Hoekse Lijn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Hoekse Lijn is de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland en heeft een lengte van 24 kilometer. De spoorlijn is aangelegd als aftakking van de Oude Lijn tussen Rotterdam en Den Haag. Het kilometer 0 punt ligt bij kilometer 79,770 van de Oude Lijn. De opening van het eerste deel, Schiedam - Maassluis, vond plaats op 17 augustus 1891. Het tweede deel, Maassluis - Hoek van Holland, werd op 1 juni 1893 geopend. De spoorlijn is voor een groot deel aangelegd op een waterkerende dijk. In de dijk zijn enkele keersluizen opgenomen. Vanaf 1995 maakt de dijk gedeeltelijk deel uit van de Deltadijk.

Geschiedenis

In 1858 was er al sprake van aanleg van een spoorverbinding naar Hoek van Holland. Er waren plannen voor een scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland. De schepen zouden in dit plan doorvaren naar Rotterdam, waar de goederen dan zouden worden overgeslagen naar de trein. In de daaropvolgende jaren werd er gesproken over een spoorlijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland. De NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij) en de Rotterdamse zakenman L. Pincoffs waren de belangrijkste gegadigden voor de concessie voor deze spoorlijn. Door de overheid werden hun aanvragen echter afgewezen. De spoorlijn werd wel opgenomen op de lijst van aan te leggen spoorlijnen in de Wet van 1875. Pas in 1886 werd begonnen met de aanleg.

Plannen om de spoorlijn te verlengen naar het strand, dat in 1971 werd geopend, zijn nog steeds niet gerealiseerd.


Aanleg

Op 10 november 1875 werd de bouw van de spoorlijn aangekondigd. De bouw begon pas in 1886. Als beginpunt werd Schiedam gekozen en het eerste deel van de spoorlijn werd tot aan Maassluis aangelegd. De lijn was op dit traject enkelsporig en uitgevoerd als lokaalspoorlijn. De spoorlijn begint bij het in 1889 vernieuwde station van Schiedam aan de Oude Lijn. Er waren tot aan Maassluis slechts twee stations opgenomen, Schiedamsche Dijk en Vlaardingen. Nadat in 1893 het enkelsporige deel van Maassluis tot aan Hoek van Holland Eindpunt was aangelegd en geopend, kreeg de spoorlijn de status van hoofdspoorweg. Er mochten nog steeds lokaaltreinen rijden. In dat zelfde jaar werden de bogen bij Vlaardingen en Maassluis verruimd, zodat de internationale boottreinen sneller door deze bogen konden rijden.

Beveiliging

Voor de beveiliging waren er stationsposten en seinposten. In Vlaardingen werd in 1893 de stationspost geopend, alsmede de seinposten 5, 6 en 7. In Maassluis was eveneens eens stationspost en de seinposten 11, 12 en 13. Seinpost 17 was gelegen tussen Maassluis en Hoek van Holland. In Hoek van Holland was een stationspost en een seinhuis. Bij de spoorverdubbeling in 1905 werden de posten in Vlaardingen en Maassluis vervangen door de seinhuizen I, II, III. Seinpost 17 werd een blokpost. Seinhuis III werd op 14 november 1956 vernield door de ontsporing van boottrein 43. Het werd vervangen door een nieuw seinhuis. In 1926 kreeg Hoek van Holland Strand een seinpost. In 1959 werd Schiedam aangesloten op de relaisbeveiliging. De aansluitende baanvakken kregen automatisch blokstelsel met lichtseinen. Op 13 september 1959 werd de eerste drie kilometer hierop aangesloten. Op 3 mei 1964 werd het automatisch blokstelsel voor dubbel-enkelspoor in dienst gesteld tussen Schiedam en Hoek van Holland. De mechanische overwegen werden hierbij vervangen door AKI's en AHOB's. De mechanische beveiliging in Vlaardingen en Maassluis werd vervangen door relaisbeveiliging die worden bediend vanaf het CVL tableau in de Verkeersleidingspost van Rotterdam Centraal. Dit was het eerste CVL tableau dat als NX tableau was uitgevoerd. Hoek van Holland (Haven en Strand) kreeg op 27 september 1964 relaisbeveiliging en werd vanuit dezelfde post in Rotterdam bediend. ATB kwam pas op 8 juli 1984 in dienst op het gehele baanvak. Het NX tableau is op 14 juni 1999 vervangen door beeldschermen als onderdeel van de elektronische bedienpost.


Wijzigingen

In 1899 werd in Hoek van Holland een derde spoor aangelegd. Dit spoor was een paar kilometer lang en sloot aan op het emplacement van Hoek van Holland. Hier waren diverse aansluitingen naar bedrijven aangelegd. Tussen 1903 en 1905 werd de spoorlijn verdubbeld. Op 7 april 1903 het deel Maassluis - Hoek van Holland, het deel Vlaardingen - Maassluis volgde op 9 november 1904 en op 15 augustus 1905 werd Schiedam - Vlaardingen dubbelsporig geopend. Tijdens deze aanleg van het dubbelspoor waren er ook twee haltes in de omgeving van Hoek van Holland geopend, Poortershaven en De Haak. In 1899 was eerder al de halte Nieuwlandsche Polder geopend. Vanaf Hoek van Holland Haven tot Eindpunt werd pas in 1926 het tweede spoor aangelegd, dit werd op 30 september 1926 geopend. In 1905 werd bij Hoek van Holland Eindpunt een aansluiting gemaakt op de WSM, Westlandsche Stoomtram. In 1912 werd een aansluiting op de WSM gemaakt bij Maassluis. Hierdoor was het mogelijk om wagons met tuinbouwproducten uit het Westland naar Rotterdam en verder af te voeren. In 1935 is het traject vanuit Schiedam naar Hoek van Holland geëlektrificeerd. Voor de aanleg van de elektrificatie moesten de emplacementen van gewijzigd worden. Om de bovenleiding te kunnen dragen, werden driescharnierportalen geplaatst. Bij Maassluis en De Haak werden onderstations geplaatst. In Schiedam werd door het toegenomen verkeerd in 1959 nog een onderstation geplaatst bij kilometer 0.8. Op 25 april 1935 vond de eerste proefrit plaats. Op 13 mei 1935 volgde de opening en op 15 mei 1935 was de gehele dienst elektrisch te berijden. De eerste maanden werden acht treinstammen Materieel'24 ingezet. Vanaf het najaar 1935 stromen de nieuwe treinstellen Materieel'35 in, die hier de volledige dienst konden uitvoeren. In april 1944 werd het noordelijke spoor tussen kilometer 12.9 (Maassluis) en 22.0 (Hoek van Holland) verwijderd. In april 1947 werd het spoor weer aangelegd. In 1959 sluit de lijn aan op het nieuwe, verhoogde emplacement van Schiedam. In 1963 werden alle emplacementen gewijzigd en vereenvoudigd. Nadien werd de CVL besturing aangelegd met automatisch blokstelsel en relaisbeveiliging.

In februari 1981 wordt een proef genomen met prikspanning in Maassluis. Dit is een gewijzigde methode voor treindetectie. Door de spoorstaven loopt een spanning van 5 à 10 Volt, afgewisseld met pulsen tot 100 Volt. Hierdoor is er op roestige sporen ook treindetectie mogelijk. In de winter 1984 worden de oude portalen tussen Hoek van Holland en Hoek van Holland Strand vervangen door nieuwe portalen, zoals die ook in de rest van het land te zien zijn. Deze zijn afgeleid van het type 1938. Dit werk kon makkelijk in de winter worden uitgevoerd, omdat er dan geen treinen rijden op dit traject. Tussen Schiedam en Hoek van Holland gebeurde de vervanging in 1988. Dit gebeurde in de normale treindienst, waarvoor 1 spoor beschikbaar was. Soms moest het hele baanvak buiten dienst of er werd dieselmaterieel ingezet, zoals Plan U of locomotieven serie 2200 met rijtuigen Plan E. In 1985 en 1986 werden de sporen in Hoek van Holland opgeschoven naar het noorden om zo een hogere waterkering te kunnen aanleggen. Ten behoeve van de Deltawerken, waarbij voor de Nieuwe Waterweg een waterkering werd aangelegd, werd in 1992 de spoorlijn tussen Vlaardingen Centrum en Vlaardingen Oost verlegd. Op 13 januari 1992 kwam het nieuwe noordelijke spoor in dienst en op 14 december 1992 het nieuwe zuidelijke spoor. Het derde spoor met de spooraansluitingen werd tijdelijk gewijzigd. In maart 1993 kwam het derde spoor in dienst met een aansluitwissel bij kilometer 5.0. In september 1998 en maart 1999 is de spoorlijn als proefbaanvak gebruikt voor Sandite. Tussen 2006 en 2008 is het traject gebruikt voor proeven met de OV chipkaart en afsluitbare poortjes.

In juni 1988 publiceert de gemeente Rotterdam een nota over de toekomst van tram- en metrolijnen die vanuit de stad naar de regio lopen. Hierbij moest de Hofplein worden aangesloten op de Noord-Zuidlijn van de RET metro. Bij Pijnacker zou een aansluiting komen naar Zoetermeer. De Hoekse Lijn zal bij Schiedam aansluiten op de Oost-Westlijn van de RET metro. Als eerste zou de Hofpleinlijn worden aangepast. In 2006 werd de spoorlijn onderdeel van de RandstadRail. In 2010 volgde koppeling met het metronetwerk. Door dit succes wordt de plannen voor de Hoekse Lijn weer actueel. Het opheffen van de boottreinen in december 2006 zorgt er voor dat het ombouwen van de spoorlijn een minder groot probleem zal gaan worden. De ombouw van de spoorlijn naar het voorbeeld van de RandstadRail op de Hofpleinlijn en Zoetermeerlijn is echter niet mogelijk, omdat er op de spoorlijn ook goederenverkeer plaats vind. In december 2012 wordt besloten dat wanneer er een goederentrein op de lijn rijdt, deze alleen via het zuidelijke spoor kan rijden via een zogenaamd strengelspoor bij de stations. De metro's kunnen dan alleen op het noordelijke spoor rijden. Omdat de metro's smaller zijn en zij exact moeten aansluiten op het perron, zullen de perrons in het spoorwegprofiel komen te liggen. Op deze manier houden de goederentreinen voldoende afstand van de perronrand. Dit goederenverkeer zal niet in de spits plaats vinden. Voor de ombouw zullen de keersporen van het metronetwerk in Schiedam worden aangesloten op het spoortracé. Ten noorden van de bestaande sporen wordt een verbindingsspoor aangelegd voor het goederenverkeer. Dit spoor zal tevens dienst doen als wachtspoor in beide richtingen. Het verbindingsspoor sluit aan de oostkant van het station Schiedam Nieuwland aan op het bestaande spoor. Tegelijkertijd wisselt de trein van het noordelijke naar het zuidelijke spoor. Het goederenverkeer zal alleen nog maar mogelijk zijn tot aan Maassluis. Hierdoor zullen er geen goederentreinen of andere treinen Hoek van Holland meer kunnen bereiken. In Vlaardingen zal een wachtspoor worden aangelegd voor de goederendienst. Dit spoor kan ook gebruikt worden voor rangeerbewegingen naar de spooraansluitingen. Voor de metro's zal Vlaardingen een kruisingsstation worden, wanneer er een goederentrein rijdt. In Maassluis zullen de bestaande goederensporen worden gehandhaafd. De stations aan deze lijn zullen worden gemoderniseerd en zullen in de huisstijl worden gebracht van R-net. De perrons zullen over een lengte van 90 meter worden verhoogd. Hiermee is er voldoende ruimte voor twee gekoppelde metrostellen. De perrons zullen ook verbreed worden, zodat zij aansluiten op het materieel. De stationsgebouwen van Hoek van Holland en Vlaardingen Centrum blijven gehandhaafd, terwijl de stations van Schiedam Nieuwland, Vlaardingen West, Maassluis en Maassluis West nieuw worden opgebouwd. Vlaardingen West zal gaan dienen als een eindpunt en zal worden voorzien van drie sporen en een keervoorziening. Bij de wijk Steenpolderdijk in Maassluis zal een nieuw station worden gebouwd, waar eveneens een keervoorziening zal worden aangelegd. Deze zal door de helft van de metro's gebruikt gaan worden. Het huidige station Hoek van Holland Strand zal worden afgebroken en de metrolijn zal 900 meter worden doorgetrokken tot aan het strand. Hier zal een nieuw station worden aangelegd. De verbouwing van de Hoekse Lijn zal in april 2017 gaan beginnen en in oktober 2017 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond. Na oktober mogen er geen werkzaamheden meer worden uitgevoerd, omdat de spoorlijn tegen de dijk van de Nieuwe Waterweg ligt. Tussen oktober en april is het stormseizoen en zijn werkzaamheden aan primaire waterkeringen verboden. Vanaf oktober 2017 zal metrolijn B van de RET elke 10 minuten doorrijden van Schiedam Centrum naar Maassluis Steendijkpolder. Elke 20 minuten zal er doorgereden worden naar Hoek van Holland. Metrolijn A van de RET rijdt vanaf dat moment tot aan Vlaardingen West, zodat er op dat traject om de vijf minuten een metro rijdt. Voor de uitvoering van deze ritten heeft de RET in februari 2014 bij Bombardier 16 metrostellen besteld van het type SG3. Op enkele details zullen deze metrostellen afwijken van de al 42 aanwezige metrostellen. De nieuwe metro's zullen een hogere botsveiligheid gaan krijgen.


Stations

Aan de Hoekse Lijn hebben in totaal 12 stations gelegen. In de loop der jaren zijn er van deze 3 gesloten. Twee stations zijn van naam veranderd sinds de aanleg.

Schiedam Centrum

Het beginpunt van de spoorlijn in Schiedam was het station Schiedam. In 1967 wijzigde de naam in Schiedam - Rotterdam West. In 1998 werd de stationsnaam nog een keer gewijzigd en nu in Schiedam Centrum. Het station ligt op kilometer punt 0,0

Schiedam Nieuwland

Het station werd als voorstadsstation geopend voor de metroachtige dienstregeling die de NS voor ogen had. Het station ligt op kilometer punt 2,2

Vlaardingen Oost

Bij de opening van de spoorlijn heet dit station Schiedamsche Dijk. In 19 verandert de naam in Vlaardingen Oost. Het station ligt op kilometer punt 4,1

Vlaardingen Centrum

Het station ligt op kilometer punt 5,6

Vlaardingen West

Het station ligt op kilometer punt 7,7

Maassluis

Het station ligt op kilometer punt 12,1

Maassluis West

Het station ligt op kilometer punt 13,7

Poortershaven

Poortershaven is een stopplaats en aangelegd op verzoek van het bedrijf dat de Poortershaven exploiteerde. Het station werd op 15 februari 1904 geopend en sloot op 7 oktober 1946. Het station ligt op kilometer punt 16,4

De Haak

De Haak is een stopplaats dat ten zuidoosten van Hoek van Holland ligt. Het station werd geopend op 1 oktober 1904 en sloot op 5 juni 1925. Het station ligt op kilometer punt 19,1

Nieuwlandsche Polder

Nieuwlandsche Polder is een stopplaats dat ten zuidoosten ligt van Hoek van Holland. Het station werd geopend op 1 januari 1899 en sloot op 15 mei 1935. Het station ligt op kilometer punt 21,4.

Hoek van Holland

Het station ligt op kilometer punt 23,0

Hoek van Holland Strand

Het station ligt op kilometer punt 23,9


Aansluitingen

De spoorlijn kent en kende diverse spooraansluitingen. In Vlaardingen Centrum is aan zowel de oostzijde als aan de westzijde een stamlijn aangelegd. Aan de oostzijde takt deze spooraansluiting af ter hoogte van kilometerpunt 4,4. Via deze spooraansluiting wordt in een aansluiting gemaakt naar Cincinnati dat werktuigen en pompen fabriceert. In 1978 wordt deze aansluiting opgeheven. Voor erts wordt in een aansluiting gemaakt naar HVO. Deze aansluiting wordt nog sporadisch gebruikt. Vanaf 1933 wordt een aansluiting gemaakt naar het tankopslagbedrijf de Nieuwe Matex. Tegenwoordig is dit Vopak en wordt door diverse vervoerders bediend. Van 1974 tot ongeveer 1990 is er een aansluiting naar MAF, de Magnesiet en Amarillfabrieken. Als laatste aan deze stamlijn is de Wilhelminahaven gelegen. Op het emplacement van Vlaardingen is een aansluiting naar Lever's zeepfabrieken. In Maassluis zijn alleen spooraansluitingen op het emplacement. Zo is hier steenslagoverslag van Key en Kramer, gevestigd vanaf 1951. Tussen 1963 en 1991 zijn diverse kolenhandelaren aangesloten op het spoor. Glasfabriek de Schie heeft tussen 1910 en 1931 een aansluiting op het spoor. In 1934 wordt de aansluiting gebruikt door Asphalt, Key en Kramer en Ruberoid. Dit gebruik duurde tot 1997. Tussen Maassluis en het latere Maassluis West lag tussen september 1963 en mei 1978 een spooraansluiting ter hoogte van kilometer punt 13.1 de spooraansluiting naar Elementum voor het lossen van cement. Het station van Nieuwlandsche Polder werd tussen 1940 en 1944 gebruikt als stopplaats voor werkliedentreinen van de Organisation Todt, die werkten aan de Atlantikwall. Bij kilometer punt 21,9 lag eveneens een halte van deze organisatie voor hetzelfde doel. Het derde spoor dat vanuit Hoek van Holland werd aangelegd, lag van kilometer 19,1 tot en met 22,3. Bij kilometer punt 21,7 takt een zijspoor af naar de Maatschappij Hoek van Holland. Bij kilometer punt 22,0 heeft sinds 1903 exportslachterij W.H. Müller & Co een spooraansluiting op het derde spoor. Na de verlenging in 1904 van dit spoor, boog bij kilometer punt 20,7 af naar de terreinen van exportslachterij Hudig en Pieters. Aan het begin van 1931 verviel deze aansluiting en werd dit derde spoor ingekort tot kilometer punt 21,1. In 1934 werd een spooraansluiting gemaakt naar het onderstation bij kilometer punt 20,6. Dit lag deels op het traject van het voormalige derde spoor. In 1956 is het derde spoor weer verlengd en bij kilometer punt 20,8 is een aansluiting gemaakt op het spoor naar het onderstation. Het wissel in het hoofdspoor naar het onderstation kwam hiermee te vervallen. In 1956 werden tevens bij de kilometer punten 21,0 en 21,1 twee aansluitingen gemaakt naar Synres. Eind 1961 wordt het derde spoor nog een stuk verlengd, tot kilometer punt 19,0. Hier liggen de Oranje Buitensluizen en daar is een laadplaats voor zandvervoer. Dit zand wordt gebruikt bij de aanleg van de Delflandse zeewering. Bij het onderstation wordt een tweede spoor aangelegd, dat achter het onderstation langs loopt. In 1967 vervalt na afloop van het zandvervoer de aansluiting naar de zandlaadplaats. In april 1989 vervalt het gehele derde spoor, waar alleen de aansluitingen naar Synres werden bediend. Aan het eindpunt, bij kilometerpunt 23,991, werd in juli 1899 een werkspoor aangelegd voor de firma Wiegerink.


Ingebruikname

De lijn werd vanaf de opening geëxploiteerd door de HSM. De treinen worden gereden door stoomlocomotieven van de HSM die zijn ondergebracht in depot Schiedam. Op 1 mei 1900 wordt dit depot opgeheven en worden de locomotieven gesteld door het depot Rotterdam DP. Na het in dienst komen van het deel tussen Maassluis en Hoek van Holland werden door de HSM internationale treinen ingelegd naar Noord en Zuid Duitsland, de Noord en Zuid Expres.


Dienstregeling

De eerste treinen die over de nieuwe spoorlijn rijden, zijn de lokaaltreinen vanuit Rotterdam naar Maassluis. In 1893 komen daar de lokaaltreinen van Rotterdam naar Hoek van Holland bij. In de zomer van 1904 wordt Hoek van Holland Eindpunt niet meer bediend en vanaf 1 oktober 1905 vervalt de bediening helemaal. Na 10 jaar, op 5 juli 1915 wordt Eindpunt weer bediend en alleen in de zomer. Vanaf 1920 gaan er in de zomer sneltreinen rijden van Rotterdam naar Hoek van Holland.

Vanaf de opening van de lijn in 1893 gaan er internationale boottreinen rijden. Dit zijn de Noord en Zuid Expres naar Duitsland. Deze hebben een aansluiting op de bootdienst naar en van Engeland. De Noord Expres rijdt via Amsterdam en Oldenzaal naar de Duitse grens. Na dat in 1899 de Westelijke Splitsing bij Rotterdam in gebruik werd genomen, ging de Noord Expres via Gouda en Utrecht rijden. Er werden aparte boottreinen naar Amsterdam ingelegd. Deze reden soms gekoppeld met binnenlandse treinen tot aan Schiedam. Door de beide wereldoorlogen reden geen internationale boottreinen over de Hoekse Lijn. Vanaf 1942 reden er geheel geen reizigerstreinen meer over de Hoekse Lijn, hoewel deze wel in het spoorboekje stonden. Er reden over de spoorlijn alleen treinen voor de bouw van de Atlantikwall. De bootdienst naar Engeland werd op 14/15 november 1945 weer hervat, terwijl de internationale boottreinen pas vanaf december 1946 weer gaan rijden. In november 1945 gaan wel de Amsterdamse boottreinen rijden. De dagdienst naar Engeland wordt op 15 mei 1949 verlegd van Vlissingen naar Hoek van Holland. Hiermee komen extra internationale treinen naar Hoek van Holland te rijden. Dit zijn zowel Expres treinen als Engelse militaire verlofgangerstreinen. De laatste internationale reed op 22 mei 1993, de 'Hoek-Warszawa Expres'. De Amsterdamse boottrein reed op 9 december 2006 voor het laatst.

Vanaf 15 mei 1935 is de gehele lijn elektrisch te berijden. Dit gebeurd in eerste instantie met treinstammen Materieel'24, bestaande uit drie rijtuigen. Vanaf september 1935 stromen de treinstellen Materieel'35 in, welke voor deze lijn bestemd zijn. Met de invoering van de elektrische dienst wordt ook een starre dienstregeling ingevoerd. Er wordt vanuit Rotterdam elk uur naar Hoek van Holland en naar Maassluis gereden. Het station Hoek van Holland Eindpunt heet vanaf dat moment Hoek van Holland Strand. Dit station wordt alleen in de zomer bediend. Deze situatie blijft zich voor doen tot 27 mei 1990. Vanaf dan gaan enkele treinen door rijden in de winter naar Hoek van Holland Strand. Met ingang van 1 september 1975 begint een proefbedrijf met de nieuwe SGM treinstellen. Er zijn hiervoor 10 treinstellen beschikbaar, met Materieel'46 als reserve. Er komen extra treinen te rijden die tot Maassluis West rijden. Vanaf 29 mei 1994 gaan er extra spitstreinen rijden tussen Rotterdam en Vlaardingen, de Spitspendels. Dit zijn omgebouwde SGM-II treinstellen. Zij stoppen in de spitsrichting op alle stations, maar in de tegenspitsrichting alleen op Schiedam Centrum.

Op 10 mei 1997 is een tijdelijke stopplaats aangelegd nabij kilometerpunt 19,7. Deze stopplaats, bestaande uit een houten perron, heeft twee stoppende treinen gehad ter gelegenheid van de opening van de Maeslantkering. De eerste trein bestond uit en vervoerde ongeveer 450 reizigers. De tweede trein die hier stopte, was de Koninklijke trein met aan boord Koning Beatrix.


Opening

Op 17 augustus 1891 werd het gedeelte Schiedam - Maassluis geopend. Op 1 juni 1893 werd het deel Maassluis - Hoek van Holland Eindpunt geopend.


Ongevallen

  • Op 20 juni 1911 ontspoort trein 9 ten westen van de draaibrug in Maassluis. Door de ontsporing ontstaat veel schade aan materieel en infrastructuur. Trein 9 was afkomstig uit Amsterdam en bestond uit locomotief HSM 7 + SS DIII serie 4621 - 4625 + SS AB6c serie 4601 - 4630 + SS ABd 7101 of 7102 + een DSG restauratie rijtuig.
  • Op 4 juli 1914 botst trein 9 , bestaande uit stoomlocomotief en de rijtuigen in Hoek van Holland. De trein komt niet op tijd tot stilstand en rijdt door een stootjuk van spoor 3 het plaatskaartenkantoor binnen. Er vielen in totaal zeven gewonden.
  • Op 18 januari 1921 botst goederentrein te Vlaardingen met een aantal goederenwagons.
  • Op 24 november 1943 botst een werklieden trein bij Poortershaven op de betonnen tankversperring. Deze was nog niet van het spoor gedraaid. Er komen twee mensen om het leven en 11 mensen raken gewond.
  • Op 13 januari 1953 botst de boottrein uit Hoek van Holland tussen Maassluis en Vlaardingen in dichte mist achterop een D trein naar Hamburg. De D trein stond te wachten voor een onveilig sein. Het voorgaande sein voor de boottrein kon door een eerder verbroken zegel bediend worden. Slechts de machinist van de boottrein raakte gewond.