FLIRT 3 (Keolis)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor de concessie op de trajecten tussen Enschede en Zwolle en tussen Zwolle en Kampen besteld Syntus in 2016 zestien treinstellen van het type Flirt3 bij Stadler. De beide spoorlijnen worden voor die tijd van bovenleiding voorzien.

Geschiedenis

In 2001 publiceren de Zwitserse spoorwegen (SBB) een aanbesteding voor het leveren van nieuw materieel voor de Stadtbahn Zug (12 stuks) en de Regio-S-Bahn Basel (30 stuks). De treinstellen moeten vierdelig worden. In de aanbesteding zijn alleen functionele eisen opgenomen. De treinstellen voor Basel moeten ook toegelaten worden in Duitsland, omdat in dit netwerk twee lijnen, S5 en S6, over Duits grondgebied lopen. Stadler schrijft zich in voor deze aanbesteding, zonder dat er een treinstel is. In 200 wordt door Stadler deze aanbesteding gewonnen. In een periode van 20 maanden wordt door Stadler een nieuw treinstel ontwikkeld, het type FLIRT (Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug). Het treinstel is gebaseerd op de GTW, maar is niet voorzien van een apart ´powerpack´. Zo komt de kopvorm van de eerste generatie FLIRT overeen met dat van de GTW. Het ´powerpack´ van de GTW kent twee nadelen. De doorloop in dit ´powerpack´ wordt verstoord door de smalle gang en de trapjes om het volgende rijtuig te kunnen bereiken. Daarnaast is de maximale lengte bij één ´powerpack´ gesteld op drie rijtuigen. Bij meer rijtuigen moet er een extra ´powerpack´ worden toegevoegd. Daarnaast verstoord het de doorkijk door het treinstel, wat bijdraagt aan een verminderde sociale veiligheid. Bij de nieuwe treinstellen wordt de aandrijfmodule geplaatst boven de aangedreven einddraaistellen. Dit heeft een positieve invloed op de adhesie, wat de acceleratie van het treinstel ten goede komt. De vloer in het reizigersgedeelte kan hierdoor over de gehele lengte laag worden gehouden. Door de aandrijving in het treinstel te integreren is het mogelijk om langere treinstellen te formeren. Het eerste treinstel, de RABe 521 001, is begin juni 2004 gereed en maakt op 4 juni 2004 zijn eerste proefrit.

Het treinstel staat bekend om zijn snelle optrekken, de hoge remkracht en het lage gewicht. Deze treinstellen zijn gebouwd voor een snelheid van 160 kilometer per uur. Op basis van dit treinstel is een modulair concept ontwikkeld, waarbij vele uitvoeringen mogelijk zijn. Na dit succes in Zwitserland, worden ook treinstellen verkocht aan Algerije, Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Polen, Tsjechië, Servië, Wit-Rusland en Zweden. De treinstellen voor Estland zijn voorzien van een dieselunit. De treinstellen voor Noorwegen en Zweden zijn gebouwd voor een snelheid van 200 kilometer per uur en hebben een ander design gekregen. In Tsjechië rijdt LEO Express met zeer luxueuze treinstellen. In 2013 kreeg het treinstel een update, zodat het treinstel weer voldoet aan de Europese eisen qua botsnormen. Het treinstel krijgt een nieuw design en voldoet beter aan de normen voor botsveiligheid. De eerste treinstellen na deze aanpassingen zijn in 2013 verkocht aan de Duitse vervoerder Meridian.


In 2015 wint Syntus de concessie op de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen en tussen Zwolle en Enschede. Zij bestelt hiervoor materieel bij Stadler. In eerste instantie is er sprake van dat Syntus 17 treinstellen gaat bestellen. Dit zijn 4 vierdelige treinstellen en 13 driedelige treinstellen. Op 2 maart 2016 wordt het contract getekend tussen Syntus en Stadler voor de levering van 16 treinstellen. Er worden 9 driedelige en 7 vierdelige treinstellen geleverd. Het contract heeft een waarde van 125 miljoen euro. Dit is inclusief het onderhoud aan de treinstellen voor 15 jaar dat door Stadler uitgevoerd zal gaan worden. Voor dit onderhoud wordt in Hengelo een nieuwe werkplaats gebouwd, naast de bestaande werkplaats van NedTrain. Er worden negen driedelige treinstellen geleverd en zeven vierdelige treinstellen. Het eerste treinstel zal in juni 2017 worden geleverd. De treinstellen worden in het Zwitserse Bussnang gebouwd. Op 1 juni 2017 was er een persmoment in IBS-Zentrum van Stadler in Erlen (CH) waar de 7401 werd voorgesteld. Daar werd ook bekend gemaakt dat de door Syntus gewonnen concessie per einde 2017 onder de naam van de moedermaatschappij Keolis zal worden uitgevoerd. De 7401 is wel afgeleverd met logo's van Syntus. De 7402 is zonder logo's afgeleverd. Op 12 juni 2017 vertrekken de eerste twee treinstellen, de 7401 en 7402, uit Zwitserland. Op 13 juni 2017 komen de treinstellen aan in Bad Bentheim en gaan naar Amersfoort. Op 18 juli 2017 komen de treinstellen 7301 en 7302 aan in Bad Bentheim. Door de 303002 van Strukton worden de twee treinstellen naar Amersfoort gesleept. Op 20 september 2017 sleept 303001 de treinstellen 7403 en 7404 van Bad Bentheim naar Amersfoort. Op 27 september 2017 komen de treinstellen 7304 + 7405 + 7303 aan in Nederland. Zij worden van Bad Bentheim naar Amersfoort gesleept door de 303001.

Medio juli 2020 sluit Keolis de toiletten in de treinstellen. Dit moet misbruik van het toilet voorkomen. Reizigers kunnen bij het treinpersoneel de sleutel vragen wanneer zij van het toilet gebruik moeten maken.


Proefritten

Op 20 juni 2017 maakt de 7402 de eerste proefrit. Het treinstel rijdt van Amersfoort naar Zwolle. Op 22 juni 2017 rijdt de 7401 zijn eerste proefritten. Op 23 juni 2017 rijdt de 7402 van Amersfoort naar Ede-Wageningen. In de nacht van 16 op 17 augustus 2017 rijdt een treinstel proefritten tussen Zwolle en Enschede. Het is hiermee het eerste treinstel dat op de geëlektrificeerde spoorlijn rijdt. De ritten zijn bedoeld voor het testen van de ATB NG en het reizigersinformatiesysteem.


Technische gegevens

FLIRT-III

De treinstellen hebben een lengte van 63,200 meter, een breedte van 2,820 meter en een hoogte van 4,120 meter. Tussen de draaistellen hebben de bakken een lengte van 17,60 meter. Het gewicht is van een treinstel is ton. De driedelige treinstellen hebben 16 zitplaatsen eerste klas en 152 zitplaatsen tweede klas. Er zijn 12 klapzittingen en 20 handgrepen. Het treinstel is voorzien van vier tractie motoren van . Elke tractiemotor heeft een vermogen van kW ( pk). Het treinstel heeft een totaal vermogen van ( pk). De tractiemotoren zijn geplaatst in het draaistel onder de cabines. De treinstellen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h, maar zij zijn toegelaten voor een snelheid van 140 kilometer per uur. De vloer bevindt zich op 78 centimeter hoogte. De stellen hebben ATB-NG en zijn voorbereid op inbouw van ERTMS. De treinstellen krijgen de nummers 7301 - 7309.

FLIRT-IV

De treinstellen hebben een lengte van 80,700 meter, een breedte van 2,820 meter en een hoogte van 4,120 meter. Tussen de draaistellen hebben de bakken een lengte van 17,60 meter. Het gewicht is van een treinstel is ton. De vierdelige treinstellen hebben 32 zitplaatsen eerste klas en 200 zitplaatsen tweede klas. Er zijn 12 klapzittingen en 26 handgrepen. Het treinstel is voorzien van vier tractie motoren van . Elke tractiemotor heeft een vermogen van kW ( pk). Het treinstel heeft een totaal vermogen van ( pk). De tractiemotoren zijn geplaatst in het draaistel onder de cabines. De treinstellen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h, maar zij zijn toegelaten voor een snelheid van 140 kilometer per uur. De vloer bevindt zich op 78 centimeter hoogte. De treinstellen hebben ATB-NG en zijn voorbereid op inbouw van ERTMS. De treinstellen krijgen de nummers 7401 - 7407.


Uitvoering

De rijtuigen zijn opgebouwd uit een aluminium bodemplaat, met daarop de zijwanden en het dak gelast. Elk rijtuig is voorzien van een set zwenk/zwaaideuren van 1,3 meter breed. In het dak zijn kabelgoten aangebracht om alle kabels weg te werken. Elk rijtuig is voorzien van een paar zwenk/zwaaideuren van 1,3 meter breed. De cabine is via een deur aan een zijde van het treinstel te bereiken. De treinstellen zijn voorzien van elektronische koersrollen. De treinstellen zijn voorzien van twee stroomafnemers, type . Deze zijn geplaatst op de mB. Onder de cabine's zijn de treinstellen geplaatst op eigen draaistellen. De overige bakken rusten op gezamenlijke draaistellen. De front- en sluitseinen zijn aan de onderzijde van het raam geplaatst. Het bovenste frontsein is boven het raam geplaatst. Tussen dit frontsein en het raam is een bestemmingsdisplay geplaatst. Onder de frontseinen zijn de crashbuffers geplaatst, met daar tussen de Scharfenberg-koppeling.

Op het dak bevinden zich de tractie- en luchtapparatuur. Hierdoor kunnen defecte delen makkelijk vervangen worden door nieuwe of gereviseerde delen. Door het plaatsen van de apparatuur op het dak, is een lage vloer verkregen in het treinstel. Hierdoor kan er makkelijker ingestapt worden door mensen die moeite hebben met een hoge instap. Elk rijtuig is voorzien van een balkon. De koprijtuigen hebben vanaf het laatste balkon tot aan de cabine 2 ramen. Tussen deze ramen en de cabine bevindt zich een gangpad met aan weerszijden kasten met elektronica. De deuren liggen gelijk met de zijwand, zodat een glad geheel verkregen wordt aan de zijkant. Omdat de ramen uitgevoerd zijn als een raam, zorgt voor dit gladde uiterlijk. Slechts enkele ramen zijn uitgevoerd als klapraam. Dit dient als noodventilatie. De ramen zijn allemaal voorzien van zonneschermen. De deuren worden centraal gesloten door middel van luchtdruk. De machinist kan tijdens een stop de deuren aan een zijde vrijgeven, terwijl de andere zijde gesloten blijft. De conducteur kan met een sleutel alle deuren tegelijkertijd sluiten. De cabine is voorzien van slechts een deur. Deze is als klapdeur uitgevoerd met een klein venster. Naast de cabinedeur is in de cabine nog een raam te vinden, zodat de machinist ook op zij kan kijken.

Het interieur bestaat een stalen frame met daarop losse stoelen. De eersteklasstoelen hebben rood kunstleer en grijze hoofdsteunen. De tweedeklasstoelen zijn van grijze stof en hebben blauwe of paarse hoofdsteunen. Tussen de eersteklasafdeling en de rest van de trein zitten twee glazen schuifdeuren. Boven de stoelen zijn in langsrichting bagagerekken geplaatst. Prullenbakken zijn geplaatst op de balkons. Hier kan afval gescheiden worden in papier, plastic en restafval. Bij de zitplaatsen zijn geen prullenbakken. In het midden van het dak is de tl-verlichting opgehangen. Onder elke bank is een stopcontact en een aansluiting voor USB-stekkers. Het treinstel is voorzien van wifi. Bij de balkons zijn schermen opgehangen met het reisinformatiesysteem. In de mB is een rolstoelvriendelijk toilet geplaatst. Dit toilet is een gesloten systeem, zodat niet op het spoor geloosd wordt. Boven de toiletpot is een uitklapbare babywikkelplank opgeborgen. Tegenover het toilet is ruimte om fietsen en een scootmobiel neer te zetten.

De besturing van het treinstel geschied door middel van een schakelpook. Door de elektrische en pneumatische verbindingen in de Scharfenbergkoppelingen kan het in treinschakeling rijden met andere treinstellen. De maximale gekoppelde lengte bedraagt hierbij rijtuigbakken. De treinstellen zijn voorzien van ATB en zijn voorbereidt om onder ETCS te kunnen rijden. De tractie-installatie is geschikt voor zowel 1.500 als 3.000 volt gelijkspanning van de bovenleiding.

De treinstellen zijn wit geschilderd. De koppen, het dak en de deuren zijn wit. Aan de onderzijde loopt een lichtblauwe bies. Tussen de het dak en de bies aan de onderzijde is het treinstel donkerblauw. Voor de buffers is het treinstelnummer te vinden. De eerste klas is aangegeven met een witte streep. Bij de deuren zijn in het wit groot de klasse-aanduiding aangebracht. Tussen de koppen en de afdeling eerste klas zijn silhouetten van Overijsselse steden aangebracht.

Voor de draaistellen is gebruik gemaakt van Jacobsdraaistellen. Voor de primaire vering van de draaistel is gebruik gemaakt van schroefveren. De secundaire vering bestaat uit elliptisch gevormde bladveren en schroefveernesten. Het remsysteem is elektropneumatisch. Hierbij zorgen elektrische signalen voor het bedienen van de remcilinders met ingebouwde remverstellers. De remcilinders zorgen er voor dat de remschijven op de wielband worden gedrukt of er los van komen. De elektrische aansturing zorgt er voor dat de trein sneller en gelijkmatiger remt, ongeacht de lengte van de trein. Als remkraan wordt gebruik gemaakt van de schakelpook.


El3

In het rijtuig is de multifunctionele ruimte opgenomen. Er is een rolstoelvriendelijke toilet en ruimte voor het vervoeren van fietsen. Ook een AED is hier geplaatst.

In het rijtuig is een stilte coupé opgenomen. Deze is door middel van een glazen tussendeur afgescheiden van de rest van de coupé. Door de grijze hoofdsteunen is dit in het interieur zichtbaar gemaakt. Ook in de eerste klas van het rijtuig is een stilte coupé.

El4

In het rijtuig is de multifunctionele ruimte opgenomen. Er is een rolstoelvriendelijke toilet en ruimte voor het vervoeren van fietsen. Ook een AED is hier geplaatst.

In het rijtuig is een stilte coupé opgenomen. Deze is door middel van een glazen tussendeur afgescheiden van de rest van de coupé. Door de grijze hoofdsteunen is dit in het interieur zichtbaar gemaakt. Ook in de eerste klas van het rijtuig is een stilte coupé.


Inzet

De treinstellen worden met ingang van de dienstregeling 2018 ingezet tussen Zwolle en Kampen en tussen Zwolle en Enschede. Tussen Zwolle en Enschede gaan zowel snel- als stoptreinen rijden. Doordat de infrastructuur in Zwolle nog niet geheel gereed is, rijden de sneltreinen tot aan de zomer van 2018 slechts tot Raalte. Deze intercity stopt alleen in Nijverdal, Almelo en Hengelo. Na de zomer zullen de sneltreinen naar Zwolle gaan rijden. Tussen Zwolle en Kampen rijden alleen stoptreinen met de driedelige treinstellen. In de spits wordt met twee gekoppelde treinstellen gereden. Op dit traject wordt ook het nieuwe station Zwolle Stadshagen geopend. Op zondagochtend gaat ieder half uur gereden worden tussen Zwolle en Kampen. Bij de NS was dit ieder uur. Voor de 16 treinstellen zijn er 15 diensten. De zestiende dienst is voor onderhoud. In de ochtendspits is er doordeweek een reservedienst. In de middagspits zijn er twee reservediensten. In het weekend worden alleen driedelige treinstellen ingezet. Dit zijn op zaterdag treinstellen en op zondag zes treinstellen. De overige treinstellen hebben dan geen dienst. In de intercity-dienst rijdt een trein eens per uur. Voor een slag in de ochtendspits zijn hier twee vierdelige treinstellen voor nodig. Tussen Zwolle en Kampen rijdt in de spits een combinatie van twee driedelige treinstellen. Buiten de spits rijdt hier een driedelig treinstel. Door problemen met de onderbouw die op 6 december 2017 worden ontdekt tussen Zwolle en Kampen, wordt het station in Stadshagen niet bediend. Dit is niet mogelijk vanwege de lagere snelheid die de treinen moeten rijden. De dienstregeling kan hierdoor niet gehaald worden. Er was gepland om met 140 kilometer per uur te rijden, maar dit is tijdelijk teruggebracht tot 100 kilometer per uur. Vanwege een tekort aan treinstellen van het type Lint, reed op 3 januari 2018 een groot deel van de dag het treinstel 7305 tussen Hengelo en Oldenzaal. Hierdoor werd het uitvallen van treinen voorkomen. Na afloop van de werkzaamheden in Zwolle in juli 2018, worden vanaf 16 juli 2018 proefritten verreden tussen Zwolle en Raalte ter voorbereiden op de sneltreinen tussen Zwolle en Enschede. Deze gaan vanaf 27 augustus 2018 het hele traject rijden.

In de dienstregeling 2019 zijn er diensten voor de 16 treinstellen. Deze zijn verdeeld over diensten voor de driedelige treinstellen en diensten voor de vierdelige treinstellen. Die zijn verdeeld over de serie 7900 (Enschede - Zwolle, diensten), 8500 (Zwolle - Kampen, diensten) en 17900 (Enschede - Zwolle, diensten). Tussen 2 juni en 16 juni 2019 wordt voor een periode van 2 weken proeven gehouden met de tijdelijke opening van het station om te bekijken of de uitgedachte plannen haalbaar zijn. Zo zijn er kortere keertijden in Kampen en Zwolle en een langere rijtijd. Daarnaast zal voor de opening het perron verlengd gaan worden, zodat er meer ruimte is om twee treinstellen naast het perron neer te kunnen zetten. De proef leverde geen noemenswaardige problemen op.

In de dienstregeling 2020 zijn er diensten voor de 16 treinstellen. Deze zijn verdeeld over diensten voor de driedelige treinstellen en diensten voor de vierdelige treinstellen. Die zijn verdeeld over de serie 7900 (Enschede - Zwolle, diensten), 8500 (Zwolle - Kampen, diensten) en 17900 (Enschede - Zwolle, diensten). Vanaf 19 juni 2020 rijdt er een extra trein in de avond tussen Zwolle en Enschede op vrijdag en zaterdag. Trein 7992 vertrekt om 0.03 uit Enschede naar Zwolle. Vanuit Zwolle vertrekt om 1.05 trein 7987 naar Enschede. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations.


Onderhoud

De treinstellen komen in onderhoud in de nieuwe werkplaats van Stadler in Hengelo.


Inzet per dienstregelingjaar

De inzet per dienstregelingjaar in de serie en eventuele bijzonderheden:

  • 2018: 7900, 8500, 17900
  • 2019: 7900, 8500, 17900
  • 2020: 7900, 8500, 17900


Revisie

Bijzondere uitvoeringen

Naamgeving

Om de binding met de provincies te vergroten waar het materieel rijdt, krijgen de treinstellen namen van bekende personen uit de provincie Overijssel. Op 7 juli 2020 maakt gedeputeerde Bert Boerman bekend dat hij zijn naam van het treinstel 7406 wil laten verwijderen als gevolg van onregelmatigheden bij de concessie voor het busvervoer IJssel-Vecht. [1]

Nummer Naam Bekend als
FLIRT-III
7301
7302
7303
7304
7305
7306
7307
7308
7309
Nummer Naam Bekend als
FLIRT-IV
7401
7402
7403
7404
7405 Cees Anker Directeur Keolis
7406 Bert Boerman Gedeputeerde provincie Overijssel
7407


Wijzigingen

Vernummeringen

Schadegevallen

Bakwisselingen

Afvoer

Sloop

Museummaterieel

Afleverdata

Nummer Aflevering In dienst Terzijde Sloop(rit)
7301 18 juli 2017      
7302 18 juli 2017      
7303 27 september 2017      
7304 27 september 2017      
7305 13 oktober 2017      
7306 13 oktober 2017      
7307 25 oktober 2017      
7308 25 oktober 2017      
7309        
Nummer Aflevering In dienst Terzijde Sloop(rit)
7401 13 juni 2017      
7402 13 juni 2017      
7403 20 september 2017      
7404 20 september 2017      
7405 27 september 2017      
7406 13 oktober 2017      
7407        

Referenties