Abcoude: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Dienstregeling van 2015 naar 2016 aangepast.)
(Verbouwing stationsgebouw tot B&B)
Regel 20: Regel 20:
  
  
 +
 +
 +
Na de spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht verloor het stationsgebouw haar functie. Het gebouw stond vanaf dat moment leeg. In 2015 wordt begonnen met het opknappen van het stationsgebouw. In mei 2016 worden de hekken rondom het gebouw weggehaald. Het voormalige station zal vanaf dat moment door het leven gaan als B&B.
  
  

Versie van 16 mei 2016 19:13

Abcoude heeft als enige plaats het oorspronkelijke NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij) stationsgebouw behouden. Het ligt aan de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. De verkorting van het station is Ac

Geschiedenis

Eerste station

Het eerste station van Abcoude werd geopend in 1871, bij de aanleg van de Rhijnspoorlijn van de NRS. De perrons waren aangelegd aan weerszijden van de twee hoofdsporen, met daar tussen een middenspoor. Dit spoor werd gebruikt om treinen aan de kant te nemen om ingehaald te worden door snellere treinen. De perrons zijn met elkaar verbonden door middel van een overpad.

In de winter van 1972/1973 veranderd de sporen layout. Het middenspoor wordt ingekort en aan de oostzijde worden twee zijsporen aangelegd. De perrons schuiven op naar zuidelijke richting en worden onderling verbonden met een tunnel. Door de nieuwe layout en beveiliging is het mogelijk dat bij vertragingen in Abcoude stoptreinen voorbij gereden kunnen worden.


Nadat het nieuwe station van Abcoude in gebruik is genomen, is het oude stationsgebouw bewaard gebleven.

Het seinhuis is gebouwd in 1901 en bevond zich aan de noordzijde van het station tussen de twee hoofsporen in. Het seinhuis lag vlak bij de twee overwegen, welke ingeklemd lagen tussen het riviertje Gein. Nadat de beveiliging is omgezet naar de NX relaisbeveiliging, komt de oude beveiliging te vervallen. Op 15 maart 1973 komt het in dienst en verhuist het bedieningstableau naar het plaatskaartenkantoor in het stationsgebouw. In het najaar van 1973 wordt het seinhuis afgebroken.


Tweede station

Na de spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht verloor het stationsgebouw haar functie. Het gebouw stond vanaf dat moment leeg. In 2015 wordt begonnen met het opknappen van het stationsgebouw. In mei 2016 worden de hekken rondom het gebouw weggehaald. Het voormalige station zal vanaf dat moment door het leven gaan als B&B.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn


Dienstregeling

Stoppende treinen

Na de sluiting van de opstelsporen bij Amsterdam Amstel werd het materieel voor de treinen 4114/4169 in Abcoude opgesteld. In 197 werden deze treinen door gereden en vernummerd naar 2214/2669. Het leeg materieel van de serie 9300 (Amsterdam Bijlmer - ging via Abcoude naar de Watergraafsmeer toe.

In de huidige dienstregeling (2016) stoppen de volgende treinseries te Abcoude:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest/(Alkmaar) SGM/SLT
7400 Rhenen Breukelen/(Amsterdam Centraal) SLT/SGM

Passerende treinen

Omdat het station aan een drukke spoorlijn lag, na de verhoging van de spoorlijn aan de noordzijde reden er al 7 reizigerstreinen per uur per richting. Daarbovenop kwamen de internationale treinen en goederentreinen. De internationale treinen werden getrokken door locomotieven serie 1100. Deze hadden last van een vetergang, voornamelijk wanneer zij uit Amsterdam kwamen. De sporen weken aan de noordzijde uit een om ruimte te maken voor het middenspoor van het station. De locomotieven begonnen vanaf dit punt naar rechts en links te zwaaien, waardoor er vele slagen in het spoor kwamen te zitten die soms wel anderhalve kilometer lang waren. Dit spoor moest dan ook veelvuldig geschift worden.

In de huidige dienstregeling (2016) rijden de volgende treinseries voorbij Abcoude:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
400 Moskou/Warschau/München Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB CNL rijtuigen
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal) ICM/VIRM
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3500 Schiphol Heerlen ICM