Dienstregeling 1994/1995: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(InterRegio.)
 
(IR Berlijn.)
Regel 60: Regel 60:
  
  
''IC Berlijn''
+
''IR Berlijn''
  
Door DB wordt met ingang van deze dienstregeling de D-treinen tussen Amsterdam en Berlijn vervangen door InterRegio treinen. Deze treinen vallen qua categorie tussen InterCity/ICE en Regional Express qua aantal stops. Door de DB wordt dit concept in 1988 ingevoerd in West-Duitsland, waarbij de treinen populaire vakantieregio's aandoen, alsmede de omringende landen. De treinen worden in een vast patroon ingezet, waarbij iedere 2 uur een trein rijdt. Voor deze treinen werden sneltreinrijtuigen gemoderniseerd, waarbij ook het interieur werd opgeknapt. Wanneer een dergelijk rijtuig niet beschikbaar was, werd een rijtuig van het type Bm<sup>235</sup> in oceaanblauw/beige kleurstelling gebruikt. Bij het niet beschikbaar zijn van een fietsenrijtuig werd een rijtuig van het type BDms gesteld. Ook oude rijtuigen in de kleurstelling van de Deutsche Reichsbahn in groen en beige werden wel eens ingezet. De treinen zijn in Duitsland opgenomen in InterRegio-lijn 16 Hannover - [[Hengelo]], met aan beide eindpunten diverse uitlopers. Een aantal treinen hadden hun begin- of eindpunt in Duitsland in Berlijn, terwijl in Nederland werd doorgereden naar Amsterdam of Schiphol. De treinen rijden in de serie 2340 doordeweeks, terwijl in het weekend de serie  wordt gebruikt. De treinen naar Duitsland hebben hun vertrekpunt in [[Hoofddorp]], terwijl de treinen uit Duitsland eindigen in Schiphol. Drie van de zeven treinen rijden door naar Schiphol vanuit Berlijn, terwijl vanuit Hoofddorp twee treinen doorrijden naar Berlijn. De derde trein naar Berlijn begint in Hengelo. Vanuit Hoofddorp rijden twee treinen naar Hannover. Vanuit Hannover rijdt er één trein naar Schiphol en drie treinen naar Hengelo. Vanuit Hengelo rijden twee treinen naar Hannover. De treinen bestaan uit 7 rijtuigen van de DB, verdeeld over een rijtuig eerste klas (Aimz, rijtuig 181), een rijtuig met Bistro Café en eerste klas (ARkimbz, rijtuig 180) en vijf rijtuigen tweede klas (Bimz, rijtuigen 175, 176, 178 en 179), waarvan één rijtuig geschikt is voor het vervoer van fietsen (Bimdz, rijtuig 177). Deze treinen worden in Nederland versterkt met een rijtuig ICR-BKD. De treinen van en naar Hengelo kregen dit rijtuig niet. Ook hebben deze treinen slechts drie rijtuigen tweede klas. In Bad Bentheim worden de twee andere rijtuigen (rijtuigen 175 en 176) aan- of afgekoppeld, samen met de Duitse locomotief.
+
Door DB wordt met ingang van deze dienstregeling de D-treinen tussen Amsterdam en Berlijn vervangen door InterRegio treinen. Deze treinen vallen qua categorie tussen InterCity/ICE en Regional Express qua aantal stops. Door de DB wordt dit concept in 1988 ingevoerd in West-Duitsland, waarbij de treinen populaire vakantieregio's aandoen, alsmede de omringende landen. De treinen worden in een vast patroon ingezet, waarbij iedere 2 uur een trein rijdt. Voor deze treinen werden sneltreinrijtuigen gemoderniseerd, waarbij ook het interieur werd opgeknapt. De rijtuigen komen in een blauwwit uiterlijk op de baan. Wanneer een dergelijk rijtuig niet beschikbaar was, werd een rijtuig van het type Bm<sup>235</sup> in oceaanblauw/beige kleurstelling gebruikt. Bij het niet beschikbaar zijn van een fietsenrijtuig werd een rijtuig van het type BDms gesteld. Ook oude rijtuigen in de kleurstelling van de Deutsche Reichsbahn in groen en beige (type Bom) werden wel eens ingezet. De treinen zijn in Duitsland opgenomen in InterRegio-lijn 16 Hannover - [[Hengelo]], met aan beide eindpunten diverse uitlopers. Een aantal treinen hadden hun begin- of eindpunt in Duitsland in Berlijn, terwijl in Nederland werd doorgereden naar Amsterdam of Schiphol. De treinen rijden in de serie 2340 doordeweeks, terwijl in het weekend de serie  wordt gebruikt. De treinen naar Duitsland hebben hun vertrekpunt in [[Hoofddorp]], terwijl de treinen uit Duitsland eindigen in Schiphol. Drie van de zeven treinen rijden door naar Schiphol vanuit Berlijn, terwijl vanuit Hoofddorp twee treinen doorrijden naar Berlijn. De derde trein naar Berlijn begint in Hengelo. Vanuit Hoofddorp rijden twee treinen naar Hannover. Vanuit Hannover rijdt er één trein naar Schiphol en drie treinen naar Hengelo. Vanuit Hengelo rijden twee treinen naar Hannover. De treinen bestaan uit 7 rijtuigen van de DB, verdeeld over een rijtuig eerste klas (Aimz, rijtuig 181), een rijtuig met Bistro Café en eerste klas (ARkimbz, rijtuig 180) en vijf rijtuigen tweede klas (Bimz, rijtuigen 175, 176, 178 en 179), waarvan één rijtuig geschikt is voor het vervoer van fietsen (Bimdz, rijtuig 177). Deze treinen worden in Nederland versterkt met een rijtuig ICR-BKD. De treinen van en naar Hengelo kregen dit rijtuig niet. Ook hebben deze treinen slechts drie rijtuigen tweede klas. In Bad Bentheim worden de twee andere rijtuigen (rijtuigen 175 en 176) aan- of afgekoppeld, samen met de Duitse locomotief van de Baureihe 112.1. In Nederland is een locomotief van de serie 1100, 1200, 1300 of 1600 aan te treffen voor de trein. <ref>'''Railmagazine 370 Treinsamenstellingen in Model De Interregio in Nederland''' - {{Sc|P. Gootzen}} - blz.: 68-71 - ''Samenstelling in model als PDF te downloaden bij: <nowiki>https://railmagazine.nl/wp-content/uploads/Interregio-tabel.pdf</nowiki><br>'' </ref>.
  
  
Regel 89: Regel 89:
 
=='''Nieuwe stations'''==
 
=='''Nieuwe stations'''==
  
 +
 +
 +
 +
= Referenties =
 +
<references />
 +
</small>
  
  
 
[[Categorie:Dienstregeling 1994/1995]]
 
[[Categorie:Dienstregeling 1994/1995]]

Versie van 5 aug 2020 15:33

Op 29 mei 1994 begint het dienstregelingsjaar 1994/1995. Het dienstregelingsjaar eindigt op 27 mei 1995.

Wijzigingen

West-Nederland



Midden-Nederland



Oost-Nederland



Noord-Nederland



Zuid-Nederland



Wijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseries



Vervallen treinseries



Wijzigingen bij NS Internationaal

EuroCity



IR Berlijn

Door DB wordt met ingang van deze dienstregeling de D-treinen tussen Amsterdam en Berlijn vervangen door InterRegio treinen. Deze treinen vallen qua categorie tussen InterCity/ICE en Regional Express qua aantal stops. Door de DB wordt dit concept in 1988 ingevoerd in West-Duitsland, waarbij de treinen populaire vakantieregio's aandoen, alsmede de omringende landen. De treinen worden in een vast patroon ingezet, waarbij iedere 2 uur een trein rijdt. Voor deze treinen werden sneltreinrijtuigen gemoderniseerd, waarbij ook het interieur werd opgeknapt. De rijtuigen komen in een blauwwit uiterlijk op de baan. Wanneer een dergelijk rijtuig niet beschikbaar was, werd een rijtuig van het type Bm235 in oceaanblauw/beige kleurstelling gebruikt. Bij het niet beschikbaar zijn van een fietsenrijtuig werd een rijtuig van het type BDms gesteld. Ook oude rijtuigen in de kleurstelling van de Deutsche Reichsbahn in groen en beige (type Bom) werden wel eens ingezet. De treinen zijn in Duitsland opgenomen in InterRegio-lijn 16 Hannover - Hengelo, met aan beide eindpunten diverse uitlopers. Een aantal treinen hadden hun begin- of eindpunt in Duitsland in Berlijn, terwijl in Nederland werd doorgereden naar Amsterdam of Schiphol. De treinen rijden in de serie 2340 doordeweeks, terwijl in het weekend de serie wordt gebruikt. De treinen naar Duitsland hebben hun vertrekpunt in Hoofddorp, terwijl de treinen uit Duitsland eindigen in Schiphol. Drie van de zeven treinen rijden door naar Schiphol vanuit Berlijn, terwijl vanuit Hoofddorp twee treinen doorrijden naar Berlijn. De derde trein naar Berlijn begint in Hengelo. Vanuit Hoofddorp rijden twee treinen naar Hannover. Vanuit Hannover rijdt er één trein naar Schiphol en drie treinen naar Hengelo. Vanuit Hengelo rijden twee treinen naar Hannover. De treinen bestaan uit 7 rijtuigen van de DB, verdeeld over een rijtuig eerste klas (Aimz, rijtuig 181), een rijtuig met Bistro Café en eerste klas (ARkimbz, rijtuig 180) en vijf rijtuigen tweede klas (Bimz, rijtuigen 175, 176, 178 en 179), waarvan één rijtuig geschikt is voor het vervoer van fietsen (Bimdz, rijtuig 177). Deze treinen worden in Nederland versterkt met een rijtuig ICR-BKD. De treinen van en naar Hengelo kregen dit rijtuig niet. Ook hebben deze treinen slechts drie rijtuigen tweede klas. In Bad Bentheim worden de twee andere rijtuigen (rijtuigen 175 en 176) aan- of afgekoppeld, samen met de Duitse locomotief van de Baureihe 112.1. In Nederland is een locomotief van de serie 1100, 1200, 1300 of 1600 aan te treffen voor de trein. [1].


IC Brussel



Nachttreinen



Wijzigingen internationaal

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Referenties

  1. Railmagazine 370 Treinsamenstellingen in Model De Interregio in Nederland - P. Gootzen - blz.: 68-71 - Samenstelling in model als PDF te downloaden bij: https://railmagazine.nl/wp-content/uploads/Interregio-tabel.pdf