 februari 2008
50 84 22-91 719-7 51 80 22-94 234-7 Bimz264.6 29 februari 2008
50 84 22-91 720-5 51 80 22-94 235-4 Bimz264.6 29 februari 2008

Rijtuigen Bimdz268

NS nummer DB nummer Type Aankomst in Nederland In dienst In onderhoud Uit onderhoud Ter zijde Terug naar Duitsland
50 84 84-90 003-2 51 80 84-90 003-5 Bimdz268.3 29 september 2007
50 84 84-90 007-3 51 80 84-90 007-6 Bimdz268.3
50 84 84-90 008-1 51 80 84-90 008-4 Bimdz268.3 3 november 2007
50 84 84-90 018-0 51 80 84-90 018-3 Bimdz268.3 22 december 2006
50 84 84-90 019-8 51 80 84-90 019-1 Bimdz268.3 4 juni 2010
50 84 84-90 026-3 51 80 84-90 026-6 Bimdz268.3 22 december 2006
50 84 84-90 028-9 51 80 84-90 028-2 Bimdz268.9
50 84 84-90 029-7 51 80 84-90 029-0 Bimdz268.3 22 december 2006
50 84 84-90 700-3 51 80 84-95 007-1 Bimdz268.6
50 84 84-90 701-1 51 80 84-95 008-9 Bimdz268.6 30 november 2007
50 84 84-90 702-9 51 80 84-95 018-8 Bimdz268.2
50 84 84-90 703-7 51 80 84-95 038-6 Bimdz2686
50 84 84-90 704-5 51 80 84-95 052-7 Bimdz268
50 84 84-90 705-2 51 80 84-95 056-8 Bimdz268.6 9 februari 2009