Aalten

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 4 dec 2020 om 14:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Aalten is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Gelderland. De verkorting van het station is Atn. = '''Geschiedenis''' = Met de aanleg van een spo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aalten is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Gelderland. De verkorting van het station is Atn.

Geschiedenis

Met de aanleg van een spoorlijn tussen Winterswijk en Zevenaar door de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij) in 188 wordt besloten om in Aalten een station te bouwen. Dit station is van het type GOLS groot, ontworpen door . De indeling is als volgt: Op de begane grond is in het midden de ingang die uitkomt op de vestibule met loket en wachtkamer. Achter het loket zit aan de spoorzijde het plaatskaartenkantoor. Aan de rechterzijde is de . Aan de linkerzijde is de . Op de bovenverdieping is de woning van de stationschef met een keuken, woonkamer en slaapkamer. De bouw van het station wordt op 188 aanbesteed en gegund aan . De bouw begint in 1884. Op 15 juli 1885 is het stationsgebouw geopend. Er zijn twee sporen, spoor 1 en spoor 2. Daarnaast is een spoor voor de laad- en losplaats. In 1919 wordt het gebouw verbouwd. De vleugel aan de linkerzijde vanaf de straat gezien wordt verdubbeld en tegen de rechtervleugel wordt een lagere vleugel gebouwd. In deze lage vleugel is . Het middendeel wordt met een verdieping verhoogd.



In het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de Ter Plaatse Bediend Relaisblokstelsel. In de plaats hiervan zal de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd tussen Winterswijk en Doetinchem.


Laad- en losplaats

Aan de zijde van Varsseveld is een spoor dat gebruikt kan worden voor het laden en lossen van goederenwagens. Het is gelegen aan het perron van spoor 1. Na de laatste graantrein op 1991 wordt het station gesloten voor goederenvervoer.


Spooraansluitingen

Graan

In 1 wordt door een graanoverslag aan de Varsseveldse zijde van het station aangelegd. De aanvoer vindt vanaf 19 plaats vanuit Europoort, waar het graan bij de GEM (Graan Elevator Maatschappij) in zelflossers wordt geladen. De aanvoer vindt plaats via Arnhem Goederen met trein 57552. De geloste wagens gaan met trein 58552 terug naar Arnhem. De treinen worden veelal gereden door locomotieven van de serie 2400. In 1991 rijdt de laatste trein.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar.


Dienstregeling

In de dienstregeling 1998/1999 gaat de exploitatie van de treindienst tussen Winterswijk en Doetinchem over naar Syntus. Zij bieden een uursdienst aan. Hiervoor worden treinstellen Plan U en DM'90 gehuurd van de NS. Voor reizigers vanuit Winterswijk in de richting van Arnhem moet in Doetinchem worden overgestapt naar een trein van de NS voor de verdere reis. Met ingang van de dienstregeling 2001/2002 is het mogelijk om voor de reizigers weer doorgaand naar Arnhem te reizen als Syntus ook het treinverkeer tussen Doetinchem en Arnhem overneemt van de NS.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Aalten:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
30900 Arnhem Winterswijk GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Aalten.