Goor

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Goor is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Overijssel. De verkorting is Go.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn uit Zutphen wordt in 186 begonnen met de bouw van het station Diepenheim. Het stationsgebouw is van het type vierde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station is rechthoekig van vorm en bestaat uit twee verdiepingen. Het middendeel heeft een puntgevel en de zijvleugels zijn voorzien van puntdaken. Op de verdieping van het middendeel zijn er drie gekoppelde rondboogvensters aan de straatzijde. Aan de perronzijde zijn de drie vensters niet gekoppeld, maar verdeeld over de verdieping. De zijvleugels zijn elk voorzien van een normaal venster. De gootlijsten en windveren zijn voorzien van een geschulpte rand. Aan de perronzijde is een luifel aangebracht als overkapping. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen. Op de begane grond is een wachtkamer en het plaatskaartenkantoor. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overwegen staan buiten op het perron. Het station heeft 2 sporen. Langs het stationsgebouw is een langsperron voor spoor 1. Door middel van een overpad is het eilandperron met spoor 2 te bereiken. De beide perrons zijn gelegen in bajonetligging. In 1904 wordt aan de rechterzijde een extra vleugel gebouwd. In deze vleugel wordt Post T ondergebracht. De post is te herkennen aan de vooruitgeschoven bouw ten opzichte van de overige gevels van het gebouw. Aan de voorzijde van het gebouw is een voorportaal gebouwd.


In verband met de aanwezigheid van het station Goor West aan de spoorlijn Neede - Hellendoorn, verandert de naam op 1 juli 1920 in Goor Zuid. Op 15 januari 1935 wordt het station Goor West en de spoorlijn gesloten. Op 15 mei 1935

Op 26 november 1986 komt de CVL in dienst op de spoorlijn, waarbij Post T zijn functie verliest. In april 2009 wordt aan de oostzijde van het perron het lage deel aan spoor 1 verwijderd om plaats te maken voor kabels.

In sluiten de loketten en komt het gebouw leeg te staan. Sinds is het Goors Historisch Museum in het stationsgebouw gevestigd.

In 2020 begint de restauratie van het station. Het gebouw is hierbij geschilderd in de oorspronkelijke kleuren, zoals deze in 1864 zijn aangebracht. De kleuren zijn donkergroen/zwart, oker en zandsteen. Deze zijn aangebracht op de ramen, de luifel en ander houtwerk.


Laad- en losplaats

Aan de westzijde van het stationsgebouw is een laad- en losspoor aangelegd met een koplading en zijlading.

Tot 1983 wordt Goor vanuit Hengelo voorzien van buurtgoederentreinen om goederenwagens aan- en af te voeren.


Spooraansluitingen

Er is een stamlijn in richting. Aan deze spoorlijn zijn de bedrijven CLV en Jalink gevestigd. Om wagens te draaien, is er een draaischijf van meter lengte aanwezig. Na het wegvallen van dit goederenvervoer, wordt de draaischijf verwijderd en Haaksbergen overgebracht. Hier zal het deel uit gaan maken van het depot van de MBS.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn D (Zutphen - Glanerbrug).


Dienstregeling

Met ingang van de dienstregeling 2004 neemt Syntus de treindienst over van de NS. Door Syntus wordt een standplaats ingericht voor de machinisten. Dit betekent dat de eerste en laatste treinen van de dag beginnen en eindigen in Goor. Om treinen over te laten staan zijn langs spoor 1 enkele depotvoedingskasten geplaatst.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Goor:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
31200 Zutphen Oldenzaal Lint 41/h (Keolis)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinen in Goor.