Hulshorst

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hulshorst was een van de stations in de provincie Gelderland. De verkorting van het station was Hh.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn vanuit Amersfoort naar Zwolle wordt door de eigenaren van de landhuizen Hulshorst en Essenburgh de bouw van een halte afgedwongen. Zij willen wel land afstaan ten gunste van de bouw van een halte als tegemoetkoming voor het doorsnijden van hun landgoed. In 1863 wordt begonnen met de bouw van het haltegebouw. Het gebouw is ontworpen door Nicolaas Kamperdijk. Het station is van het type klas van de NCS. Het is een vergrootte versie van een baanwachterswoning. Het gebouw bestaat uit een woonlaag. Aan de perronzijde zijn de wachtkamers. Verder is er een kantoor en een loket. Op 20 augustus 1863 wordt het station geopend. In 1876 wordt het gebouw uitgebreid door er een verdieping boven op te plaatsen. Hier wordt de woning van de stationschef gemaakt. In komt Post T in de kantoorruimte van het station. Vanuit hier wordt de overweg met de Hierderweg bediend.

In 1974 wordt het station op de voorlopige monumentenlijst geplaatst door de Rijksdienst voor Monumentenzorg na overleg met de NS. De plaatsing wordt ingegeven vanwege de ligging en de bouw van het stationsgebouw.

Op 22 april 1977 worden de loketten van het station gesloten.

Door de lage aantallen reizigers die gebruik maken van het station, wordt besloten om het station te sluiten. Daarnaast speelt ook de opening van het nieuwe station van Amersfoort Schothorst een rol. Hierdoor blijft er te weinig tijd over om te stoppen in Hulshorst. In mei 1987 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer. In de daarop volgende week wordt het station afgesloten met afrasteringen en worden alle borden verwijderd. Het overpad tussen de perrons wordt opgebroken. In 1991 wordt het stationsgebouw gerenoveerd.


Laad- en losplaats

Aan de noordoostelijke zijde van het station is een kopspoor met verhoogde zij- en koplading. Er werden met name platte wagens met boomstammen afgevoerd. Dit hout werd gebruikt in de mijnen in Zuid-Limburg. Tegenover het station is de spoorverbinding Boschspoor. Dit is in 1931 opgebroken.


Spoorlijnen

Het station lag aan de Centraalspoorweg.


Dienstregeling

Tijdens de opening van het station is er een overeenkomst gesloten (een servituut), waarbij afgesproken is dat eeuwig minimaal vier keer per dag, twee treinen per richting moeten stoppen.

Het station wordt een keer per uur bediend door de stoptrein uit Amsterdam naar Zwolle (serie ). Het uur daarop wordt het station bediend door de een keer per uur stoppende stoptrein uit Utrecht naar Zwolle (serie 5600). Op 30 mei 1987 stopt trein 5685 (Utrecht - Zwolle) als laatste trein langs de perrons. Het station wordt op 31 mei 1987 gesloten voor het vervoer van reizigers.