Centrale Werkplaats Zwolle

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2023 om 00:08 (Beveiligde "Centrale Werkplaats Zwolle" ([Hernoemen=Alleen beheerders toestaan] (vervalt niet)))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om onderhoud en werkzaamheden aan de locomotieven uit te kunnen voeren, opent de SS een Centrale Werkplaats in Zwolle.

Geschiedenis

In 1863 neemt spoorwegmaatschappij SS de eerste spoorlijnen in gebruik. Deze spoorlijnen zijn echter niet met elkaar verbonden, omdat er geen bruggen liggen over de grote rivieren. Er wordt besloten tot de bouw van twee Centrale Werkplaatsen, omdat de Tweede Kamer geen gelden vrij wil maken voor een Centrale Werkplaats in Utrecht. De twee Centrale Werkplaatsen worden gevestigd in Tilburg en in Zwolle. In 1869 wordt de werkplaats geopend, waarmee een eind komt aan het uitvoeren van onderhoud in de depots van Leeuwarden en Groningen.


Uitbreiding

Werkzaamheden

Nieuw materieelMaterieel in onderhoud

Sluiting

Na de oprichting van de belangengemeenschap Nederlandsche Spoorwegen in 1917 valt de conclusie dat er teveel Centrale Werkplaatsen zijn. Er wordt besloten om de werkplaats in Zwolle te sluiten. De sluiting vindt plaats op 1 juli 1939. In oktober 1943 wordt de werkplaats op last van de Duitse bezetter deels heropend om beschadigde locomotieven te kunnen herstellen. In 194 wordt de werkplaats definitief gesloten.


Na de sluiting

Om in Zwolle toch onderhoud uit te kunnen voeren, is in 1954 deels op het terrein van de oude werkplaats een nieuwe lijnwerkplaats geopend.


Sloop

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • De laatste 1A1-stoomlocomotieven SS 1-4 en 79-84 - P. Henken - Maandblad: Op de Rails, 90e Jaargang - mei 2022 Blz: 235-240 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321