Dienstregeling 2024

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 10 december 2023 begint het dienstregelingsjaar 2024 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2024 eindigt op 14 december 2024.

Wijzigingen bij Arriva

Arriva neemt voor een periode van 5 jaar het treinverkeer over tussen Oldenzaal en Zutphen van Keolis. Er zullen 7 eigen treinstellen van het type LINT 41/H worden ingezet. Daarnaast worden twee treinstellen GTW uit het noorden worden verhuisd voor extra capaciteit. Reizigers van Hengelo naar Zutphen kunnen een half uur eerder vertrekken in de ochtend. Reizigers van Zutphen naar Hengelo kunnen eveneens een uur eerder vertrekken. Op de drukke tijdstippen wordt er gereden met twee treinstellen. In Oldenzaal zal er gebruik worden gemaakt van het nieuwe perron wanneer de IC Berlijn rijdt. Op de zondag gaat trein 31026 rijden van Marienberg naar Almelo.

Tussen Arnhem en Tiel gaan de treinen op werkdagen de gehele dag ieder half uur rijden. Trein 3 op zondagavond vanuit Arnhem naar Doetinchem doorrijden naar Winterswijk.

Op werkdagen komt sneltrein 3 tussen Leeuwarden en Groningen te vervallen. In plaats daarvan zal trein 3 gaan rijden in de avond tussen beide plaatsen. Op de vrijdag gaat trein 37077 doorrijden naar Stavoren in plaats van de eindigen in Sneek. Het treinstel van deze trein keert als trein 37194 terug naar Leeuwarden. Tussen Groningen en Winschoten gaan op werkdagen weer meer treinen rijden. Deze reden voorheen tot aan Zuidbroek. Daarnaast rijdt er in de ochtend een extra sneltrein tussen Groningen en Winschoten.

In het zuiden van Nederland zal de Drielandentrein tussen Aken, Maastricht en Luik gaan rijden in de tweede helft van 2024. Tussen Heerlen en Aken rijdt de serie 18900. De trein rijdt twee keer per uur.


Wijzigingen bij Connexxion

Connexxion zal dit jaar niet meer rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De concessie is voor een periode van 13 jaar gegund aan Keolis.


Wijzigingen bij NS

Bij de NS zijn er voor dit jaar geen grote wijzigingen. Deze zullen in de dienstregeling 2025 worden ingevoerd, wanneer het ICNG haar intrede doet op het conventionele net met de Noord-Oost-verbindingen. Daarnaast blijkt het op vrijdagen minder druk te zijn in de treinen, waardoor diverse series geheel of deels worden opgeheven op de vrijdag.


West-Nederland

Tussen Rotterdam en Arnhem gaat via Leiden en Schiphol de serie 3200 weer rijden, nadat deze in 2022 is opgeheven als gevolg van een tekort aan personeel. De serie rijdt van maandag tot en met donderdag. Tussen Arnhem en Utrecht vormt deze serie een 10-minuten dienst samen met de series 3000 (Nijmegen - Den Helder) en 3100 (Nijmegen - Schiphol). Deze serie gaat ieder half uur rijden en zal stoppen te Delft, Den Haag Hollands Spoor, Leiden, Amsterdam Bijlmer-Arena, Veenendaal-De Klomp en Ede-Wageningen. In het weekend, de vroege ochtend en in de avond zal er een kwartierdienst gereden gaan worden door het wegvallen van de serie 3200. Met de komst van de serie 3200 wordt tussen Leiden en Schiphol een 10-minuten dienst geboden met intercity’s. Tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam gaat ieder kwartier een intercity rijden. De serie 900 zal twee keer per uur gaan rijden tussen Amsterdam en Breda. In aanvulling met de twee keer per uur rijdende serie 1000 zal er dan vier keer per uur een trein tussen Amsterdam en Rotterdam rijden via de HSL. Tussen Rotterdam en Dordrecht gaat een derde serie sprinters rijden, namelijk de serie 5200. Hiermee ontstaat een 10-minuten sprinterdienst tussen deze twee steden. De serie 800 (Alkmaar - Maastricht rijdt op vrijdag tussen 6.00 en 15.00 niet tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal.


Midden-Nederland

De treinen van de serie 4600 (Amsterdam - Zwolle) zullen worden ingekort tot Almere Oostvaarders vanuit Amsterdam. In het weekeinde rijdt de serie 4600 tot Almere Centrum. De serie 4300 (Hoofddorp - Almere Oostvaarders) wordt verlengd tot Lelystad Centrum. Op zondagen en in de avond gaat de serie 4900 tussen Utrecht en Almere ieder half uur rijden in plaats van eenmaal per uur. De treinen van de serie 2600 (Amsterdam Centraal - Almere) gaan kort keren in Almere aan het perron in plaats van gebruik te maken van de keersporen. Tussen Amersfoort en Deventer gaan in de spits vier intercity’s per uur rijden en in de daluren wordt er driemaal per uur gereden. De spitstreinen van de serie 15600 tussen Amersfoort en Harderwijk keren niet terug. In de ochtend- en middagspits gaat het om vier treinen. In de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag gaat er een nachttrein rijden uit Amsterdam via Hilversum naar Utrecht. In Hilversum zal er gestopt worden op de stations Hilversum Mediapark en Hilversum Sportpark. In de daluren en op vrijdag wordt de serie 8900 geschrapt tussen Utrecht Centraal en Woerden. Op vrijdag wordt de serie 5700 opgeheven tussen Hoofddorp en Utrecht Centraal. Daarnaast wordt op vrijdag de serie 3300 tussen Den Haag Centraal en Hoofddorp opgeheven. In de plaats hiervan gaat de serie 13300 rijden tussen Leiden en Den Haag Centraal.


Oost-Nederland

De serie 6600 (Dordrecht - Arnhem) rijden in de daluren op werkdagen twee maal per uur tussen Arnhem en Nijmegen in plaats van eenmaal per uur. In de avonduren gaat de serie 6600 eveneens twee keer per uur rijden.


Noord-Nederland

De sprinters van de serie 9000 (Leeuwarden - Zwolle) worden doorgetrokken tot Lelystad. Enkele intercity’s tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden zullen niet meer rijden als stoptrein, maar deze stations overslaan. Hiermee ontstaat er een verkorting van de reistijd tussen de provinciehoofdsteden. Dit is mogelijk door het laten rijden van extra sprinters op de trajecten. De sprinters van de serie 6200 keren terug tussen Groningen en Assen, nadat deze serie in 2020 is geschrapt.


Zuid-Nederland

Van vrijdag tot en met zondag wordt de treinserie 6400 (Tilburg Universiteit - Weert opgeknipt in twee delen in Eindhoven. Tussen Eindhoven en Weert gaat dan de serie 16400 rijden. De serie 13900 (Heerlen - Eindhoven gaat weer doorrijden naar Enkhuizen.


Wijzigingen in materieelinzet

  • De locomotieven van de serie 1700 worden terzijde gesteld.
  • De treinstellen van de deelserie ICMm-1 worden terzijde gesteld.
  • In de serie 900 gaat alleen ICNG ingezet worden ten koste van de locomotieven Baureihe 186 met ICR-rijtuigen. Met dit nieuwe materieel zal het oude materieel terzijde worden gesteld.


Wijzigingen in treinseries

  • De serie 9000 wordt vanuit Leeuwarden verlengd naar Lelystad in plaats van Zwolle;
  • De serie 13900 wordt vanuit Heerlen verlengd naar Enkhuizen in plaats van Eindhoven;


Nieuwe treinseries

  • 5200 (Rotterdam Centraal - Dordrecht);
  • 6000 (Groningen - Assen);
  • 13300 (Leiden Centraal - Den Haag Centraal)


Vervallen treinseries



Wijzigingen bij NS International

ICE



Thalys



Overig


IC Berlijn

De 7 IC treinen naar Berlijn zullen dit jaar een verkorting van de rijtijd hebben van ongeveer 30 minuten. De totale reistijd tussen Amsterdam en Berlijn zal dan 5 uur en 50 minuten bedragen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van nieuw materieel dat door de Deutsche Bahn is besteld, de ICE-L. De locomotieven van deze treinen zijn geschikt om onder meerdere spanningen te kunnen rijden. Hiermee komt het wisselen van locomotief in Bad Bentheim te vervallen. Daarnaast kan dit nieuwe materieel sneller rijden. De locomotieven zullen nog niet direct beschikbaar zijn, zodat er door de NS andere locomotieven geleased zullen worden. Dit zijn locomotieven van de Baureihe 193. Ook de rijtuigen zijn nog niet beschikbaar, zodat de oude rijtuigen nog blijven rijden. Het rijtuig ARkimmbz wordt echter vervangen door een tweede rijtuig Avmmz. De nieuwe rijtuigen zijn mogelijk vanaf oktober 2024 beschikbaar. Daarnaast komt de stop in Almelo te vervallen. In Duitsland komen de stops van Wolfsburg, Minden en Stendal te vervallen. Daarnaast wordt Bünde als vaste stop opgenomen, ten koste van het om en om stoppen in Bünde of Bad Oeynhausen. Tussen Amsterdam en Deventer zal er in eerste instantie op enkele delen (Weesp - Naarden-Bussum en Baarn - Amersfoort) slechts 100 kilometer per uur gereden kunnen worden vanwege de slappe bodemgesteldheid. Vanaf Deventer naar Duitsland kan er op baanvaksnelheid gereden worden, waarbij ProRail de ondergrond in de gaten houdt qua stabiliteit en stevigheid. In Oldenzaal zullen enkele wijzigingen aan de sporenligging gedaan worden, zodat de treinen van Keolis de trein naar Berlijn niet in de weg zit. De vertrektijd uit Amsterdam is ongeveer een uur verschoven ten opzichte van de dienstregeling 2023. In westelijke richting wordt de stop te Deventer ingekort van 7 minuten naar 4 minuten, terwijl de stop in oostelijke richting te Apeldoorn wordt teruggebracht van 6 naar 2 minuten. De rijtuignummers wijzigen van 4 tot en met 12 naar 24 tot en met 32, waarbij de rijtuigen 31 en 32 de rijtuigen eerste klas zijn.


IC Brussel


Eurostar

Eurostar wil een vijfde trein laten rijden vanaf februari 2024 tussen Amsterdam en London St. Pancras op werkdagen. Op zaterdag gaan drie treinen rijden en op zondag rijden vier treinen.

NightJet


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Keolis

Met ingang van december 2023 gaat Keolis rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen in plaats van Connexxion voor een periode van 13 jaar. Het bestaande materieel gaat mee over en zal in de huisstijlkleuren van RRReis worden gebracht. De dienstregeling zal gelijk blijven aan die van Connexxion. Daarentegen verliest Keolis de concessie voor het treinverkeer tussen Oldenzaal en Zutphen. Van maandag tot en met vrijdag zal er om 5.30 een trein (7907) gaan rijden tussen Almelo en Enschede. Op zaterdag gaat de eerste trein (7913) om 7.00 rijden. Op zondag zal de 7917 om 8.00 de eerste trein zijn. Ook in de avond zullen er meer treinen gaan rijden. Van maandag tot en met donderdag en op zondag gaat er een trein om 0.04 van Enschede naar Hengelo (trein 7992). Op vrijdag en zaterdag gaat trein 7994 rijden van Enschede naar Hengelo. Daarnaast zal er een extra intercity gaan rijden tussen Zwolle en Enschede. Dit zijn de treinen 17974 en 17967. Tussen Zwolle en Kampen komen de stoptreinen 8587 en 8592.


Wijzigingen bij R-Net

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations