Dienstregeling 1972/1973

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De dienstregeling 1972/1973 loopt van 28 mei 1972 tot en met 2 juni 1973.

Algemeen

Dienstuitvoering

West-Nederland

In Haarlem ontstaan betere aansluitingen tussen de series 100 en 1100 in de richting van Alkmaar. Reizigers die vanaf de Hoekse lijn reizen in de richting van Dordrecht hebben in Rotterdam een kortere wachttijd.


Midden-Nederland

In de ochtendspits gaan er extra treinen rijden tussen Harderwijk en Amersfoort. De treinserie 6100 (Utrecht Centraal - Arnhem/Nijmegen gaat in de richting van Arnhem stoppen in Elst. Daarnaast wordt de rijtijd vanuit Arnhem in de richting van Tiel verkort.


Oost-NederlandNoord-Nederland

Tussen Leeuwarden en Harlingen zal er overdag een halfuursdienst worden ingevoerd. Tussen Leeuwarden en Stavoren wordt de capaciteit verhoogd als gevolg van het inzetten getrokken treinen, bestaande uit een locomotief serie 2200 en rijtuigen Plan E.

Tussen 1 oktober 1972 en 1 april 1973 is er nog bediening mogelijk van de laad- en losplaatsen van Stiens, Hallum, Marrum-Westernijkerk, Ferwerd, Blija, Holwerd en Tornaard van de gesloten spoorlijn Leeuwarden - Anjum tegen speciaal tarief.


Zuid-Nederland

Tussen Nijmegen en Roermond zal er overdag een halfuursdienst worden ingevoerd met stoptreinen. In de spits gaan er tussen Eindhoven en Horst-Sevenum meer treinen rijden. Vanuit Eindhoven gaat een trein rijden naar Zwolle via Nijmegen.


Internationaal

Tussen Maastricht en Luik gaan meer treinen rijden, zodat er vier treinparen per dag rijden. De Beneluxdienst gaat ieder uur rijden, met uitzondering van .


Wijzigingen in materieelinzet

Als gevolg van de aflevering van de nieuwe treinstellen Plan V wordt het Materieel'54 in de series 5200 (Amsterdam Centraal - Venlo) en 5400 (Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal) vervangen door het nieuwe materieel. Het Materieel'54 verhuisd naar de serie 500 (Amsterdam Centraal - Nijmegen).


Wijzigingen in treinseries

De treinseries 1200 (Amsterdam Centraal - Venlo) en 3400 (Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal) hernoemd naar 5200 en 5400.


Nieuwe treinseriesVervallen treinseriesWijzigingen in infrastructuur

Bij Utrecht Centraal wordt een nieuw viaduct in gebruik genomen, zodat het mogelijk is om treinen in de richting van Woerden en Amsterdam onafhankelijk van elkaar te laten vertrekken.


Nieuwe stations

In deze dienstregeling wordt het nieuwe station van Nijmegen Heyendaal geopend. Het station van Bunnik wordt heropend. Dit is mogelijk door de sluiting van station Maarsbergen en de verplaatsing van het station van Maarn.

Sluiting spoorlijnen

Sluiting laad- en losplaatsen