Echt

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Echt is het station van de gelijknamige plaats in de provincie Limburg. De verkorting van het station is Ec.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn tussen Venlo en Maastricht, krijgt Echt een station. Op 186 is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen. Op de begane grond is een wachtkamer en het plaatskaartenkantoor. Het stationsgebouw staat aan de westzijde van de spoorlijn. Op 6 november 1865 wordt het station geopend en op 21 november 1865 in gebruik genomen, samen met de opening van de spoorlijn. In het station komt Post T, te herkennen aan de uitbouw op het perron. Vanuit deze post worden seinen en wissels bediend naar de losweg en de tramlijn naar Maasbracht. De zijsporen naar de losweg zijn afgesloten met sleutels die te vinden zijn in Post T. De post is voorzien van een .

In 1884 worden twee lage zijvleugels aan het station gebouwd. In 1911 wordt het stationsgebouw opgehoogd, zodat de woning van de stationschef wordt vergroot. Op 15 mei 1938 wordt het station gesloten. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog wordt het station op 1 juni 1940 heropend. Op 4 mei 1947 wordt het station wederom gesloten voor reizigers. Als de spoorlijn tussen Maastricht en Roermond wordt voorzien van bovenleiding in 1949, wordt het station van Echt heropend op 1 mei 1949.

In 197 is er sprake van sloop van het stationsgebouw en deze te vervangen door een nieuw gebouw, type sextant. Door de toenmalige gemeenteraad wordt dit plan afgewezen en blijft het stationsgebouw behouden.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 2 seinhuizen,[1] waarmee de beveiliging volgens blokstelsel III wordt bediend. Post T in het stationsgebouw kwam in te vervallen en wordt vervangen door een nieuw seinhuis. De aanbouw van de oude Post T is in 198 afgebroken. Met de invoering van de beveiliging op 24 april 1966 kwam de klassieke beveiliging te vervallen en zijn de beide seinhuizen gesloten en afgebroken. Het station werd hiermee een halte langs de vrije baan.

Uit de richting Susteren staat ter hoogte van kilometerpunt voorseinplaal Av, welke wordt voorafgegaan door een baak. Voorseinpaal Av geeft informatie over het afstandssein A1, A3, dat 500 meter verder staat. Dit is een bordessein met twee armen, waarbij de hoge arm van sein A1 geldt voor treinen over spoor I, terwijl de lage arm van sein A3 geldt voor treinen die naar het emplacementsspoor 3 moeten. Onder de hoge arm van sein A1 hangt de lage arm van voorsein Cv, het voorsein van uitrijsein C1. Als deze seinen veilig tonen, kunnen de sneltreinen door rijden over spoor I. De hoge uitrijseinpaal C3 geldt voor treinen die vanaf het goederenspoor in de richting van Roermond willen rijden. Voor treinen uit de richting Roermond naar Susteren over spoor II is ter hoogte van kilometerpunt een baak opgesteld die voorafgaand aan voorsein Dv is geplaatst, welke bij kilometerpunt staat. Het voorsein is verbonden met afstandssein D2, D3, dat 500 meter verder staat. Dit is een bordessein met twee armen, waarbij de hoge arm van sein D2 geldt voor treinen over spoor II, terwijl de lage arm van sein D3 geldt voor treinen die naar het emplacementsspoor 3 moeten. Onder de hoge arm van sein D2 hangt de lage arm van voorsein B2v, het voorsein van uitrijsein B2. Als deze seinen veilig tonen, kunnen de sneltreinen door rijden over spoor II in de richting van Susteren. De hoge uitrijseinpaal B2 geldt voor treinen die vanaf het goederenspoor in de richting van Susteren willen rijden.


  • Post T


  • Post I



Laad- en losplaats

Het station is in 1 voorzien van een goederenloods, welke ten noorden van het station is gebouwd. Rondom de goederenloods zijn in de loop der tijd 4 sporen aangelegd. In is aan de zuidzijde van deze goederenloods een toiletgebouw aangebouwd.

In 1980 is er nog maar 1 spoor voor de laad- en losplaats. Rond 1986 zijn de laatste sporen naar de laad- en losplaats opgebroken.


  • LTM (Limburgsche Tramweg-Maatschappij)

Op het emplacement is een aansluiting gerealiseerd tussen de NS en de LTM. In 1925 wordt aan de LTM tramlijn tussen Roermond en Sittard ter hoogte van de halte Stevensweert een spooraansluiting aangelegd naar de haven van Maasbracht. In eerste instantie wordt deze aansluiting gebruikt voor de aanleg van het Julianakanaal. De aanleg van dit kanaal is in 1929 zo ver gereed, dat Maasbracht aan het bevaarbare deel van de Maas ligt. In 1928 wordt door Rijkswaterstaat een kolentip gebouwd bij de haven voor de Nederlandse Spoorwegen. Ook de firma Diederik heeft in de haven een overslagplaats voor kolen met een tweetal grijperkranen. In 19 volgt een tweede kolentip. Deze overslagplaats zou een tijdelijke voorziening zijn tot het Julianakanaal in 1935 opgeleverd zou worden. Via deze aansluiting wordt sinds 1929 kolen uit de mijnstreek aangevoerd voor de haven van Maasbracht. De capaciteit van de kolentip bedraagt drie treinen van 50 kolenwagens per dag. In 1936 verhuist een kolentip naar Born. Via de lijn van de LTM worden ook vele dakpannen afgevoerd die zijn geproduceerd bij kleiwarenfabriek De Valk.



Spoorlijnen

Het station is gelegen aan Staatslijn E (Breda - Maastricht) ter hoogte van kilometerpunt 32.974.


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling 1970/1971 rijden twee stoptreinen per uur per richting. Dit zijn de treinen van de serie ( - ).


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Echt:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
32400 Maastricht Randwijck Roermond E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)
32500 Heerlen Sittard E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinseries te Echt:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
2900 Maastricht Enkhuizen VIRM
3900 Heerlen Enkhuizen VIRM

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Limburgse mijnen en het spoor - R. Liebrand en P. van den Boorn - Maandblad: Op de Rails, 92e Jaargang - april 2024 Blz: 166-175 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321

  1. Echt Klassieke beveiliging