Dienstregeling 2015: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Op 14 december 2014 begint het dienstregelingjaar 2015 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingjaar 2015 eindigt op december 2015.
+
Op 14 december 2014 begint het dienstregelingjaar 2015 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingjaar 2015 eindigt op 12 december 2015.
  
 
='''Wijzigingen bij Arriva'''=
 
='''Wijzigingen bij Arriva'''=
Regel 8: Regel 8:
 
='''Wijzigingen bij Connexxion'''=
 
='''Wijzigingen bij Connexxion'''=
  
Connexxion opent het nieuwe station [[Barneveld Zuid]]. Deze zal worden bediend door de stoptrein van [[Amersfoort]] naar [[Ede-Wageningen]]. De treinen die eindigen in [[Barneveld Centrum]] zullen worden verlengd tot Barneveld Zuid.
+
Connexxion opent het nieuwe station [[Barneveld Zuid]] per 2 februari 2015. Deze zal worden bediend door de stoptrein van [[Amersfoort]] naar [[Ede-Wageningen]]. De treinen die eindigen in [[Barneveld Centrum]] zullen worden verlengd tot Barneveld Zuid.
  
  
Regel 17: Regel 17:
 
'''West Nederland'''
 
'''West Nederland'''
  
Door het twee keer per uur gaan rijden van de series 5000 (Den Haag - Breda) en 5100 (Den Haag Centraal - Roosendaal) gaan de beide series weer met [[SLT (SprinterLight Train)|SLT]] rijden in plaats van [[SGM - Treinstellen type SGM|SGM]]. Hierdoor ontstaat er een kwartiersdienst tussen [[Dordrecht]] en [[Lage Zwaluwe]]. De treinen worden ook versneld en [[Dordrecht Zuid]] wordt niet meer overgeslagen door de serie 5000 in de spits. In [[Den Haag Hollands Spoor]] wordt door deze treinen een cross platform overstap geboden op de treinen naar Leiden. Door deze aanpassing worden vele treinseries tussen Den Haag en Rotterdam geconfronteerd met minutenwijzigingen op het overvolle traject.
+
Door het twee keer per uur gaan rijden van de series 5000 (Den Haag - Breda) en 5100 (Den Haag Centraal - Roosendaal) gaan de beide series weer met [[SLT (SprinterLight Train)|SLT]] rijden in plaats van [[SGM - Treinstellen type SGM|SGM]]. Hierdoor ontstaat er een kwartiersdienst tussen [[Dordrecht]] en [[Lage Zwaluwe]]. De treinen worden ook versneld en [[Dordrecht Zuid]] wordt niet meer overgeslagen door de serie 5000 in de spits. In [[Den Haag Hollands Spoor]] wordt door deze treinen een cross platform overstap geboden op de treinen naar [[Leiden]]. Door deze aanpassing worden vele treinseries tussen Den Haag en Rotterdam geconfronteerd met minutenwijzigingen op het overvolle traject.
 +
 
 +
Vanaf de Randstad worden enkele late treinen naar oost en noord Nederland in het weekend in ere hersteld. De laatste trein vanuit de Randstad rijdt tot wel een uur later dan in 2014. De laatste intercity rijdt tot een half uur later. De nachttreinen van de serie 1400 ([[Rotterdam Centraal]] - Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal)) gaan iedere nacht naar Schiphol rijden. In 2014 werd dit verminderd vanwege het onderhoudsrooster. Dit is nu aangepast, zodat nog maar 1 spoor buiten dienst wordt genomen, in plaats van 2 sporen.  
  
  
 
'''Midden Nederland'''
 
'''Midden Nederland'''
  
 +
De treinserie 17400 (Utrecht Centraal - [[Breukelen]]) zal in de daluren en op zaterdag niet meer gaan rijden. De subsidie van de regio Utrecht komt te vervallen en de bezetting van de treinen is te laag om de treinen door de NS te laten rijden. 
  
  
 
'''Oost Nederland'''
 
'''Oost Nederland'''
  
Arnhem en [[Nijmegen]] worden opgenomen in het Nachtnet. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gaan de treinen rijden. Deze treinen zullen ook stoppen in Ede-Wageningen. De serie 1500 ([[Amsterdam Centraal]] - Amersfoort) gaat in de daluren een keer per uur door rijden naar [[Deventer]]. Het andere half uur eindigt de serie in Amersfoort. Dit gebeurd alleen als de serie 140 (Amsterdam Centraal - Berlijn) niet rijdt. Tussen Amersfoort en Deventer rijdt dan drie keer per uur een trein. Tussen Nijmegen en [[Wijchen]] gaan vier Sprinters per uur rijden. Dit is mogelijk door het in gebruik nemen van het keerspoor in Wijchen. Naast de serie 4400 (Nijmegen - [['s-Hertogenbosch]]) zal er een pendeltrein tussen Nijmegen en Wijchen gaan rijden, de serie 17600. Deze stopt ook op nieuwe station [[Nijmegen Goffert]], maar niet op station [[Nijmegen Dukenburg]]. De serie 7500 (Arnhem - Ede Wageningen) gaat twee keer per uur rijden.  
+
Arnhem en [[Nijmegen]] worden opgenomen in het Nachtnet. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gaan de treinen rijden. Deze treinen zullen ook stoppen in Ede-Wageningen. De serie 1500 ([[Amsterdam Centraal]] - Amersfoort) gaat in de daluren een keer per uur door rijden naar [[Deventer]]. Het andere half uur eindigt de serie in Amersfoort. Dit gebeurd alleen als de serie 140 (Amsterdam Centraal - Berlijn) niet rijdt. Tussen Amersfoort en Deventer rijdt dan drie keer per uur een trein. Tussen Nijmegen en [[Wijchen]] gaan vier Sprinters per uur rijden. Dit is mogelijk door het in gebruik nemen van het keerspoor in Wijchen. Naast de serie 4400 (Nijmegen - [['s-Hertogenbosch]]) zal er een pendeltrein tussen Nijmegen en Wijchen gaan rijden, de serie 17600. Deze stopt ook op nieuwe station [[Nijmegen Goffert]], maar niet op station [[Nijmegen Dukenburg]]. Deze nieuwe serie zal gereden gaan worden met SGM. In de serie 4400 en de daaraan gekoppelde serie 9600 ('s-Hertogenbosch - Deurne) zal DD-AR gaan rijden, samen met Plan V. De serie 7500 (Arnhem - Ede Wageningen) gaat twee keer per uur rijden met SGM. De serie 1700 (Den Haag Centraal - [[Enschede]]) zal gereden gaan worden met VIRM in plaats van [[ICM(m) (InterCity Materieel)|ICMm]]. Ook de kerende serie 11700 (Den Haag Centraal - [[Amersfoort Schothorst]]) zal met VIRM gaan rijden. Hiermee wordt een voorschot genomen op de verbouwing van het station van Utrecht Centraal, waarmee een verminderde beschikbaarheid van sporen is. In Utrecht Centraal zal er een koppeling zijn met de serie 2800 (Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal).
  
  
Regel 35: Regel 38:
 
'''Zuid Nederland'''
 
'''Zuid Nederland'''
  
 +
De serie 3500 (Heerlen - Schiphol) zal integraal met ICMm gaan rijden. Dit materieel is afkomstig uit de series 1700 (Den Haag Centraal - Enschede) en 11700 (Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst).
  
  
Regel 40: Regel 44:
 
=='''Wijzigingen in materieelinzet'''==
 
=='''Wijzigingen in materieelinzet'''==
  
 +
* Het ICMm uit de series 1700 (Den Haag Centraal - Enschede) en 11700 (Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst) zal worden geruild met het VIRM uit de serie 3500 (Heerlen - Schiphol).
 +
* In het weekend zal het DD-AR te zien zijn in de serie 3400 ([[Haarlem]] - [[Hoorn]])
 +
* In de serie 3600 (Zwolle - Roosendaal) wordt het [[ICR - Rijtuigen ICR(m) (InterCity Rijtuig)|ICRm]] teruggetrokken in verband met een voorbereidende inzet over de [[HSL-Zuid]]. De diensten van het ICRm zullen vervangen gaan worden door DDZ-VI.
 +
* In de gekoppelde series 4400 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch) en 9600 ('s-Hertogenbosch - Deurne) zal het gereactiveerde DD-AR de plaats innemen van het DDZ. In deze series wordt ook het SGM vervangen door Plan V.
 +
* In de gekoppelde series 4800 (Amsterdam Centraal - Uitgeest) en 5400 (Amsterdam Centraal - Zandvoort) zal het gereactiveerde DD-AR de plaats innemen van het DDZ.
 +
* In de series 5000 (Den Haag Centraal - Breda) en 5100 (Den Haag Centraal - Roosendaal wordt het SGM vervangen door SLT.
 +
* In de serie 5200 (Eindhoven - Weert) wordt het SLT vervangen door Plan V.
 +
* In de serie 7000 (Enschede - Apeldoorn) wordt Plan V gedeeltelijk vervangen door SGM.
  
  
 
=='''Wijzigingen in treinseries'''==
 
=='''Wijzigingen in treinseries'''==
  
 
+
* De treinserie 17400 rijdt op werkdagen niet meer in de daluren en op zaterdag komt deze serie in zijn geheel te vervallen.
  
  
 
'''Nieuwe treinseries'''
 
'''Nieuwe treinseries'''
  
 +
Voor de pendeltreinen tussen Nijmegen en Wijchen wordt de nieuwe treinserie 17600 gemaakt.
  
  
 +
'''Vervallen treinseries'''
  
'''Vervallen treinseries'''
 
  
  
 +
='''Wijzigingen bij NS International'''=
  
='''Wijzigingen bij NS Hispeed'''=
+
Bij NS International valt de verhoging van de frequentie tussen Amsterdam en Brussel op. Ook de IC Direct behoudt langer op de dag een halfuursdienst.
  
 
'''''IC Direct'''''
 
'''''IC Direct'''''
  
 +
De treinserie 900 (Amsterdam Centraal - Breda) vertrekt ieder half uur uit Amsterdam tot 21.25. Vanuit Breda kan tot 22.56 ieder half uur naar Amsterdam worden vertrokken. Vanaf het [[Wijzigingsblad 13 april 2015|wijzigingsblad dat op 13 april 2015]] in gaat, zal de serie 1000 de hele dag gaan rijden tussen Amsterdam en Rotterdam. Hiermee wordt een kwartiersdienst verkregen tussen Amsterdam en Rotterdam.
  
  
Regel 76: Regel 91:
 
''IC Berlijn''
 
''IC Berlijn''
  
Van maandag tot en met zaterdag gaat er een vroege trein rijden vanuit Amsterdam naar Berlijn. Dit is trein 245, die om 5.02 vertrekt uit Amsterdam en een aankomst heeft om 11.15 in Berlijn. Tot december 2014 vertrok deze trein uit Bad Bentheim. In Nederland rijdt deze trein in het normale patroon van de overige IC Berlijn treinen. Het materieel is afkomstig van de opgeheven trein 243, welke van Amsterdam naar Bad Bentheim reed. In de plaats daar van rijdt een binnenlandse trein van Amsterdam naar Hengelo, trein 1569. Vanuit Bad Bentheim vertrekt op maandag de vroege trein 244, met een aankomst om 10.00 in Amsterdam.
+
Van maandag tot en met zaterdag gaat er een vroege trein rijden vanuit Amsterdam naar Berlijn. Dit is trein 245, die om 5.02 vertrekt uit Amsterdam en een aankomst heeft om 11.15 in Berlijn. Tot december 2014 vertrok deze trein uit Bad Bentheim. In Nederland rijdt deze trein in het normale patroon van de overige IC Berlijn treinen. Het materieel is afkomstig van de opgeheven trein 243, welke van Amsterdam naar Bad Bentheim reed. In de plaats daar van rijdt een binnenlandse trein van Amsterdam naar Hengelo, trein 1569. Trein 243 zal alleen op zondagavond rijden om de omloop sluitend te krijgen. Vanuit Bad Bentheim vertrekt op maandag de vroege trein 244 (7.44), met een aankomst om 10.00 in Amsterdam.
  
  
Regel 86: Regel 101:
 
''Nachttreinen''
 
''Nachttreinen''
  
De treinen van en naar Kopenhagen komen per 14 december 2014 te vervallen. De laatste trein naar Kopenhagen rijdt echter al op  november 2014. Met het vervallen van de treinen naar Kopenhagen, komen ook de verbindingen naar Praag en Warschau te vervallen. Het opheffen houdt verband met de lage bezettingsgraad in de trein en grote capaciteitsproblemen op de lijn naar Kopenhagen.
+
De treinen van en naar Kopenhagen (EN 446/EN 447) komen per 14 december 2014 te vervallen. De laatste trein naar Kopenhagen rijdt echter al op  november 2014. Met het vervallen van de treinen naar Kopenhagen, komen ook de verbindingen naar Praag en Warschau te vervallen. Het opheffen houdt verband met de lage bezettingsgraad in de trein en grote capaciteitsproblemen op de lijn naar Kopenhagen. Vanaf 14 januari 2015 zullen de locomotieven van de Baureihe 189 (189 290 en 189 291) die het enige overgebleven treinpaar CNL 418/CNL 419 rijden, worden vervangen door twee locomotieven van de [[Baureihe 186]] (186 148 en 186 149).  
  
  
Regel 107: Regel 122:
 
'''''EETC'''''
 
'''''EETC'''''
  
EETC laat vanaf 2014 zijn wintersporttreinen vertrekken vanaf Amsterdam Centraal. In Utrecht, 's Hertogenbosch en [[Venlo]] wordt de mogelijkheid geboden om in te stappen. Tot vorige winter was alleen instappen mogelijk te Utrecht Centraal, wat toen het begin-/eindpunt was.
+
EETC laat vanaf december 2014 zijn wintersporttreinen vertrekken vanaf Amsterdam Centraal. In Utrecht, 's Hertogenbosch en [[Venlo]] wordt de mogelijkheid geboden om in te stappen. Tot vorige winter was alleen instappen mogelijk te Utrecht Centraal, wat toen het begin-/eindpunt was. In de zomer zal het mogelijk zijn voor reizigers die zonder auto reizen richting Alessandria uit te stappen te Milano-Lambrate. De trein naar het Sloveense Koper zal voor reizigers zonder auto stoppen te Ljubljana.  
  
  
Regel 117: Regel 132:
 
=='''Nieuwe stations'''==
 
=='''Nieuwe stations'''==
  
* Tussen Nijmegen en Nijmegen Dukenburg zal het nieuwe station Nijmegen Goffert geopend gaan worden. Bij Connexxion wordt het nieuwe station Barneveld Zuid geopend.
+
* Tussen Nijmegen en Nijmegen Dukenburg zal het nieuwe station Nijmegen Goffert geopend gaan worden. Dit station zal bediend gaan worden door de series 4400 (Nijmegen - 's Hertogenbosch) en 17600 (Nijmegen - Wijchen). Bij Connexxion wordt het nieuwe station Barneveld Zuid geopend.
  
  
  
 
[[Categorie:Dienstregeling 2015]]
 
[[Categorie:Dienstregeling 2015]]

Huidige versie van 10 mrt 2016 om 21:46

Op 14 december 2014 begint het dienstregelingjaar 2015 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingjaar 2015 eindigt op 12 december 2015.

Wijzigingen bij Arriva

Wijzigingen bij Connexxion

Connexxion opent het nieuwe station Barneveld Zuid per 2 februari 2015. Deze zal worden bediend door de stoptrein van Amersfoort naar Ede-Wageningen. De treinen die eindigen in Barneveld Centrum zullen worden verlengd tot Barneveld Zuid.


Wijzigingen bij NS

Met het ingaan van de nieuwe concessie voor het Hoofdrailnet gaat ook het nieuwe programma van eisen in. Hierin wordt NS Reizigers verplicht om alle stations overdag twee keer per uur aan te doen. Hiermee komt een einde aan de uursdiensten die er nu nog zijn in de series 5000 (Den Haag Centraal - Breda), 5100 (Den Haag Centraal - Roosendaal), 6900 (Heerlen - Sittard) en 7500 (Arnhem - Ede Wageningen).

West Nederland

Door het twee keer per uur gaan rijden van de series 5000 (Den Haag - Breda) en 5100 (Den Haag Centraal - Roosendaal) gaan de beide series weer met SLT rijden in plaats van SGM. Hierdoor ontstaat er een kwartiersdienst tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. De treinen worden ook versneld en Dordrecht Zuid wordt niet meer overgeslagen door de serie 5000 in de spits. In Den Haag Hollands Spoor wordt door deze treinen een cross platform overstap geboden op de treinen naar Leiden. Door deze aanpassing worden vele treinseries tussen Den Haag en Rotterdam geconfronteerd met minutenwijzigingen op het overvolle traject.

Vanaf de Randstad worden enkele late treinen naar oost en noord Nederland in het weekend in ere hersteld. De laatste trein vanuit de Randstad rijdt tot wel een uur later dan in 2014. De laatste intercity rijdt tot een half uur later. De nachttreinen van de serie 1400 (Rotterdam Centraal - Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal)) gaan iedere nacht naar Schiphol rijden. In 2014 werd dit verminderd vanwege het onderhoudsrooster. Dit is nu aangepast, zodat nog maar 1 spoor buiten dienst wordt genomen, in plaats van 2 sporen.


Midden Nederland

De treinserie 17400 (Utrecht Centraal - Breukelen) zal in de daluren en op zaterdag niet meer gaan rijden. De subsidie van de regio Utrecht komt te vervallen en de bezetting van de treinen is te laag om de treinen door de NS te laten rijden.


Oost Nederland

Arnhem en Nijmegen worden opgenomen in het Nachtnet. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gaan de treinen rijden. Deze treinen zullen ook stoppen in Ede-Wageningen. De serie 1500 (Amsterdam Centraal - Amersfoort) gaat in de daluren een keer per uur door rijden naar Deventer. Het andere half uur eindigt de serie in Amersfoort. Dit gebeurd alleen als de serie 140 (Amsterdam Centraal - Berlijn) niet rijdt. Tussen Amersfoort en Deventer rijdt dan drie keer per uur een trein. Tussen Nijmegen en Wijchen gaan vier Sprinters per uur rijden. Dit is mogelijk door het in gebruik nemen van het keerspoor in Wijchen. Naast de serie 4400 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch) zal er een pendeltrein tussen Nijmegen en Wijchen gaan rijden, de serie 17600. Deze stopt ook op nieuwe station Nijmegen Goffert, maar niet op station Nijmegen Dukenburg. Deze nieuwe serie zal gereden gaan worden met SGM. In de serie 4400 en de daaraan gekoppelde serie 9600 ('s-Hertogenbosch - Deurne) zal DD-AR gaan rijden, samen met Plan V. De serie 7500 (Arnhem - Ede Wageningen) gaat twee keer per uur rijden met SGM. De serie 1700 (Den Haag Centraal - Enschede) zal gereden gaan worden met VIRM in plaats van ICMm. Ook de kerende serie 11700 (Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst) zal met VIRM gaan rijden. Hiermee wordt een voorschot genomen op de verbouwing van het station van Utrecht Centraal, waarmee een verminderde beschikbaarheid van sporen is. In Utrecht Centraal zal er een koppeling zijn met de serie 2800 (Utrecht Centraal - Rotterdam Centraal).


Noord Nederland


Zuid Nederland

De serie 3500 (Heerlen - Schiphol) zal integraal met ICMm gaan rijden. Dit materieel is afkomstig uit de series 1700 (Den Haag Centraal - Enschede) en 11700 (Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst).


Wijzigingen in materieelinzet

  • Het ICMm uit de series 1700 (Den Haag Centraal - Enschede) en 11700 (Den Haag Centraal - Amersfoort Schothorst) zal worden geruild met het VIRM uit de serie 3500 (Heerlen - Schiphol).
  • In het weekend zal het DD-AR te zien zijn in de serie 3400 (Haarlem - Hoorn)
  • In de serie 3600 (Zwolle - Roosendaal) wordt het ICRm teruggetrokken in verband met een voorbereidende inzet over de HSL-Zuid. De diensten van het ICRm zullen vervangen gaan worden door DDZ-VI.
  • In de gekoppelde series 4400 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch) en 9600 ('s-Hertogenbosch - Deurne) zal het gereactiveerde DD-AR de plaats innemen van het DDZ. In deze series wordt ook het SGM vervangen door Plan V.
  • In de gekoppelde series 4800 (Amsterdam Centraal - Uitgeest) en 5400 (Amsterdam Centraal - Zandvoort) zal het gereactiveerde DD-AR de plaats innemen van het DDZ.
  • In de series 5000 (Den Haag Centraal - Breda) en 5100 (Den Haag Centraal - Roosendaal wordt het SGM vervangen door SLT.
  • In de serie 5200 (Eindhoven - Weert) wordt het SLT vervangen door Plan V.
  • In de serie 7000 (Enschede - Apeldoorn) wordt Plan V gedeeltelijk vervangen door SGM.


Wijzigingen in treinseries

  • De treinserie 17400 rijdt op werkdagen niet meer in de daluren en op zaterdag komt deze serie in zijn geheel te vervallen.


Nieuwe treinseries

Voor de pendeltreinen tussen Nijmegen en Wijchen wordt de nieuwe treinserie 17600 gemaakt.


Vervallen treinseries


Wijzigingen bij NS International

Bij NS International valt de verhoging van de frequentie tussen Amsterdam en Brussel op. Ook de IC Direct behoudt langer op de dag een halfuursdienst.

IC Direct

De treinserie 900 (Amsterdam Centraal - Breda) vertrekt ieder half uur uit Amsterdam tot 21.25. Vanuit Breda kan tot 22.56 ieder half uur naar Amsterdam worden vertrokken. Vanaf het wijzigingsblad dat op 13 april 2015 in gaat, zal de serie 1000 de hele dag gaan rijden tussen Amsterdam en Rotterdam. Hiermee wordt een kwartiersdienst verkregen tussen Amsterdam en Rotterdam.


ICE



Thalys



Overig

IC Berlijn

Van maandag tot en met zaterdag gaat er een vroege trein rijden vanuit Amsterdam naar Berlijn. Dit is trein 245, die om 5.02 vertrekt uit Amsterdam en een aankomst heeft om 11.15 in Berlijn. Tot december 2014 vertrok deze trein uit Bad Bentheim. In Nederland rijdt deze trein in het normale patroon van de overige IC Berlijn treinen. Het materieel is afkomstig van de opgeheven trein 243, welke van Amsterdam naar Bad Bentheim reed. In de plaats daar van rijdt een binnenlandse trein van Amsterdam naar Hengelo, trein 1569. Trein 243 zal alleen op zondagavond rijden om de omloop sluitend te krijgen. Vanuit Bad Bentheim vertrekt op maandag de vroege trein 244 (7.44), met een aankomst om 10.00 in Amsterdam.


IC Brussel

De treinen naar Brussel worden in frequente verhoogd van 12 naar 16 slagen per dag. Amsterdam Centraal zal weer het begin- en eindpunt worden van deze trein. Tussen Amsterdam en Den Haag rijden de treinen niet sneller dan de serie 2600 (Lelystad - Vlissingen), ondanks het overslaan van het station van Leiden. Tussen Den Haag en Roosendaal wordt een tijdwinst van 9 minuten geboekt. De trein vertrekt weliswaar 2 minuten later uit Den Haag dan in 2014, maar is 7 minuten eerder in Roosendaal en 9 minuten eerder in Antwerpen. De aankomst in Brussel is echter 7 minuten later dan in 2014, als gevolg van het stoppen te Antwerpen Berchem, Luchthaven Zaventem en Brussel Noord.


Nachttreinen

De treinen van en naar Kopenhagen (EN 446/EN 447) komen per 14 december 2014 te vervallen. De laatste trein naar Kopenhagen rijdt echter al op november 2014. Met het vervallen van de treinen naar Kopenhagen, komen ook de verbindingen naar Praag en Warschau te vervallen. Het opheffen houdt verband met de lage bezettingsgraad in de trein en grote capaciteitsproblemen op de lijn naar Kopenhagen. Vanaf 14 januari 2015 zullen de locomotieven van de Baureihe 189 (189 290 en 189 291) die het enige overgebleven treinpaar CNL 418/CNL 419 rijden, worden vervangen door twee locomotieven van de Baureihe 186 (186 148 en 186 149).


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Syntus

Wijzigingen bij Veolia

Wijzigingen bij de overige vervoerders

EETC

EETC laat vanaf december 2014 zijn wintersporttreinen vertrekken vanaf Amsterdam Centraal. In Utrecht, 's Hertogenbosch en Venlo wordt de mogelijkheid geboden om in te stappen. Tot vorige winter was alleen instappen mogelijk te Utrecht Centraal, wat toen het begin-/eindpunt was. In de zomer zal het mogelijk zijn voor reizigers die zonder auto reizen richting Alessandria uit te stappen te Milano-Lambrate. De trein naar het Sloveense Koper zal voor reizigers zonder auto stoppen te Ljubljana.


Wijzigingen in infrastructuur

  • Het keerspoor bij Wijchen zal in in dienst komen. Hiermee is het mogelijk om 4 Sprinters per uur te rijden tussen Nijmegen en Wijchen. Naast de serie 4400 (Nijmegen - 's-Hertogenbosch) zal er een pendeltrein tussen Nijmegen en Wijchen gaan rijden.


Nieuwe stations

  • Tussen Nijmegen en Nijmegen Dukenburg zal het nieuwe station Nijmegen Goffert geopend gaan worden. Dit station zal bediend gaan worden door de series 4400 (Nijmegen - 's Hertogenbosch) en 17600 (Nijmegen - Wijchen). Bij Connexxion wordt het nieuwe station Barneveld Zuid geopend.