Brug over Delfshavense Schie: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Ter overspanning van Delfhavense Schie werd tussen Schiedam en Rotterdam een brug over dit kanaal aangelegd. ='''Geschiedenis'''= == '''Eerste brug''' == == ''...')
 
(Sloop oude brug.)
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Ter overspanning van Delfhavense Schie werd tussen Schiedam en Rotterdam een brug over dit kanaal aangelegd.
+
 
 +
<!--{{Infobox brug
 +
| naam                    = Brug over Delfshavense Schie
 +
| afbeelding              =
 +
| onderschrift            =
 +
| plaats                  = Rotterdam
 +
| overspant              = Delfshavense Schie
 +
| lengte                  =  meter
 +
| breedte                = 20 meter
 +
| hoogte                  =  meter
 +
| doorvaarthoogte        = 7 meter
 +
| doorvaartbreedte        = 10 meter
 +
| hoogste punt            =
 +
| aantal sporen          = 4
 +
| grootste overspanning  =  meter
 +
| gewicht                =
 +
| beheerder              = ProRail
 +
| bouwperiode            = 1990 - 1994
 +
| opening                = 1994
 +
| kosten                  =
 +
| afbraakreden            =
 +
| afbraakjaar            =
 +
| gebruik                = treinverkeer
 +
| spoorlijn              = [[Oude Lijn]]
 +
| type                    = Ophaalbrug
 +
| architect              = Ir. J. Bak
 +
| materiaal              = Staal
 +
| bijzonderheden          =
 +
| monument status        =
 +
| monumentnummer          =
 +
}}
 +
-->
 +
 
 +
Ter overspanning van Delfhavense Schie werd tussen [[Schiedam Centrum|Schiedam]] en [[Rotterdam Centraal|Rotterdam]] een brug over dit kanaal aangelegd. De verkorting van de brug is Dhs.
  
 
='''Geschiedenis'''=
 
='''Geschiedenis'''=
  
 
+
Bij de aanleg van de [[Oude Lijn]] tussen [[Den Haag Hollands Spoor|Den Haag]] en Rotterdam moest tussen Schiedam en Rotterdam een brug worden aangelegd over de Delfshavense Schie. Dit kanaal vormt de verbinding tussen de Delftse Schie bij Overschie en de Delfshaven in Rotterdam. Van de gemeente Delfshaven kocht de HIJSM het recht om de Schie te mogen overbruggen. Als voorwaarde werd gesteld dat de brug alleen gesloten mocht worden wanneer er een trein aan kwam. Sinds 1846 ligt er een brug over dit kanaal. Tegenwoordig ligt er de vierde brug over dit kanaal.
  
  
 
== '''Eerste brug''' ==
 
== '''Eerste brug''' ==
  
 +
De eerste brug is uitgevoerd als een kraanbrug. Ieder spoor heeft zijn eigen brug. Bij deze kraanbrug liggen de spoorstaven ieder op een eigen ligger. Deze worden naar binnen geklapt. Hierdoor ontstaat een doorvaartbreedte van 8 meter. Bij het sluiten van de brug gaf dit wel eens problemen. De kraanbrug is qua werking gebaseerd op sluisdeuren.
  
  
 
== '''Tweede brug''' ==
 
== '''Tweede brug''' ==
  
 +
Door de problemen met de kraanbrug, werd besloten om de brug te vervangen. In 1890 werd de oude brug vervangen door een nieuwe  dubbelsporige draaibrug. Deze heeft een doorvaarthoogte van 2,30 meter.
  
  
 
== '''Derde brug''' ==
 
== '''Derde brug''' ==
 +
 +
Kort na de opening van de tweede brug wil de gemeente Rotterdam een havenspoorlijn aanleggen naar de nieuwe havens. Deze zijn gelegen aan de [[Rotterdam Rechter Maasoever|Rechter Maasoever]]. Omdat deze spoorlijn niet goed kan aansluiten, wordt in 1903 besloten tot het bouwen van een nieuwe brug. De havenspoorlijn komt gereed in 1908. De nieuwe brug wordt van staal als rolbasculebrug uitgevoerd. Hierbij liggen vier enkelsporige bruggen naast elkaar. Vanaf Rotterdamse zijde bestaan de nieuwe bruggen ieder uit een aanbrug met een lengte van 24,8 meter en een gewicht van ongeveer 60 ton. Deze liggen in de lengterichting 3 meter versprongen uit elkaar. Het verspringen is nodig omdat de Schie in een hoek ligt van 61 graden ten opzichte van de spoorlijn. Na de aanbrug volgt de rolbasculebrug met een lengte van 12 meter en een gewicht van 90 ton. Aan de Schiedamse zijde is een viersporige aanbrug aangelegd met een lengte van 42,7 meter. Op deze aanbrug liggen vijf vakwerkhoofdliggers. Deze bruggen hebben een doorvaarthoogte van 4,0 meter in gesloten toestand bij een doorvaartopening van 9,1 meter.
 +
De brug wordt op  1911 in gebruik genomen. De brug wordt twee keer per uur voor circa vier minuten geopend.
  
  
Regel 20: Regel 58:
  
  
 +
Het besluit om een nieuwe brug te bouwen.
 +
De bruggen liggen in een betonnen viaduct met een totale lengte van 1,7 kilometer. Als eerste zijn de noordelijke sporen aangesloten op de nieuwe brug. Nadat deze sporen aangesloten waren, konden de betonnen viaducten worden afgebouwd.
  
=='''Planning'''==
+
De nieuwe brug wordt uitgevoerd als een dubbele stalen ophaalbrug met een doorvaarthoogte van 7 meter bij een doorvaartbreedte van 10,6 meter. De brug wordt alleen nog 's nachts geopend, twee keer vier minuten. Op deze manier ondervindt treinverkeer geen hinder van het scheepvaartverkeer, omdat de doorvaarthoogte ook op Rijnvaarthoogte ligt kunnen schepen de gesloten brug normaal passeren.
 +
Voor deze brug ontvangt de NS op 4 oktober 1990 de Nationale Staalprijs.
  
  
Regel 29: Regel 70:
 
'''Eerste brug'''
 
'''Eerste brug'''
  
 +
De aanleg van de eerste brug begint in 1846. De brugpijler wordt op het droge gebouwd, zodat een hulpkanaal om de bouwplaats moet worden aangelegd. In 1847 is de kraanbrug gereed.
  
  
Regel 35: Regel 77:
  
 
'''Derde brug'''
 
'''Derde brug'''
 +
 +
In 1908 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe brug. Deze ligt ten noorden van dubbelsporige draaibrug. De brug wordt gebouwd door F. Kloos en Zonen's Werkplaatsen in Kinderdijk.
  
  
 
'''Vierde brug'''
 
'''Vierde brug'''
  
 +
In 1986 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe bruggen aan de noordkant van de bestaande bruggen. In oktober 1993 zijn de bruggen voltooid.
  
  
Regel 45: Regel 90:
 
'''Eerste brug'''
 
'''Eerste brug'''
  
 +
Op 3 juni 1847 werd de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam geopend. Hierbij werd ook de brug in gebruik genomen.
  
 
'''Tweede brug'''
 
'''Tweede brug'''
  
 
+
Op 17 oktober 1890 wordt de dubbelsporige draaibrug in gebruik genomen.
  
 
'''Derde brug'''
 
'''Derde brug'''
  
 
+
Op  1911 wordt de viersporige rolbasculebrug geopend.
  
  
 
'''Vierde brug'''
 
'''Vierde brug'''
  
 
+
Op  1994 wordt de vierde brug geopend. Na de opening van deze brug, worden de oude bruggen gesloopt.
 
 
=='''Testritten'''==
 
  
  
Regel 88: Regel 132:
 
=='''Lotgevallen'''==
 
=='''Lotgevallen'''==
  
 +
* Op 1874 kwam locomotief in de Schie terecht. Het scheepvaartverkeer raakt voor lange tijd gestremd. Ook het treinverkeer ondervind hiervan veel hinder. Na 7 maanden rijdt de eerste trein weer over de brug.
 +
 +
* Op 26 januari 1954 breekt er brand uit in het seinhuis dat over de vier sporen is geplaatst. Het seinhuis wordt volledig vernield en geeft maandenlang problemen voor het treinverkeer. Na de brand is het seinhuis niet herbouwd.
 +
 +
* Op 27 december 1982 waren de treinstellen [[V - Treinstellen Plan V|Plan V 959 + 803]] betrokken bij een ongeval bij de brug. De treinstellen waren onderweg als stoptrein 5037 van [[Leiden|Leiden]] naar Rotterdam, toen het ter hoogte van de Rotterdamse wijk Spangen door stop tonend sein reed en bijna frontaal op locomotief [[1200 - Elektrische locomotieven serie 1200|1220]] botste, welke met de D236 Nord-West Express van [[Utrecht Centraal|Utrecht]] onderweg was naar [[Hoek van Holland|Hoek van Holland]]. Het ABk rijtuig van de 959 werd totaal vernield en kwam boven op de locomotief terecht. Bij dit ongeval waren 3 doden, waaronder de machinist van de stoptrein en 32 gewonden te betreuren.
  
  
Regel 94: Regel 143:
 
'''Eerste brug'''
 
'''Eerste brug'''
  
 
+
Op 17 oktober 1890 is de laatste dag dat de brug in gebruik is. Vanaf die dag is de nieuwe dubbelsporige draaibrug in dienst.
  
 
'''Tweede brug'''
 
'''Tweede brug'''
Regel 112: Regel 161:
  
 
'''Derde brug'''
 
'''Derde brug'''
 +
 +
Op 26 februari 1994 wordt begonnen met het verwijderen van de enkelsporige bruggedeelten. Op de wal worden de brugdelen in stukken gesneden. Om het scheepvaartverkeer zo min mogelijk te hinderen, vinden de werkzaamheden in het weekeinde plaats. Op zondag 6 maart 1994 worden de vier enkelsporige aanbruggen aan de Rotterdamse zijde van de brug gesloopt. Op 8 april 1994 zijn de sloopwerkzaamheden afgerond.
  
  
 
[[Categorie: Bruggen]]
 
[[Categorie: Bruggen]]

Versie van 16 mrt 2023 15:48


Ter overspanning van Delfhavense Schie werd tussen Schiedam en Rotterdam een brug over dit kanaal aangelegd. De verkorting van de brug is Dhs.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de Oude Lijn tussen Den Haag en Rotterdam moest tussen Schiedam en Rotterdam een brug worden aangelegd over de Delfshavense Schie. Dit kanaal vormt de verbinding tussen de Delftse Schie bij Overschie en de Delfshaven in Rotterdam. Van de gemeente Delfshaven kocht de HIJSM het recht om de Schie te mogen overbruggen. Als voorwaarde werd gesteld dat de brug alleen gesloten mocht worden wanneer er een trein aan kwam. Sinds 1846 ligt er een brug over dit kanaal. Tegenwoordig ligt er de vierde brug over dit kanaal.


Eerste brug

De eerste brug is uitgevoerd als een kraanbrug. Ieder spoor heeft zijn eigen brug. Bij deze kraanbrug liggen de spoorstaven ieder op een eigen ligger. Deze worden naar binnen geklapt. Hierdoor ontstaat een doorvaartbreedte van 8 meter. Bij het sluiten van de brug gaf dit wel eens problemen. De kraanbrug is qua werking gebaseerd op sluisdeuren.


Tweede brug

Door de problemen met de kraanbrug, werd besloten om de brug te vervangen. In 1890 werd de oude brug vervangen door een nieuwe dubbelsporige draaibrug. Deze heeft een doorvaarthoogte van 2,30 meter.


Derde brug

Kort na de opening van de tweede brug wil de gemeente Rotterdam een havenspoorlijn aanleggen naar de nieuwe havens. Deze zijn gelegen aan de Rechter Maasoever. Omdat deze spoorlijn niet goed kan aansluiten, wordt in 1903 besloten tot het bouwen van een nieuwe brug. De havenspoorlijn komt gereed in 1908. De nieuwe brug wordt van staal als rolbasculebrug uitgevoerd. Hierbij liggen vier enkelsporige bruggen naast elkaar. Vanaf Rotterdamse zijde bestaan de nieuwe bruggen ieder uit een aanbrug met een lengte van 24,8 meter en een gewicht van ongeveer 60 ton. Deze liggen in de lengterichting 3 meter versprongen uit elkaar. Het verspringen is nodig omdat de Schie in een hoek ligt van 61 graden ten opzichte van de spoorlijn. Na de aanbrug volgt de rolbasculebrug met een lengte van 12 meter en een gewicht van 90 ton. Aan de Schiedamse zijde is een viersporige aanbrug aangelegd met een lengte van 42,7 meter. Op deze aanbrug liggen vijf vakwerkhoofdliggers. Deze bruggen hebben een doorvaarthoogte van 4,0 meter in gesloten toestand bij een doorvaartopening van 9,1 meter. De brug wordt op 1911 in gebruik genomen. De brug wordt twee keer per uur voor circa vier minuten geopend.


Vierde brug

Het besluit om een nieuwe brug te bouwen. De bruggen liggen in een betonnen viaduct met een totale lengte van 1,7 kilometer. Als eerste zijn de noordelijke sporen aangesloten op de nieuwe brug. Nadat deze sporen aangesloten waren, konden de betonnen viaducten worden afgebouwd.

De nieuwe brug wordt uitgevoerd als een dubbele stalen ophaalbrug met een doorvaarthoogte van 7 meter bij een doorvaartbreedte van 10,6 meter. De brug wordt alleen nog 's nachts geopend, twee keer vier minuten. Op deze manier ondervindt treinverkeer geen hinder van het scheepvaartverkeer, omdat de doorvaarthoogte ook op Rijnvaarthoogte ligt kunnen schepen de gesloten brug normaal passeren. Voor deze brug ontvangt de NS op 4 oktober 1990 de Nationale Staalprijs.


Aanleg

Eerste brug

De aanleg van de eerste brug begint in 1846. De brugpijler wordt op het droge gebouwd, zodat een hulpkanaal om de bouwplaats moet worden aangelegd. In 1847 is de kraanbrug gereed.


Tweede brug


Derde brug

In 1908 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe brug. Deze ligt ten noorden van dubbelsporige draaibrug. De brug wordt gebouwd door F. Kloos en Zonen's Werkplaatsen in Kinderdijk.


Vierde brug

In 1986 wordt begonnen met de bouw van de nieuwe bruggen aan de noordkant van de bestaande bruggen. In oktober 1993 zijn de bruggen voltooid.


Ingebruikname

Eerste brug

Op 3 juni 1847 werd de spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam geopend. Hierbij werd ook de brug in gebruik genomen.

Tweede brug

Op 17 oktober 1890 wordt de dubbelsporige draaibrug in gebruik genomen.

Derde brug

Op 1911 wordt de viersporige rolbasculebrug geopend.


Vierde brug

Op 1994 wordt de vierde brug geopend. Na de opening van deze brug, worden de oude bruggen gesloopt.


Dienstregeling

Opening

Eerste brug


Tweede brug



Derde brug


Vierde brug


Lotgevallen

  • Op 1874 kwam locomotief in de Schie terecht. Het scheepvaartverkeer raakt voor lange tijd gestremd. Ook het treinverkeer ondervind hiervan veel hinder. Na 7 maanden rijdt de eerste trein weer over de brug.
  • Op 26 januari 1954 breekt er brand uit in het seinhuis dat over de vier sporen is geplaatst. Het seinhuis wordt volledig vernield en geeft maandenlang problemen voor het treinverkeer. Na de brand is het seinhuis niet herbouwd.
  • Op 27 december 1982 waren de treinstellen Plan V 959 + 803 betrokken bij een ongeval bij de brug. De treinstellen waren onderweg als stoptrein 5037 van Leiden naar Rotterdam, toen het ter hoogte van de Rotterdamse wijk Spangen door stop tonend sein reed en bijna frontaal op locomotief 1220 botste, welke met de D236 Nord-West Express van Utrecht onderweg was naar Hoek van Holland. Het ABk rijtuig van de 959 werd totaal vernield en kwam boven op de locomotief terecht. Bij dit ongeval waren 3 doden, waaronder de machinist van de stoptrein en 32 gewonden te betreuren.


Sluiting

Eerste brug

Op 17 oktober 1890 is de laatste dag dat de brug in gebruik is. Vanaf die dag is de nieuwe dubbelsporige draaibrug in dienst.

Tweede brug


Derde brug


Sloop

Eerste brug


Tweede brug


Derde brug

Op 26 februari 1994 wordt begonnen met het verwijderen van de enkelsporige bruggedeelten. Op de wal worden de brugdelen in stukken gesneden. Om het scheepvaartverkeer zo min mogelijk te hinderen, vinden de werkzaamheden in het weekeinde plaats. Op zondag 6 maart 1994 worden de vier enkelsporige aanbruggen aan de Rotterdamse zijde van de brug gesloopt. Op 8 april 1994 zijn de sloopwerkzaamheden afgerond.