Bergen op Zoom

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Bergen op Zoom is het enige station van Bergen op Zoom. De verkorting van het station is Bgn.

Geschiedenis

Eerste station

In november 1862 vindt de aanbesteding plaats van de bouw van een station.


Tweede station

Het gebouw bevat op de begane grond de dienstvertrekken voor het loketpersoneel, de stationschef. Op de eerste etage is een restauratie gevestigd.

Het station is ontworpen door Ir. Douma.

Tegelijkertijd met de bouw van het station is een nieuw busplein, taxistandplaats en parkeerplaatsen aangelegd.

Op 10 december 1971 is het station geopend.


Laad- en losplaats

Ingaande 17 maart 1997 wordt de aansluiting vroeger bediend en sneller bediend. De trein is rond 9.15 in Bergen op Zoom en het vertrek is rond 11.00. De bediening van General Electric vindt niet meer iedere dag plaats.


Gemeentelijke stamlijn

In mei 1987 wordt de spoorlijn door de stad verlaten. Deze wordt vervangen door een aansluiting die zuidelijker is gelegen en langs de stad loopt. In 2018 komt het dienstregelingspunt Bgnphm bij Philip Morris te vervallen.

  • General Electric

Vanaf 19 wordt er zout aangevoerd in zelflossers met een zwenkdak van het type Tapps. Dit zout is afkomstig van de Akzo in Hengelo. Dit zout wordt werkdagelijks aangevoerd via de Kijfhoek en Roosendaal. Eind september 1996 wordt het vervoer van zout vanuit de Akzo in Hengelo beëindigd. Het vervoer van zout gaat met de binnenvaart. Er worden ook ketelwagens met chloor vervoerd. Dit chloor is afkomstig van de fabriek van Solvay nabij Roermond. Hiermee wordt de aansluiting niet meer dagelijks bediend. Eind september 2009 is de spooraansluiting opgebroken, waarbij ook de aansluiting op de hoofdbaan is verwijderd.

  • Philip Morris

Aan de oostzijde van het station is sinds 198 een spooraansluiting naar de sigaretten fabriek van Philip Morris gevestigd. De fabriek is gelegen aan de Marconilaan. Vanaf 17 maart 1997 is de bediening van de aansluiting gewijzigd, zodat de wagons na aankomst in Roosendaal nog kunnen worden meegegeven met trein 40822 van de Kijfhoek naar Lille. Vanaf december 2005 gaan de wagons rechtstreeks naar Emmerich in plaats via een overstap op de Kijfhoek. De trein rijdt op maandag en woensdag, waarbij een extra slag op vrijdag mogelijk is. In 20 neemt TX Logistics het vervoer van sigaretten naar Italië over van DB. In 2013 rijdt TX Logistics de laatste trein met sigaretten. Het vervoer gaat vanaf dat moment per vrachtwagen naar Italië.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen) ter hoogte van kilometerpunt .


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Bergen op Zoom:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
12200 Vlissingen Roosendaal VIRM


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinen in Bergen op Zoom.