Vlissingen

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 5 okt 2019 om 20:55 (Geschiedenis)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vlissingen is een van de stations van Vlissingen. De verkorting van het station is Vs.

Geschiedenis

In 1875 nam de groei van het aantal reizigers toe, als gevolg van de opening van een bootverbinding met het Engelse Queenborough door de Maatschappij Zeeland. Hiermee kwam een verbinding tot stand tussen Engeland en Duitsland.


Eerste station

Het station is voorzien van een Koninklijke wachtkamer. Deze werd gebouwd omdat vorsten uit Europa veelvuldig gebruik maakten van de rechtstreekse treinen tussen Berlijn en Vlissingen. Het was een comfortabele manier om verder te reizen naar Londen.


Tijdens de oorlog raakt het station zwaar beschadigd. In afwachting van nieuwbouw zijn in het westelijke deel van het station tijdelijk de hal en het plaatskaartenkantoor opnieuw in dienst gesteld. In de oostelijk deel van het station is de restauratie gevestigd in een van de wachtkamers. Het middendeel is door de oorlog volledig verwoest.

Tweede station

Bij het ontwerpen van het nieuwe station wordt rekening gehouden met de in- en uitgang van het station, zodat die beter aansluiten op de veerverbindingen naar Breskens. Bij de bouw van het station is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oude muren en fundering van het oude station.

Op 18 december 1950 wordt het stationsgebouw in gebruik genomen.

Van 18 tot en met 26 oktober 2014 wordt de stationssporen vernieuwd. Hierbij komen enkele overloopwissels bij de perrons te vervallen. Ook enkele andere niet gebruikte sporen worden opgebroken.


Laad- en losplaats

Locomotiefdepot

Met ingang van 15 mei 1936 worden de locomotieven en motorrijtuigen uit Goes ondergebracht in Vlissingen. In de zomer van 1940 keren de motorrijtuigen OmC 901, OmC 902 en OmC 911 - OmC 916 terug naar Goes, dat werd heropend. Ook de stoomlocomotieven uit Vlissingen worden naar Goes overgeplaatst. De overplaatsing was het gevolg vanwege de oorlogsomstandigheden, waarbij de havenplaats Vlissingen meer risico liep op aanvallen dan Goes.

In 19 wordt locomotiefloods van het depot gesloopt.

In het depot zijn tussen 18 en 19 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 1700;
  • 3700;
  • 7100;
  • 7700


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen).


Dienstregeling

Internationaal Nadat in 1873 Vlissingen werd bereikt, bestond er vanaf 1875 een aansluiting op de veerboot naar Engeland, de havenplaats Sheerness. Deze veerdienst werd geëxploiteerd door de Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Deze veerdienst werd opgericht naar aanleiding van de aanleg van de spoorlijn. Hiermee werd de spoorlijn van groot belang voor een snelle verbinding tussen Berlijn en Londen. In 1876 verandert de havenplaats in Queenborough. In 1911 komt er een nachtboot te varen die naar Folkestone gaat. Tot aan 1914 reden er rechtstreekse treinen tussen Berlijn en Vlissingen. Na 1918 werd de nadruk gelegd op het vervoer van toeristen naar Engeland. De beide verdiensten krijgen daarom Folkestone als eindpunt. In 1927 gaan de boten vanuit Vlissingen naar Harwich in plaats van naar Folkestone. Daarnaast worden de nachtboten naar Hoek van Holland verplaatst. In 193 werd de veerdienst naar Engeland stilgelegd vanwege de oorlogsdreiging. In 1947 werden de veerverbindingen met Engeland verplaats naar Hoek van Holland. Hiermee verdwenen de boottreinen uit Vlissingen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Vlissingen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
12200 Vlissingen Roosendaal VIRM

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Vlissingen.