E - Rijtuigen Plan E

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2024 om 17:57 (Aanvulling revisiegegevens.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor de modernisering van het spoorwegmaterieel werden 196 stalen rijtuigen besteld voor binnenlandse sneltreinen op langere afstanden.

Geschiedenis

Toen de NS in de jaren '40 besloot om over te stappen op modernere tractiemiddelen dan de stoomlocomotief, moesten de bestaande houten rijtuigen ook vervangen worden. Deze rijtuigen zouden samen met de stoomlocomotief verdwijnen. Ook de eerste stalen rijtuigen waren al zo'n 30 jaar in dienst. Voor de vervanging van dit oudere materieel werden in 1953 in totaal 186 rijtuigen Plan E besteld bij Beijnes en Werkspoor. De bestelling was verdeeld in 46 rijtuigen tweede klas, 114 rijtuigen derde klasse, 26 rijtuigen derde klasse met restauratie-afdeling. In het najaar van 1954 worden nog eens 10 postrijtuigen besteld. Deze 196 rijtuigen zouden 25 jaar lang de ruggengraat vormen van de binnenlandse sneltreinen en getrokken Intercity's. Alleen de postrijtuigen werden geschikt gemaakt om in het internationale verkeer te worden ingezet. Het was toentertijd de grootste bestelling voor rijtuigen door de NS. Het uiterlijk en indeling van het rijtuig is geheel anders dan de rijtuigen die de NS al heeft rijden. De rijtuigen zijn niet voorzien van eindbalkons met klapdeuren, maar van ruime middenbalkons met schuifdeuren. De rijtuigen vervingen op de lange afstand de al bestaande treinstellen. Deze treinstellen kwamen te rijden op de trajecten waar het Blokkendoos materieel reed. Deze rijtuigen werden op hun beurt weer verbouwd tot normale, getrokken rijtuigen of afgevoerd. De rijtuigen tweede klas en restauratierijtuigen werden door Beijnes te Haarlem gebouwd en de rijtuigen derde klas en postrijtuigen door Werkspoor in Utrecht. De eerste rijtuigen kwamen in 1954 op de baan. De postrijtuigen zijn voorzien van een beperkte RIC-toelating in België en West-Duitsland. In 1961 vervalt de beperkte RIC-toelating.


Technische gegevens

Plan-E(alg.plan).png

De rijtuigen hebben een lengte van 23,05 meter, een breedte van meter en een hoogte van meter. De rijtuigen hebben een gewicht van 45 ton. Het CKD-rijtuig is een ton zwaarder en komt uit op een gewicht van 46 ton. De rijtuigen zijn toegelaten voor een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur.

toelatingsgegevens spoorwegvoertuig
1 — typegegevens
Voertuigtype Plan E Plan L
Voertuigcategorie Getrokken rijtuig
Configuratie Ad8b
(oospronkelijk Bd8b)
Bd9b
(oospronkelijk Cd9b)
RDz
(oospronkelijk CKD)
Pd Pd
Bakcode 1153 1154 1155 1203 1204
Voertuignummer 6401 – 6546 6601 – 6714 6951 – 6976
(6901 – 6926)
7921 – 7930 7931 – 7943
UIC nummer 50 84 17-37 201-9 ... 255-5 50 84 29-37 201-6 ... 341-0 50 84 87-37 201-5 ... 232-0 50 84 00-37 021-1 ... 030-2 50 84 00-37 031-0 ... 043-5
51 84 00-37 036-5 – 040-7
Afkorting voertuigexploitant (AVE) NS
Fabrikant Werkspoor Utrecht Beijnes Beverwijk Werkspoor Utrecht
Bouwjaar 1954 – 1956 1958
Afvoerjaar 1984 – 1987 (2005) 1979 – 1980 1980 – 1981 (2005)
Maximale treinsamenstelling tot maximaal 15 rijtuigen (afhankelijk van baanvak)
2 — basisgegevens van het type
Lengte over de koppelingen 23.050 mm
Aantal assen / Configuratie 2'2'
Nominale wieldiameter 9xx mm
Hart op hart draaistellen 16.400 mm
Asafstand binnen draaistel 2.750 mm
Fabrikant draaistellen Werkspoor Utrecht Beijnes Beverwijk Werkspoor Utrecht
Draaistelcode N PN
eigen totaal gewicht 45 t 46 t 45 t
Aslast (leeg/beladen)
Tonmetergewicht (leeg)
Soort remsysteem W(LuR)
Remgewicht (leeg/beladen)
Technisch maximum snelheid 140 km/uur
3 — infra eigenschappen
energievoorziening 1.500 V DC
omgrenzingsprofiel OPS - NL
baanvakbelastingcategorie C2
4 — vervoerseigenschappen
Zitplaatsen 1ste klasse 48
Zitplaatsen 2de klasse 72 22
Staanplaatsen (waar van klapzittingen) 24(10) 40(12)
Laadvermogen 1,5 ton 12 ton 12 ton

Uitvoering

De rijtuigen zijn opgetrokken uit staal en zijn elektrisch gelast. Voor de stijfheid is het onderstel voorzien van een gegolfde stalen vloer. Het onderstel vormde een zelfdragende constructie samen met het geraamte en de plaatbekleding. De kopwand was in het rijtuig gelegen, zodat de zijwanden iets doorliepen. De vloer werd afgedekt met kurk, waar bovenop linoleum was gelegd, terwijl de onderzijde met geluiddempende asbestvezels werd bespoten. Asbest was ook te vinden in de zijwanden, kopwanden en het dak. Dit werd gebruikt als isolatie en vermindering van het geluid dat van buiten kwam. Bij de rijtuigovergang was een enkele houten schuifdeur aangebracht. De rijtuigen die in 1954 en 1955 geleverd zijn, zijn aan de uiteinden voorzien van een handgreep voor rangeerders. De rijtuigen uit 1956 zijn niet meer voorzien van deze handgrepen.

De draaistellen waren van het type N en ook elektrisch gelast. Aan het eind van de jaren '60 werden zij voorzien van een trekstang, om de vetergang te beperken. Verder was er per rijtuig 1 draaistel voorzien van een asgenerator voor het opwekken van de benodigde spanning in het rijtuig voor de verlichting etc. De draaistelcode van de draaistellen is N en hebben de nummers tot en met . De draaistellen met een oneven nummer zijn voorzien van een asgenerator en de even draaistellen zijn hier niet van voorzien.

De rijtuigen waren anders uitgevoerd dan de rijtuigen die tot dan toe in dienst waren gesteld. De indeling is afgeleid van het stroomlijnmaterieel dat in die tijd afgeleverd werd, ook wel bekend als Materieel'46. De deuren waren geplaatst op een kwart van ieder uiteinde van het rijtuig. Dit bevorderde het snel in- en uitstappen. Ook werden de ronde vormen die de vooroorlogse Bolkoprijtuigen en Plan D rijtuigen hadden niet gebruikt, maar kregen rechte kopwanden. De rijtuigen waren voorzien van vouwbalgen, wat bij binnenlandse rijtuigen niet gebruikelijk was voor die tijd.

De rijtuigen zijn altijd Berlijns blauw gebleven, met uitzondering van enkele dienstwagens, welke in het geel waren uitgevoerd. De blauwe rijtuigen waren voorzien van witte opschriften en gele biezen. Het rijtuignummer is twee keer op het rijtuig vermeld. Ze staan allebei in het midden van het rijtuig. Het bovenste nummer staat net onder bies bij de dakrand. Het onderste nummer staat onder de onderste bies, boven de schortplaten. In 1964 werden de tweede klas borden van de tweede klas rijtuigen verwijderd. De eerste klas rijtuigen kregen een gele streep boven de ramen om de eerste klas aan te geven. De gele rijtuigen van zwarte opschriften. De schortplaten en het dak waren donkergrijs uitgevoerd en de draaistellen in het zwart. Met de invoering van de nieuwe huisstijl in het kader van Spoorslag '70 kregen de rijtuigen het nieuwe NS logo opgeplakt en lichtblauwe reclamebanen.

Plan E B

De tweede klas rijtuigen zijn voorzien van 2 midden balkons met schuifdeuren. Deze balkons zijn ieder voorzien van 4 klapzittingen. Aan beiden uiteinden zijn de rijtuigen voorzien van een toilet en een klapzitting, gevolgd door een open afdeling met 12 zitplaatsen met een middengang. Een afdeling is geschikt voor roken en de ander voor niet roken. Bij de balkons zijn 4 klapzittingen aangebracht. Door het gehele rijtuig loopt een middengang en aan weerszijden hiervan zijn de banken geplaatst. De middenafdeling van het rijtuig is voorzien van 4 coupés met elk 6 zitplaatsen, welke bereikbaar zijn vanuit een zijgang. De coupés kunnen afgesloten worden met een dubbele houten schuifdeur. Het tweede klas rijtuig bood aan 48 passagiers een zitplaats. De interieurkleur is blauw. De banken zijn voorzien van een veermatras, waarop een plaat schuimrubber is geplaatst. Dit geheel is overtrokken met blauw geruit trijp. In het roken gedeelte is een armleuning geplaatst met een ingebouwde asbak aan de gangzijde van de open afdeling. In de coupés is bij de middelste stoel een vaste armleuning met asbak aanwezig. Onder de ramen zijn prullenbakken bevestigd. Bij de revisie vanaf de jaren '70 is het blauw geruit trijp vervangen door rood gestreept trijp.

Plan E C

De derde klas rijtuigen zijn voorzien van 2 midden balkons met schuifdeuren. De deuren zijn 25 centimeter breder dan van de tweede klas rijtuigen. Aan beiden uiteinden zijn de rijtuigen voorzien van een toilet en twee klapzittingen. Deze afdeling biedt aan 16 reizigers plaats. Een afdeling is geschikt voor roken en de ander voor niet roken. Bij de balkons zijn 4 klapzittingen aangebracht. Door het gehele rijtuig loopt een middengang en aan weerszijden hiervan zijn de banken geplaatst. In het grote middendeel vinden 40 reizigers een zitplaats. Het rijtuig bood aan 72 passagiers een zitplaats. De interieurkleur is blauw. De banken zijn voorzien van schuimrubber matrassen, welke overtrokken zijn met generfd kunstleer. In het roken gedeelte is een armleuning geplaatst met een ingebouwde asbak aan de gangzijde van de open afdeling. Onder de ramen zijn prullenbakken bevestigd. Bij de revisie vanaf de jaren '70 is het blauwe kunstleer vervangen door groen skai.


Plan E CKD

De restauratie/bagagerijtuigen zijn voorzien van een derde klas afdeling met vier coupés, welke afgesloten zijn met een enkele schuifdeur. Het rijtuig is te betreden door een midden balkon. Het rijtuig is voorzien van een zijgang over de volledige lengte. Aan één uiteinde zit het dienstbalkon voor het treinpersoneel, waar tegen de keuken is gelegen. De keuken is voorzien van een kolenfornuis, een koelkast, een ijskast, aanrecht en opbergruimte voor bestek en servies. De coupés liggen tegen de keuken aan. De banken zijn voorzien van een veermatras, waarop een plaat schuimrubber is geplaatst. Dit geheel is overtrokken met blauw kunstleer. Na de coupés is het midden balkon te vinden. Vanaf dit midden balkon is ook de grote bagageruimte te bereiken. Deze heeft een lengte van 7,8 meter en een draagvermogen van ton. De bagage afdeling is te bereiken door twee grote schuifdeuren. Aan het einde van dit rijtuig is ook een afdeling voor de conducteur geplaatst. De geplaatste keukens waren de grootste die er te vinden waren in het Nederlandse materieel. Tussen 1960 en 1962 komen de vier coupés te vervallen ten gunste van een restauratie afdeling en een grotere keuken. De restauratie afdeling wordt voorzien van banken die gelijk waren aan de rijtuigen derde klas. De banken zijn voorzien van rood leerdoek. Op de buitenkant worden de rijtuigen herkenbaar gemaakt door onder de ramen van de restauratie afdeling RESTAURATIE aan te brengen. In 1969 wordt de keuken gemoderniseerd. Zo maakt het kolenfornuis plaats voor een elektrisch fornuis. Tegelijkertijd wordt het rijtuig voorzien van blauwe reclamebanen. Hierdoor vervalt ook RESTAURATIE onder de ramen. De klasseborden maken hierbij ook plaats voor pictogrammen voor restauratie en bagage.

Plan E P

De postrijtuigen komen uiterlijk overeen met de overige rijtuigen, maar het interieur is afgeleid van de oudere postrijtuigen, Plan C. De kopdeuren van het rijtuig zijn echter uitgevoerd als dubbele schuifdeur met een enkele tochtdeur. De overige rijtuigen hebben een enkele schuifdeur en geen tochtdeur. Aan een kopwand is een middengang gelegen, waarbij een garderobe en toilet zich bevinden. In de garderobe bevond zich kleerhaken, hoedenrek en een regeltoestel. Deze middengang geeft toegang tot de sorteerafdeling. In de sorteerafdeling bevinden zich 8 loketkasten aan beide zijden van het rijtuig. Hiervan zijn er 4 als vaste kast uitgevoerd en de overige 12 zijn draaibaar. Dit is gedaan om de ramen te kunnen schoonmaken die zich achter deze kasten bevinden. Aan de middengang zijde bevinden zich eveneens vaste loketkasten. Onder de kasten zijn de sorteertafels en een bundelsluitmachine te vinden. De andere afdeling is een grote open ruimte, waar postzakken konden worden neer gezet. Deze hangen aan haken. Deze ruimte is voorzien van 3 schuifdeuren aan beide zijden. In het dak waren zes dakramen geplaatst boven de sorteerafdeling. In het rijtuig is ook een toilet aanwezig. De postrijtuigen waren eigendom van de PTT en zijn daarom niet voorzien geweest van reclamebanen of NS-logo's. Zij waren wel voorzien van schilden met de tekst Nederlandse Posterijen. De rijtuigen zijn voorzien van een brievenbus met daarboven een wit briefembleem. Vanaf 1966 worden alle opschriften van het rijtuig geconcentreerd in het midden. Medio jaren '70 worden de vouwbalgen afgenomen van de rijtuigen. De rijtuigovergang met de overige rijtuigen wordt niet gebruikt.


Inzet

De rijtuigen vormden jarenlang de basis voor de getrokken treinen in Nederland. Zij waren vooral te vinden in treinen over lange afstand, zoals Zandvoort - Maastricht, Amsterdam - Enschede en Amsterdam - Roosendaal. Met de instroom van deze rijtuigen konden de rijtuigen Plan D geheel ingezet worden voor de internationale verbindingen. De rijtuigen werden voornamelijk getrokken door de locomotieven series 1100, 1200 en 1300. In hun nadagen maakten zij ook kennis met de serie 1600. Op de eerste twee trajecten is er een bediende restauratie. De rijtuigen werden in vaste stammen ingezet, waarbij op de eindpunten zowel versterkingsrijtuigen bijgeplaatst als afgekoppeld kunnen worden. In de spits kunnen soms twee stammen gekoppeld worden. Tussen Zandvoort en Limburg bestond een basisstam uit 5 rijtuigen (B + A + RD + B + B). In de spitsuren werden veelal B-rijtuigen aangekoppeld als versterking. Eind jaren '60 bestond de vloot versterkingsrijtuigen voor dit traject uit 15 rijtuigen eerste klas, 15 rijtuigen tweede klas 11 rijtuigen tweede klas van W - Rijtuigen Plan W Plan W. De maximumlengte bedroeg in deze tijd ongeveer 16 rijtuigen. In de jaren '70 werd dit aantal teruggebracht tot 14 rijtuigen. In de jaren '70 werden 43 rijtuigen aangepast om ingezet te kunnen worden met diesellocomotieven serie 2200. Nadat er in de eerste helft van de jaren '70 rijtuigen Plan W werden ingezet in de Beneluxdienst, kwamen de oudere rijtuigen van de typen Plan K en Plan N in beeld als versterkingsrijtuigen. In het eerste deel van de jaren '80 stromen de nieuwe rijtuigen ICR in. Dit betekende de afvoer van de rijtuigen. Als laatste zijn de rijtuigen eerste klas en voormalige DE-rijtuigen nog in dienst. Zij rijden hierbij veelvuldig tussen Zwolle en Roosendaal/Vlissingen en als versterkingsrijtuig. In 1989 komt aan deze inzet een einde en worden zij vervangen door treinstellen Materieel'54. Aan het eind van de jaren '80 zijn er in totaal 7 rijtuigen verbouwd om als fietsenrijtuig respectievelijk dienstrijtuig te fungeren. De fietsrijtuigen worden in 2004 uiteindelijk als laatste rijtuigen Plan E afgevoerd.

De postrijtuigen hadden hun eigen diensten en werden gekoppeld met zowel reizigerstreinen als speciale posttreinen. Tijdens hun inzet in reizigerstreinen werden de postrijtuigen direct achter de locomotief gekoppeld om de reizigers niet te herinneren. Om dezelfde reden werden de rijtuigen ook achteraan de trein gekoppeld.

Na hun instroom vanaf december 1954 worden de eerste rijtuigen ingezet met diesellocomotieven van de serie 2600 tussen Eindhoven en Venlo. Hiermee worden de oudere rijtuigen vervangen. Na instroom van meer rijtuigen zijn zij ook te zien tussen Amsterdam en Maastricht. Ook in de sneltreinen naar Leeuwarden/Groningen doen de rijtuigen hun intrede. Vanaf 24 juni 1955 zijn de keukens bediend van de rijtuigen CKD. Zij vervangen hier restauratierijtuigen van de CIWL. De eerste CKD rijtuigen met bediende keuken zijn te zien in de nachttreinen D133 / D136 van en naar Basel tussen Den Haag en Maastricht. Met het ingaan van de winterdienstregeling 1955 op 2 oktober 1955 zijn de rijtuigen te zien in de sneltreinen Rotterdam/Den Haag/Amsterdam - Leeuwarden/Groningen/Enschede. Zij vervangen hier treinstellen. Als gevolg van de instroom verandert de dienstregeling van de sneltreinen naar Enschede. Om en om zal er in Borne of Rijssen worden gestopt om het aantal stops te beperken. Op 19 december 1955 en 4 april 1956 worden wederom treinstellen vervangen door de getrokken treinen met rijtuigen Plan E in de sneltreinen naar het noorden en oosten van Nederland. Vanaf 3 juni 1956 zijn bijna alle sneltreinen naar het noorden en oosten voorzien van rijtuigen Plan E. Vanaf 18 februari 1957 worden dieseltreinstellen vervangen door getrokken treinen met diesellocomotieven van de serie 2200, een bagagewagen D 6300 en vier rijtuigen Plan E (1 x A en 3 x B) tussen Alkmaar en Den Helder. In de zomerdienst van 1957 doen een aantal rijtuigen dienst tussen Maastricht en Eijsden/Visé, samen met een vierdeurs bagagerijtuig uit de serie D 6300. Deze treinen worden getrokken door een stoomlocomotief uit de serie 6300. In mei 1958 worden de combinaties vervangen door elektrische treinstellen, als de elektrificatie tussen Alkmaar en Den Helder in gebruik wordt genomen.

Met ingang van 1960 worden de postrijtuigen teruggetrokken uit het internationale verkeer. Voor deze diensten blijven nog wel vijf rijtuigen Plan L beschikbaar. Met ingang van 1961 worden de treinstellen Materieel'46 in de sneltreinen op de IJssellijn vervangen door getrokken treinen, bestaande uit stammen Plan E-rijtuigen. In 1962 worden de rijtuigen Plan E op de IJssellijn al weer vervangen door treinstellen Materieel'46. Vanaf 1962 verandert het begin- en eindpunt voor de treinen naar Maastricht, de serie 800, naar Zandvoort. Het doortrekken naar Zandvoort werd gedaan om in Amsterdam meer ruimte te kunnen maken, zodat de trein geen sporen bezet houdt tijdens het kopmaken. Daarom werd besloten om het eindpunt naar Haarlem te verleggen, zodat er vanuit Haarlem een verbinding met Utrecht ontstaat. Het station van Haarlem bleek echter minder geschikt om treinen kop te laten maken. Daarop werd besloten om de treinen door te laten rijden naar Zandvoort, waarmee het baanvak tussen Haarlem en Amsterdam wordt ontlast door het vervallen van de stoptrein tussen Zandvoort en Amsterdam.

In de zomer van 1966 rijden enkele rijtuigen tweede klas mee in de internationale treinen naar het Duitse Koblenz, hoewel zij officieel niet geschikt zijn om in het buitenland te kunnen rijden. De inzet van deze rijtuigen kwam om dat de eerste serie Plan W-rijtuigen niet op tijd afgeleverd kon worden. In het najaar van 1966 stroomden de nieuwe rijtuigen in en werden de rijtuigen weer alleen in Nederland ingezet. In 1966 worden de getrokken treinen tussen Zandvoort en Limburg vervangen door Materieel'54. In 1969 keren de getrokken treinen terug tussen Zandvoort en Limburg. Er rijden stammen van 8 rijtuigen in de samenstelling + + + + + + +. Vanaf de dienstregeling 1969/1970 worden de rijtuigen eerste klas en de restauratierijtuigen ingezet met rijtuigen Plan W in de serie 4300 (Zwolle - Roosendaal). Deze rijtuigen zijn voorzien van doorgaande hoofdreservoirleiding.

Op 31 mei 1970 gaat de dienstregeling 1970/1971 van start, oftewel het programma 'Spoorslag '70'. In de intercity's tussen Zandvoort en Maastricht/Heerlen (series 800 en 900) gaan in totaal stammen rijden. Elke stam bestaat uit 4 rijtuigen in de samenstelling A + RD + B + B. De rijtuigen tweede klas waren rijtuigen Plan W. Iedere trein werd voorzien van versterkingsrijtuigen. In het najaar van 1970 rijden de tot AB verbouwde rijtuigen in de elektrische dienst. Zo worden drie rijtuigen ingezet in de serie 4300 tussen Zwolle en Roosendaal. Deze treinen bestaan uit een locomotief van de serie 1100, drie rijtuigen Plan W en een rijtuig AB.

De dienstregeling 1971/1972 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. De stammen in de series 800 (Zandvoort - Maastricht) en 900 (Zandvoort - Heerlen) bestaan geheel uit rijtuigen Plan E. Zij worden getrokken door locomotieven van de serie 1200 of soms de serie 1300.

De dienstregeling 1972/1973 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. Ter vervanging van twaalf rijtuigen Plan W, worden evenzoveel rijtuigen Plan E ingezet in de treinen vanuit Zandvoort naar Limburg. In deze treinen rijden in totaal 15 stammen van 5 rijtuigen (B + A + RD + B + B).

De dienstregeling 1973/1974 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

De dienstregeling 1974/1975, welke op 26 mei 1974 begon, heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

De dienstregeling 1975/1976 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. In de winterdienstregeling van 1975/1976, welke tot 29 mei 1976 duurde, rijdt een rijtuig in de internationale treinen 2244/2247 van Amsterdam via Bad Bentheim naar Bad Harzburg (midden Duitsland (trein 2247)). In deze trein rijdt een RD samen met 5 rijtuigen Plan D (1 A en 4 B rijtuigen) en een stalen DIV. In Nederland rijden zij met een locomotief serie 1100/1200/1300. Deze rijdt tot Hengelo, samen met het Plan E-rijtuig. Vanaf Hengelo komt een Duitse diesellocomotief V200 voor de trein te staan. In Löhne komt een elektrische locomotief BR 141 voor de trein te staan. In Hildesheim maakt deze locomotief plaats voor wederom een V200 of een diesellocomotief BR 216. De trein uit Bad Harzburg (trein 2244) krijgt na aankomst in Hengelo het Plan E-rijtuig aangekoppeld aan de achterzijde van de trein naar Duitsland (trein 2247). Aan de voorzijde worden twee rijtuigen (1 A Plan E en 1 B Plan W) en de locomotief bijgeplaatst.

De dienstregeling 1976/1977 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. Vanaf de winterdienst per september 1976 worden drie rijtuigen (2x eerste klas en RD), samen met vier rijtuigen Plan W, van trein 1636 (Enschede - Amsterdam CS) gebruikt voor de militaire verlofgangerstrein 62067 van Den Helder naar Amsterdam. De 7 rijtuigen komen hiervoor leeg uit Amsterdam naar Den Helder.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977 zijn er diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 op 28 mei 1978 zijn er diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

De dienstregeling 1979/1980 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. In de serie 1600 tussen Amsterdam en Enschede rijden rijtuigen eerste klas. Samen met drie rijtuigen tweede klas van Plan W vormen zij een stam. De rijtuigen RD rijden samen met rijtuigen van de DB, welke in Hengelo worden afgekoppeld en richting Hannover rijden.

De dienstregeling 1980/1981 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

De dienstregeling 1981/1982 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

De dienstregeling 1982/1983 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. Vanaf 1982 kwamen de rijtuigen in dienst op de IJsellijn (Zwolle - Roosendaal (- Vlissingen)). Hierdoor kwamen treinstellen Materieel'54 vrij. Zij bleven hier tot 1989 rijden, alvorens vervangen te worden door treinstellen Materieel'54. In de zomer van 1982, van 5 juni tot en met 21 augustus, rijdt op de zaterdag enkele treinen uit de serie 800 door vanuit Maastricht naar Valkenburg. Tussen Valkenburg en Heerlen rijdt het als leeg materieel, zodat in Heerlen de locomotief kan omlopen voor de terugrit naar Zandvoort.

De dienstregeling 1983/1984 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. Zij zijn samen met rijtuigen Plan D, Plan K en Plan W te zien in enkele spitstreinen in Noord-Holland. Hier zijn rijtuigen te vinden.

De dienstregeling 1984/1985 heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

De dienstregeling 1985/1986 die op 2 juni 1985 begint, heeft diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen. Tussen 3 maart en 21 april 1986 wordt in een periode van 7 weken de constructie van de bovenleiding vervangen tussen Haarlem en Zandvoort. Alleen in het paasweekeinde is er treinverkeer. Er rijden in dit weekeinde twee stammen Plan E met energiewagen tussen twee locomotieven serie 2200 ingezet. De stammen bestonden uit de locomotief 2222 + energiewagen 506 + 4 rijtuigen Plan E (B 29-37 355, B 29-37 363, AB 39-37 354, AB 39-37 356) + locomotief 2201. De andere stam bestond uit de locomotief 2286 + energiewagen + 5 rijtuigen Plan E + locomotief 2320. De tweede stam werd de volgende dag echter al vervangen door locomotief 2294 + energiewagen 502 + 5 rijtuigen Plan E (AB 39-37 361, AB 39-37 357, B 29-37 373, B 29-37 353, AB 39-37 363) + locomotief 2216.

In de dienstregeling 1986/1987 die op 1 juni 1986 begint, zijn er diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

Met ingang van de dienstregeling 1987/1988 op 29 mei 1987 zijn er diensten voor de rijtuigen. Er zijn diensten voor de rijtuigen eerste klas, diensten voor de rijtuigen tweede klas en voor de bagage/restauratierijtuigen.

In 1989 was er voor zes rijtuigen een bijzondere rol weggelegd. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen reden in de zomer van dat jaar diverse bijzondere treinen, waarvan de rijtuigen als vaste stam deel uit maakten. Er was behoefte aan oud materieel en het enige dat voor handen was, was Plan E. Eerder viel de keus op rijtuigen Plan K, maar deze hadden echter een verlopen revisietermijn. De keus viel op de rijtuigen C 6625 + C 6669 + C 6703 + C 6712 + C 6714 + CKD 6925. Zij werden opgeknapt en voorzien van derdeklasborden. Zij reden hiermee vele ritten met zowel elektrische als diesel als stoomtreinen uit binnen- en buitenland.

Na afvoer van de rijtuigen Plan N aan het einde van 1987 deden diverse rijtuigen Plan E dienst als remrijtuigen voor te slopen treinstellen Materieel'54 en andere rijtuigen. Vanaf 1993 werden 2 rijtuigen aangewezen als vaste remrijtuigen. Dit waren de C 6714 (B 29-37 371) en CKD 6925 (RD 87-37 231). In september 1993 raakten de rijtuigen beschadigd, maar werden wel hersteld. Rijtuig CKD 6925 kwam op 20 maart 1995 voor de laatste keer aan bij de sloper en bleef daar achter om gesloopt te worden. Rijtuig C 6714 kwam als een van de laatste rijtuigen Plan E op 15 mei 1995 aan bij de sloper.


Inzet postrijtuigen

De postrijtuigen waren te vinden in zowel reizigerstreinen als speciale posttreinen. In de reizigersdienst werden zij voornamelijk ingezet op de volgende trajecten:

 • Amsterdam - Enschede;
 • Zandvoort - Maastricht;
 • Amsterdam - Nijmegen;

Bij deze laatste werden de rijtuigen ook ingezet als bloementrein van Arnhem naar Oberhausen. In de regel liepen de rijtuigen direct achter de locomotief, om op deze manier de reizigers niet te hinderen bij de doorloop. In speciale posttreinen werden de rijtuigen getrokken door speciale motorpostrijtuigen (mP's) van het type Materieel '24, beter bekend als blokkendoos. Vanaf 1965 werden zij vervangen door nieuwe motorpostrijtuigen, welke door Werkspoor waren gebouwd.

De eerste rijtuigen komen in september 1955 in dienst.

De dienstregeling 1970/1971 heeft diensten voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1971/1972, ingaande op 23 mei 1971, laat diensten zien voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1972/1973 laat diensten zien voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1973/1974 heeft diensten voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1974/1975, welke op 26 mei 1974 begon, heeft diensten voor de rijtuigen.

In de dienstregeling 1975/1976 zijn er diensten voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1976/1977 heeft diensten voor de rijtuigen.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977 zijn er diensten voor de rijtuigen.

Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 op 28 mei 1978 zijn er diensten voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1979/1980 heeft diensten voor de 10 rijtuigen. Dit zijn aanzienlijk minder diensten dan het voorgaande jaar als gevolg van de opstart van het sternet voor het vervoer van post per mP en goederenwagens van het type Hbbkkss. Er zijn voor de getrokken treinen nog slechts vier treinen waar zij worden ingezet. Dit zijn de treinen 870, 881, 882 en 885.


Inzet achter diesellocomotieven

Voor de diensten op niet-geëlektrificeerde baanvakken werden vanaf 1970 in totaal 43 rijtuigen tweede klas aangepast voor het trek-duwverkeer met de locomotieven serie 2200/2300. Deze ingreep was noodzakelijk, omdat de NS niet over voldoende treinstellen beschikte voor de frequentieverhoging. Aanvankelijk dacht de NS dat de eerste klas in deze treinen niet noodzakelijk zou zijn, omdat de treinen in de spits zouden rijden. Er bleek voldoende vraag te zijn naar zitplaatsen eerste klas. Hierop kregen 11 rijtuigen een eindafdeling met zitplaatsen eerste klas, wat hen rijtuigen van het type AB maakte. De tractie werd verzorgd door 2 locomotieven serie 2200. Eén loc aan de voorzijde en de ander aan de achterzijde. De locomotieven moesten beide tractie kunnen leveren om de rijtijden te kunnen halen. De locomotieven werden met elkaar verbonden door de stuurstroomleidingen. In de wintermaanden werd een energierijtuig aan de stam toegevoegd. De locomotieven waren niet in staat om de rijtuigen te kunnen verwarmen. De energiewagens zorgden er ook voor dat de batterijen werden opgeladen. Door de korte afstanden zouden deze niet voldoende opgeladen kunnen worden voor de verlichting. Deze energiewagens konden bijna altijd achterwege blijven met de inzet van de Duitse diesellocomotieven Baureihe 216. Deze locomotieven konden deze rijtuigen wel van energie voorzien. Enkele locomotieven waren hier echter niet voor geschikt, zodat een energierijtuig toch nodig was. Bij inzet met de DB Baureihe 216 was de minimale stam vier rijtuigen (twee eerste/tweede klas en twee tweede klas). Vaak reden deze locomotieven met stammen bestaande uit 5 of 6 rijtuigen. Er werd echter maar 1 locomotief gebruikt, zodat op het eindpunt omgelopen moest worden met de locomotief.

De combinaties kwamen vanaf maart 1970 op maandag tot en met vrijdag te rijden op Groningen - Delfzijl (serie 8800), Groningen - Nieuweschans (serie 8300), Groningen - Leeuwarden (serie 8600), Zwolle - Enschede (serie 7900). Een stam rijtuigen bestond minimaal uit drie rijtuigen (een eerste/tweede klas en twee tweede klas rijtuigen) als er locomotieven serie 2200 voor stonden. Het gecombineerde eerste/tweede klas rijtuig was in eerste instantie een rijtuig Plan K, omdat er nog geen verbouwde AB rijtuigen Plan E waren. Daarnaast kwam het in de eerste maanden ook voor dat een rijtuig tweede klas Plan D of Plan N of Materieel'24 mee reed in de trein, omdat er te weinig rijtuigen tweede klas beschikbaar waren. Bij instroom van verbouwde rijtuigen werden de oude rijtuigen vervangen. De twee locomotieven serie 2200 bevonden zich aan de voorzijde van de trein, omdat de oudere rijtuigen niet voorzien zijn van stuurstroomkabels. Bij het voldoende aanwezig zijn van aangepaste rijtuigen, worden de locomotieven aan weerszijden van de stam geplaatst. Op deze manier kan er snel kopgemaakt worden. Om de rijtuigen voor onderhoud in Amsterdam te krijgen, reden zij ook in de sneltrein Groningen - Amsterdam. In de winterdienstregeling 1970/1971 rijden drie composities. Zij rijden de treinen 7918/7915/7962/7959 tussen Enschede en Zwolle, tussen Leeuwarden en Groningen/Nieuweschans rijden zij de treinen 8305/8324/8628/8691. De rijtuigen worden ook wel ingezet in trein 8326 in plaats van trein 8324. De derde compositie rijdt tussen Groningen en Delfzijl in de treinen 8853/8872. Bij het invallen van het winterweer worden de rijtuigen Plan E vervangen door ander materieel, omdat de energiewagens nog niet beschikbaar zijn. Er werden daarop treinen ingezet met rijtuigen Plan D, Plan K en Plan N. Deze werden verwarmd door Franse stoomverwarmingswagens. De rijtuigen werden daarop veel ingezet in de treinen tussen Zwolle en Roosendaal. Bij de instroom van de energiewagens vanaf januari 1971 worden de oude rijtuigen weer vervangen door rijtuigen Plan E. Vanaf maart 1971 wordt begonnen om de locomotieven aan weerszijden van de rijtuigen te plaatsen.

Voor de dienstregeling 1971/1972 zijn er diensten voor rijtuigen. In de winterdienstregeling van 1971 per 25 september 1971 worden de rijtuigen in de eerste week ingezet in de series 4300 (Zwolle - Roosendaal) en 4600 (Zwolle - Vlissingen). Zij vervangen hier de getrokken rijtuigen Materieel '24. Vanaf 27 september 1971 gaan de treinen 7711/7722/7759 en 7770 tussen Arnhem en Winterswijk met treinstellen Plan U rijden. De gebruikte locomotieven en rijtuigen worden elders ingezet. Zo is het mogelijk om het materieel in het noorden in te zetten. Zij rijden de treinen 8305/8324 van Groningen naar Nieuweschans en weer terug naar Groningen en trein 8628 van Groningen naar Leeuwarden. In november en december 1971 rijden in de genoemde treinen treinstellen Plan U. De locomotieven en rijtuigen worden ingezet in treinen 8626/8615 van Groningen naar Leeuwarden en weer terug naar Groningen. Deze treinen werden tot die tijd door Plan U gereden. Trein 8626 stopt ook bij de halte van Leeuwarden Achter de Hoven. De samenstelling van de trein bestaat uit een locomotief en vier rijtuigen Plan E (1x AB + 3x B). Vanaf 17 januari 1972 rijden de locomotieven en rijtuigen de treinen 8626/8615/8634/8691 in plaats van Plan U.

Voor de dienstregeling 1972/1973 waren 10 stammen van drie rijtuigen (B + AB + B) beschikbaar. Negen B rijtuigen diende als versterking. Hierdoor konden de treinen ook ingezet worden tussen Leeuwarden - Stavoren, Zwolle - Emmen, Groningen - Zwolle en Arnhem - Winterswijk. Ook deze inzet vond alleen plaats van maandag tot en met vrijdag. Enkele stammen waren te vinden in de elektrische dienst tussen Zwolle en Vlissingen, een militaire trein tussen Zwolle en Utrecht en in de uitwisselingsslag 362/371 (Groningen - Amsterdam). Tussen 17 oktober 1972 en 10 november 1972 worden de locomotieven en rijtuigen in de treinen 7947/7966 (Zwolle - Enschede - Zwolle) en 3.8024/8024 (Zwolle - Emmen - Zwolle) vervangen door treinstellen.

In de winterdienst van 1973/1974 wordt de inzet met een stam verminderd, tot 9 stammen. De rijtuigen worden ook teruggetrokken uit de dienst Zwolle - Vlissingen. In plaats daarvan gaan zij op zondag in de serie Zwolle - Nijmegen rijden. Op Zwolle - Enschede gaat nog maar 1 stam rijden. Op het traject Arnhem - Winterswijk komt een stam extra te rijden. Doordat de getrokken treinen tussen Amsterdam en Groningen verdwijnen ten gunste van treinstellen, vindt de uitwisseling plaats via de werkplaats Zwolle.

De dienstregeling 1974/1975 zorgt er voor dat de rijtuigen tijdelijk tussen Sneek en Leeuwarden gaan rijden en tussen Nijmegen en Roermond. Als er weer voldoende treinstellen beschikbaar zijn, nemen zij de rol weer over van de rijtuigen. In de zomer worden de rijtuigen ingezet voor de strandtreinen naar Harlingen vanuit Emmerich (Treinen 8258/8283). Per 1 december 1974 wordt er in de omloop rekening gehouden met vier niet inzetbare treinstellen DE2. Zij worden in een omloop vervangen door een stam Plan E met locomotieven van de serie 2200. De stam is te zien in de omloop van de treinen 7747/7758/7757/7764/7763/7774. Deze wijzigingen duren tot het einde van de dienstregeling.

De dienstregeling 1975/1976 begint met de zomerdienstregeling 1975 op 1975. De inzet van de stammen verminderde hierbij van 9 naar 6 stuks. Deze stammen worden echter wel verlengd tot vier rijtuigen (B + AB + B + B). Er zijn drie stammen te vinden tussen Arnhem en Winterswijk (waarvan 1 slechts van maandag tot en met donderdag), twee stammen rijden tussen Enschede en Zwolle en de laatste stam rijdt vanuit Groningen naar Leeuwarden en Delfzijl. Enkele rijtuigen zijn ook in dienst achter een elektrische locomotief. Zo is een stam rijtuigen onderweg met trein 31065 van 't Harde naar Heerlen. In november 1975 worden de treinstellen Plan U ingezet in diensten die normaal gesproken door trek/duwtreinen worden gereden. Dit is nodig als gevolg van de defectenstand van de energiewagens. De treinstellen zijn afkomstig uit de treinen 4353/4362/4377/4387 tussen Zwolle en Roosendaal. Deze worden worden tijdelijk door elektrisch materieel gereden. Ingaande 18 november 1975 rijdt trein 8326 met Duits materieel in plaats van de rijtuigen Plan E.

De dienstregeling 1976/1977 heeft diensten voor de rijtuigen.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977 zijn er diensten voor de rijtuigen. Ingaande 13 maart 1978 wordt een extra compositie ingezet ter vervanging van beschadigde of in revisie zijnde treinstellen. De compositie wordt op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag ingezet in de treinen 7909/7922/7917 tussen Zwolle en Almelo. Na aankomst in Almelo wordt er leeg terug naar Hengelo gereden voor inzet in trein 7025 tussen Hengelo en Enschede. In de middag rijdt de stam de treinen 7954/7951/7970. Op maandag wordt na trein 7025 de slag 7938/7935 tussen Enschede en Zwolle gereden.

Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 op 28 mei 1978 zijn er diensten voor de rijtuigen.

De dienstregeling 1979/1980 begint op . Met ingang van de winterdienstregeling 1980 op verschijnt de Duitse locomotief serie BR 216 voor de treinen. Zij rijden vooral de slag 8628/8623 tussen Leeuwarden en Groningen.

De dienstregeling 1980/1981 zorgt voor een verlaging van het aantal diensten. Dit wordt veroorzaakt door het nieuwe DH-materieel dat instroomt in de noordelijke provincie. Hierop kunnen 11 rijtuigen terug getrokken worden uit de dieselelektrische dienst. Zij krijgen hierbij hun oude nummer terug en worden in de elektrische dienst ingezet.

De dienstregeling 1981/1982 . De zomerdienstregeling 1981 brengt uitbreiding van het aantal diensten met een locomotief BR 216 van de DB. Zij zijn te vinden tussen Zwolle en Enschede (serie 7900) en Groningen en Leeuwarden (serie 8600). De treinen getrokken door de serie 2200 rijden tussen Arnhem en Winterswijk (serie 7700).

De zomerdienstregeling 1982 brengt een ruil van materieel tussen Groningen en Leeuwarden (serie 8600) met het materieel dat tussen Zwolle en Emmen rijdt in de serie 8000.

De zomerdienstregeling 1983 zorgt ervoor dat Plan E wordt vervangen door de opgeknapte treinstellen DE-I en DE-II tussen Zwolle en Emmen. De rijtuigen worden ingezet in treinen waar treinstellen Materieel '46 werd ingezet, dat afgevoerd wordt.

De zomerdienstregeling 1984, ingaande op 3 juni 1984, zorgde voor een daling van de inzet. Er worden nog maar vier stammen ingezet, bestaande uit vijf rijtuigen (AB + B + B +B + AB). Een stam wordt weer in de serie 8000 (Zwolle - Emmen) ingezet, in de treinen 8011/8026. Ook worden een aantal stammen ingezet in de elektrische dienst. In de winterdienstregeling van 1984 worden geen rijtuigstammen meer ingezet.

Met ingang van de zomerdienstregeling 1985 komen weer drie stammen van drie rijtuigen (B + AB + B) in dienst. Tevens zijn er twee stammen als reserve aangewezen. Een stam is actief tussen Zwolle en Emmen in de serie 8000. De tweede stam rijdt in de serie 7900 tussen Zwolle en Enschede (waarvan 1 rit via Deventer) en de derde stam rijdt tussen Arnhem en Winterswijk (serie 7700). De samenstelling van de stammen worden met ingang van de winterdienst van 1985 gewijzigd. Als basis geldt een stam van drie rijtuigen (AB + B + AB). De treinen tussen Arnhem en Winterswijk gaan met vijf rijtuigen rijden, waarbij er twee rijtuigen tweede klas worden bijgeplaatst als versterking. De treinen 7009/7926 rijdt van maandag tot en met donderdag in de samenstelling AB + AB + B + AB. Op vrijdag rijdt er een B-rijtuig mee als versterking in plaats van een AB-rijtuig.

De zomerdienstregeling van 1986 gaf geen wijzigingen ten opzichte van het voorgaande jaar. Er waren vanwege de minder grote drukte minder versterkingsrijtuigen nodig.

De winterdienstregeling van 1986/1987 was het laatste jaar dat de energiewagens werden ingezet. Er zijn vier stammen gepland van vier rijtuigen (AB + AB + B + B). Deze blijven dezelfde spitsuurtreinen rijden tussen Zwolle en Emmen (serie 8000), Zwolle en Enschede (serie 7900) en Arnhem en Winterswijk (serie 7700).

De laatste trek-duwtreinen reden tot aan de zomerdienst van 1987. Deze begint op 30 mei 1987. Vanaf deze dag is Zwolle - Emmen elektrisch te berijden. Hierdoor komt voldoende treinstellen Plan U vrij om de Plan E rijtuigen vrij te maken. Deze rijtuigen verhuizen met ingang van 30 mei 1987 van de lijnwerkplaats Amsterdam Zaanstraat naar de lijnwerkplaats Maastricht. Hier worden de rijtuigen ingezet in de elektrische dienst. De eerste klas afdeling in de AB-rijtuigen wordt hierbij gedeklasseerd.


Inzet als fietsrijtuig

De fietsenrijtuigen werden vanaf 1987 ingezet in de maanden mei tot en met september in de treinen vanuit Zandvoort naar Limburg. Later gewijzigd in Haarlem en Limburg. De rijtuigen waren doorgaans aan de noordzijde van de trein geplaatst. De rijtuigen waren ook te zien in de Ardennenexpress 1138/1139 (Amsterdam - Luxemburg). Als de rijtuigen niet ingezet werden in de wintermaanden, stonden zij bij de werkplaats Maastricht en werden regelmatig ingezet voor bijzondere transporten, zoals meetritten met het CTO meetrijtuig

Met ingang van de dienstregeling 1987/1988 op 29 mei 1987 zijn er 4 diensten voor de 4 rijtuigen.

De dienstregeling 1988/1989 begint op 28 mei 1988. In deze dienstregeling zijn er 4 diensten voor de 4 rijtuigen.

De dienstregeling 1989/1990 laat een inzet zien van 4 diensten voor de 4 rijtuigen

De dienstregeling 1990/1991 heeft 4 diensten voor de 4 rijtuigen.

De dienstregeling 1991/1992 heeft 4 diensten voor de 4 rijtuigen.

In de dienstregeling 1992/1993 zijn er 4 diensten voor de 4 rijtuigen.

Op 23 mei 1993 gaat de dienstregeling 1993/1994 in. Er zijn 4 diensten voor de 4 rijtuigen.

In de dienstregeling 1994/1995, welke in gaat op 29 mei 1994, worden de 4 rijtuigen ingezet in 4 diensten.

In de dienstregeling 1995/1996, welke begint op 30 mei 1995, worden de 4 rijtuigen ingezet in 4 diensten.

Voor de dienstregeling 1996/1997 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen.

Voor de dienstregeling 1997/1998 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen. Vanwege het grote aanbod aan fietsen rijdt er in de zomermaanden een fietsrijtuig mee in de Ardennen Express. Deze rijdt vanuit Zandvoort met 5 tot 6 rijtuigen ICR (1x of 2x A, BKD en 3x B) in het weekend in de treinen naar Luxemburg. De rijtuigen rijden voorop met trein 8 naar Maastricht, welke veelal wordt getrokken door een locomotief van de 1600. In Maastricht wordt deze trein gesplitst in twee delen. Dit is de trein naar Maastricht en Luxemburg. De rijtuigen voor Luxemburg worden gekoppeld aan een Belgische locomotief van de reeks 21 of 27 gekoppeld voor de rit naar Luik. In Luik wordt er weer gewisseld van locomotief. Een diesellocomotief van de Reeks 55 komt hier voor de trein. De trein rijdt tussen Luik en Luxemburg in het pad van de normale IR-trein, zodat de trein versterkt wordt met rijtuigen M4 van de NMBS of Wegmann rijtuigen van de CFL. Voor het vervoer van fietsen wordt een Belgische bagagerijtuig meegenomen. Vanuit Luxemburg worden de rijtuigen in Maastricht weer gekoppeld aan een trein naar Zandvoort.

Voor de dienstregeling 1998/1999 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen. De rijtuigen voor de Ardennen Express rijden met ingang van dit jaar niet meer gekoppeld met de rijtuigen van trein 8 van Zandvoort/Haarlem naar Maastricht, maar rijden nu als trein 1138/1139 van Amsterdam naar Luxemburg. Deze treinen hebben een lengte van minimaal 7 en maximaal rijtuigen. De trein bestaat uit een fietsrijtuig Df, drie rijtuigen ICR tweede klas, een gecombineerd rijtuig ICR tweede klas met bagage afdeling en een rijtuig ICR eerste klas. Om reizigers te voorzien van een hapje en een drankje rijdt een buffetrijtuig mee in de trein. Al naar gelang kunnen extra rijtuigen met eerste of tweede klas worden toegevoegd. Vanuit Amsterdam wordt de trein getrokken door een locomotief van de serie 1600. In Maastricht neemt een elektrische locomotief van de Belgische spoorwegen de trein over voor de rit naar Luik. Veelal is dit een locomotief uit de reeks 21 of 27. Vanaf Luik wordt de trein getrokken door 1 of 2 locomotieven de reeks 55 van de NMBS, afhankelijke van de lengte van de trein. Een enkele keer wordt een locomotief van de serie 1800 van de CFL gebruikt voor deze trein.

Voor de dienstregeling 1999/2000 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen. De Ardennen Express heeft ook dit jaar weer zijn eigen trein van Amsterdam naar Luxemburg. Dit zijn de treinen 1138/1139. Deze treinen hebben een lengte van minimaal 7 en maximaal rijtuigen. De trein bestaat uit een fietsrijtuig Df, drie rijtuigen ICR tweede klas, een gecombineerd rijtuig ICR tweede klas met bagage afdeling en een rijtuig ICR eerste klas. Om reizigers te voorzien van een hapje en een drankje rijdt een buffetrijtuig mee in de trein. Al naar gelang kunnen extra rijtuigen met eerste of tweede klas worden toegevoegd. Vanuit Amsterdam wordt de trein getrokken door een locomotief van de serie 1800. In Maastricht neemt een elektrische locomotief van de Belgische spoorwegen de trein over voor de rit naar Luik. Veelal is dit een locomotief uit de reeks 21 of 27. Vanaf Luik wordt de trein getrokken door 1 of 2 locomotieven de reeks 55 van de NMBS, afhankelijke van de lengte van de trein. Een enkele keer wordt een locomotief van de serie 1800 van de CFL gebruikt voor deze trein.

Voor de dienstregeling 2000/2001 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen. De rijtuigen keren niet meer terug in de Ardennen Express. Zij worden vervangen door de omgebouwde fietsrijtuigen Df die de NS van de DB heeft overgenomen.

Voor de dienstregeling 2001/2002 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen.

Voor de Dienstregeling 2003 zijn 4 rijtuigen nodig voor het vervoer van fietsen.

Rijtuig Df 92-37 005 werd van november 2003 tot en met januari 2004 gebruikt bij proeven voor de nieuwe meersysteem locomotieven Baureihe 189 van de DB. Deze proeven hadden tot doel om deze locomotieven toegelaten te krijgen tot het Nederlandse spoorwegnet. Deze test trein bestond uit locomotief DB 189 004-5 + NS 1619 + Plan L Df 92-37 002 + Plan E Df 92-37 005 + Plan W B 21-37 451 + DB 189 007

Voor de Dienstregeling 2004 zijn de 4 rijtuigen voor het laatst te zien voor het vervoer van fietsen. Ingaande het wijzigingsblad van 6 september worden de rijtuigen uit de treinen gerangeerd. De rijtuigen worden verzameld bij het onderhoudsbedrijf van Maastricht.


Onderhoud

De rijtuigen die tussen 1970 en 1972 zijn verbouwd voor de dienst tussen de diesellocomotieven serie 2200 bleven in Amsterdam Zaanstraat in onderhoud. Met ingang van de winterdienstregeling 1971/1972 verhuizen de DE-rijtuigen van Amsterdam naar Zwolle voor het onderhoud. Uitwisseling met de rijtuigen die in het noorden rijden, vindt uitwisseling plaats met de treinen 4540 en 4541 tussen en Zwolle. De overbrengingsritten met treinen uit de series 200/300 komen hiermee te vervallen.

Met ingang van 30 mei 1987 gaan de rijtuigen over naar de lijnwerkplaats Maastricht.


Inzet per dienstregelingsjaar

De inzet per dienstregelingsjaar in de serie en eventuele bijzonderheden:


Revisie

De rijtuigen werden in de hoofdwerkplaats Haarlem gereviseerd. De eerste grote revisies vonden plaats tussen 1968 en 1974. Tijdens deze revisies werd onder andere het interieur opgewaardeerd. In de eerste klas kwamen banken met rood gestreept trijp en in de tweede klas groen leerdoek. Bij zowel de rijtuigen eerste klas als tweede klas verviel een compleet toilet, ten gunste van meer klapzittingen. Van deze wijziging viel van buitenaf niets te zien, aangezien o.a. de waterluiken bleven zitten.

In 1969 werd de keuken van de RD bij de grote revisie van deze rijtuigen opnieuw gewijzigd en gemoderniseerd.


Bijzondere uitvoeringen

 • Op 30 november 1971 vond een brand plaats in rijtuig Plan W B 21-37 504. Het aangekoppelde rijtuig A 18-37 226 raakte ook bij deze brand beschadigd aan een eindcoupé. Het Plan E-rijtuig werd weer hersteld, mede door het gebruik van ramen van het Plan W-rijtuig. Er waren geen Plan E ramen meer voorradig. Hierdoor was dit afwijkende rijtuig snel te herkennen. Plan W-rijtuigen hadden in tegenstelling tot Plan E-rijtuigen schuiframen in plaats van draairamen. Hiervoor moest ook de zijwand worden aangepast.


Wijzigingen

 • Met de klassewijziging in juni 1956 kregen de rijtugien tweede klas bordjes eerste klas. De rijtuigen derde klas kregen tweede klas bordjes. Aan het interieur werden geen wijzigingen uitgevoerd.
 • De rijtuigen eerste klas kregen vanaf 1959 een gele streep boven de ramen. In het midden werd de lijn onderbroken voor het rijtuignummer. Bij de deuren bleven de borden voor de eerste klas aanwezig.
 • Tussen 1960 en 1962 werden de tot inmiddels BKD opgewaardeerde rijtuigen aangepast. Drie reizigerscoupés werden verbouwd tot restauratieruimte met 22 zitplaatsen. Het vierde compartiment werd bij de keuken aangetrokken en omgebouwd tot pantry. Er kwamen hier onder andere een koelkast en ijskast te staan. De ijskast wordt gevuld met staven ijs om de producten te koelen. Het kolenfornuis werd vergroot. Na deze verbouwing werden de rijtuigen aangeduid als RD rijtuigen en vernummerd in de serie 6951 - 6973. Ook verdwenen bij deze ombouw de klasse aanduiding en werd de zijwand voorzien van de tekst: “RESTAURATIE”.
 • Rijtuig B 6703 werd rond 1960 voorzien van luchtgeveerde draaistellen bij wijze van proef. Deze proef heeft verder geen doorgang gevonden bij de overige rijtuigen.
 • In 1963 werden bij de rijtuigen P 7927 - P 7930 de dynamo's van het type Stone, 4,5 kW vervangen door soortgelijke exemplaren van fabrikant BBC. Deze dynamo's hadden het zelfde vermogen als de oude. Hierbij werden ook het regelkast, de aandrijfkast en de centrifugale schakelaar gewijzigd. Dit was nodig vanwege het gebrek aan reserveonderdelen
 • In 1964 werden bij de rijtuigen bestemd voor de binnenlandse dienst de borden om de tweede klas aan te geven op de zijwanden verwijderd.
 • Vanaf 1966 worden alle opschriften van de postrijtuigen geconcentreerd in het midden.


 • Vanaf maart 1968 werden de rijtuigen voorzien van UIC-nummers. Als eerste werden de A 6506, B 6629 en B 6635 voorzien van deze nummers. De nummers komen aan de rechterzijde van het rijtuig te staan.
 • In de zomer van 1969 wordt een volgende wijziging uitgevoerd. Dit betrof het aanbrengen van een doorgaande hoofdreservoirleiding bij de rijtuigen eerste klas en de gecombineerde restauratie/bagagerijtuigen. Dit was een tweede luchtleiding met aansluitingen, welke onder de wagenbak is aangebracht. Tegelijkertijd werd een kabel aangelegd met elektrische besturing voor de pneumatisch deuren. Deze wijziging was nodig om samen te kunnen rijden met de nieuwe rijtuigen Plan W aan het eind van de jaren '60. Deze rijtuigen waren uitgerust met automatische deursluiting. Door deze wijziging konden de rijtuigen eerste klas en de gecombineerde restauratie/bagagerijtuigen in het midden van de trein rijden. De deuren moeten nog wel handmatig gesloten worden. De postrijtuigen werden hier niet van voorzien, doch wel de leidingen werden wel aangebracht, zodat zij ook in het midden van de trein konden rijden. De leiding hiervoor werd op het dak aangebracht. De rijtuigen tweede klas werden pas vanaf hun revisie in de jaren '70 aangepast. De rijtuigen tweede klas mochten in de tussenliggende periode de doorgaande leiding niet onderbreken. De leiding op het dak hebben de rijtuigen niet gekregen, op een uitzondering na.
 • De rijtuigen werden vanaf 1969 voorzien van het nieuwe NS-logo, welke in het wit op de rijtuigen werden aangebracht, evenals drie lichtblauwe reclamebanen. De postrijtuigen werden hiervan uitgezonderd, omdat zij eigendom waren van de posterijen.
 • Ook in 1969 vond een wijziging plaats in de RD-rijtuigen voor wat betreft de keuken. Er kwam een grotere koelkast, een boiler, koffiezetmachine en een elektrisch fornuis. Dit fornuis verving het oude kolenfornuis. De elektriciteit werd verkregen van een omvormer, die op de 1500 volt-kabel is aangesloten. De schoorsteen van het kolenfornuis kwam hiermee te vervallen. De koelkast vervangt de oude ijskast. De rijtuigen werden eveneens van reclamebanen voorzien en nieuwe logo's. Hiermee kwam de tekst “RESTAURATIE” te vervallen. Ook werden de banken opnieuw bekleed met rood leerdoek. Deze wijzigingen worden uitgevoerd tijdens de grote revisie van deze rijtuigen. Als eerste rijtuigen zijn de 87-37 211 (maart) en 87-37 204 (juni) gewijzigd.


 • Medio jaren '70 worden de vouwbalgen afgenomen van de postrijtuigen. De rijtuigovergang met de overige rijtuigen wordt niet gebruikt.
 • Om de batterijen op te laden via een statische omzetter in plaats van een asgenerator, zijn eind jaren '70 een negental rijtuigen hiervan voorzien. De rijtuigen die geselecteerd waren, waren de B 29-37 266, B 29-37 268, B 29-37 271, B 29-37 272, B 29-37 282, B 29-37 288, B 29-37 292, B 29-37 298, B 29-37 302, B 29-37 304, B 29-37 306, B 29-37 307, B 29-37 308 en B 29-37 313. De apparatuur werd in een toilet geplaatst, waarbij de sanitaire voorzieningen waren verwijderd. Later is deze apparatuur verwijderd, maar de toiletten kwamen niet meer terug. De rijtuigen waren herkenbaar aan het thyristor symbool onder het rijtuignummer. Dit symbool is bij de verwijdering van de apparatuur niet verwijderd. De rijtuigen die voorzien waren van een statische omzetter, waren de:
B 29-37 268
B 29-37 288
B 29-37 292
B 29-37 304
B 29-37 306
B 29-37 307
B 29-37 313
B 29-37
B 29-37
 • In februari 1988 worden de rijtuigen A 18-37 212 en A 18-37 214 gedeklasseerd tot rijtuigen tweede klas. De rijtuigen hebben hun oorspronkelijke nummers behouden, maar zijn wel ontdaan van hun zandgele bies die de eerste klasse aangaf en hun cijfers met klasse-aanduiding. Aan de binnenzijde werden de stickers met de 1 overgeplakt met het cijfer 2.


Ombouw voor diensten achter diesellocomotieven

Voor de diensten op niet-geëlektrificeerde baanvakken werden vanaf april 1970 in totaal 43 rijtuigen tweede klas aangepast voor het trek-duwverkeer met de locomotieven serie 2200/2300. In eerste instantie zouden er 20 rijtuigen verbouwd worden. Deze rijtuigen zijn gekozen op basis van het revisieschema dat toen gold voor de rijtuigen. Hierdoor lag het aantal om te bouwen rijtuigen vanaf april 1970 zeer lag. Uiteindelijk is er gekozen om van het revisieschema af te wijken en de rijtuigen eerder om te bouwen. Enkele rijtuigen misten hierdoor hun schilderbeurt en werden geheel blauw in dienst gesteld, dus zonder reclamebanen. Bij een latere binnenkomst werden deze rijtuigen alsnog voorzien van reclamebanen. Vanaf januari 1971 zijn er nog eens 23 rijtuigen verbouwd vanwege de grotere behoefte. Deze ingreep was noodzakelijk, omdat de NS niet over voldoende treinstellen beschikte voor de frequentie verhoging. 11 rijtuigen kregen op een eindafdeling eerste klas zitplaatsen, wat hen AB rijtuigen maakte. De afdeling niet roken voor 16 personen werd hierbij verbouwd tot eerste klas afdeling voor 12 personen roken. Er zijn hiervoor zes tweezitsbanken geplaatst van La Fontaine of Laser. De stoelen zijn voorzien van diverse kleuren en patronen, zoals bruin/geel geblokt, rood geblokt, rood trijp, zalmkleurig of groen/geel gestreept. Deze afdeling is van buiten herkenbaar door de brede, gele bies. De andere afdeling voor 16 personen werd gewijzigd van roken naar niet roken. Een toilet kwam te vervallen en werd omgebouwd tot conducteursruimte. De lage vraag naar eerste klas op de trajecten rechtvaardigde om geen eerste klas rijtuig aan te passen. De afdeling roken in het rijtuig werd gewijzigd in niet roken. De rijtuigen werden aangepast op revisievolgorde en werden daarbij aansluitend vernummerd in de serie 50 84 29-37 351 en 50 84 39-37 351. Om duidelijk te maken dat het om andere rijtuigen ging, kwam onder het nummer de letters DE te staan. De eerste 20 rijtuigen kregen alleen een omschakelkast en een transformator ingebouwd. Bij de transformatorkast kon worden gecontroleerd of het rijtuig geschikt was voor de dieselelektrische dienst of de elektrische dienst. De laatste 23 rijtuigen kregen naast deze voorzieningen ook een relaiskast en een kast met extra weerstanden voor de batterijvoeding. Deze kon alleen gevoed worden met de retourstroom in de elektrische dienst. De eerste 20 rijtuigen kregen deze voorziening ook vanaf 197. Aan de buitenzijde werden de rijtuigen gewijzigd, doordat er stuurstroomleidingen op het dak werden aangebracht. De retourstroomkabel voor de treinverwarming kwam aan de onderzijde van het rijtuig. Op de kopwanden kwamen hiervoor extra koppeldozen. De retourstroom mocht namelijk niet via de spoorstaven verlopen, omdat hierdoor het seinstelsel op dieselbaanvakken beïnvloed zou kunnen worden. Voor de aansturing van de locomotieven werd een 40-aderige stuurstroomkabel aangebracht met een 21-polige contactdoos. Hiermee is het mogelijk dat vanuit de voorste locomotief ook de tweede locomotief bediend kon worden. Omdat de locomotieven niet beschikten over een eigen hoogspanningskabel voor de elektrische verwarming, werd in de wintermaanden gebruik gemaakt van energiewagens. In 1981 zijn 12 rijtuigen weer geschikt gemaakt voor inzet in de elektrische dienst. In 1984 is de afdeling eerste klas in de AB-rijtuigen gewijzigd van roken naar niet roken. De aanwezige asbakken zijn dichtgemaakt. Vanaf november 1986 zijn de 11 AB-rijtuigen gedeklasseerd tot B-rijtuigen. Zij behouden hun rijtuignummer en de streep van de eerste klas wordt donkerblauw geschilderd.

Nieuw nummer Oud nummer Ombouw in Ombouw uit
Overzicht verbouwing Plan E rijtuigen voor DE-diensten
AB 50 84 39-37 351-7 50 84 29-37 223-0 19 juni 1970 7 augustus 1970
AB 50 84 39-37 352-5 50 84 29-37 332-9 29 juni 1970 25 augustus 1970
AB 50 84 39-37 353-3 50 84 29-37 333-7 3 juli 1970 31 augustus 1970
AB 50 84 39-37 354-1 50 84 29-37 336-0 27 juli 1970 16 september 1970
AB 50 84 39-37 355-8 50 84 29-37 233-9 6 augustus 1970 28 september 1970
AB 50 84 39-37 356-6 50 84 29-37 301-4 19 januari 1971 15 maart 1971
AB 50 84 39-37 357-4 50 84 29-37 265-1 16 februari 1971 20 april 1971
AB 50 84 39-37 358-2 50 84 29-37 275-0 15 oktober 1970 25 maart 1971
AB 50 84 39-37 361-6 50 84 29-37 311-3 31 maart 1971 19 mei 1971
AB 50 84 39-37 362-4 50 84 29-37 312-1 14 juli 1971 30 augustus 1971
AB 50 84 39-37 363-2 50 84 29-37 335-2 17 september 1971 8 november 1971
B 50 84 29-37 351-9 50 84 29-37 325-3 30 januari 1970 20 maart 1970
B 50 84 29-37 352-7 50 84 29-37 326-1 18 februari 1970 15 mei 1970
B 50 84 29-37 353-5 50 84 29-37 276-8 7 april 1970 2 juni 1970
B 50 84 29-37 354-3 50 84 29-37 327-9 21 april 1970 19 juni 1970
B 50 84 29-37 355-0 50 84 29-37 285-9 22 april 1970 22 juni 1970
B 50 84 29-37 356-8 50 84 29-37 274-3 15 mei 1970 7 juli 1970
B 50 84 29-37 357-6 50 84 29-37 328-7 25 mei 1970 27 juli 1970
B 50 84 29-37 358-4 50 84 29-37 205-7 12 augustus 1970 16 september 1970
B 50 84 29-37 361-8 50 84 29-37 211-5 [1] 24 augustus 1970
B 50 84 29-37 362-6 50 84 29-37 215-6 [1] 28 augustus 1970
B 50 84 29-37 363-4 50 84 29-37 224-8 [1] 2 oktober 1970
B 50 84 29-37 364-2 50 84 29-37 225-5 [1] 4 november 1970
B 50 84 29-37 365-9 50 84 29-37 251-1 [1] 13 oktober 1970
B 50 84 29-37 366-7 50 84 29-37 286-7 [1] 21 september 1970
B 50 84 29-37 367-5 50 84 29-37 316-2 [1] 27 oktober 1970
B 50 84 29-37 368-3 50 84 29-37 337-8 13 november 1970 17 maart 1971
B 50 84 29-37 371-7 50 84 29-37 341-0 21 december 1970 27 april 1971
B 50 84 29-37 372-5 50 84 29-37 254-5 [1] 7 mei 1971
B 50 84 29-37 373-3 50 84 29-37 284-2 10 november 1970 13 mei 1971
B 50 84 29-37 374-1 50 84 29-37 228-9 [1] 19 mei 1971
B 50 84 29-37 375-8 50 84 29-37 234-7 [1] 31 maart 1971
B 50 84 29-37 376-6 50 84 29-37 242-0 [1] 23 maart 1971
B 50 84 29-37 377-4 50 84 29-37 243-8 [1] 6 april 1971
B 50 84 29-37 378-2 50 84 29-37 246-1 [1] 15 april 1971
B 50 84 29-37 381-6 50 84 29-37 248-7 [1] 21 april 1971
B 50 84 29-37 382-4 50 84 29-37 203-2 5 mei 1971 30 augustus 1971
B 50 84 29-37 383-2 50 84 29-37 261-0 29 juli 1971 24 november 1971
B 50 84 29-37 384-0 50 84 29-37 278-4 19 augustus 1971 7 oktober 1971
B 50 84 29-37 385-7 50 84 29-37 263-6 23 september 1971 8 december 1971
B 50 84 29-37 386-5 50 84 29-37 264-4 29 september 1971 12 november 1971
B 50 84 29-37 387-3 50 84 29-37 294-1 8 november 1971 28 december 1971
B 50 84 29-37 388-1 50 84 29-37 271-9 3 december 1971 31 maart 1972
[1] Datum van binnenkomst in Wph Hlm is onbekend. Deze rijtuigen zijn waarschijnlijk tijdens een extra binnenkomst voor een constructie wijziging zonder (grote) revisie aangepast voor DE-diensten.

Als gevolg van de aanstaande instroom van het nieuwe DH-materieel in de noordelijke provincies vanaf augustus 1981, worden in het voorjaar van 1981 de laatste 12 verbouwde rijtuigen voor inzet achter diesellocomotieven weer terug verbouwd om in de elektrische dienst te kunnen worden ingezet. Door de instroom van het nieuwe materieel worden treinstellen DE2 en DE3 vrijgespeeld voor diensten waarin Plan E rijdt. Met ingang van de dienstregeling 1981/1982 worden de rijtuigen ingezet met de overige rijtuigen Plan E. De wijzigingen bestaan uit het aanbrengen van een doorgaande hoofdreservoirleiding voor het in combinatie rijden met rijtuigen ICR en het verwijderen van voorzieningen om met diesellocomotieven te kunnen rijden. De wijzigingen vonden plaats in de Haarlemse werkplaats. De rijtuigen krijgen hun oorspronkelijk nummers terug.

Nieuw nummer Oud nummer Ombouw in Ombouw uit
Overzicht verbouwing rijtuigen voor elektrische diensten
B 50 84 29-37 234-7 50 84 29-37 375-8 24 maart 1981 1 april 1981
B 50 84 29-37 242-0 50 84 29-37 376-6 24 februari 1981 2 april 1981
B 50 84 29-37 243-8 50 84 29-37 377-4 23 april 1981 2 juni 1981
B 50 84 29-37 246-1 50 84 29-37 378-2 17 maart 1981 25 maart 1981
B 50 84 29-37 248-7 50 84 29-37 381-6 30 maart 1981 8 april 1981
B 50 84 29-37 203-2 50 84 29-37 382-4 10 april 1981 23 april 1981
B 50 84 29-37 261-0 50 84 29-37 383-2 29 april 1981 8 mei 1981
B 50 84 29-37 278-4 50 84 29-37 384-0 23 april 1981 29 april 1981
B 50 84 29-37 263-6 50 84 29-37 385-7 6 mei 1981 15 mei 1981
B 50 84 29-37 264-4 50 84 29-37 386-5 2 april 1981 15 april 1981
B 50 84 29-37 294-1 50 84 29-37 387-3 13 mei 1981 22 mei 1981
B 50 84 29-37 271-9 50 84 29-37 388-1 20 mei 1981 2 juni 1981

Ombouw naar werkwagen

De rijtuigen RD 87-37 204 en RD 87-37 208 werden na hun afvoer in het voorjaar van 1988 verbouwd tot verblijfswagen voor de ongevallenkranen. Zij vervangen hierbij de oude wagons Materieel'24. Beide rijtuigen kwamen op 8 december 1987 aan in Haarlem om te worden ontasbest en leeggehaald. Rijtuig RD 87-37 204 werd op 9 maart 1988 door diesellocomotief 2510 met de RD 87-37 216 als remrijtuig naar de werkplaats in Tilburg gebracht. De RD 87-37 208 was op 31 maart 1998 leeg gehaald, waarna het rijtuig op 21 april 1988 naar Tilburg werd overgebracht voor de verbouwing met rijtuig RD 87-37 216 als remrijtuig. Uiterlijk zijn de rijtuigen geheel geel geschilderd en getooid met het grote NS-logo. Ook werden zij voorzien van front- en sluitverlichting. De vouwbalgen en enkele ramen kwamen te vervallen. In de bagageafdeling werd een was-en-kleedruimte gebouwd. Tevens werd er ruimte gemaakt voor een generator en berging van materialen. De keuken werd verbouwd tot commando kamer en er werd een chemisch toilet geplaatst. Een aantal zitplaatsen maakte plaats voor de nieuwe keuken. Rijtuig 978 2 506 deed dienst met de ongevallenkraan van Utrecht en rijtuig 978 2 507 met die van Eindhoven. Rijtuig 978 2 507 deed dienst tot 1995.

Rijtuig B 29-37 361 werd omgebouwd om dienst te doen als verblijfswagen bij de Plan D WRDs 87-38 107, welke ingericht werd voor meetritten met de nieuwe diesellocomotieven serie 6400. Ook dit rijtuig werd geheel geel geschilderd, zonder logo of andere opvallende opschriften. Het rijtuig kreeg hierbij het nummer 80 84 978 1 806-8.

Nieuw nummer Oud nummer Ombouw in Ombouw uit In dienst
80 84 978 2 506-3 50 84 87-37 208-0 21 april 1988 29 december 1988
80 84 978 2 507-1 50 84 87-37 204-9 9 maart 1988 24 oktober 1988
80 84 978 1 806-8 50 84 29-37 361-8 2 mei 1988 11 mei 1988


Ombouw naar fietsenrijtuig (Df)

Rijtuig Df 92-37 008 te Roermond


Vanwege het grootschalige fietsvervoer in de zomer tussen het zuiden en de kust, brengt de NS in mei 1983 vier omgebouwde postrijtuigen Plan L op de baan voor het vervoer van fietsen. De ICR BKD-rijtuigen hebben te weinig capaciteit om alle fietsen te kunnen vervoeren. In het voorjaar van 1987 worden vier terzijde gestelde rijtuigen RD van Plan E (RD 87-37 202, RD 87-37 213, RD 87-37 225 en RD 87-37 226) aangewezen om dienst te doen als fietsrijtuig. Zij zijn in de werkplaats van Haarlem aangepast om als fietsenrijtuig dienst te doen. Rijtuig RD 87-37 216 stond in Haarlem voor onderzoek voor de verbouwing. Op 3 mei 1988 vertrok het rijtuig uit de werkplaats naar Roosendaal. De RD 87-37 206 en RD 87-37 222 kwamen 3 april 1987 aan in Haarlem en werden op 16 april 1987 weer afgeleverd. De RD 87-37 212 en RD 87-37 216 kwamen op 13 april 1987 aan in Haarlem en werden op 29 respectievelijk 28 april 1987 weer afgeleverd. De rijtuigen werden hierbij ook voorzien van pictogrammen voor het fietsvervoer naast de grote schuifdeuren. Ook werden de kopdeuren afgesloten, zodat reizigers niet door de rijtuigen konden lopen. De rijtuigen behielden hun blauwe kleur. Naast de deuren kwamen fietspictogrammen. In 1988 zullen de rijtuigen een ingrijpendere verbouwing ondergaan. Hiervoor zullen de rijtuigen volledig leeggehaald worden. Als eerste is rijtuig RD 87-37 222 in behandeling genomen op 29 april 1988. Op 6 augustus 1988 wordt het rijtuig naar Blerick overgebracht. Het tweede rijtuig dat in leeg gehaald wordt, is de RD 87-37 216. Op 26 juli 1988 komt het rijtuig aan in Haarlem. Door asbestproblemen komt deze verbouwing al stil te liggen. Pas in 1990 werden de overige twee rijtuigen behandeld.

In 1990 werden de rijtuigen bij de Wagons-Lits in Oostende aangepast. De RD 87-37 222 kwam op 20 februari 1990 uit Blerick om op 7 en 8 maart 1990 met de RD 87-37 216 naar Oostende te worden gebracht. De andere twee rijtuigen volgden in de maanden daarop. Op 14 juni 1990 kwam rijtuig RD 87-37 216 als eerste terug als Df 97-37 005. Het volgende werd er aan gedaan:

 • Verwijderen overbodige accessoires als verwarming en tussenwanden;
 • Vernieuwen leidingen;
 • Vervangen gedeeltes van de beplating;
 • Aanbouwen van een buisbalg-rijtuigovergang ter vervanging van de oude vouwbalg;
 • Dichtmaken van de kleine schuifdeur en diverse ramen aan een van de kopeinden;
 • Vervangen van smalle schuifdeur door brede bagagedeur;
 • Middelste schuifdeur vervangen door een normaal raam;
 • Aanbrengen nieuwe golfplaatvloer met daaroverheen multiplex;
 • Inbouwen nieuwe hoog-/laagspanningsinstallatie;
 • Monteren nieuwe tl-verlichting;
 • Vervangen afneembare schortplaten door vaste exemplaren;
 • Dichtmaken dakramen;
 • Plaatsen fietsrekken met een capaciteit van 24 fietsen, alsmede een aantal klapzittingen.

De rijtuigen werden verder geschilderd in de Intercitykleurenstelling. De rijtuigen werden alleen tijdens de zomermaanden ingezet in de treinen tussen (Zandvoort -) Haarlem - Maastricht/Heerlen. Zij reden in de richting van Amsterdam achter de locomotief. Deze inzet duurde tot september 2004. Zij werden vervangen door (gereviseerde) ICRm-rijtuigen, welke een afdeling voor fietsen bevatten. Ook werden zij regelmatig gezien in Ardennen Expressen. Wanneer de rijtuigen niet ingezet werden, stonden zij stil in Maastricht of werden ingezet bij meettreinen.

Nieuw nummer Oud nummer Ombouw in (Haarlem) Ombouw uit (Haarlem) Ombouw in (Oostende) Ombouw uit (Oostende) Aflevering
50 84 92-37 005-3 50 84 87-37 216-3 26 juli 1988 8 maart 1990 14 juni 1990 20 juni 1990
50 84 92-37 006-1 50 84 87-37 222-1 29 april 1988 6 augustus 1988 8 maart 1990 30 juni 1990 3 juli 1990
50 84 92-37 007-9 50 84 87-37 212-2 1990 1990 12 april 1990 3 mei 1991
50 84 92-37 008-7 50 84 87-37 206-4 1990 1990 17 mei 1990 3 mei 1991


Vernummeringen

Vanwege de klasse wijziging in juni 1956, waarbij de eerste klasse werd afgeschaft en de tweede klasse eerste klasse werd, de derde klasse tweede klasse, werden de rijtuigen vernummerd. De rijtuigen behielden hun serienummer en volgnummer, maar werden nu aangeduid als A, B of BKD in plaats van B, C of CKD. De eerste wijziging die de rijtuigen onder gingen, was de klasse-ophoging in 1956. De rijtuigen werden hierbij vernummerd. Aldus wijzigden de series als volgt: De serie B 6501 werd A 6501, C 6601 werd B 6601 en CKD 6901 werd BKD 6901. Bij de wijziging van de BKD-rijtuigen, waarbij de reizigersafdeling vervielen, werden de rijtuigen vernummerd in de serie RD 6951.

In 1968 vond de invoering plaats van het computernummer. In maart 1968 zijn de eerste drie rijtuigen met de nieuwe computernummers in dienst gekomen. Bij de ombouw van de rijtuigen tweede klas voor de dieselelektrische dienst, kren zij een nieuw nummer. Ook werden de rijtuigen hierbij voorzien van de letters DE onder het nummer. In 1981 kregen de laatste 11 verbouwde rijtuigen hun oude nummer weer terug. Dit waren de rijtuigen uit de serie B 29-37 376 - B 29-37 388.

Rijtuigen Plan E B 6501 tot en met B 6546

Oorspronkelijk nummer Nummer vanaf 1956 Nummer vanaf 1969 Nummer vanaf 1972 Opmerkingen
B 6501 A 6501 A 50 84 18-37 201-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6502 A 6502 A 50 84 18-37 202-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6503 A 6503 A 50 84 18-37 203-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6504 A 6504 A 50 84 18-37 204-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6505 A 6505 A 50 84 18-37 205-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6506 A 6506 A 50 84 18-37 206-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6507 A 6507 A 50 84 18-37 207-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6508 A 6508 A 50 84 18-37 208-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6509 A 6509 A 50 84 18-37 211-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6510 A 6510 A 50 84 18-37 212-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6511 A 6511 A 50 84 18-37 213-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6512 A 6512 A 50 84 18-37 214-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6513 A 6513 A 50 84 18-37 215-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6514 A 6514 A 50 84 18-37 216-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6515 A 6515 A 50 84 18-37 217-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6516 A 6516 A 50 84 18-37 218-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6517 A 6517 A 50 84 18-37 221-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6518 A 6518 A 50 84 18-37 222-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6519 A 6519 A 50 84 18-37 223-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6520 A 6520 A 50 84 18-37 224-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6521 A 6521 A 50 84 18-37 225-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6522 A 6522 A 50 84 18-37 226-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6523 A 6523 A 50 84 18-37 227-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6524 A 6524 A 50 84 18-37 228-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6525 A 6525 A 50 84 18-37 231-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6526 A 6526 A 50 84 18-37 232-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6527 A 6527 A 50 84 18-37 233-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6528 A 6528 A 50 84 18-37 234-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6529 A 6529 A 50 84 18-37 235-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6530 A 6530 A 50 84 18-37 236-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6531 A 6531 A 50 84 18-37 237-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6532 A 6532 A 50 84 18-37 238-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6533 A 6533 A 50 84 18-37 241-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6534 A 6534 A 50 84 18-37 242-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6535 A 6535 A 50 84 18-37 243-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6536 A 6536 A 50 84 18-37 244-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6537 A 6537 A 50 84 18-37 245-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6538 A 6538 A 50 84 18-37 246-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6539 A 6539 A 50 84 18-37 247-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6540 A 6540 A 50 84 18-37 248-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6541 A 6541 A 50 84 18-37 251-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6542 A 6542 A 50 84 18-37 252-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6543 A 6543 A 50 84 18-37 253-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6544 A 6544 n.v.t. n.v.t. Klasse-ophoging
B 6545 A 6545 A 50 84 18-37 254-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
B 6546 A 6546 A 50 84 18-37 255-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
Oorspronkelijk nummer Nummer vanaf 1956 Nummer vanaf 1969 Nummer vanaf 1972 Opmerkingen
C 6601 B 6601 B 50 84 29-37 201-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6602 B 6602 B 50 84 29-37 202-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6603 B 6603 B 50 84 29-37 203-2 B 50 84 29-37 382-4 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6604 B 6604 B 50 84 29-37 204-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6605 B 6605 B 50 84 29-37 205-7 B 50 84 29-37 358-4 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6606 B 6606 B 50 84 29-37 206-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6607 B 6607 B 50 84 29-37 207-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6608 B 6608 B 50 84 29-37 208-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6609 B 6609 B 50 84 29-37 211-5 B 50 84 29-37 361-8 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6610 B 6610 B 50 84 29-37 212-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6611 B 6611 B 50 84 29-37 213-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6612 B 6612 B 50 84 29-37 214-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6613 B 6613 B 50 84 29-37 215-6 B 50 84 29-37 362-6 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6614 B 6614 n.v.t. n.v.t. Klasse-ophoging
C 6615 B 6615 B 50 84 29-37 216-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6616 B 6616 B 50 84 29-37 217-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6617 B 6617 B 50 84 29-37 218-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6618 B 6618 B 50 84 29-37 221-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6619 B 6619 B 50 84 29-37 222-2 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6620 B 6620 B 50 84 29-37 223-0 AB 50 84 39-37 351-7 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6621 B 6621 B 50 84 29-37 224-8 B 50 84 29-37 363-4 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6622 B 6622 B 50 84 29-37 225-5 B 50 84 29-37 364-2 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6623 B 6623 B 50 84 29-37 226-3 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6624 B 6624 B 50 84 29-37 227-1 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6625 B 6625 B 50 84 29-37 228-9 B 50 84 29-37 374-1 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6626 B 6626 B 50 84 29-37 231-3 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6627 B 6627 B 50 84 29-37 232-1 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6628 B 6628 B 50 84 29-37 233-9 AB 50 84 39-37 355-8 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6629 B 6629 B 50 84 29-37 234-7 B 50 84 29-37 375-8 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6630 B 6630 B 50 84 29-37 235-4 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6631 B 6631 B 50 84 29-37 236-2 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6632 B 6632 B 50 84 29-37 237-0 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6633 B 6633 B 50 84 29-37 238-8 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6634 B 6634 B 50 84 29-37 241-2 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6635 B 6635 B 50 84 29-37 242-0 B 50 84 29-37 376-6 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6636 B 6636 B 50 84 29-37 243-8 B 50 84 29-37 377-4 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6637 B 6637 B 50 84 29-37 244-6 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6638 B 6638 B 50 84 29-37 245-3 n.v.t Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6639 B 6639 B 50 84 29-37 246-1 B 50 84 29-37 378-2 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6640 B 6640 B 50 84 29-37 247-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6641 B 6641 B 50 84 29-37 248-7 B 50 84 29-37 381-6 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6642 B 6642 B 50 84 29-37 251-1 B 50 84 29-37 365-9 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6643 B 6643 B 50 84 29-37 252-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6644 B 6644 B 50 84 29-37 253-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6645 B 6645 B 50 84 29-37 254-5 B 50 84 29-37 372-5 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6646 B 6646 B 50 84 29-37 255-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6647 B 6647 B 50 84 29-37 256-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6648 B 6648 B 50 84 29-37 257-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6649 B 6649 B 50 84 29-37 258-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6650 B 6650 B 50 84 29-37 261-0 B 50 84 29-37 383-2 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6651 B 6651 B 50 84 29-37 262-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6652 B 6652 B 50 84 29-37 263-6 B 50 84 29-37 385-7 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6653 B 6653 B 50 84 29-37 264-4 B 50 84 29-37 386-5 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6654 B 6654 B 50 84 29-37 265-1 AB 50 84 39-37 357-4 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6655 B 6655 B 50 84 29-37 266-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6656 B 6656 B 50 84 29-37 267-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6657 B 6657 B 50 84 29-37 268-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6658 B 6658 B 50 84 29-37 271-9 B 50 84 29-37 388-1 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6659 B 6659 B 50 84 29-37 272-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6660 B 6660 B 50 84 29-37 273-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6661 B 6661 B 50 84 29-37 274-3 B 50 84 29-37 356-8 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6662 B 6662 B 50 84 29-37 275-0 AB 50 84 39-37 358-2 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6663 B 6663 B 50 84 29-37 276-8 B 50 84 29-37 353-5 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6664 B 6664 B 50 84 29-37 277-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6665 B 6665 B 50 84 29-37 278-4 B 50 84 29-37 384-0 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6666 B 6666 B 50 84 29-37 281-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6667 B 6667 B 50 84 29-37 282-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6668 B 6668 B 50 84 29-37 283-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6669 B 6669 B 50 84 29-37 284-2 B 50 84 29-37 373-3 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6670 B 6670 B 50 84 29-37 285-9 B 50 84 29-37 355-0 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6671 B 6671 B 50 84 29-37 286-7 B 50 84 29-37 366-7 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6672 B 6672 B 50 84 29-37 287-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6673 B 6673 B 50 84 29-37 288-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6674 B 6674 B 50 84 29-37 291-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6675 B 6675 B 50 84 29-37 292-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6676 B 6676 B 50 84 29-37 293-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6677 B 6677 B 50 84 29-37 294-1 B 50 84 29-37 387-3 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6678 B 6678 B 50 84 29-37 295-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6679 B 6679 B 50 84 29-37 296-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6680 B 6680 B 50 84 29-37 297-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6681 B 6681 B 50 84 29-37 298-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6682 B 6682 B 50 84 29-37 301-4 AB 50 84 39-37 356-6 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6683 B 6683 B 50 84 29-37 302-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6684 B 6684 B 50 84 29-37 303-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6685 B 6685 B 50 84 29-37 304-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6686 B 6686 B 50 84 29-37 305-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6687 B 6687 B 50 84 29-37 306-3 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6688 B 6688 B 50 84 29-37 307-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6689 B 6689 B 50 84 29-37 308-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6690 B 6690 B 50 84 29-37 311-3 AB 50 84 39-37 361-6 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6691 B 6691 B 50 84 29-37 312-1 AB 50 84 39-37 362-4 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6692 B 6692 B 50 84 29-37 313-9 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6693 B 6693 B 50 84 29-37 314-7 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6694 B 6694 B 50 84 29-37 315-4 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6695 B 6695 B 50 84 29-37 316-2 B 50 84 29-37 367-5 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6696 B 6696 B 50 84 29-37 317-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6697 B 6697 B 50 84 29-37 318-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6698 B 6698 B 50 84 29-37 321-2 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6699 B 6699 B 50 84 29-37 322-0 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6700 B 6700 B 50 84 29-37 323-8 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6701 B 6701 B 50 84 29-37 324-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6702 B 6702 B 50 84 29-37 325-3 B 50 84 29-37 351-9 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6703 B 6703 B 50 84 29-37 326-1 B 50 84 29-37 352-7 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6704 B 6704 B 50 84 29-37 327-9 B 50 84 29-37 354-3 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6705 B 6705 B 50 84 29-37 328-7 B 50 84 29-37 357-6 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6706 B 6706 B 50 84 29-37 331-1 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6707 B 6707 B 50 84 29-37 332-9 AB 50 84 39-37 352-5 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6708 B 6708 B 50 84 29-37 333-7 AB 50 84 39-37 353-3 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6709 B 6709 B 50 84 29-37 334-5 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6710 B 6710 B 50 84 29-37 335-2 AB 50 84 39-37 363-2 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6711 B 6711 B 50 84 29-37 336-0 AB 50 84 39-37 354-1 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6712 B 6712 B 50 84 29-37 337-8 B 50 84 29-37 368-3 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
C 6713 B 6713 B 50 84 29-37 338-6 n.v.t. Klasse-ophoging, invoering UIC
C 6714 B 6714 B 50 84 29-37 341-0 B 50 84 29-37 371-7 Klasse-ophoging, invoering UIC, ombouw voor DE trek/duw
Oorspronkelijk nummer Nummer vanaf 1956 Nummer vanaf 1962 Nummer vanaf 1969 Opmerkingen
CKD 6901 BKD 6901 RD 6951 RD 50 84 87-37 201-5 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6902 BKD 6902 RD 6952 RD 50 84 87-37 202-3 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6903 BKD 6903 RD 6953 RD 50 84 87-37 203-1 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6904 BKD 6904 RD 6954 RD 50 84 87-37 204-9 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6905 BKD 6905 RD 6955 RD 50 84 87-37 205-6 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6906 BKD 6906 RD 6956 RD 50 84 87-37 206-4 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6907 BKD 6907 RD 6957 RD 50 84 87-37 207-2 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6908 BKD 6908 RD 6958 RD 50 84 87-37 208-0 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6909 BKD 6909 RD 6959 RD 50 84 87-37 211-4 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6910 BKD 6910 RD 6960 RD 50 84 87-37 212-2 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6911 BKD 6911 RD 6961 RD 50 84 87-37 213-0 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6912 BKD 6912 RD 6962 RD 50 84 87-37 214-8 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6913 BKD 6913 RD 6963 RD 50 84 87-37 215-5 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6914 BKD 6914 RD 6964 RD 50 84 87-37 216-3 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6915 BKD 6915 RD 6965 RD 50 84 87-37 217-1 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6916 BKD 6916 RD 6966 RD 50 84 87-37 218-9 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6917 BKD 6917 RD 6967 RD 50 84 87-37 221-3 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6918 BKD 6918 RD 6968 RD 50 84 87-37 222-1 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6919 BKD 6919 RD 6969 RD 50 84 87-37 223-9 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6920 BKD 6920 RD 6970 RD 50 84 87-37 224-7 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6921 BKD 6921 RD 6971 RD 50 84 87-37 225-4 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6922 BKD 6922 RD 6972 RD 50 84 87-37 226-2 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6923 BKD 6923 RD 6973 RD 50 84 87-37 227-0 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6924 BKD 6924 RD 6974 RD 50 84 87-37 228-8 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6925 BKD 6925 RD 6975 RD 50 84 87-37 231-2 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
CKD 6926 BKD 6926 RD 6976 RD 50 84 87-37 232-0 Klasse-ophoging, verbouwing keuken, invoering UIC
Oorspronkelijk nummer Nummer vanaf 1956 Nummer vanaf 1969 Nummer vanaf 1972 Opmerkingen
P 7921 n.v.t P 50 84 00-37 021-1 n.v.t Invoering UIC
P 7922 n.v.t P 50 84 00-37 022-9 n.v.t Invoering UIC
P 7923 n.v.t P 50 84 00-37 023-7 n.v.t Invoering UIC
P 7924 n.v.t P 50 84 00-37 024-5 n.v.t Invoering UIC
P 7925 n.v.t P 50 84 00-37 025-2 n.v.t Invoering UIC
P 7926 n.v.t P 50 84 00-37 026-0 n.v.t Invoering UIC
P 7927 n.v.t P 50 84 00-37 027-8 n.v.t Invoering UIC
P 7928 n.v.t P 50 84 00-37 028-6 n.v.t Invoering UIC
P 7929 n.v.t P 50 84 00-37 029-4 n.v.t Invoering UIC
P 7930 n.v.t P 50 84 00-37 030-2 n.v.t Invoering UIC


Schadegevallen

 • Op 8 januari 1962 vond het grootste treinongeval van Nederland plaats. Nabij Harmelen kwam in dichte mist sneltrein 164 (Leeuwarden - Utrecht - Rotterdam), bestaande uit locomotief 1131 + Materieel'24 B 5710 + Plan E A 6544 + Plan E RD 6969 + Plan E B 6614 + Plan E B 6691 + Plan E B 6604 + Materieel'24 B 5238 + Plan E B 6695 + Plan K AB 7361 + Materieel'24 B 5830 + Materieel'24 B 5237 in botsing met stoptrein 464 (Rotterdam - Woerden - Amsterdam), bestaande uit Materieel'46 ElD4 700 + Materieel'46 ElD2 297. Trein 164 heeft bij het vertrek uit Utrecht enkele minuten vertraging opgelopen. Hierdoor wordt de rijweg bij Harmelen geblokkeerd. De stoptrein mag voor de sneltrein het hoofdspoor kruisen en in de richting van Breukelen rijden. Door de mist ziet de machinist van de sneltrein het gele sein niet. Pas bij het rode sein, vlak voor de splitsing, merkt de machinist op dat hij moest remmen. Met een snelremming probeert hij de trein stil te zetten, maar dit is te laat. De sneltrein boort zich met 107 kilometer per uur in treinstel ElD4 700, waarbij de eerste drie rijtuigen (BDk + B + A) vernield worden door de eerste vijf rijtuigen van de sneltrein. De locomotief wordt naar rechts geworpen door de klap. Het vierde rijtuig van het treinstel (Bk) wordt, hoewel licht beschadigd, na enkele maanden ook gesloopt. Van de sneltrein raken de locomotief en 5 rijtuigen beschadigd en de laatste 6 blijven in het spoor. De rijtuigen B 5710, A 6544, B 6614 en locomotief 1131 worden afgevoerd en gesloopt. Het rijtuig RD 6969 werd eveneens beschadigd, maar werd door de firma Jansen in Bergen op Zoom hersteld en in april 1963 weer in dienst gesteld. Bij dit ongeval vielen 91 doden en 54 gewonden.


 • Op 9 december 1970 botst locomotief 1159 met trein bij Heeze op een . De trein bestaat onder andere uit de rijtuigen Plan L P 00-37 034 + Plan W B 21-30 407 + Plan W B 21-30 414 + Plan W B 21-37 532 + Plan E RD 87-37 211. Hierbij raakt de 1159 beschadigd, evenals de genoemde rijtuigen. Het RD rijtuig kwam op 14 december 1970 aan in Haarlem, waar het na een week al weer werd afgeleverd na herstel van de lichte schade.
 • Op 30 mei 1971 botst trein 862, getrokken door de 1219, te Duivendrecht op de stilstaande trein D 296, welke voor een rood sein stond. Het achterste Italiaanse rijtuig werd totaal vernield en komt bovenop de 1219 terecht, waarvan de voorkant ernstig beschadigd raakte. De twee rijtuigen achter de locomotief, Plan E B 29-37 245 + Plan D WRD 87-40 105, liepen ook schade op. Ook het een na laatste rijtuig van trein D 296 liep schade op. De beide sporen tussen Amsterdam Amstel en Abcoude raakten versperd, waardoor er geen treinverkeer meer mogelijk was. Er werd via Hilversum omgeleid. Het rijtuig B 29-37 245 komt op 10 juni 1971 aan in de hoofdwerkplaats Haarlem voor herstel. Op 5 juli 1971 is het rijtuig afgeleverd. Bij dit ongeval kwamen 5 mensen om het leven en raakte 18 personen gewond.
 • Op augustus 1971 raken de rijtuigen P 00-37 022 en P 00-37 027 beschadigd bij een aanrijding te , Duitsland. De rijtuigen rijden in trein van naar . Op 31 augustus 1971 komen beide rijtuigen naar de werkplaats Haarlem voor herstel. Op 3 september 1971 wordt de P 00-37 027 naar de lijnwerkplaats Utrecht overgebracht. Op 13 september 1971 werd het rijtuig weer naar Haarlem overgebracht. Op 25 oktober 1971 werd het rijtuig afgeleverd. De P 00-37 022 werd op 21 oktober 1971 afgeleverd.
 • Op 30 november 1971 vond een brand plaats in rijtuig Plan W B 21-37 504 ter hoogte van Weesp. Het aangekoppelde rijtuig A 18-37 226 raakte ook bij deze brand beschadigd. De rijtuigen waren in trein 465 onderweg van Amsterdam naar Enschede. Het blussen van de brand kostte nogal wat moeite, omdat de trein tussen de weilanden tot stilstand kwam. De brandweer had moeite om de brandende trein te bereiken. Na het blussen van de brand is de trein in Weesp neergezet, waarna later de trein is afgevoerd naar de Watergraafsmeer. Het beschadigde rijtuig Plan E is op 31 december 1971 in de Haarlemse werkplaats binnengenomen voor herstel. Aansluitend volgt revisie. De schade bestaat uit een uitgebrande eindafdeling. Het zwaar beschadigde rijtuig Plan W wordt niet meer hersteld gezien de hoge kosten van 420.000 gulden. Om het rijtuig A 18-37 226 te herstellen is gebruik gemaakt van zijwanden en ramen van het Plan W rijtuig. Er waren geen ramen voor Plan E meer voorradig. Hierdoor was dit afwijkende rijtuig snel te herkennen. Plan W rijtuigen hadden in tegenstelling tot Plan E rijtuigen schuiframen in plaats van draairamen. Delen voor het interieur, zoals banken en bagagenetten waren afkomstig uit vierwagenstellen Materieel'54, welke op dat moment in ombouw waren naar het Intercity uiterlijk. In het plafond valt het ontbreken van de koof op rondom de TL-verlichting. Op 19 juni 1972 kwam het herstelde en gereviseerde rijtuig weer in dienst.
 • Op 14 september 1972 raakt het rijtuig B 29-37 388 beschadigd bij een aanrijding tussen Didam en Wehl. Het rijtuig wordt getrokken door locomotief 2340 en is onderweg als trein 7722 van Winterswijk naar Arnhem. De locomotief botst op een overweg met een bulldozer. Het rijtuig loopt hierbij schade op. Voor herstel van de schade wordt het rijtuig naar de Haarlemse werkplaats overgebracht. Hier komt het rijtuig op 19 september 1972 aan. Op 5 oktober 1972 is het rijtuig afgeleverd na herstel.
 • Op 16 oktober 1973 raakte de A 18-37 216 ernstig beschadigd tijdens het rangeren in Zandvoort. Door het laten afrollen van het rijtuig botste het rijtuig met kracht op locomotief 1207. Van het rijtuig raakte de bufferbalk en deuren ontzet. Van drie andere rijtuigen, de B 29-37 282, B 29-37 324 en B 29-37 253, raakten ook een aantal deuren ontzet. Op 18 oktober 1973 kwamen de rijtuigen aan in de hoofdwerkplaats Haarlem. Hier vond het herstel plaats. Aansluitend na het schadeherstel werd de A 18-37 216 in revisie genomen.
 • In de ochtend van 1 augustus 1974 breekt er brand uit in de keuken van de RD 87-37 201. Het rijtuig rijdt op dat moment in trein 76816 van Heerlen naar Sittard. De brand wordt tussen Nuth en Schinnen ontdekt. Het rijtuig wordt in Nuth neer gezet in afwachting van afvoer naar Haarlem. Dit gebeurt op 6 augustus 1974. Op 18 september 1974 wordt het rijtuig voorlopig terzijde gesteld in afwachting van mogelijk herstel. In november 1975 besluit de NS om het rijtuig alsnog te herstellen. Op 2 februari 1977 wordt het rijtuig afgeleverd na herstel. • Op 3 mei 1981 raakt het rijtuig B 29-37 207 beschadigd door brand. Het rijtuig reed op dat moment mee in trein 952 van Eindhoven naar Zandvoort. Tussen Amsterdam en Halfweg brak de brand uit in het rijtuig. Het rijtuig brandde grotendeels uit en liep zware schade op aan het interieur. Op 5 mei 1981 wordt het rijtuig in de Haarlemse werkplaats binnengenomen. Hier wordt besloten om het rijtuig niet te herstellen en op 12 juni 1981 is het rijtuig terzijde gesteld. Op 14 januari 1982 is het rijtuig verkocht aan sloper Koek in Mijdrecht. Op 5 maart 1982 is het rijtuig van Haarlem naar de Watergraafsmeer overgebracht. Op 9 maart 1982 kwam het rijtuig aan in Mijdrecht, waar al snel de sloop plaats vond.
 • Op 31 oktober 1983 ontspoort locomotief 1634 in Heeze. De locomotief is met de CTO-meettrein onderweg naar Eindhoven, als het in Heeze ontspoord. De trein berijdt met een te hoge snelheid een afbuigende wissel. De meettrein bestaat uit het voormalig Plan C-postrijtuig P 7918. Het doet dienst als CTO-meetrijtuig en is als 30 84 978 1 005-8 genummerd. Verder bestaat de trein uit 2 rijtuigen Plan E (B 29-37 354 en B 29-37 374), welke aan weerszijden van het meetrijtuig zijn geplaatst. De locomotief rijdt door de moestuin en komt op zijn zij in een woonhuis tot stilstand. De bewoonster komt te overlijden. De machinist en dochter van de bewoonster raakt gewond. De locomotief raakt zwaar beschadigd. Het Plan E rijtuig B 29-37 374 ontspoort en raakt hierbij beschadigd. Het CTO rijtuig ontspoort met een draaistel en raakt beschadigd. Het tweede Plan E rijtuig, de B 29-37 354 bleef vrij van schade. Na het hersporen worden de beschadigde locomotief en het beschadigde Plan E rijtuig op een zijspoor bij de losweg van het station van Heeze geplaatst.


Afvoer

In mei 1979 ging het sternet van de post van start. Hiermee werden diverse expeditieknooppunten geopend op locaties door geheel Nederland. Dit sternet werd gereden door mP's uit de serie 3000 met goederenwagons type Hbbkkss. De postrijtuigen type Plan E en Plan L werden hiermee overbodig en gingen buiten dienst. Het zijn de rijtuigen P 00-37 021, P 00-37 022, P 00-37 023, P 00-37 025 en P 00-37 026. Op 16 mei 1979 zijn er drie rijtuigen van de Dijksgracht naar Zaandam overgebracht. Het zijn de P 00-37 020, P 00-37 022 en P 00-37 026. Op 15 oktober 1979 zijn de rijtuigen P 00-37 024, P 00-37 027, P 00-37 028, P 00-37 029 en P 00-37 030 afgevoerd. De rijtuigen P 00-37 027, P 00-37 028 en P 00-37 029 zijn op gebruikt als remrijtuigen om de ElD4 6 van Maastricht naar de Rietlanden over te brengen. Op 24 maart 1980 zijn de rijtuigen P 00-37 022 en P 00-37 026 afgevoerd. De rijtuigen worden op de Dijksgracht verzameld.

Doch het grootste deel van het rijtuigpark werd tussen 1984 en 1988 buiten dienst gesteld. Als eerste gingen de tweede klas rijtuigen buiten dienst, terwijl de eerste klas rijtuigen nog lang dienst deden als versterkingsrijtuigen. Het langste hielden enkele restauratierijtuigen het uit die als fietsenrijtuig in de Intercity treinen tussen Amsterdam en Maastricht/Heerlen dienst deden. Na hun afvoer zijn de rijtuigen bij de Roosendaalse werkplaats onttakeld. De laatste rijtuigen zijn afgevoerd met het ingaan van de zomerdienstregeling van 1988.

Voor NS 150 werden in 1989 6 rijtuigen weer in dienst gesteld om dienst te doen als een soort van museumstam achter allerlei verschillende locomotieven, van de stoomlocomotief 3737 en andere buitenlandse stoomlocs tot moderne elektrische locomotieven. De rijtuigen werden hierbij weer vernummerd naar hun originele nummer waarmee zij in dienst kwamen. De rijtuigen waren de C 6625 (B 29-37 374), C 6669 (B 29-37 373), C 6703 (B 29-37 352), C 6712 (B 29-37 368), C 6714 (B 29-37 371) en CKD 6925 (RD 87-37 231).


Op 18 april 1994 zijn de rijtuigen RD 87-37 202 en RD 87-37 213 samen met Plan K AB 38-37 071 en de ElD2 385 uit Roosendaal vertrokken en naar Zwolle Rangeerstation overgebracht. Met deze overbrenging zijn ook zes wagons van het type Hbis door de 1308 overgebracht.


Herinzet rijtuigen RDz

Op 7 oktober 1985 werd rijtuig RD 87-37 217 terzijde gesteld. Op 19 februari 1986 werd het rijtuig opnieuw in dienst gesteld om dienst te doen tot aan het begin van de zomerdienstdienstregeling.


Sloop

De eerste rijtuigen die gesloopt zijn, zijn de rijtuigen die betrokken waren bij het ongeval bij Harmelen. De rijtuigen A 6544 en B 6614 werden ter plekke gesloopt in 1962.

In februari 1981 zijn de rijtuigen P 00-37 023, P 00-37 024 en P 00-37 030 gesloopt.

Bij de afvoer van de rijtuigen speelde het probleem van het aanwezige asbest in de rijtuigen. Dit moest eerst verwijderd worden, voor dat de rijtuigen gesloopt konden worden. De rijtuigen die voor 1986 zijn afgevoerd, zijn gesloopt bij de huissloper van de NS, sloper Koek in Mijdrecht. Na de verhuizing naar de Westhaven is een deel van de rijtuigen hier gesloopt tussen 1987 en in 1992. Sloper Pametex in Den Haag kon de rijtuigen wel slopen en eind 1987 zijn ongeveer 50 rijtuigen bij deze sloper gesloopt, alvorens de sloop werd stil gelegd. Sloper Kleingeld in Arnhem probeerde in 1990 de rijtuigen te slopen, maar ook dit lukte niet. Door een aangestoken brand werd de gemeente gewezen op de aanwezigheid van asbest in de rijtuigen en legde de sloop stil.

Op 21 februari 1990 zijn de rijtuigen A 18-37 214, naar Arnhem overgebracht om daar gesloopt te worden door de firma Kleyngeld. In maart 1990 is het rijtuig A 18-37 214 gesloopt. In maart 1990 wordt in Arnhem begonnen met de sloop van rijtuig B 29-37 308. Op 1 april 1990 is het rijtuig volledig gesloopt. In april 1990 is het rijtuig B 29-37 357 gesloopt in Arnhem. Rijtuig A 18-37 225 is in april 1990 in Arnhem gesloopt.

Op 19 mei 1992 is de C 6625 van Roosendaal naar sloper Hollandia in het westelijk havengebied van Amsterdam overgebracht. Op 16 juni 1992 is rijtuig C 6669 van Roosendaal naar sloper Hollandia in Amsterdam overgebracht. Op 6 september 1992 is het rijtuig A 18-37 226 overgebracht uit Roosendaal naar sloper HKS in het westelijk haventerrein.


Nadat in september 2004 de fietsenrijtuigen Df 92-37 005 – Df 92-37 008 waren afgevoerd, werd één rijtuig hiervan gesloopt: rijtuig Df 92-37 005. Op 6 januari 2005 werd het rijtuig met het fietsrijtuigen Plan L Df 92-37 001, Df 92-37 003 en Df 92-37 004 door de 711 van Maastricht naar een sloperij in Maastricht Beatrixhaven gesleept voor sloop.


Museummaterieel

Van de 196 gebouwde rijtuigen, zijn er slechts 8 bewaard door 3 museumorganisaties. De stam rijtuigen, welke in 1989 is gebruikt voor de jubileumritten is op twee rijtuigen na geheel gesloopt.

In oktober 1987 wordt besloten om 10 rijtuigen te bewaren voor de festiviteiten rondom 150 jaar spoorwegen in Nederland, kortweg NS-150. De rijtuigen zullen rondritten door Nederland gaan rijden, waarbij zij getrokken worden door stoomlocomotief 3737. In eerste instantie zijn vier rijtuigen Plan K aangewezen voor rondritten door Nederland. De keuze voor Plan E wordt ingegeven door het feit dat de rijtuigen nog een geldige revisietermijn hebben en over meer capaciteit per rijtuig beschikken. Eind oktober 1988 wordt besloten om 6 rijtuigen te gaan gebruiken in plaats van 10. Het zijn vijf rijtuigen tweede klas en een rijtuig met bagage/restauratie-afdeling. De rijtuigen die in Roosendaal zijn geselecteerd om dienst te doen tijdens NS-150 zijn de B 29-37 374, B 29-37 373, B 29-37 352, B 29-37 368, B 29-37 371 en RD 87-37 231. De rijtuigen worden ontdaan van hun blauwe reclamebanen, computernummering en NS-logo. De rijtuigen worden opnieuw geschilderd en voorzien van klasseborden met de derde klas en hun oorspronkelijke nummer. Dit zijn de C 6625, C 6669, C 6703, C 6712, C 6714 en CKD 6925. Tevens krijgen de rijtuigen een onderhoudsbeurt. Voor het leveren van onderdelen is de B 29-37 355 aangewezen. Oorspronkelijk was rijtuig B 29-37 358 aangewezen om opgenomen te worden in de stam, maar het rijtuig verkeerde in een slechte conditie. Als vervanger is rijtuig B 29-37 368 aangewezen. Op 23 maart 1989 worden de zes rijtuigen opnieuw in het materieelpark opgenomen. De voorbereidende werkzaamheden voor de herindienststelling vond plaats in de hulpwerkplaats van Roosendaal. Ook het het technisch nakijken van de rijtuigen vond plaats in de Roosendaalse werkplaats in de eerste maanden van 1989. De rijtuigen B 29-37 352, B 29-37 371 en B 29-37 373 zijn in Roosendaal in de eerste blauwe laklaag gebracht, na het schuren, plamuren en in de menie zetten. De andere drie rijtuigen zijn alleen geschuurd, geplamuurd en in de menie gezet. Op mei 1989 gaan de zes rijtuigen naar de Hoofdwerkplaats Tilburg om geheel geschilderd te worden en voorzien van opschriften. De rijtuigen krijgen ook hun technische onderhoud in de Tilburgse werkplaats. Het rijtuig CKD 6925 wordt in Tilburg voorzien van een aggregaat voor de benodigde spanning voor de keuken. Deze wordt normaal geleverd door de omvormer, welke is aangesloten op de treinleiding met 1.500 Volt. Vanwege het gebruik van stoomlocomotieven is het gebruik van de omvormer niet mogelijk. Voor de ventilatie zijn enkel ruiten vervangen door roosters. Op 2 juni 1989 keren de zes rijtuigen terug naar Roosendaal. Tijdens hun inzet krijgen de rijtuigen controles in het voormalige depot van Utrecht. Vanaf 22 juni 1989 worden de rijtuigen ingezet. Naast de 3737 zijn ook de Duitse DB 03 1010, de Franse SNCF 141 R 420, de Engelse 27000 (ex NS 1502), de Poolse Pt 47.112 en de Tsjechoslowaakse 475.179 en 498.022 voor de rijtuigen te zien. Op 26 augustus 1989 wordt de laatste rit gereden. Na afloop van de ritten worden de rijtuigen in Utrecht verzameld. De rijtuigen C 6625, C 6669, C 6712 en C 6714 gaan op 31 augustus 1989 naar Amsterdam Zaanstraat om gereinigd te worden. Op 2 september 1989 worden de rijtuigen C 6669, C 6712 en C 6714 gebruikt voor een excursierit rondom Amsterdam, waarbij onder andere een bezoek werd gebracht aan de Rietlanden, de Watergraafsmeer, de Ringbaan en de Westhaven. De rijtuigen worden hierbij ingeklemd tussen de locomotieven 612 en 636. Op 12 september 1989 is de CKD 6925 van de Dijksgracht naar de Tilburgse werkplaats overgebracht om ontdaan te worden van het aggregaat. Medio september 1989 gaat het rijtuig C 6703 naar Blerick. Op 1989 gaat het rijtuig CKD 6925 naar de Watergraafsmeer, waar ook de andere vier rijtuigen zijn verzameld. Op 25 september 1989 wordt de CKD 6925 overgebracht naar het Spoorwegmuseum vanaf de Watergraafsmeer. Hier doet het rijtuig samen met WR 4249 dienst als tijdelijk restaurant. Eind oktober 1989 gaan de vier rijtuigen tweede klas naar 's-Hertogenbosch in afwachting van de toekomst. Er is een stichting die zich gemeld heeft bij de NS om ritten te rijden met de 3737 en de rijtuigen. Dit plan komt uiteindelijk niet van de grond en de vier rijtuigen uit 's-Hertogenbosch gaan naar Blerick toe. Op 19 april 1991 is rijtuig C 6704 gebruikt om als remrijtuig te dienen voor de overbrenging van het Pullman rijtuig van de DSM en Plan K AB 38-37 071 van Blerick naar het Spoorwegmuseum. Na afloop van deze rit keert het rijtuig terug naar Blerick. Rijtuig C 6669 is op naar het Spoorwegmuseum overgebracht om geplukt te worden van onderdelen. Deze onderdelen worden in het museum verkocht. Ook de rijtuigen C 6712 en C 6714 zijn het bij het Spoorwegmuseum ontdaan van hun onderdelen. Na het afstaan van de onderdelen zijn de rijtuigen naar Eindhoven en Blerick overgebracht. De rijtuigen C 6625 en C 6669 zijn op naar de Roosendaalse werkplaats overgebracht in afwachting van hun rit naar de sloper. Na de opening van een nieuw restaurant in het Spoorwegmuseum, keert de CKD 6925 op 1992 terug naar Blerick. Hier werd het rijtuig herenigd met de rijtuigen C 6703 en C 6712. Op 18 mei 1992 worden de rijtuigen C 6712, C 6714 en CKD 6925 beoordeeld om te zien of zij verbouwd kunnen worden tot meetrijtuigen. De staat van de C 6714 is echter slecht en wordt op afgevoerd naar de Roosendaalse werkplaats. Op september 1992 is het rijtuig CKD 6925 van Blerick naar Roosendaal overgebracht. De staat van het rijtuig is eveneens te slecht om verbouwd te kunnen worden tot meetrijtuig. Alleen de C 6712 zou dan nog in aanmerking om verbouwd te worden. Vanaf mei 1993 worden de rijtuigen C 6714 en CKD 6925 gebruikt als remrijtuigen voor overbrengingen van de slopen treinstellen Materieel '54 van Roosendaal naar Amsterdam. Voor dat zij gebruikt konden worden, zijn de draaistellen gereviseerd. Voor deze taak krijgen de beide rijtuigen hun computers B 29-37 371 en RD 87-37 231 terug. Vanaf 18 april 1994 rijden de twee rijtuigen hun transporten vanaf Zwolle. Op 20 maart 1995 rijdt de D 87-37 231 haar laatste rit als remrijtuig, samen met twee rijtuigbakken van de ElD4 776. Het rijtuig wordt achter gelaten bij de sloper. Op 15 mei 1995 wordt rijtuig B 29-37 371 samen met de rijtuigen RD 87-37 202 en RD 87-37 213 van Zwolle Rangeerstation naar Amsterdam Westhaven overgebracht. Op 16 mei 1995 worden de drie rijtuigen bij sloper Hollandia neer gezet. Hiermee komt er een einde aan de stam rijtuigen van NS-150. In 1994 wordt het rijtuig C 6712 ontdaan van asbest in Roosendaal. Om hier bij te kunnen, zijn er stukken uit de zijwand gehaald. Het is nog steeds de bedoeling om het rijtuig te gebruiken als meetrijtuig. Na het ontasbesten is het rijtuig naar Blerick overgebracht. Uiteindelijk wordt het rijtuig niet verbouwd tot meetrijtuig en is in 2003 verkocht aan de VSM.


 • Nederlands Spoorwegmuseum / Het Spoorwegmuseum (NSM)

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft 2 rijtuigen, de C 6703 en de Df 92-37 007 (CKD 6910). De C 6703 is rijvaardig en wordt regelmatig ingezet met andere rijtuigen van het museum voor de Heimwee Express of besloten ritten. Het rijtuig is uiterlijk in afleveringstoestand uitgevoerd. De Df 92-37 007 is nog in de uitvoering als fietsenrijtuig en is bedrijfsvaardig. Daarnaast beschikte het museum in het verleden over rijtuig C 6712.

C 6703

In januari 1987 vraagt het museum aan de NS om een rijtuig Plan E over te nemen. In juli 1989 wordt de voormalige C 6703 uitgekozen om bewaard te blijven. Het rijtuig maakt op dat moment deel uit van de stam rijtuigen die rondritten door Nederland rijdt in het kader van NS-150. Medio september 1989 gaat het rijtuig naar de voormalige wagenwerkplaats in Blerick. In 1994 is het rijtuig in Roosendaal ontdaan van asbest. Op 1994 keert het rijtuig weer terug naar Blerick. Op wordt het rijtuig naar de Haarlemse werkplaats overgebracht om gereviseerd en gerestaureerd te worden. Eind juni 1996 is het rijtuig afgeleverd. Op juli 1996 wordt het rijtuig overgebracht van Haarlem naar de Watergraafsmeer. Op 29 augustus 1996 is het rijtuig overgebracht van de Watergraafsmeer naar Blerick om opgeborgen te worden. Op 30 oktober 1998 wordt het rijtuig door de 1202 opgehaald en naar het Spoorwegmuseum in Utrecht gebracht.

Tussen 9 en 11 oktober 2004 werden de draaistellen van het rijtuig gewisseld met die van Df 92-37 003. Het rijtuig werd daartoe opgehaald in Amersfoort en naar Amsterdam Zaanstraat overgebracht.


Op 5 september 2014 sleept locomotief 1202 de rijtuigen NSM WR 4249 + NSM Plan D AB 7709 + NSM Plan W B 4118 + NSM Plan E C 6703 + Plan K AB 7376 van Utrecht naar Apeldoorn. Aansluitend werd door een diesellocomotief van de VSM de locomotief en rijtuigen van Apeldoorn naar Loenen gesleept. De rijtuigen worden gebruikt voor pendelritten tussen Beekbergen en Loenen voor het VSM evenement Terug naar Toen. Op 7 september keerde de locomotief en rijtuigen terug naar Utrecht voor een besloten rit op 8 september vanuit Utrecht naar Dordrecht en Amsterdam gemaakt, samen met locomotief 1312 en Plan E Df 92-37 007. Op 3 september 2015 rijdt locomotief 1312 samen met de rijtuigen Plan D AB 7709 + Materieel'24 Cec 8553 + Plan E C 6703 + Plan W B 4118 van Utrecht naar Apeldoorn. Door de VSM 2299 wordt de locomotief en de rijtuigen naar Loenen gesleept. De rijtuigen worden gebruikt tijdens Terug naar Toen 2015. Op 7 september 2015 keert locomotief 1312 met de rijtuigen terug naar Utrecht. Op 17 oktober 2015 rijdt locomotief 1312 met de rijtuigen van Plan D + Plan E + Plan W een rit voor de vrijwilligers van Het Spoorwegmuseum van Utrecht naar Sittard. Van Sittard werd naar Blerick gereden. Met deze ritten ging ook de stam Blokkendozen en locomotief 1202 mee. Vanuit Blerick werd weer naar Utrecht gereden. Op 1 september 2016 wordt het rijtuig opgehaald uit Utrecht door de 2299 van de VSM. Ook de rijtuigen Materieel'24 Cec 8553 + Cesc 8103 + Plan D AB 7709 + Plan W B 4118 worden opgehaald voor inzet tijdens Terug naar Toen 2016. Op 5 september 2016 keren de rijtuigen weer terug. Vanwege evenementen in de winter in het museum, wordt het rijtuig met de Plan D AB 7709 en Plan W B 4118 op 19 november 2016 naar Beekbergen gebracht door de V100 203-2 van VolkerRail. Hier zullen de drie rijtuigen overwinteren. Op 12 februari 2017 keren de rijtuigen achter de mP 3031 terug naar Utrecht, nadat zij door de 2299 van de VSM van Beekbergen naar Apeldoorn zijn gebracht. Op 22 mei 2017 wordt het rijtuig van Utrecht naar Goes overgebracht door de mP 3031. Het rijtuig wordt gebruikt voor het evenement Sporen naar het Verleden bij de SGB. Op mei keert het rijtuig weer terug naar Utrecht. Op 1 september 2017 wordt het rijtuig door de mP 3031 van Utrecht naar Apeldoorn gebracht. Het rijtuig wordt gebruikt bij het evenement Terug naar Toen bij de VSM. Op 4 september 2017 keert het rijtuig terug naar Utrecht. Ook in 2018 wordt het rijtuig ingezet tijdens Terug naar Toen bij de VSM. Het rijtuig wordt wederom overgebracht door de mP 3031. In 2019 is het rijtuig te zien tijdens het evenement Sporen naar het Verleden bij de SGB in Goes eind mei 2019. De overbrenging vindt plaats achter de 1312.

C 6712

Op 30 oktober 1998 is het rijtuig door de blauwe 1202 opgehaald in Venlo en naar het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht gebracht. Het rijtuig stond tot die tijd in de mottenballen in Blerick. Op keerde het rijtuig terug naar Blerick, om op 4 april 1999 naar de Watergraafsmeer te worden overgebracht. In augustus 2003 is het rijtuig verkocht aan de VSM.


CKD 6910

Na afvoer van het rijtuig in september 2004 als Df 92-37 007 werd het rijtuig in Maastricht gestald. Op 27 december 2004 werd het rijtuig door locomotief 1757 van Maastricht naar Tilburg overgebracht. Op deze datum werd het rijtuig ook officieel in de collectie opgenomen. De volgende dag ging het rijtuig van Tilburg naar Haarlem. Hierbij diende het rijtuig als remrijtuig voor het motorrijtuig DE 20, dat in Haarlem een casco-revisie zal ondergaan. Diverse onderdelen voor dit motorrijtuig werden in het rijtuig geladen om gebruikt te worden bij de revisie. Op 22 mei 2005 ging het rijtuig samen met het motorrijtuig DE 20 naar Het Spoorwegmuseum, getrokken door locomotief 1758.

Het rijtuig ging samen met ICR Bs 28-70 101 op 10 mei 2014 van Blerick naar Het Spoorwegmuseum, gesleept door de mP 3031. Op 17 mei 2014 is het rijtuig door locomotief 1312 naar Blerick overgebracht, samen met de 1202 + Materieel'46 ElD2 273 + Materieel'54 ElD2 386 + Pec 8502. De locomotieven 1312 en 1202 keerden weer terug naar Het Spoorwegmuseum. Op 6 september 2014 het rijtuig door de mP 3031 van Blerick naar Het Spoorwegmuseum gebracht. Het rijtuig is van binnen gedecoreerd voor een besloten rit op maandag 8 september 2014 vanuit Utrecht naar Dordrecht en Amsterdam. Dit was samen met locomotief 1202 en de rijtuigen NSM WR 4249 + NSM Plan D AB 7709 + NSM Plan W B 4118 + NSM Plan E C 6703 + Plan K AB 7376 en locomotief 1312. Op 3 oktober 2014 is het rijtuig door de mP 3031 van Het Spoorwegmuseum naar werkplaats Leidschendam gebracht voor de open dag op 4 oktober 2014 voor 175 jaar spoor. Op 5 oktober 2014 is het rijtuig achter de mP 3031 en twee koppelwagens naar Blerick gebracht. Op 3 oktober 2019 gaat het rijtuig achter de mP 3031 en Plan K AB 7376 van Blerick naar het Spoorwegmuseum.


 • Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD)

De Stichting Historisch Dieselmaterieel in Amersfoort heeft in totaal de beschikking over 5 rijtuigen. Na het opknappen en dienstvaardig maken van alle rijtuigen zullen zij samen ingezet worden tot een trek-duwtrein tussen twee locomotieven serie 2200. Eind december 2017 is in een restaurant het gehele interieur gedemonteerd. Het aldaar gebruikte interieur was grotendeels afkomstig uit rijtuigen Plan E. Hiermee kunnen de de rijtuigen grotendeels van interieur worden voorzien.

C 6609

Op 18 juni 2008 wordt het rijtuig 50 84 29-37 361-8 met 29-37 386 (C 6712) overgebracht door de VolkerRail V100 203-2 van Apeldoorn van de VSM naar Amersfoort bij de SHD. De rijtuigen zijn overgenomen van de VSM. Het rijtuig is uiterlijk compleet, maar mist het interieur.

C 6712

Op 18 juni 2008 wordt het rijtuig 50 84 29-37 368-3 met 29-37 361 (C 6609) overgebracht door de VolkerRail V100 203-2 van Apeldoorn van de VSM naar Amersfoort bij de SHD. De rijtuigen zijn overgenomen van de VSM. Het rijtuig is een karkas en mist ramen, deuren en een deel van het plaatwerk. Een interieur is evenmin aanwezig.

CKD 6906

Na de afvoer in september 2004 bleef het rijtuig Df 92-37 008 in Maastricht staan. Op 29 december 2004 wordt het rijtuig door de ACTS G 1206 506 van Maastricht naar de Kijfhoek vervoerd samen met de Df-rijtuigen 92-37 002 en 92-37 006. Op 6 mei 2006 wordt het rijtuig met het SHD Plan L Df-rijtuig 92-37 002, Plan E Df-rijtuig 92-37 008 en loc 2205 overgebracht door de ACTS G 1206 7102 van Groningen naar Amersfoort. Hier wacht het rijtuig op herbestemming.

CKD 6908

Op 25 april 2004 komt dit voormalige begeleidingsrijtuig van de ongevallenkraan 80 84 978 2 506-3 bij de SHD. Het is afkomstig van de bovenbouwwerkplaats te Crailoo. Hierbij is het gebruikt voor oefeningen van hulpdiensten die actief zijn rondom het Naardermeer. Het rijtuig werd gebracht door de ACTS PB 17. Zoals al het materieel wordt het in Groningen gestald. In Groningen werd het rijtuig zoveel mogelijk dicht gemaakt met ramen en deuren uit afgevoerde Df-rijtuigen. In de nacht van 27 op 28 februari 2008 is het rijtuig overgebracht van Groningen naar Amersfoort. In het weekend van 6 en 7 april 2012 is de SHD begonnen met de revisie van het verblijfsrijtuig. Het is in 1988 verbouwd van RD naar verblijfswagen. Hierbij is het volledige interieur en een aantal ramen verwijderd. Een van de kopwanden is toen dichtgemaakt en de bagageruimte is omgebouwd tot aggregaatruimte. Na buitendienststelling is het rijtuig gebruikt voor oefeningen van onder andere de brandweer. Als eerste wordt het gehele rijtuig leeggehaald van materialen, zodat er een leeg casco overblijft. Hierna zal het rijtuig weer volledig worden opgebouwd. Hierbij wordt de roet- en waterschade hersteld. Daarnaast wordt er een interieur ingebouwd, zoals dat ook in de jaren 70 en 80 aanwezig was. De keukenaccomodatie zal origineel ogen, maar wel aangepast aan de moderne eisen. In de winter van 2012/2013 is de dakleiding voor de UIC-kabel verwijderd, alsmede de front- en sluitseinen van de kopwanden. In het interieur worden deuren hersteld. Tevens zullen de leidingen voor elektra en verwarming opnieuw gelegd worden.

CKD 6918

Na de afvoer in september 2004 bleef het rijtuig Df 92-37 006 in Maastricht staan. Op 29 december 2004 wordt het rijtuig door de ACTS G 1206 506 van Maastricht naar de Kijfhoek vervoerd samen met de rijtuigen Df 92-37 002 en 92-37 008. Op 6 mei 2006 wordt het rijtuig met het SHD Plan L Df-rijtuig 92-37 002, Plan E Df-rijtuig 92-37 008 en loc 2205 overgebracht door de ACTS G 1206 7102 van Groningen naar Amersfoort. In Amersfoort werd in oktober 2008 begonnen aan de revisie van het rijtuig. Deze is op 30 oktober 2008 afgelopen. Het rijtuig is Berlijns blauw geschilderd, wat op 1 februari 2009 werd afgerond, en als heeft het nummer 50 84 87-37 222-1 gekregen. De raam- en deurindeling is niet gewijzigd naar die van een restauratierijtuig. In augustus 2012 heeft het rijtuig reclamebanen gekregen voor de Open Monumentendag.

In de nacht van 7 op 8 maart 2010 werd het rijtuig ingezet voor roestritten tussen Voorhout en Leiden en tussen Overveen en Zandvoort. De trein bestond verder uit de Strukton G 1206 303002, de SHD 2205 en twee Herik Rail-rijtuigen. In de nacht van 14 op 15 november 2010 werd het rijtuig wederom ingezet bij roestritten, maar ditmaal tussen Zwolle en Meppel en Zwolle en Ommen. De trein bestond verder uit de Strukton G 1206 303007, de SHD 2205 en drie Herik Rail-rijtuigen. In de nacht van 13 op 14 maart 2011 werd het rijtuig ingezet bij roestritten tussen Rijssen en Hengelo met de SHD 2205, VSM 2299 en drie Herik Rail-rijtuigen. Op 12 november 2011 wordt het rijtuig gebruikt voor de excursietrein ter ere van 60 jaar locserie 1200 en 80 jaar NVBS. Op 22 september 2012 wordt het rijtuig ingezet voor een besloten rit van het bedrijf Five 4 U. De trein begint en eindigt in Naarden-Bussum en rijdt naast de Plan E met vier Herik Rail-rijtuigen en wordt getrokken door de DB Schenker 1612. Op 22 maart 2013 wordt het rijtuig gebruikt om de SHD 2205 op te halen in Eindhoven na een bezoek aan de kuilwielenbank. De trein wordt getrokken door de Strukton G 1206 303001. Op 3 maart 2014 wordt het rijtuig gebruikt voor de start van een nieuwe containertrein van Herik Cargo van Amsterdam naar Milaan. Het rijtuig staat daarvoor in bij de Ter Haak-terminal in de Houtrakpolder. Op 7 juni 2014 is het rijtuig te bezichtigen tijdens de line-up van Locon in Zwolle. Op 2 maart 2014 werd het rijtuig gebruikt voor carnaval in 's-Hertogenbosch. Het rijtuig werd getrokken achter de Strukton G 1206 303007.


 • Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen had twee rijtuigen in bezit. In verwerft het rijtuig C 6609. In 2003 krijgt het de beschikking over rijtuig C 6712. In juni 2008 worden de beide rijtuigen overgedragen aan de Stichting Historisch Dieselmaterieel in Amersfoort.

C 6609

Op 2000 is het rijtuig door de naar Apeldoorn overgebracht. Het rijtuig is in Beekbergen gestald en in is het rijtuig in het Berlijns blauw geschilderd. Het wordt hierbij voorzien van het nummer B 6609. Het rijtuig is echter niet voorzien van een interieur en doet daarom dienst als overdekte schilderhal. Vanwege veranderende inzichten wordt er afstand gedaan van het rijtuig. Op 18 juni 2008 is het rijtuig overgegaan naar de SHD in Amersfoort.

C 6712

In augustus 2003 is de voormalige C 6712 gekocht door de VSM van de NS. Op 2 augustus 2003 wordt het kaal geplukte karkas door de 1202 van het Nederlands Spoorwegmuseum van Blerick naar Apeldoorn gebracht. In Apeldoorn wordt het rijtuig overgenomen door de diesellocomotieven 2233 en 2299. Het rijtuig wordt in Beekbergen en in Loenen gestald. Vanwege veranderende inzichten wordt er afstand gedaan van het rijtuig. Op 18 juni 2008 is het rijtuig overgegaan naar de SHD in Amersfoort.


 • Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld heeft 1 rijtuig en wel de CKD 6904.

CKD 6904

Het rijtuig 80 84 978 2 507-1 kwam op 26 augustus 2001 bij de ZLSM. Het werd door de 1202 van het Nederlands Spoorwegmuseum overgebracht. Daags ervoor, op 22 augustus 2001, werd het rijtuig door de 1202 al van Utrecht HTMU naar de Watergraafsmeer gebracht. In de zomer van 2005 werd het rijtuig zowel inwendig als uitwendig opgeknapt. Innerlijk en uiterlijk vertoond het rijtuig nog grote gelijkenis met de uitvoering als ongevallenwagen, maar is wel Berlijns blauw geschilderd. Het rijtuig is bedrijfsvaardig en doet dienst als onderkomen voor het personeel. Intern is dit rijtuig genummerd als 6904-61.


Afleverdata

Rijtuigen Plan E B 6501 tot en met B 6546

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie Ter zijde Sloop(rit)
B 6501 december 1954 januari 1955 10 mei 1973 25 juni 1973 11 juli 1978 12 september 1978 29 mei 1988
B 6502 februari 1969 25 oktober 1973 29 november 1973 14 november 1978 22 december 1978 18 december 1984 28 mei 1985
B 6503 januari 1969 22 april 1974 30 mei 1974 18 december 1984 28 mei 1985
B 6504 maart 1969 20 mei 1974 28 juni 1974 27 maart 1979 2 juni 1985 13 november 1987
B 6505 oktober 1969 28 mei 1973 5 juli 1973 4 augustus 1978 28 september 1978 29 mei 1988
B 6506 1955 oktober 1969 11 september 1972 8 november 1972 16 februari 1978 29 maart 1978 29 mei 1988 1990
B 6507 1955 25 november 1969 22 januari 1970 3 januari 1975 20 februari 1975 28 september 1986 3 november 1987
B 6508 1955 19 november 1969 10 juli 1974 26 augustus 1974 2 juni 1985 18 november 1985
B 6509 1955 26 november 1969 19 september 1973 26 oktober 1973 7 november 1978 19 december 1978 18 december 1984 28 mei 1985
B 6510 1955 12 februari 1970 3 april 1970 21 februari 1975 20 maart 1975 29 mei 1988 22 oktober 1992
B 6511 1955 februari 1969 7 juni 1974 15 juli 1974 29 september 1985 maart 1986
B 6512 1956 oktober 1969 16 januari 1973 26 februari 1973 7 april 1978 26 mei 1978 29 mei 1988 maart 1990
B 6513 1956 maart 1969 19 juni 1974 29 juli 1974 1 juni 1986 18 december 1986
B 6514 1956 juni 1969 18 oktober 1973 21 december 1973 20 september 1978 31 oktober 1978 18 december 1984
B 6515 1956 31 januari 1973 13 maart 1973 25 april 1978 6 juni 1978 29 mei 1988
B 6516 1956 6 januari 1970 27 februari 1970 19 december 1974 24 januari 1975 28 september 1986 29 oktober 1987
B 6517 1956 18 december 1969 10 februari 1970 12 februari 1975 11 maart 1975 11 september 1984
B 6518 1956 17 december 1969 9 augustus 1974 11 september 1974 28 september 1986 10 november 1987
B 6519 1956 april 1969 7 december 1973 16 januari 1974 29 december 1978 7 februari 1979 5 maart 1985 9 augustus 1985
B 6520 1956 13 april 1970 12 juni 1970 27 september 1974 18 november 1974 1 oktober 1985 12 oktober 1987
B 6521 1956 20 juli 1973 31 augustus 1973 18 september 1978 24 oktober 1978 29 mei 1988 april 1990
B 6522 31 december 1971 19 juni 1972 30 december 1977 6 februari 1978 29 mei 1988 6 september 1992
B 6523 mei 1969 8 januari 1974 30 januari 1974 18 januari 1979 22 februari 1979 5 maart 1985 9 augustus 1985
B 6524 juli 1969 29 januari 1974 25 februari 1974 6 februari 1979 15 maart 1979 1 juni 1986 24 november 1986
B 6525 7 november 1972 14 december 1972 13 januari 1978 9 maart 1978 29 mei 1988 6 september 1992
B 6526 8 september 1970 30 oktober 1970 17 september 1975 28 september 1986 3 november 1987
B 6527 2 maart 1973 15 mei 1973 15 juni 1978 26 juli 1978 25 januari 1988
B 6528 10 juni 1970 23 juli 1970 15 augustus 1975 17 september 1975 8 april 1987 20 november 1987
B 6529 mei 1969 22 januari 1974 15 februari 1974 28 november 1978 22 januari 1979 2 juni 1985 18 november 1985
B 6530 6 september 1973 12 oktober 1973 19 oktober 1978 27 november 1978 25 januari 1988
B 6531 augustus 1969 7 februari 1974 11 maart 1974 21 februari 1979 30 maart 1979 februari 1986 20 november 1987
B 6532 augustus 1969 26 februari 1974 29 maart 1974 13 maart 1979 24 april 1979 2 juni 1985 18 november 1985
B 6533 13 maart 1973 20 april 1973 19 mei 1978 28 juni 1978 29 mei 1988
B 6534 oktober 1969 3 september 1974 16 oktober 1974 11 mei 1979 7 oktober 1985 14 april 1987
B 6535 4 december 1969 24 oktober 1974 25 november 1974 4 oktober 1985 21 augustus 1987
B 6536 4 november 1969 27 oktober 1975 18 december 1984 21 maart 1985
B 6537 september 1969 19 maart 1974 25 april 1974 2 juni 1985 6 mei 1986
B 6538 september 1969 28 maart 1974 2 mei 1974 2 juni 1985 6 mei 1986
B 6539 3 maart 1970 29 april 1970 4 juni 1975 15 juli 1975 28 september 1986 november 1987
B 6540 26 augustus 1970 9 april 1975 12 juni 1975 28 september 1986 29 oktober 1987
B 6541 30 juni 1970 21 augustus 1970 27 augustus 1975 29 september 1975 20 december 1985 20 november 1987
B 6542 30 oktober 1970 21 december 1970 3 november 1975 27 november 1975 25 januari 1988
B 6543 9 oktober 1970 20 november 1970 18 november 1975 24 december 1975 25 januari 1988
B 6544 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 30 januari 1962 1962
B 6545 24 maart 1970 24 maart 1975 21 april 1975 29 mei 1988
B 6546 12 mei 1970 30 juni 1970 14 juli 1975 15 augustus 1975 27 september 1987


Rijtuigen Plan E C 6601 tot en met C 6714

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie Ter zijde Sloop(rit)
C 6601 november 1954 december 1954 12 november 1969 26 september 1974 12 november 1974 1 juni 1986 10 november 1987
C 6602 1954 december 1954 5 april 1973 15 mei 1973 27 juli 1978 25 augustus 1978 1 oktober 1985 20 november 1987
C 6603 december 1954 december 1954 5 mei 1971 30 augustus 1971 1 februari 1978 13 maart 1978 1 maart 1985
C 6604 januari 1955 28 december 1972 2 februari 1973 19 januari 1978 10 maart 1978 2 juni 1985 6 mei 1986
C 6605 januari 1955 17 april 1974 29 juni 1978 29 mei 1988
C 6606 januari 1955 19 april 1974 22 augustus 1978 10 oktober 1978 30 mei 1987
C 6607 januari 1955 3 juli 1973 25 juli 1973 24 oktober 1978 28 november 1978 n.v.t. n.v.t. 12 juni 1981 9 maart 1982
C 6608 14 augustus 1973 10 september 1973 8 november 1978 13 december 1978 2 juni 1985 27 januari 1986
C 6609 4 december 1973 15 januari 1974 27 september 1987 n.v.t. (SHD)
C 6610 31 januari 1955 februari 1955 27 september 1973 25 oktober 1973 5 december 1978 23 januari 1979 3 oktober 1985 13 november 1987
C 6611 15 augustus 1973 11 september 1973 28 november 1978 22 december 1978 30 mei 1987
C 6612 10 oktober 1973 13 november 1973 19 december 1978 29 januari 1979 30 mei 1987 27 november 1987
C 6613 3 januari 1974 11 februari 1974 29 mei 1988
C 6614 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 30 januari 1962 1962
C 6615 10 april 1974 16 mei 1974 3 januari 1979 12 februari 1979 29 september 1985 maart 1986
C 6616 28 mei 1974 12 juli 1974 6 april 1979 1 juni 1986 14 april 1986
C 6617 19 april 1973 29 mei 1973 5 juni 1978 13 juni 1978 2 juni 1985 24 november 1986
C 6618 23 april 1974 29 mei 1974 25 januari 1979 12 maart 1979 29 september 1985 21 augustus 1987
C 6619 27 juni 1974 19 augustus 1974 24 april 1979 1 juni 1986 18 december 1986
C 6620 19 juni 1970 7 augustus 1970 december 1977 31 januari 1978 27 september 1987
C 6621 10 januari 1974 15 februari 1974 27 september 1987
C 6622 24 januari 1974 4 maart 1974 28 september 1986 3 november 1987
C 6623 18 oktober 1974 20 november 1974 1 mei 1985 27 januari 1986
C 6624 3 december 1969 5 november 1974 29 november 1974 1 juni 1986 oktober 1987
C 6625 25 maart 1974 2 mei 1974 29 mei 1988 19 mei 1992
C 6626 29 oktober 1974 27 november 1974 10 september 1975 28 september 1986 oktober 1987
C 6627 17 november 1969 14 november 1974 16 december 1974 1 juni 1986 10 maart 1987
C 6628 6 augustus 1970 28 september 1970 12 april 1978 31 mei 1978 29 mei 1988
C 6629 31 maart 1971 4 juni 1973 12 juli 1973 30 mei 1987
C 6630 maart 1955 10 december 1969 26 november 1974 17 december 1974 1 juni 1986 18 december 1986
C 6631 27 november 1972 9 januari 1973 6 december 1977 16 januari 1978 30 mei 1987 20 november 1987
C 6632 10 januari 1973 16 februari 1973 13 februari 1978 20 maart 1978 2 juni 1985 13 november 1987
C 6633 3 mei 1974 19 juni 1974 3 april 1979 29 september 1985 14 april 1987
C 6634 11 juni 1974 31 juli 1974 12 april 1979 29 september 1985 13 november 1987
C 6635 23 maart 1971 18 juni 1973 27 juli 1973 30 mei 1987 20 november 1987
C 6636 6 april 1971 28 augustus 1973 30 mei 1987
C 6637 5 december 1972 22 januari 1973 28 december 1977 6 februari 1978 28 september 1986 29 oktober 1987
C 6638 21 maart 1973 2 mei 1973 29 juni 1978 21 augustus 1978 30 mei 1987
C 6639 15 april 1971 16 juli 1973 23 augustus 1973 28 september 1986 29 oktober 1987
C 6640 7 februari 1973 19 maart 1973 2 november 1977 19 december 1977 30 mei 1987
C 6641 21 april 1971 11 september 1973 19 oktober 1973 31 januari 1986 20 november 1987
C 6642 7 februari 1974 19 maart 1974 29 mei 1988
C 6643 4 juli 1974 23 augustus 1974 28 september 1986 oktober 1987
C 6644 16 juli 1974 29 augustus 1974 9 mei 1979 1 juni 1986 13 november 1987
C 6645 30 juli 1973 7 september 1973 29 mei 1988
C 6646 26 februari 1973 30 maart 1973 18 april 1978 8 juni 1978 2 juni 1985 11 februari 1986
C 6647 7 maart 1973 17 april 1973 9 mei 1978 19 juni 1978 30 mei 1987 27 november 1987
C 6648 15 mei 1973 25 juni 1973 21 september 1978 31 oktober 1978 13 november 1984
C 6649 3 april 1974 16 mei 1974 13 februari 1979 22 maart 1979 2 juni 1985 6 mei 1986
C 6650 29 juli 1971 24 november 1971 1 maart 1978 31 maart 1978 2 juni 1985 12 oktober 1987
C 6651 1 september 1970 23 oktober 1970 13 november 1975 18 december 1975 28 september 1986 3 november 1987
C 6652 23 september 1971 8 december 1971 2 juni 1985 12 oktober 1987
C 6653 29 september 1971 12 november 1971 20 juni 1978 16 augustus 1978 2 juni 1985 6 november 1986
C 6654 16 februari 1971 20 april 1971 8 juni 1978 18 juli 1978 29 mei 1988
C 6655 9 december 1971 1 februari 1972 29 november 1976 3 januari 1977 30 mei 1987 27 november 1987
C 6656 23 juli 1974 29 augustus 1974 25 april 1979 29 september 1985 12 oktober 1987
C 6657 11 februari 1972 15 juni 1972 3 maart 1977 13 april 1977 30 mei 1987
C 6658 3 december 1971 31 maart 1972 20 juni 1977 26 juli 1977 30 mei 1987
C 6659 12 januari 1972 3 maart 1972 24 december 1976 28 januari 1977 30 mei 1987 27 november 1987
C 6660 21 december 1970 11 november 1975 28 september 1986 oktober 1987
C 6661 15 mei 1970 7 juli 1970 8 december 1977 27 januari 1978 27 september 1987
C 6662 15 oktober 1970 28 maart 1971 4 juli 1978 31 augustus 1978 27 september 1987
C 6663 7 april 1970 2 juni 1970 13 juni 1977 15 juli 1977 29 mei 1988
C 6664 30 augustus 1974 1 juni 1986 november 1987
C 6665 19 augustus 1971 7 oktober 1971 24 maart 1978 2 juni 1985 27 januari 1986
C 6666 9 mei 1974 19 juni 1974 27 februari 1979 6 april 1979 29 september 1985 12 oktober 1987
C 6667 13 oktober 1972 22 december 1972 4 augustus 1977 6 september 1977 30 mei 1987 27 november 1987
C 6668 17 januari 1973 7 maart 1973 14 maart 1978 30 mei 1987 27 november 1987
C 6669 10 november 1970 28 december 1970 11 augustus 1978 29 september 1978 29 mei 1988 16 juni 1992
C 6670 22 april 1970 22 juni 1970 4 oktober 1977 31 oktober 1977 29 mei 1988
C 6671 20 februari 1974 2 april 1974 27 september 1987
C 6672 23 augustus 1974 27 september 1974 1 juni 1986 november 1987
C 6673 8 maart 1972 21 juli 1972 2 mei 1977 27 mei 1977 30 mei 1987
C 6674 3 mei 1973 14 juni 1973 10 oktober 1978 9 november 1978 2 juni 1985 9 augustus 1985
C 6675 9 augustus 1972 3 november 1972 3 februari 1977 10 maart 1977 14 november 1986 20 november 1987
C 6676 17 februari 1970 15 maart 1970 20 augustus 1975 26 september 1975 1 juni 1986 10 maart 1987
C 6677 8 november 1971 28 december 1971 24 oktober 1977 24 november 1977 30 mei 1987
C 6678 9 december 1974 16 januari 1975 28 september 1986 10 november 1987
C 6679 17 september 1970 4 november 1970 21 oktober 1975 30 mei 1987
C 6680 28 november 1969 26 november 1974 23 december 1974 28 september 1986 20 november 1987
C 6681 5 september 1972 31 oktober 1972 30 augustus 1977 30 september 1977 30 mei 1987
C 6682 19 januari 1971 15 maart 1971 10 mei 1978 22 juni 1978 29 mei 1988
C 6683 14 maart 1972 12 mei 1972 4 april 1977 10 mei 1977 30 mei 1987
C 6684 28 augustus 1974 9 oktober 1974 28 september 1986 29 oktober 1987
C 6685 28 september 1972 27 november 1972 13 juli 1977 23 augustus 1977 30 mei 1987
C 6686 28 oktober 1971 14 december 1971 23 mei 1975 28 september 1986 10 november 1987
C 6687 2 november 1972 19 december 1972 19 juli 1977 30 augustus 1977 28 september 1986 3 november 1987
C 6688 22 augustus 1972 16 oktober 1972 13 september 1977 30 mei 1987
C 6689 3 november 1972 29 december 1972 22 september 1977 31 oktober 1977 30 mei 1987 1 april 1990
C 6690 31 maart 1971 19 mei 1971 1 augustus 1978 21 september 1978 16 februari 1988
C 6691 14 juli 1971 30 augustus 1971 13 september 1978 20 oktober 1978 29 mei 1988
C 6692 24 mei 1972 1 juni 1977 5 juli 1977 28 september 1986 20 november 1987
C 6693 10 november 1969 29 december 1969 6 januari 1975 13 februari 1975 28 september 1986 10 november 1987
C 6694 9 september 1974 29 oktober 1974 28 september 1986 10 november 1987
C 6695 10 oktober 1973 16 november 1973 29 mei 1988 6 september 1992
C 6696 18 november 1969 9 januari 1970 4 februari 1975 28 februari 1975 28 september 1986 29 oktober 1987
C 6697 16 september 1974 24 oktober 1974 18 januari 1979 6 maart 1979 1 juni 1986 10 maart 1987
C 6698 29 december 1969 12 februari 1970 6 februari 1975 6 maart 1975 28 september 1986 20 november 1987
C 6699 9 december 1969 13 maart 1975 16 april 1975 28 september 1986 13 november 1987
C 6700 6 januari 1970 20 februari 1970 2 april 1975 9 mei 1975 30 mei 1987
C 6701 21 januari 1970 12 maart 1970 27 mei 1975 27 juni 1975 30 mei 1987 20 november 1987
C 6702 30 januari 1970 20 maart 1970 11 januari 1977 9 februari 1977 27 september 1987 6 september 1992
C 6703 18 februari 1970 15 mei 1970 20 mei 1977 30 juni 1977 29 mei 1988 n.v.t. (NSM)
C 6704 21 april 1970 19 juni 1970 6 september 1977 29 mei 1988 6 september 1992
C 6705 25 mei 1970 27 juli 1970 9 januari 1978 10 februari 1978 29 mei 1988 april 1990
C 6706 13 juli 1970 10 september 1970 15 oktober 1975 30 mei 1987
C 6707 29 juni 1970 25 augustus 1970 13 januari 1978 21 februari 1978 29 mei 1988
C 6708 3 juli 1970 31 augustus 1970 13 februari 1978 14 maart 1978 27 september 1987
C 6709 22 september 1970 12 november 1970 6 november 1975 5 december 1975 28 september 1986 3 november 1987
C 6710 17 september 1971 8 november 1971 17 oktober 1978 15 november 1978 16 februari 1988
C 6711 27 juli 1970 16 september 1970 15 maart 1978 29 mei 1988
C 6712 13 november 1970 31 december 1970 14 juli 1978 13 september 1978 29 mei 1988 n.v.t. (SHD)
C 6713 18 augustus 1970 8 oktober 1970 1 oktober 1975 31 oktober 1975 28 september 1986 november 1987
C 6714 22 december 1970 9 februari 1971 4 oktober 1978 9 november 1978 29 mei 1988 16 mei 1995


Rijtuigen Plan E CKD 6901 tot en met CKD 6926

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie Ter zijde Sloop(rit)
CKD 6901 april 1955 24 december 1969 17 april 1974 21 mei 1974 25 september 1988 januari 1993
CKD 6902 april 1955 3 augustus 1971 29 oktober 1971 30 augustus 1976 29 september 1976 september 1988 16 mei 1995
CKD 6903 1955 13 maart 1970 30 juni 1970 24 april 1975 3 juni 1975 januari 1986 oktober 1987
CKD 6904 1955 juni 1969 4 januari 1974 14 februari 1974 26 april 1979 7 oktober 1985 n.v.t. (ZLSM)
CKD 6905 12 augustus 1970 26 november 1970 5 september 1975 10 oktober 1975 27 september 1987
CKD 6906 1955 3 juli 1970 2 oktober 1970 7 oktober 1975 31 oktober 1975 28 september 1986 Df 50 84 92-37 008-7
CKD 6907 14 november 1969 5 juni 1974 29 juli 1974 20 december 1985
CKD 6908 1955 5 januari 1970 11 maart 1970 6 februari 1975 6 maart 1975 september 1981 28 september 1986 n.v.t. (SHD)
CKD 6909 1955 juli 1969 8 maart 1974 11 april 1974 28 september 1986
CKD 6910 1955 5 februari 1971 26 januari 1976 27 september 1987 Df 50 84 92-37 007-9
CKD 6911 11 oktober 1972 15 december 1972 22 december 1976 19 januari 1977 25 september 1988 16 mei 1995
CKD 6912 15 oktober 1970 28 oktober 1975 28 november 1975 28 september 1986
CKD 6913 14 januari 1971 23 maart 1971 20 januari 1976 23 februari 1976 mei 1985 21 augustus 1987
CKD 6914 10 februari 1970 8 juni 1970 29 mei 1975 3 juli 1975 28 september 1986 Df 50 84 92-37 005-3
CKD 6915 oktober 1969 4 september 1974 18 oktober 1974 1 juni 1986
CKD 6916 19 maart 1971 28 mei 1971 20 november 1975 30 december 1975 23 juni 1988
CKD 6917 9 februari 1971 20 april 1971 16 februari 1976 23 maart 1976 25 september 1988
CKD 6918 28 mei 1970 20 augustus 1970 8 augustus 1975 16 september 1975 28 september 1986 Df 50 84 92-37 006-1
CKD 6919 17 november 1969 3 december 1969 19 juni 1972 6 oktober 1972 15 februari 1977 16 maart 1977 25 september 1988
CKD 6920 4 december 1969 25 februari 1970 4 maart 1975 1 april 1975 28 september 1986 14 december 1990
CKD 6921 18 november 1971 25 februari 1972 16 november 1976 21 december 1976 25 september 1988
CKD 6922 3 mei 1971 16 juli 1971 29 maart 1976 29 april 1976 25 september 1988
CKD 6923 9 juni 1971 28 april 1976 4 juni 1976 25 januari 1988
CKD 6924 30 september 1971 20 december 1971 4 oktober 1976 12 november 1976 25 september 1988
CKD 6925 14 april 1972 30 juni 1972 20 januari 1977 22 februari 1977 29 mei 1988 20 maart 1995
CKD 6926 15 februari 1972 25 april 1972 16 maart 1977 27 april 1977 25 september 1988


Rijtuigen Plan E P 7921 tot en met P 7930

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie Ter zijde Sloop(rit)
P 7921 september 1955 september 1955 28 november 1969 21 oktober 1974 22 november 1974 27 mei 1979
P 7922 september 1955 20 december 1972 23 januari 1973 24 maart 1980
P 7923 september 1955 16 december 1969 26 januari 1970 20 januari 1975 14 februari 1975 27 mei 1979 februari 1981
P 7924 18 juni 1970 22 juli 1970 23 september 1975 28 oktober 1975 15 oktober 1979 februari 1981
P 7925 30 januari 1973 28 februari 1973 13 november 1979
P 7926 27 maart 1973 27 april 1973 24 maart 1980
P 7927 3 februari 1970 25 februari 1970 26 februari 1975 27 maart 1975 15 oktober 1979
P 7928 14 oktober 1970 11 november 1970 22 januari 1976 5 maart 1976 15 oktober 1979
P 7929 19 maart 1970 17 april 1970 28 mei 1975 30 juni 1975 15 oktober 1979
P 7930 22 oktober 1971 30 november 1971 19 mei 1976 9 juli 1976 15 oktober 1979 februari 1981

Rijtuigen Plan E Df 50 84 92-37 005-3 tot en met Df 50 84 92-37 008-7

Nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie (R8) Uit revisie (R8) Terzijde Sloop(rit)
Afleverdata
50 84 92-37 005-3 1 december 1997 8 december 1997 5 september 2004 6 januari 2005
50 84 92-37 006-1 6 augustus 1988 19 januari 1998 5 februari 1998 5 september 2004 n.v.t. (SHD)
50 84 92-37 007-9 2 februari 1998 23 februari 1998 5 september 2004 n.v.t. (NSM)
50 84 92-37 008-7 26 januari 1998 13 maart 1998 5 september 2004 n.v.t. (SHD)


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

 • Het prille begin van de diesel-trek-duwtreinen; Spoorslag '70: Improvisatie en stoomverwarming - W. Hoekema - Maandblad: Railmagazine, 41e Jaargang - December 2019 nummer 370 Blz: 55-57 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489
 • Plan E Exoten - W. Hoekema - Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - maart 2023 nummer 402 Blz: 56-61 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489
 • Rijtuigen Plan E voor de jubileumritten 150 jaar spoor Voorbereiding, inzet en verdere lotgevallen - W. Hoekema en T. van Zijl - Maandblad: Railmagazine, 45e Jaargang - mei 2023 nummer 404 Blz: 64-70 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489