Abcoude

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 5 okt 2022 om 14:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Abcoude heeft als enige plaats het oorspronkelijke NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij) stationsgebouw behouden. Het ligt aan de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. De verkorting van het station is Ac

Geschiedenis

Eerste station

Het eerste station van Abcoude werd geopend in 1871, bij de aanleg van de Rhijnspoorlijn van de NRS. De perrons waren aangelegd aan weerszijden van de twee hoofdsporen, met daar tussen een middenspoor. Dit spoor werd gebruikt om treinen aan de kant te nemen om ingehaald te worden door snellere treinen. De perrons zijn met elkaar verbonden door middel van een overpad.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Op de bovenverdieping zijn drie woningen. Deze zijn van de stationschef, de brugwachter en de stationswachter.

In de winter van 1972/1973 verandert de sporen layout. Het middenspoor wordt ingekort en aan weerszijden van de twee perrons worden sporen aangelegd. De beide perrons worden zo eilandperrons en schuiven op naar zuidelijke richting. De perrons worden onderling verbonden met een tunnel. De perrons worden voorzien van een overkapping met een lengte van 49 meter. Eind oktober 1972 is de tunnelbuis onder de sporen aangelegd. Door de nieuwe layout en beveiliging is het mogelijk dat bij vertragingen in Abcoude stoptreinen voorbij gereden kunnen worden. In het verlengde van het middenspoor kan materieel opgesteld worden.


Nadat het nieuwe station van Abcoude in gebruik is genomen, is het oude stationsgebouw bewaard gebleven. In 2011 worden er plannen bekend gemaakt voor dit oude gebouw en in 2012 wordt het gebouw gekocht door twee ondernemers. In 2015 wordt begonnen met het opknappen van het stationsgebouw. Hierbij zijn alleen de muren en het dak intact gebleven. In mei 2016 worden de hekken rondom het gebouw weggehaald. Het voormalige station zal vanaf dat moment door het leven gaan als B&B. Op 24 mei 2016 is het geopend en heeft als naam 'De Witte Dame' meegekregen. Er zijn 10 kamers en een vergaderzaal.

Het seinhuis is gebouwd in 1901 en bevond zich aan de noordzijde van het station tussen de twee hoofsporen in. Het seinhuis lag vlak bij de twee overwegen, welke ingeklemd lagen tussen het riviertje Gein. Nadat de beveiliging is omgezet naar de NX relaisbeveiliging, komt de oude beveiliging te vervallen. Op 15 maart 1973 komt het in dienst en verhuist het bedieningstableau naar het plaatskaartenkantoor in het stationsgebouw. In het najaar van 1973 wordt het seinhuis afgebroken.


Tweede station

Ter vervanging van het oude stationsgebouw, wordt in 197 door architect C. Douma een nieuw station ontworpen. De bouw van dit station begint in 197 en wordt uitgevoerd door . Op 23 juni 1977 wordt het stationsgebouw officieel geopend in aanwezigheid van .


Na de spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht verloor het stationsgebouw haar functie. Het gebouw stond vanaf 2007 leeg.


Derde station

In 2007 geopend.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn


Dienstregeling

Omdat het station aan een drukke spoorlijn lag, na de verhoging van de spoorlijn aan de noordzijde reden er al 7 reizigerstreinen per uur per richting. Daarbovenop kwamen de internationale treinen en goederentreinen. De internationale treinen werden getrokken door locomotieven serie 1100. Deze hadden last van een vetergang, voornamelijk wanneer zij uit Amsterdam kwamen. De sporen weken aan de noordzijde uit een om ruimte te maken voor het middenspoor van het station. De locomotieven begonnen vanaf dit punt naar rechts en links te zwaaien, waardoor er vele slagen in het spoor kwamen te zitten die soms wel anderhalve kilometer lang waren. Dit spoor moest dan ook veelvuldig geschift worden.

Na de sluiting van de opstelsporen bij Amsterdam Amstel werd het materieel voor de treinen 4114/4169 in Abcoude opgesteld. In 197 werden deze treinen door gereden en vernummerd naar 2214/2669. Het leeg materieel van de serie 9300 (Amsterdam Bijlmer - ging via Abcoude naar de Watergraafsmeer toe.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Abcoude:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest SLT
7400 Rhenen Amsterdam Centraal SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2022) rijden de volgende treinseries voorbij Abcoude:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
800 Maastricht Alkmaar/(Den Helder) VIRM
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3500 Schiphol Venlo VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM