Arriva

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2020 om 21:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Arriva Personenvervoer Nederland, handelend onder de naam Arriva, is een spoorwegmaatschappij in Nederland. Van oorsprong is het een Britse vervoerder, die in 2010...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Arriva Personenvervoer Nederland, handelend onder de naam Arriva, is een spoorwegmaatschappij in Nederland. Van oorsprong is het een Britse vervoerder, die in 2010 is gekocht door het Duitse Deutsche Bahn.

Geschiedenis

Het Britse Arriva neemt in september 1998 de busvervoerder VEONN over. VEONN is een van de maatschappijen die participeert in NoordNed. Dit bedrijf zou per 24 mei 1998 de exploitatie van bussen en treinen overnemen van VEONN en de NS in de provincie Friesland. Wegens omstandigheden werd de overname van deze concessie met een jaar uitgesteld tot 30 mei 1999. Door de overname van VEONN verwerft Arriva een belang van 50% in NoordNed. In december 2003 neemt Arriva de resterende aandelen van NoordNed over van de NS. In 2006 is NoordNed volledig opgegaan in Arriva. Met ingang van de dienstregeling 2006 voert Arriva de treindienst in het noorden van Nederland uit onder de eigen naam. Deze concessie heeft een looptijd van 15 jaar, tot december 2020.

In 2010 neemt Deutsche Bahn het Britse Arriva voor een bedrag van 2, miljard euro.

Op 11 juli 2017 wordt bekend dat Arriva voor nog eens 15 jaar de concessie voor de treindiensten in het noorden van Nederland heeft gewonnen. Tot december 2035 blijft Arriva hier rijden. In deze concessie gaan er in het weekend extra sneltreinen rijden tussen Groningen en Leeuwarden. In het weekend gaat in de nacht een nachttrein rijden tussen deze twee plaatsen. Tussen Sneek en Stavoren gaan er meer treinen rijden in de ochtend- en middagspits. Op vrijdagavond en zaterdagavond gaan er ook extra treinen rijden tussen Sneek en Stavoren. Het nieuwe station van Eemshaven gaat bediend worden met een halfuursdienst. Om dit mogelijk te maken, is er extra materieel nodig. Hiervoor zullen 18 treinstellen van het type WINK besteld gaan worden met een hybride-aandrijving. De bestaande GTW-treinstellen die in het noorden rijden, zullen omgebouwd worden voor hybride-aandrijving. De treinstellen zullen daarnaast voorzien gaan worden van een nieuw interieur en huisstijl.


Verkoop

In maart 2019 zet Deutsche Bahn het bedrijf Arriva te koop. In de loop van de daarop volgende maanden maken ongeveer 10 bedrijven hun belangstelling bekend om het bedrijf over te nemen. De verkoop wordt ingegeven door de grote schuldenlast van Deutsche Bahn. De verkoop moet het nodige geld opleveren om de schuld te verminderen.