Rotterdam Rechter Maasoever

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geschiedenis

Begin 1900 begint de aanleg van het emplacement in opdracht van de gemeente Rotterdam. Op 1 juni 1908 wordt het emplacement in gebruik genomen. Het emplacement is te verdelen in verschillende delen. Zo was er een oostelijk en westelijk deel, maar ook een deel bij de Merwehaven. Het emplacement Rotterdam Rechter Maasoever (kortweg RMO), was gelegen aan de noordwest kant van Rotterdam. Het emplacement is te bereiken via een aansluitspoor dat op het zuidelijkste spoor van de Oude Lijn is aangesloten. De aansluiting is vlak na de brug over Delfshavense Schie vanuit Rotterdam Centraal gezien. Het emplacement aan de Hudsonstraat wordt bereikt na het oversteken van het drukke Marconiplein.

In het voorjaar van 1974 is het Marconiplein opgehoogd om zo op Deltahoogte te worden gebracht. Hiermee is de helling van de spoorbaan langer geworden. Hierin worden 8 overwegen opgenomen die voorzien zijn van overwegbomen. In het najaar van 1974 is de aansluiting naar de Merwehaven aangepast aan de nieuwe waterkering. Dit werk is in oktober 1974 afgerond.


Met de teruggang van het vervoer, vervallen aan het begin van de jaren '70 de eerste aansluitingen. In 1998 vervallen de laatste spooraansluitingen. In 2007 rijdt de laatste bloktrein vanaf de rechter Maasoever. In het najaar van 2008 wordt het aansluitwissel geklemd. In 2009 is het aansluitwissel verwijderd in de oude Lijn.


Bediening

  • Kühne & Nagel

Aan- en afvoer van schuifwandwagens.

  • Laad- en losplaats

Eind 2005 worden door ACTS betonnen tunneldelen aangevoerd voor de RandstadRail die tussen Kleiweg en Rotterdam Centraal ondergronds rijden. Deze treinen rijden enkele keren per week tot 200.

  • Van Uden Stevedoring

Van Uden ontvangt vanaf 19 in tweeassige wagons, type Es, kolen uit Ratheim van de mijn Sophia Jacoba. Van Uden Stevedoring aan de Merwehaven ontvangt in 2003 weer treinen. Deze treinen zijn beladen met buizen en afkomstig uit . In juni 2003 worden zes treinen met tarwemeel uit Duitsland gelost op het kadespoor. Aan het begin van 2005 rijdt de laatste trein. Eind juli 2006 ontvangt het bedrijf twee treinen met schuifwandwagens waarin gipsplaten worden vervoerd.


Emplacementen

Rotterdam RMO Merwehaven

Rotterdam RMO West

Rotterdam RMO Oost

Rotterdam Spaanse Polder

In 194 wordt begonnen met de aanleg van een spoorlijn in de richting van Spaanse Polder, om daar de havens te ontsluiten. Vanaf het emplacement aan de Hudsonstraat loopt het spoor parallel aan het aansluitspoor naar de Oude Lijn, om er vervolgens onder door te gaan. Daarnaast is er een aansluitspoor vanaf het noordelijke spoor van de Oude Lijn naar dit emplacement. Tussen de Giessenweg en de Vlaardingweg wordt een emplacement van sporen aangelegd. Als gevolg van de terugloop van de activiteiten in de insteekhavens van Delfshavense Schie worden de aftakkingen naar deze havens nooit aangelegd. Aan het eind van de jaren '70 wordt het emplacement gesloten. In 19 wordt het aansluitspoor opgebroken.

  • Trailstar

Vanaf 14 januari 1974 vertrekt er in de middag een trein met opleggers naar in Duitsland.

  • SSN (Stoom Stichting Nederland)

In 1976 vestigt de SSN (Stoom Stichting Nederland) zich in de Spaanse Polder. Zij verhuizen in 19 naar Rotterdam Noord Goederen.