Den Haag Loosduinseweg

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 21 sep 2021 om 21:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Den Haag Loosduinseweg was een van de raccordementen in Den Haag, gelegen ten zuidwesten van Den Haag Hollands Spoor. De verkorting was Gvl. = '''Geschiedenis'...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Den Haag Loosduinseweg was een van de raccordementen in Den Haag, gelegen ten zuidwesten van Den Haag Hollands Spoor. De verkorting was Gvl.

Geschiedenis

Bediening

Spooraansluitingen

  • Gemeentereiniging Gaslaan

In 19 bouwt de gemeente aan de Gaslaan een overlaadstation om spoorwagens te kunnen beladen met afval. De aansluiting begint bij de Loosduinseweg en eindigt bij een stootjuk aan de Newtonstraat. Op het terrein worden 5 sporen aangelegd voor het beladen van de spoorwagens en drie korte opstelsporen. Voor het rangeerwerk lift de gemeente mee met de bestelling van de NS voor de levering van de eerste serie locomotoren. Deze locomotoren met de fabrieksnummers 611 en 612 krijgen van de gemeente de nummers 1 en 2. In april 1968 wordt locomotor 1 verkocht aan de VAM en verhuist naar Wijster. Locomotor 2 wordt verkocht aan sloperij/oud-ijzerhandel Pametex in de Binckhorst. De vuilniswagen kan via een oprit het afval in de spoorwagen storten. De spoorwagens worden afgevoerd naar Wijster, waar het afval kan composteren. Afval dat niet afgevoerd wordt per spoor, wordt verbrand in de nabijgelegen verbrandingsoven. De eerste treinen rijden in januari 1932. Vanaf 1957 wordt er onregelmatig afval afgevoerd naar Nuenen. In de jaren '60 ontstaan er steeds vaker opstoppingen voor het wegverkeerd. Er wordt besloten tot aanleg van een reservestortplaats nabij de Viaductweg. Op 17 april 1968 wordt een nieuwe verbrandingsoven in gebruik genomen. Op dezelfde dag komt er een einde aan het vervoer van huisvuil naar Wijster. De beladen wagens worden aan het begin van de avond opgehaald door een diesellocomotief van de serie 2400. Deze rijdt via het goederenspoor langs lijn 11 van de HTM naar het station Den Haag Hollands Spoor. Hier wordt eventueel gecombineerd met de wagons van de Viaductweg. De wagons gaan via Haarlem, Amersfoort en Zwolle naar Wijster. Na leging keren de wagons in de nacht weer terug.

  • Gemeentereiniging Viaductweg

In 19 wordt begonnen met de aanleg van een reservestortplaats. Deze krijgt in 1931 een spooraansluiting. De aansluiting komt ter hoogte van de remise van de HTM. De stortplaats is gesitueerd op een stalen viaduct. Op 9 oktober 1931 vertrekt hier de eerste trein naar Wijster. Aan het begin van de avond worden eventuele wagons opgehaald en naar het station Den Haag Hollands Spoor gebracht. Hier wordt eventueel gecombineerd met de wagons van de Gaslaan. De wagons gaan via Haarlem, Amersfoort en Zwolle naar Wijster. Na leging keren de wagons in de nacht weer terug. In 1968 komt er een einde aan het vervoer van huisvuil naar Wijster. Na de sluiting is het viaduct gesloopt.

  • Groente- en fruitmarkt

Aan de Marktweg.

Bronnen

Huisvuil uit Den Haag - H. Peters - Maandblad: Op de Rails, 88e Jaargang - oktober 2020 Blz: 477-480 Uitgave: Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen ISSN: 0030-3321