Amsterdam Bijlmer-Arena: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 8: Regel 8:
 
== '''Eerste station''' ==
 
== '''Eerste station''' ==
  
Het eerste station zou op 23 mei 1971 geopend gaan worden. Dit station is gebouwd voor tijdelijk gebruik. In 1975 zal het nieuwe, gecombineerde metro/treinstation geopend worden aan de opgehoogde spoorlijn. Het station zal bediend worden met een halfuursdienst met de treinseries 1300 (Amsterdam - Utrecht - Arnhem - Dieren=Doesburg) en 4000 (Amsterdam - Gouda - Rotterdam). Het station bestaat uit een houten gebouw voor de verkoop van treinkaartjes en een wachtruimte aan de oostzijde van het spoor. Het station zal bestaan uit twee perrons aan weerszijden van de spoorbaan. Op de perrons wordt een abri geplaatst van 9 meter. De perrons zullen met elkaar verbonden worden door middel van een Baileybrug over de beide sporen.
+
Het eerste station wordt op 23 mei 1971 geopend. Het is een paar honderd meter verwijderd van het punt Duivendrecht aansluiting. Dit station is gebouwd voor tijdelijk gebruik. In 1975 zal het nieuwe, gecombineerde metro/treinstation geopend worden aan de [[Rhijnspoorlijn|opgehoogde spoorlijn]]. Het station zal bediend worden met een halfuursdienst met de treinseries 1300 (Amsterdam - Utrecht - Arnhem - Dieren=Doesburg) en 4000 (Amsterdam - Gouda - Rotterdam). Het station bestaat uit een houten gebouw voor de verkoop van treinkaartjes en een wachtruimte aan de oostzijde van het spoor. Het station zal bestaan uit twee perrons aan weerszijden van de spoorbaan. In het midden is het wachtspoor van Duivendrecht aansluiting. Op de perrons wordt een abri geplaatst van 9 meter. De perrons zullen met elkaar verbonden worden door middel van een Baileybrug over de drie sporen.
 +
 
  
 
== '''Tweede station''' ==
 
== '''Tweede station''' ==
 +
 +
Op 28 maart 1976 werd het tweede station Bijlmer geopend. Dit station ligt aan de opgehoogde spoorbaan vanaf Duivendrecht aansluiting tot aan [[Abcoude|Abcoude]]
  
  

Versie van 18 mrt 2014 00:43

Amsterdam Bijlmer-Arena is een van de stations in Amsterdam. Dit station wordt ook bediend door de metro's van het GVB. De verkorting van dit station is Asb.

Geschiedenis

Het huidige station Amsterdam Bijlmer-ArenA is het derde station dat gebouwd is.

Eerste station

Het eerste station wordt op 23 mei 1971 geopend. Het is een paar honderd meter verwijderd van het punt Duivendrecht aansluiting. Dit station is gebouwd voor tijdelijk gebruik. In 1975 zal het nieuwe, gecombineerde metro/treinstation geopend worden aan de opgehoogde spoorlijn. Het station zal bediend worden met een halfuursdienst met de treinseries 1300 (Amsterdam - Utrecht - Arnhem - Dieren=Doesburg) en 4000 (Amsterdam - Gouda - Rotterdam). Het station bestaat uit een houten gebouw voor de verkoop van treinkaartjes en een wachtruimte aan de oostzijde van het spoor. Het station zal bestaan uit twee perrons aan weerszijden van de spoorbaan. In het midden is het wachtspoor van Duivendrecht aansluiting. Op de perrons wordt een abri geplaatst van 9 meter. De perrons zullen met elkaar verbonden worden door middel van een Baileybrug over de drie sporen.


Tweede station

Op 28 maart 1976 werd het tweede station Bijlmer geopend. Dit station ligt aan de opgehoogde spoorbaan vanaf Duivendrecht aansluiting tot aan Abcoude


Derde station

Spoorlijnen

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2014) stoppen de volgende treinseries te Amsterdam Bijlmer-ArenA:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3500 Schiphol Heerlen VIRM
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest/(Alkmaar) SGM/SLT
7400 Rhenen Breukelen/(Amsterdam Centraal) SLT/SGM


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2014) rijden de volgende treinseries voorbij Amsterdam Bijlmer-ArenA:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
400 Moskou/Warschau/München Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB CNL rijtuigen
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal)
3000 Den Helder Nijmegen VIRM