Heemstede-Aerdenhout

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 12 mei 2024 om 22:27 (Taigagaai heeft pagina Zandvoortsche Laan hernoemd naar Heemstede-Aerdenhout: In 1928 heropend als Heemstede-Aerdenhout.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Heemstede-Aerdenhout is de naam van een van de stations van de gelijknamige plaats in Noord-Holland. De verkorting van het station is Had.

Geschiedenis

Als in 1842 de spoorlijn van Haarlem naar Leiden wordt aangelegd, heeft de HIJSM (Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij) gronden nodig voor de aanleg van de spoorlijn. Een van de grondeigenaren op deze route is A.H.J. van Wickevoort Crommelin. Deze eigenaar wil zijn grond wel verkopen aan de HIJSM, echter op voorwaarde dat er een halte zou worden gevestigd bij de Zandvoorterweg. Hiermee zouden badgasten per diligence snel van de trein naar Zandvoort kunnen reizen. De HIJSM laat echter weten dat er geen enkele halte zal worden aangelegd tussen Haarlem en Leiden. Er zouden alleen maar sneltreinen gaan rijden op deze verbinding. De heer van Wickevoort Crommelin ging er derhalve van uit dat de tussengelegen plaatsen evenmin bediend zouden gaan worden door de trein en dat de bestaande diligence diensten zouden blijven rijden. Voor een bedrag van ƒ 1.600,- wordt de grond verkocht aan de HIJSM. Als in augustus 1842 blijkt dat er toch 5 haltes zijn geopend langs de spoorlijn, wordt de HIJSM om een verklaring gevraagd. De HIJSM geeft als verklaring dat de grondeigenaren alleen bereid waren tot de verkoop van hun grond, als er een halte werd aangelegd. Doordat reizigers er voor kozen om per trein te reizen, werden de diligence diensten opgeheven. De omringende plaatsen bleven verstoken van openbaar vervoer, net zoals Zandvoort. In 1844 wordt door de bevolking tot twee keer toe een petitie aangeboden aan de HIJSM, waar gevraagd wordt om aanleg van een halte. Het verzoek wordt steeds afgewezen. Het zou tot 1872 duren voor er een station zou worden geopend.


Eerste station

In 1872 wordt de halte Zandvoorterweg geopend. In 1880 wordt de halte weer gesloten.


Tweede station

Op 1 oktober 1891 heropend, nu als Zandvoortsche Laan. Op 1903 is de halte opgeheven.


Derde station

Op veler verzoek van de bewoners van de plaatsen Aerdenhout en Heemstede wordt besloten om een station te openen. Aan weerszijden van de spoorbaan worden stationsgebouwen gebouwd naar ontwerp van H.G.J. Schelling. Het zijn bakstenen gebouwen met een puntdak. In deze gebouwen is een trap naar beneden, dat leidt naar een tunnel onder het spoor door voor fietsers en voetgangers. Het oostelijke gebouw is voorzien van de naam Heemstede, terwijl het westelijke gebouw is voorzien van de naam Aerdenhout. Daarnaast is ieder perron voorzien van een bakstenen gebouw met puntdak als wachtruimte. In 1958 worden de laatste gebouwtjes gesloopt, maar de perrontunnel blijft behouden en onder de grond verstopt.


Vierde station

Door het omhoog brengen van de spoorbaan tussen Haarlem en Lisse is het noodzakelijk dat er een nieuw stationsgebouw wordt gebouwd. Door K. van der Gaast wordt er een nieuw ontwerp gemaakt. Het is het eerste station op een viaduct in Nederland. Op de begane grond is de stationshal gebouwd, bestaande uit een betonnen skelet. Het skelet is aangekleed met . De stationshal is voorzien van twee in- en uitgangen en drie loketten. De hal is goed geïsoleerd om het geluid van de treinen zo veel mogelijk te dempen. Het heeft een eigen fundering, wanden en dak. Dit staat los van het viaduct met de sporen en het landhoofd. Aan weerszijden van het stationsgebouw gaan er trappen naar de bovengelegen perrons. De perrons liggen aan weerszijden van de spoorbaan. De trappen liggen overdekt in een trappenhuis naar het perron. De wanden van de trappenhuizen hebben wanden van geschuurd kwartsiet. De bovenzijde is voorzien van een witte omranding en hebben een oppervlak van bruin geglazuurde tegels, gebroken door ronde vensters. Beide trappenhuizen zijn voorzien van een klok. Het perron over de Zandvoortse Laan is deels voorzien van een windscherm en luifel. Aan de andere zijde van het trappenhuis is een klein windscherm geplaatst. Op 27 april 1958 wordt het nieuwe station in gebruik genomen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn ter hoogte van kilometerpunt 21,127.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Heemstede-Aerdenhout:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2100 Den Haag Centraal Amsterdam Centraal VIRM
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2300 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
6300 Den Haag Centraal Haarlem SLT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Heemstede-Aerdenhout.

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten