Europoort: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Vervoer bij P&O)
(Vervoer bij P&O)
Regel 36: Regel 36:
  
 
* ''P&O''
 
* ''P&O''
Vanaf  heeft P&O een spooraansluiting. Hier worden containers en trailers overgeslagen. In 1998 begint Shortlines zijn diensten vanaf deze terminal naar [[Born]]. Door ERS Railways worden op deze terminal de treinen behandelt uit het Italiaanse Melzo (containers, keer per week) en het Poolse Poznan (trailers, 6 keer week). RRF verzorgt het rangeerwerk tussen de terminal en het emplacement. In 2009 verhuist het vervoer van de containers met plastic granulaat korrels naar het RSC in de Waalhaven.
+
Vanaf  heeft P&O een spooraansluiting. Hier worden containers en trailers overgeslagen. In 1998 begint Shortlines zijn diensten vanaf deze terminal naar [[Born]]. Door ERS Railways worden op deze terminal de treinen behandelt uit het Italiaanse Melzo (containers, keer per week) en het Poolse Poznań (trailers, 6 keer week). RRF verzorgt het rangeerwerk tussen de terminal en het emplacement. In 2009 verhuist het vervoer van de containers met plastic granulaat korrels naar het RSC in de Waalhaven.
  
Locon komt hier een tot twee keer per week met de trein van en naar [[Coevorden]]. DB Cargo plaatst enkele keren per maand rongenwagens uit Tsjechië (Ždírec) met gezaagd hout voor Engeland. Deze wagons worden aangevoerd met de trein die tussen Kijfhoek en [[Maasvlakte]] rijdt. De locomotief van deze trein verzorgd halverwege de middag ook de bediening van P&O. In maart 2015 is de spoorcapaciteit vergroot in verband met een verwachte groei. Het laad- en losspoor is hierbij vergroot tot 690 meter, zodat treinen niet meer in twee delen gesplitst hoeven worden. Hiermee kan het aantal treinen vergroot worden van 26 tot 32. De toename wordt toegeschreven aan de Poznan shuttle van ERS. Op 17 april 2017 rijdt ERS de laatste trein van deze terminal naar Melzo en Poznan. ERS staakt zijn activiteiten. De shuttles naar Melzo worden overgenomen door SBB Cargo International. Het vervoer blijft 6 keer per week rijden. Door LTE wordt de shuttle naar Poznan overgenomen. Ook de twee locomotieven (189 212 en 189 213) en de gebruikte wagensets (T3000 van Wascosa) gaan over naar LTE. Deze rijdt vier keer per week. Ook de containershuttle naar Melzo van SBB Cargo International vertrekt vanaf deze terminal. Voor deze treinen verzorgt RRF het rangeerwerk. In september 2017 verhoogd LTE de frequentie van de treinen naar Poznan van vier naar vijf. Aan het eind van 2017 gaan er zes treinen per week rijden. Sinds 12 januari 2018 rijdt LTE de treinen naar Novara tot aan Keulen. Hier neemt een locomotief van SBB Cargo de trein over. Het rangeerwerk wordt verricht door een locomotief van de [[Baureihe 363]], welke LTE huurt. Al vrij snel neemt één van de eigen locomotieven (6406 of 6409) dit werk over als gevolg van storingen aan de rangeerlocomotieven.
+
Locon komt hier een tot twee keer per week met de trein van en naar [[Coevorden]]. DB Cargo plaatst enkele keren per maand rongenwagens uit Tsjechië (Ždírec) met gezaagd hout voor Engeland. Deze wagons worden aangevoerd met de trein die tussen Kijfhoek en [[Maasvlakte]] rijdt. De locomotief van deze trein verzorgd halverwege de middag ook de bediening van P&O. In maart 2015 is de spoorcapaciteit vergroot in verband met een verwachte groei. Het laad- en losspoor is hierbij vergroot tot 690 meter, zodat treinen niet meer in twee delen gesplitst hoeven worden. Hiermee kan het aantal treinen vergroot worden van 26 tot 32. De toename wordt toegeschreven aan de Poznań shuttle van ERS. Op 17 april 2017 rijdt ERS de laatste trein van deze terminal naar Melzo en Poznań. ERS staakt zijn activiteiten. De shuttles naar Melzo worden overgenomen door SBB Cargo International. Het vervoer blijft 6 keer per week rijden. Door LTE wordt de shuttle naar Poznań overgenomen. Ook de twee locomotieven (189 212 en 189 213) en de gebruikte wagensets (T3000 van Wascosa) gaan over naar LTE. Deze rijdt vier keer per week. Ook de containershuttle naar Melzo van SBB Cargo International vertrekt vanaf deze terminal. Voor deze treinen verzorgt RRF het rangeerwerk. In september 2017 verhoogd LTE de frequentie van de treinen naar Poznań van vier naar vijf. Aan het eind van 2017 gaan er zes treinen per week rijden. Per 1 januari 2018 neemt LTE het rangeerwerk op de terminal over van RRF. Hiervoor huurt LTE een locomotief van de [[Baureihe 363]]. Al vrij snel neemt één van de eigen locomotieven (6406 of 6409) dit werk over als gevolg van storingen aan de rangeerlocomotieven. Sinds 12 januari 2018 rijdt LTE de treinen naar Novara tot aan Keulen. Hier neemt een locomotief van SBB Cargo de trein over. In april 2018 rijdt LTE de trein naar Poznań zeven keer per week.
  
 
* ''Q8''
 
* ''Q8''

Versie van 4 aug 2018 16:08

In 1964 wordt de Havenspoorlijn vanuit de Botlek doorgetrokken naar Europoort. In deze jaren is het industrieterrein nog weids opgezet. Vanaf 19 wordt het industrieterrein vol gebouwd. Met ingang van 13 november 1970 de radio-telefonische baanvakleiding ingevoerd. Hiermee is het mogelijk om de groei van het vervoer op te vangen en de snelheid te verhogen tot 50 à 60 kilometer per uur. In 197 wordt de snelheid verhoogd tot 80 kilometer per uur.


  • Laad- en losplaats

In april 1967 komt er een vervoer van breuksteen op gang vanuit België naar Europoort. De stenen worden gebruikt voor de nieuwe havenmond in Hoek van Holland en de aanleg van de Maasvlakte. Per week komen er 10 treinen uit België aan in Europoort. De treinen zijn afkomstig uit Quenast, Soignies en Lessines. Op 10 september 1971 rijdt de laatste trein uit België naar Europoort met breukstenen.

Spooraansluitingen


  • Broekman Logistics

In 196 krijgt het bedrijf VAT Logistics een spooraansluiting. Het spoor eindigt in een loods. Sinds heet het bedrijf Broekman. In 2005 worden voor het laatst schuifwandwagens behandeld.

  • CTE/EECV

In 19 is het bedrijf in Europoort gevestigd. Het bedrijf is actief in het erts- en kolenvervoer. In 2004 krijgt het bedrijf zijn spooraansluiting voor zijn dochteronderneming CTE (Coal Terminal Europoort). Railion begint met dagelijks vervoer naar staalconcern HKM in Duisburg. In 2011 neemt TXL Cargo dit vervoer over. In februari 2014 keert het vervoer terug naar DB Schenker.

  • Exxon/Neste

In 19 krijgt Exxon een spooraansluiting. Ook de buurman, Neste, maakt gebruik van deze spooraansluiting. Aan het eind van de jaren '90 is de aansluiting voor het laatst bereden.


  • Store Ship/Broekman Logistics

In 1999 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Langs de loods liggen twee sporen, waarbij een spoor langs de loods met losperron loopt. In 20 wordt het bedrijf overgenomen door Broekman Logistics. Aanvoer van wagons gebeurt met de trein tussen Kijfhoek en Maasvlakte. De locomotief van deze trein verzorgd halverwege de middag ook de bediening van Broekman. Het bedrijf ontvangt een klein aantal schuifwandwagens met bestrijdingsmiddelen in vaten en in zakken op pallets uit het Zwitserse Monthey. Dit vervoer kan ook maanden stilliggen.


Emplacementen

Elbeweg

Het emplacement Elbeweg is gelegen aan de Elbeweg. Het emplacement kent 2 overgavesporen met diverse aansluitingen. Enkele hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de westzijde van Europoort. Het is te bereiken met een stamlijn vanaf het basisemplacement.

  • ADM

Raffinaderij voor plantaardige olie. Vanaf worden zelflossers Tagps/Tagnpps/Uagpps beladen met sojameel. De bestemming van dit meel ligt in Slowakije. Per maand rijden twee treinen.

  • EBS

In februari 2007 wordt een nieuwe spooraansluiting naar EBS geopend. Vanaf de opening rijden er meerdere graantreinen per week, met op het hoogtepunt drie treinen per dag. Deze treinen worden gereden door verschillende vervoerders, zoals Rail4Chem, Veolia, CRS en Captrain. Vanaf 2013 rijdt LTE enkele keren per week een graantrein, nadat vervoerder CRS failliet was verklaard. Begin 2015 komt de uitgebreide laad-/losinstallatie in bedrijf. Vanaf dat moment rijden drie tot vier treinen per week naar EBS van bestemmingen in Oost-Europa met graan. Bij EBS worden de geloste treinen weer beladen met sojameel naar Oost-Europa. In november 2015 daalt het aantal treinen tot hooguit twee treinen per week. In de zomer van 2015 voert Locon enkele treinen, bestaande uit zelflossers Tagps/Tagnpps/Uagpps, af met sojameel naar Oost-Europa. Vanaf 1 mei 2016 rijdt Train Services de graantreinen naar Barneveld vanaf EBS. Dit vervoer is afkomstig van Cargill in de Amsterdamse Westhaven. Dit duurt tot eind september 2016. In de nacht van 28 op 29 september 2016 rijdt de laatste trein naar Barneveld.

  • P&O

Vanaf heeft P&O een spooraansluiting. Hier worden containers en trailers overgeslagen. In 1998 begint Shortlines zijn diensten vanaf deze terminal naar Born. Door ERS Railways worden op deze terminal de treinen behandelt uit het Italiaanse Melzo (containers, keer per week) en het Poolse Poznań (trailers, 6 keer week). RRF verzorgt het rangeerwerk tussen de terminal en het emplacement. In 2009 verhuist het vervoer van de containers met plastic granulaat korrels naar het RSC in de Waalhaven.

Locon komt hier een tot twee keer per week met de trein van en naar Coevorden. DB Cargo plaatst enkele keren per maand rongenwagens uit Tsjechië (Ždírec) met gezaagd hout voor Engeland. Deze wagons worden aangevoerd met de trein die tussen Kijfhoek en Maasvlakte rijdt. De locomotief van deze trein verzorgd halverwege de middag ook de bediening van P&O. In maart 2015 is de spoorcapaciteit vergroot in verband met een verwachte groei. Het laad- en losspoor is hierbij vergroot tot 690 meter, zodat treinen niet meer in twee delen gesplitst hoeven worden. Hiermee kan het aantal treinen vergroot worden van 26 tot 32. De toename wordt toegeschreven aan de Poznań shuttle van ERS. Op 17 april 2017 rijdt ERS de laatste trein van deze terminal naar Melzo en Poznań. ERS staakt zijn activiteiten. De shuttles naar Melzo worden overgenomen door SBB Cargo International. Het vervoer blijft 6 keer per week rijden. Door LTE wordt de shuttle naar Poznań overgenomen. Ook de twee locomotieven (189 212 en 189 213) en de gebruikte wagensets (T3000 van Wascosa) gaan over naar LTE. Deze rijdt vier keer per week. Ook de containershuttle naar Melzo van SBB Cargo International vertrekt vanaf deze terminal. Voor deze treinen verzorgt RRF het rangeerwerk. In september 2017 verhoogd LTE de frequentie van de treinen naar Poznań van vier naar vijf. Aan het eind van 2017 gaan er zes treinen per week rijden. Per 1 januari 2018 neemt LTE het rangeerwerk op de terminal over van RRF. Hiervoor huurt LTE een locomotief van de Baureihe 363. Al vrij snel neemt één van de eigen locomotieven (6406 of 6409) dit werk over als gevolg van storingen aan de rangeerlocomotieven. Sinds 12 januari 2018 rijdt LTE de treinen naar Novara tot aan Keulen. Hier neemt een locomotief van SBB Cargo de trein over. In april 2018 rijdt LTE de trein naar Poznań zeven keer per week.

  • Q8

In 19 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. In 1990 of 1991 rijdt de laatste trein. In mei 2014 is de aansluiting naar de Q8 raffinaderij opgebroken. De aansluiting was gelegen aan de stamlijn naar P&O en EBS/ADM aan de westzijde van het emplacement Europoort.

  • Stenaline

Sinds 19 heeft het bedrijf een spooraansluiting. In 19 wordt de aansluiting voor het laatst bereden.

  • Steinweg

In 1995 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Het bedrijf verstuurd onregelmatig schuifwandwagens met aluminium naar klanten in Duitsland en Zwitserland. Soms zijn er langere periodes dat er geen spoorvervoer is. Locon laat sporadisch een trein beladen met aluminium voor Hongarije.


Markweg

Het emplacement Markweg is gelegen aan de Markweg. Het emplacement kent 2 overgavesporen met diverse aansluitingen. Enkele hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de westzijde van Europoort. Het is te bereiken met een stamlijn vanaf het basisemplacement.

  • BP

In 19 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Tot de zomer van 2013 werd enkele keren per maand 5 a 6 gasketelwagens met LPG verzonden naar Geleen. In de zomer van 2014 rijdt er LPG vervoer naar het Duitse Lingen. Als dit wegvalt, resteert nog twee tot drie keer per jaar de aanvoer van een ketelwagen met fluorwaterstof uit Leverkusen.


Merwedeweg

Het emplacement Merwedeweg is gelegen aan de Merwedeweg. Het emplacement kent overgavesporen met diverse aansluitingen. Enkele hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de oostzijde van Europoort. Het is te bereiken met een stamlijn vanaf het basisemplacement.

Moezelweg

Het emplacement Moezelweg is gelegen aan de Moezelweg. Het emplacement kent 3 sporen met diverse aansluitingen en een overgavespoor. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de oostzijde van Europoort. Het is te bereiken vanaf het basisemplacement. DB Cargo plaatst hier de wagens voor de drie spoorklanten. De locomotief van OCI verzorgt het vervoer naar de bedrijven

Spooraansluitingen

  • Alco Energy Rotterdam

In 196 krijgt het bedrijf al een spooraansluiting voor het vervoer van . De spooraansluiting naar Caldic loopt eveneens over het terrein. De bio-ethanolfabriek van Abengoa ontvangt sinds oktober 2010 treinen, nadat het bedrijf zich in 2009 in de Europoort had gevestigd. De aansluiting heeft twee sporen op het terrein, welke gelegen zijn in een boog. In oktober 2013 rijdt de laatste graantrein naar Abengoa. Het vervoer gaat over naar de scheepvaart. Vanaf 1 juni 2015 rijden tien dagen lang treinen met graan naar Abengoa, welke door LTE worden aangebracht. Het spoorvervoer komt in beeld omdat de losinstallatie voor de scheepvaart groot onderhoud nodig had. In mei 2016 gaat Abengoa failliet. Na enkele maanden neemt Alco de boedel over en verandert de fabriek van naar Alco Energy Rotterdam. Vanaf 3 juli 2017 ontvangt het vijf keer per week treinen met graan voor een periode van 12 weken. Het graan is afkomstig uit Hongarije en wordt aangevoerd door LTE en Captrain. Elke twee weken brengen zij in totaal 10 treinen naar Alco. Voor het rangeerwerk en het overbrengen van de wagons van het emplacement naar de aansluiting wordt de 9702 gehuurd van Jacko Fijn Techniek, welke op 30 juni 2017 van Apeldoorn naar Europoort werd overgebracht. Op 12 oktober 2017 rijdt de laatste trein.

  • Caldic

In 196 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Tot verstuurd het bedrijf (korte) bloktreinen met methanol naar Dupont/Chemours in Dordrecht. Vanaf rijden de paar ketelwagens vier à vijf keer per week met de Unit Cargo trein naar de Kijfhoek. Vanaf hier gaan de wagens naar diverse bestemmingen in Duitsland. Daarnaast rijden sporadisch wagens met methanol naar bestemmingen in Frankrijk. Ook verzorgt het bedrijf de opslag van bio-ethanol voor Abengoa.

  • OCI

In 2004 krijgt MICRO Chemie een spooraansluiting voor de afvoer van ammoniak. Het is de oude aansluiting van Kemira, dat in 2002 de poort sluit. In 20 wijzigt de naam naar OCI. Met Unit Cargo van DB Cargo worden wekelijks grote aantallen ketelwagens afgevoerd. Binnen Nederland wordt het afgevoerd naar Geleen en Delfzijl. Naar het buitenland gaan veel wagons naar Duitse energiecentrales voor het ontzwavelen van rookgassen. Met Locon vertrekt er sinds april 2014 twee keer per week een bloktrein naar Krefeld of Dormagen in Duitsland. RTB verzorgt sinds 20 enkele keren per maand het vervoer van ammoniak naar het Franse Bantzenheim. Na het faillissement van Locon rijdt LTE de treinen naar Krefeld. Voor het rangeerwerk op het terrein is een O&K locomotief aanwezig. Deze locomotief rangeert ook bij de ETT en Kemira.

  • ETT

De tankoverslagterminal van ETT heeft sinds eind 2012 spoorvervoer. De terminal is gelegen op hetzelfde terrein als OCI, namelijk het voormalige fabrieksterrein van de kunstmestfabrieken van Kemira. De eerste treinen die vanaf deze terminal rijden, zijn de methanoltreinen naar Burghausen. Deze zijn overgenomen van Vopak in de Botlek. Deze trein rijdt een keer per week. In de tweede helft van 2015 komt daar een wekelijkse trein naar Mannheim bij.

  • Kemira

In 19 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Tot 19 verstuurd het bedrijf wagens met kunstmest. Ook verstuurd het bedrijf . Door de malaise in de kunstmest branche, stort het vervoer in en worden in 2002 enkele fabrieken op het terrein gesloten of verkocht. MICRO Chemie neemt de ammoniak opslagtanks over. Door Linde Gas wordt de koolzuurfabriek overgenomen. Tot 2010 verstuurd Linde Gas gasketelwagens met koolzuur. Vier à vijf keer per week wordt Kemira bediend met wagens uit de Unit Cargo trein vanaf de Kijfhoek. Afgevoerd worden ketelwagens met waterstofperoxide naar papier- en chemische fabrieken in Duitsland en Frankrijk.