Enschede

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Enschede is een van de stations van Enschede. De verkorting van het station is Es.

Geschiedenis

Eerste station

Op 19 december 1950 is het sloopwerk van het oude stationsgebouw en de fundering voltooid. Het terrein wordt na de sloopwerken geëgaliseerd.

Tweede station

Het gebouw is ontworpen door architect H.G.J. Schelling. Het gebouw is opgetrokken uit beton en heeft een toren met vier klokken. In de stationshal worden de in- en uitgaande stromen reizigers gescheiden. Vanaf het voorplein gekomen, zijn de loketten aan de rechterzijde gesitueerd. Aan deze zijde bevindt zich ook de bagage-afhandeling. Aan de andere zijde is een restaurant gevestigd en de trap naar het busstation. De toegangsdeuren worden op proef voorzien van automatische opening. De reiziger moet op een drempel stappen om de deur te openen. Voor de douane- en paspoortcontrole wordt een aparte ruimte gereserveerd in het station. Op 28 oktober 1950 wordt het nieuwe stationsgebouw officieel geopend en in gebruik genomen. De bouw van het station is onderdeel van de vernieuwing van het stadscentrum, waarbij ook een onderdoorgang gemaakt wordt bij de Tubantiasingel. Daarnaast wordt een nieuwe goederenloods gebouwd en het emplacement wordt voorbereidt op de naderende elektrificatie. Op 8 maart 1951 zijn de laatste wijzigingen aan het emplacement voltooid. Het eerste perron is rechtgetrokken en het tweede perron kan worden afgebouwd.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn D (Zutphen - Glanerbrug).


Dienstregeling

Met ingang van de zomerdienstregeling 1951 op 20 mei 1951 wordt het grensverkeer tussen Enschede en Gronau weer hervat. Er gaan twee dieseltreinen per dag rijden naar Münster. Deze treinen rijden met materieel van de DB, motorrijtuigen van de serie VT60 en een stuurstandrijtuig VS145. In Enschede is er aansluiting op de treinen naar naar het westen van Nederland.

Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In Amersfoort wordt aansluiting geboden op de treinen richting Rotterdam/Den Haag. Tussen Amersfoort en Amsterdam stopt deze trein alleen in Hilversum.

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Enschede:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) DD-AR
7900 Enschede Zwolle FLIRT (Keolis)
17900 Enschede Raalte FLIRT (Keolis)
20180/RB64 Enschede Münster DB Talent BR 643
20230/RB51 Enschede Dortmund DB Talent BR 643

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Enschede.