Franeker

Uit Somda RailWiki
Versie door Ronald (overleg | bijdragen) op 22 feb 2024 om 21:25 (→‎Passerende treinen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Franeker is het station van de gelijknamige plaats in Friesland. De verkorting van het station is Fn.

Geschiedenis

In 1967 is spoor 3 opgebroken.

Per 26 juni 2016 is de Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging (TBRP) vervangen door Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding (VCVL). Het station blijft een kruisingstation met vaste aankomstsporen. Na vertrek van een trein gaat het wissel terug naar de voorkeursstand en komt het sein weer veilig als het vaste aankomstspoor vrij is. Aan de zijde van Harlingen wordt het uitrijsein verplaatst. Om toch tot een nuttige lengte van het perron van 107 meter te behouden, wordt het perron met 6 meter verlengd aan de kant van Leeuwarden. In de zomer van 2018 wordt het perron met 25 meter verlengd, zodat langere treinen langs het perron kunnen stoppen.


Eerste station

Het stationsgebouw is van het type vierde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station is rechthoekig van vorm en bestaat uit twee verdiepingen. Het middendeel heeft een puntgevel en de zijvleugels zijn voorzien van puntdaken. Op de verdieping van het middendeel zijn er drie gekoppelde rondboogvensters aan de straatzijde. Aan de perronzijde zijn de drie vensters niet gekoppeld, maar verdeeld over de verdieping. De zijvleugels zijn elk voorzien van een normaal venster. De gootlijsten en windveren zijn voorzien van een geschulpte rand. Aan de perronzijde is een luifel aangebracht als overkapping. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen. Op de begane grond is een wachtkamer en het plaatskaartenkantoor.


Tweede station

In 19 wordt het oude stationsgebouw gesloopt en worden vervangen door een zogenoemde 'Leidse abri'. Dit is een wachtgebouw opgetrokken uit staal en glas. Op wordt het station geopend.


Derde station

In de zomer van 2019 wordt bekend dat de gemeente Franeker niet genoeg geld heeft voor de opknapbeurt van het stationsplein en de bouw van een nieuw stationsgebouw. Er zal geprobeerd worden om in de loop van 2019 alsnog de financiering rond te krijgen.


Laad- en losplaats

Aan de westzijde van het emplacement is een stamlijn aangelegd. De stamlijn leidt naar het gemeentelijke industrieterrein. In 1967 wordt ten behoeve van het vervoer van aardappelen aan de oostzijde van het station een stamlijn en aansluiting aangelegd. Vanaf dat moment is de stamlijn naar het industrieterrein bekend als raccordement Franeker West. De nieuwe aansluiting wordt raccordement Franeker Oost genoemd. Tot 16 september 1988 wordt de bediening uitgevoerd door locomotieven van de serie 2400. In verband met de invoering van Telerail nemen locomotieven van de serie 2200 de bediening over.

Franeker West

In 1994 rijdt de laatste trein met aardappelen vanuit Franeker West naar .

Franeker Oost

Het raccordement Franeker Oost is in 1967 aangelegd. Het raccordement is te bereiken vanaf spoor 1. Na goedkeuring van de verkeersleider van de rangeerbeweging kan op het perron het bedieningskastje 'vrijgave rangeren' worden gesleuteld. Bij wissel 7 moet worden gestopt om het wissel en stopontspoorblok om te kunnen leggen. Nadat de trein de aansluiting op is gereden, worden het wissel en stopontspoorblok weer in de oorspronkelijke positie teruggelegd.

  • Brandstoffenhandel Krijnsen

In mei 1992 wordt Franeker Oost voor het laatst bediend met een beladen kolenwagen. De lege kolenwagen wordt op 3 juni 1992 opgehaald door de 6421.

  • ZPC

Vervoer van aardappelen. Op het terrein zijn twee sporen aanwezig.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans) ter hoogte van kilometer punt 9,576.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Franeker:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37200 Leeuwarden Harlingen Haven Wink

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Franeker.