Categorie:Syntus: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Syntus wordt op  199 opgericht met als aandeelhouders Connexxion, NS en Cariane Multimodal International (CMI). Syntus staat voor Synergie Tussen trein en bus. Reeds hiervoor was er al een samenwerking tussen de NS en het Gelderse streekvervoerbedrijf GSM (Gelderse Streekvervoer Maatschappij). In juni 1991 werd deze samenwerking begonnen onder de naam IGO (Integratie Gelderland Oost). Het doel hiervan was de integrale benadering tussen trein- en busvervoer in het oosten van Gelderland. Deze benadering geldt voor zowel het ontwerp van netwerk en dienstregeling, reisinformatie, tarieven en de dienstuitvoering. Dit laatste hield in dat bussen bleven wachten bij een kleine vertraging van de trein en andersom. In 2001 fuseert CMI met VIA GTI, waarbij het nieuwe bedrijf verder gaat onder de naam Keolis. De aandelen van dit bedrijf zijn verdeeld over de SNCF (70%) en de Canadese investeringsmaatschappij Caisse de dépôt et placement du Québec (30%). In september 2007 verkoopt Connexxion haar aandelen Syntus aan de NS en Keolis. In 2012 neemt Keolis het aandeel van de NS over in Syntus voor een symbolisch bedrag.
+
Op deze pagina staat het spoorwegmaterieel dat door Syntus in Nederland gebruikt werd.
  
In 2015 wint Syntus de aanbesteding voor de concessie van de spoorlijnen [[Zwolle]] - [[Kampen]] en Zwolle - [[Enschede]]. Dit contract heeft een looptijd van 15 jaar en gaat met ingang van de [[dienstregeling 2018]] in. De beide spoorlijnen worden voorzien van bovenleiding, waarop elektrische treinstellen van het type [[FLIRT 3 (Keolis)|FLIRT]] van Stadler gaan rijden.
+
[[Categorie: Voormalige spoorwegmaatschappijen]]
 
 
Op 9 oktober 2017 verandert Syntus van naam en heet sindsdien Keolis, als onderdeel van de Keolis Group. De merknamen Syntus en Twents blijven gehandhaafd tot het einde van de concessies waar zij actief in zijn. Hiermee komt na 18 jaar een einde aan de naam Syntus.
 

Huidige versie van 7 sep 2020 om 22:05

Op deze pagina staat het spoorwegmaterieel dat door Syntus in Nederland gebruikt werd.

Pagina’s in categorie "Syntus"

Deze categorie bevat de volgende 5 pagina’s, van in totaal 5.