Hengelo

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 23 okt 2019 om 01:07 (Vervoer bij Akzo.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hengelo een de stations van de Overijsselse gemeente Hengelo. De verkorting van het station is Hgl.

Geschiedenis

Eerste station

Tweede station

Op 6 en 7 oktober 1944 wordt het station vernield tijdens bombardementen van de US Air Force. Het is de bedoeling om het spoorwegemplacement te raken, evenals de fabrieken van Stork en Holland Signaal. De bommen worden van grote hoogte afgeworpen door de B26 bommenwerpers. Dit komt de nauwkeurigheid niet ten goede. Hierdoor wordt een groot deel van de stationsomgeving vernield


Derde station

De bouw van het nieuwe station Hengelo begon in en was ter vervanging van het in oktober 1944 zwaar beschadigde station. Dit station werd ten westen van het oude station gebouwd en is ontworpen door architect Schelling. Op het perron komt een restauratie en een dienstgebouw. In 1951 is het stationsgebouw in gebruik genomen. De stationsoverkapping van het tweede station werd wel gerestaureerd.


Laad- en losplaats

Stamlijn Akzo

Tussen 1983 en 1993 wordt dagelijks keukenzout afgevoerd per spoor vanuit Hengelo naar de vesting van de Akzo in de Botlek, waar er chloor van wordt geproduceerd. Het zout wordt vervoerd in blauwe zelflossers van het type Tals van verhuurbedrijf Armita. Per schuifwandwagen van het type Hbis wordt wekelijks een trein met zout naar Italië afgevoerd. Vanaf 19 rijden er zelflossers met zwenkdak van het type Tapps naar de vestiging van General Electric in Bergen op Zoom. De afvoer vindt werkdagelijks plaats met een Unit Cargo trein. Onderweg worden de wagens op de Kijfhoek en in Roosendaal in de juiste trein gerangeerd. Eind september 1996 wordt het vervoer van zout naar General Electric in Bergen op Zoom beëindigd. Het vervoer van zout gaat met de binnenvaart.

Op 24 december 2013 wordt de Akzo voor het laatst bediend. In maart 2014 wordt begonnen met de gedeeltelijke opbraak van de spoorlijn, te beginnen vanaf het aansluitwissel naar het hoofdspoor. Hiermee kan ook de lastige overweg met het fietspad F35 worden verwijderd. Het spoor is tot aan de vestiging van Raab Karcher opgebroken. Ook wordt het spoor naar de Akzo vanaf het emplacementje bij de Rougoorweg opgebroken. In februari 2016 wordt het restant van de spoorlijn verkocht aan Rail Pleasure en de gemeente Hengelo. Vanaf april 2016 is het mogelijk om met railfietsen over de spoorlijn te fietsen.


Locomotiefdepot

Station Hengelo kende een locomotiefloods.

Op 2 juni 1956 worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot en wordt het depot opgeheven. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In wordt de locomotiefloods verbouwd tot werkplaats. In 1956 wordt de draaischijf van het depot verwijderd, zodat stoomlocomotieven moeten uitwijken naar de draaischijf van Oldenzaal om gedraaid te worden.

In het depot zijn tussen en 1956 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 2100;
  • 3700;
  • 6100;
  • 8100;


Werkplaats

Na het opheffen van de stoomdepot wordt het stoomdepot verbouwd tot werkplaats voor dieselmaterieel.


Naast de bestaande werkplaats wordt in april 2017 begonnen met de bouw van een nieuwe werkplaats van Stadler. In deze werkplaats zullen de Flirt-treinstellen van Syntus worden onderhouden. Naast deze werkplaats komt een ruimte om draaistellen op te slaan. Er komt een spoor in de werkplaats te liggen. Dit spoor wordt in september 2017 aangesloten op het sporennet naar de werkplaats van NedTrain. De werkplaats wordt op 17 november 2017 geopend en in gebruik genomen. Voor het verplaatsen van de treinstellen beschikt de werkplaats over een rangeerrobot van het type KOKS-Zagro E-Maxi.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Almelo - Salzbergen en aan Staatslijn D.


Dienstregeling

Vanaf 14 januari 2018 wordt Hengelo aangesloten op het Duitse spoorwegnet. De treinserie RB61 (Bielefeld - Bad Bentheim) wordt doorgetrokken naar Hengelo. Voor deze verbindingen worden multi-courante treinstellen van het type Flirt ingezet van Keolis.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Hengelo:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) DD-AR
7900 Enschede Zwolle FLIRT (Keolis)
17900 Enschede Raalte FLIRT (Keolis)
20300/RB61 Hengelo Bielefeld (Dld) FLIRT 3
31200 Zutphen Oldenzaal Lint 41/h (Keolis)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinseries te Hengelo.