Spoorlijn 20 (Hasselt - Maastricht)

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 15 mei 2023 om 21:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen het Belgische Hasselt en Maastricht heeft een lengte van 19,3 kilometer.

Geschiedenis

In 18 wordt door de AM (Aken-Maastrichtse Spoorwegmaatschappij) een aanvraag ingediend tot aanleg van een spoorlijn tussen Hasselt en Maastricht.

Na de sluiting in 1992 wordt rond 2000 begonnen met discussies over het heropenen van de spoorlijn. De heropening is gekoppeld aan de uitbreiding van de papierfabrieken van Sappi in Maastricht en Lanaken. Er worden subsidies bijeengebracht voor de heraanleg van de spoorlijn. Doordat het vrij lang duurt voor de spoorlijn is opgeknapt, haakt Sappi in 2009 af als klant. Vanaf 2004 is er sprake van de ombouw van de spoorlijn naar tramlijn.

In Lanaken wordt de nieuwe Albert terminal aangelegd met vier kopsporen. De heraanleg van de spoorlijn kost meer dan 30 miljoen euro. De hoge kosten worden veroorzaakt door de aanleg van bruggen en viaducten. In 2016 wordt de spoorlijn alweer buiten dienst gesteld door Infrabel. De spoorlijn was niet rendabel te krijgen. Om van de spoorlijn gebruik te mogen maken, moet de locomotief in België toegelaten zijn, de machinist moet voor België bevoegd zijn en Frans spreken. De spoorlijn is in Maastricht aangesloten op de sporen naar België. Het is niet mogelijk om om te lopen en naar Venlo te rijden. Om naar Duitsland te kunnen rijden, moet er in Visé en Aachen West worden omgelopen. In 2016 neemt Railport Lanaken de Albert terminal uit exploitatie.


Aanleg

In september 2007 wordt begonnen met de heraanleg van de spoorlijn door Strukton. Eind 2010 zijn de werkzaamheden gereed. De brug over de Maas wordt in 2008 gerenoveerd.

Bruggen

Over de Maas wordt in 1856 een zandstenen brug gebouwd. De brug is aan weerszijden voorzien van torentjes.

In 1957 wordt een nieuwe brug gebouwd ter vervanging van de oude brug. Deze brug wordt gebouwd op de oude pijlers. Het is een stalen brug met een lengte van 120 meter en een hefgedeelte. De brug is in Dordrecht gebouwd door Penn en Bauduin. Op 20 oktober 1957 is de brug op de pijlers geschoven.

In het voorjaar van 2022 dient ProRail samen met de gemeente Maastricht een sloopvergunning in om de brug te mogen slopen.


Beveiliging


Opening & ingebruikname

Op 1 oktober 1856 wordt de spoorlijn geopend.


Op 30 september 2011 vindt de officiële heropening plaats.


Wijzigingen

Stations

In deze lijst zijn slechts de stations opgenomen die op Nederlands grondgebied liggen.

Maastricht Boschpoort


Maastricht


Aansluitingen

  • Ter hoogte van kilometerpunt , bij de twee bakens van voorsein DV van inrijsein D is een raccordement naar een spoorweghaven langs de Zuid-Willemsvaart. Dit raccordement beschikt onder andere over een kolentip. Hiermee worden beladen kolenwagens in een schip gelost door ze schuin omhoog op te tillen door middel van een waterhydraulisch systeem. In 1924 is de stoompomp van dit systeem vervangen door een elektromotor.


Dienstregeling

Op 4 april 1954 wordt de treindienst met Hasselt gestaakt. Door de Belgische spoorwegen wordt een busverbinding opgezet, die 7 keer per dag rijdt.

Tot 1990 vindt er regelmatig vervoer van kolen- en ketelwagens plaats via de spoorlijn. Deze wagons rijden tussen België en Duitsland. In 1992 rijdt de laatste goederentrein.


Op 8 juni 2011 wordt door Captrain de eerste trein bij de Albert terminal geplaatst. Deze trein bestaat uit wagons van het type Tams en wordt beladen met kwartszand. De trein wordt na de opening op 10 juni 2011 naar Roemenië gebracht. Na enkele weken wordt een tweede trein naar Roemenië gereden. Op 22 juni 2011 wordt er door Captrain een werktrein, bestaande uit 7 wagons van het type Faeeprrs, naar Lanaken gebracht via Maastricht. Deze blijft tot 201 op de Albert terminal staan. Ook het overige vervoer komt niet op gang. Pas in oktober en november 2015 rijdt Captrain weer twee treinen met kwartszand naar Roemenië.


Ongevallen

Sluiting & opbraak

In april 1954 rijdt de laatste trein voor reizigers over de spoorlijn. De spoorlijn blijft nog wel in gebruik voor het vervoer van goederen. In 1990 rijdt de laatste goederentrein. In 1992 wordt ook het traject gesloten voor goederenvervoer. Door de NMBS wordt in 1994 begonnen met de opbraak van de spoorlijn. Papierfabriek Sappi pleit voor een heropening van de spoorlijn, waarop de NMBS de opbraak stopt.

In september 2016 stopt Infrabel met het onderhoud aan de spoorlijn aan de Belgische zijde van de grens. Zij stellen de spoorlijn buiten gebruik. Met kleine ingrepen is de spoorlijn weer te activeren, mocht zich een vervoerder melden. Ook de Albert terminal in Lanaken is buiten gebruik genomen. Door Prorail zal de spoorlijn wel onderhouden blijven. In 2018 besluit ProRail om het wissel naar de spoorlijn te saneren. Eind mei 2020 neemt ook Infrabel het besluit om de spoorlijn uit de exploitatie te halen.