Amersfoort Centraal

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2023 om 00:01 (Locomotiefdepot.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amersfoort is een van de stations en tevens het grootste van Amersfoort. De verkorting van het station is Amf.

Geschiedenis

In de Tweede Wereldoorlog worden plannen gemaakt om het station te voorzien van twee eilandperrons met ieder een zakspoor voor de stoptreinen in de richting van Utrecht en Hilversum. Tussen de beide perrons zal een tunnel worden aangelegd. In de loop van 1951 wordt het kopspoor XXII aangebracht voor de stoptreinen in de richting van Hilversum.

In 19 wordt het eerste perron verbouwd tot eilandperron. Het nieuwe spoor wordt aan de centrumzijde van de stad voor het stationsgebouw aangelegd.

In de zomer van 1974 wordt halverwege de perrons een nieuwe loopburg gebouwd die uitkomt bij de Barchman Wuytierslaan. In oktober 1974 wordt de loopbrug in gebruik genomen.

In juli 2006 worden de oude CTA (Centrale Trein Aanwijzer) borden vervangen door digitale schermen.


Met het ingaan van de dienstregeling 2020 op 15 december 2019 wijzigt de naam van het station naar Amersfoort Centraal.

Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal seinhuizen.

 • Post T


 • Post I

Post I is gelegen ter hoogte van de wagenwerkplaats. De post werd gebouwd in 19 naar een ontwerp van . De post is voorzien van een .

 • Post II


 • Post III

Post III is gelegen in de boog van de spoorlijn naar Kesteren. Bij dit seinhuis zijn sinds 194 de sleutels af te halen van de overweg bij Leusden, het stop/ontsporingsblok en het wissel van het raccordement van Leusden. Dit dient ter plaatse bediend te worden, omdat er slechts twee treinparen naar Rhenen rijden per dag. Uit het oogpunt van bezuinigingen worden de overwegen niet meer bediend. Het seinstelsel is niet meer in bedrijf.

 • Post IV


 • Post V


 • Post VI

Post VI is gelegen aan de rangeerheuvel en werd gebouwd in 1930 naar een ontwerp van G.W. van Heukelom. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Daarnaast is de post voorzien van een handelinrichting voor de dubbele bediening van het heuvelsein. In 201 is de seinpost aangewezen als gemeentelijk monument. Door de Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (SIESTA) is geprobeerd om de post te verhuizen naar het terrein van de voormalige wagenwerkplaats. Door de hoge kosten gaat dit plan niet door. De post is op 9 en 10 februari 2023 gesloopt vanwege de slechte staat van het gebouw.


 • Post VIIEerste station

In 1901 wordt begonnen met de bouw van het station van Amersfoort. Het station is ontworpen door D.A.N. Margadant. Het station vervangt de stations Amersfoort NCS, Amersfoort Staat en Amersfoort Aansluiting. In 1902 wordt dit station geopend. Het station heeft perrons en perronsporen.


Spoor 27b is gelegen ten westen van het stationsgebouw en wordt gebruikt voor de treinen van en naar . In de zomermaanden wordt het spoor en bijhorende perron gebruikt om fietsen in speciale rijwielwagens Gs en Gls te laden voor bestemmingen op de Veluwe.

Op 30 mei 1956 is de interne verbouwing van het station afgerond. Het plaatskaartenkantoor is ruim een meter naar voren verplaatst en wordt van de stationshal gescheiden door middel van een glazen wand over de volle breedte. In deze glazen wand zijn 5 loketten opgenomen.

In 1995 wordt het station gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De stenen boog die boven de ingang was geplaatst, is behouden gebleven in de beeldentuin van het Spoorwegmuseum.


Tweede station

Vanwege de sloop van het oude station, is er een tijdelijk gebouw geplaatst.


Derde station

Door architect J.A. van Belkum wordt het nieuwe stationsgebouw ontworpen. De oorspronkelijke perrons van de sporen 1 en 2 en de sporen 4 en 5 blijven behouden. Voor de sporen 6 en 7 wordt een nieuw perron gebouwd. De perrons zijn te bereiken door middel van een brede traverse over de sporen. Op 31 oktober 1997 vindt de officiële opening plaats van het station door Peter Stulp, directeur NS Stations en burgemeester Annie Brouwer-Korf van Amersfoort. In januari 1998 wordt begonnen met de renovatie van de loopbrug aan de westelijke zijde. De gebouwen op het perron van spoor 4 en 5 zullen in oude luister worden hersteld. In 1998 wordt dit station volledig in gebruik genomen.


Hoofdwerkplaats

In Amersfoort werd in 1904 een nieuwe werkplaats geopend voor onderhoud aan goederenwagens.


Laad- en losplaats

Ingaande 20 mei 1951 wordt het station aangewezen als groepshoofdstation voor wagenladingvervoer. Vanuit het groepshoofdstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de andere 11 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. Het rangeerproces op het groepshoofdstation vond als volgt plaats: Vanuit de regionale stations komen de buurtgoederentreinen aan in het groepshoofdstation aan het eind van de middag en in de loop van de avond. Aan het begin van de avond worden eerst de lokale wagens en vervolgens de wagens van de buurtgoederentreinen geheuveld en gesorteerd. Aan het eind van de avond worden de groepstreinen gereed gemaakt voor vertrek. Sommige groepstreinen worden gecombineerd voor 2 of 3 groepsstations. Tussen 23.30 en 2.00 vertrekken de groepstreinen. De wagens voor de eigen groep worden na 2.00 gesorteerd als begin voor de buurtgoederentreinen van de volgende dag. Tussen 2.00 en 5.30 komen de nieuwe groepstreinen aan op het station. Na aankomst worden zij gerangeerd in nieuwe buurtgoederentreinen voor de regionale stations. Deze vertrekken voor 8.00. De wagens voor de lokale bediening worden in de loop van de ochtend bij de klanten geplaatst.


Spooraansluitingen

 • Bierbrouwer Phoenix

Aan het Smallepad vestigt in 1873 bierbrouwer "Amersfoortsche Beiersch-Bier-Brouwerij", na enkele overnames en naamswijzigingen wordt de naam "Phoenix Brouwerij en IJsfabriek N.V". In 1970 sluit de brouwerij haar deuren. In 1 krijgt de brouwerij aansluiting op het spoorwegnet.


 • Gasfabriek

In 1900 wordt aan de Eemstraat een gemeentelijke gasfabriek gebouwd. De gasfabriek is tot 1965 in gebruik. In 19 krijgt de gasfabriek een aansluiting op het spoorwegnet. De aanvoer bestaat uit kolenwagens uit Limburg.


Locomotiefdepot

Op 12 maart 1956 wordt het depot opgeheven.

Mutaties

In 1947 komen locomotieven van de serie 4000 aan in het depot uit . In 1948 gaan de locomotieven van de serie 4000 naar Zwolle. Medio september 1950 zijn er locomotieven van de serie 3900 uit Zwolle geruild tegen locomotieven van de serie 4300 uit de D-dienst van Amersfoort.


Locomlopen

In 1949 zijn er vijf dienstgroepen, genummerd A tot en met E. In de A-dienst omvat diensten voor de serie 4000 met sneltreinen naar Amsterdam, Enschede, Utrecht en Zwolle. Daarnaast is er 1 dienst opgenomen voor militaire D-treinen. De B-dienst omvat zowel snel- als stoptreinen. Hierin zijn 10 locomotieven van de serie 3900 ingedeeld. De stoptreinen rijden naar Zwolle en de sneltreinen hebben dezelfde bestemmingen als die in de A-dienst. Daarnaast zijn er twee militaire D-treinen opgenomen, alsmede de twee treinen van en naar Scandinavië. In de nacht rijden de locomotieven goederen- en posttreinen. De C-dienst is bestemd bestemd voor zware geoederentreinen. In de D- en E-diensten zijn de buurtgoederentreinen opgenomen. In deze drie dienstgroepen met goederentreine zijn 15 locomotieven van de serie 4300 opgenomen. Per 8 oktober 1950 worden de locomotieven van de serie 4000 geplaatst in de D-dienst. De A-dienst wordt gereden door de locomotieven van de serie 3900, welke uit Zwolle afkomstig zijn. Per 8 oktober 1950 komen locomotieven van de serie 3900 naar Amersfoort vanuit depot Hengelo.

In het depot zijn tussen 18 en 1956 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

 • 1700;
 • 3400;
 • 3600;
 • 3700;
 • 3900;
 • 4000;
 • 4300;
 • 6000;
 • 6200;
 • 8500


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Centraalspoorweg en de Oosterspoorlijn. Daarnaast was het station het eindpunt voor de treinen uit Kesteren.


Dienstregeling

Vanaf 3 januari 1951 worden de elektrische pendeltreinen vanuit Utrecht doorgetrokken naar Apeldoorn. Vanaf 22 januari 1951 worden deze treinen aangevuld met acht tweeuurssneltreinen en vier exprestreinen naar Enschede. Voor de treinen naar Groningen en Leeuwarden moet er in Amersfoort overgestapt worden op een stoom- of dieseltrein. Vanaf 20 mei 1951 gaan alle sneltreinen naar Amersfoort vanuit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met een elektrische locomotief rijden. De sneltreinen in de richting van Zwolle moeten in Amersfoort van locomotief wisselen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Amersfoort:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
500 Groningen Rotterdam Centraal DDZ/ICMm
600 Leeuwarden Rotterdam Centraal DDZ/ICMm
1500 Amsterdam Centraal Amersfoort/(Deventer) ICMm
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
5600 Utrecht Centraal Zwolle SNG
11600 Schiphol Amersfoort Schothorst ICMm/VIRM
11700 Den Haag Centraal Amersfoort Schothorst ICMm/VIRM
15800 Amersfoort Vathorst Amsterdam Centraal SLT
22400 Utrecht Centraal Amersfoort ICMm/VIRM
31300 Amersfoort Ede-Wageningen Protos/[[GTW
31400 Amersfoort Barneveld Zuid Protos/GTW (Breng)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2023) stoppen alle treinen in Amersfoort.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

 • Station Amersfoort in de jaren zestig - J. van Barneveld - Maandblad: Op de Rails, 90e Jaargang - april 2022 Blz: 190-193 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321