Hoensbroek

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoensbroek is een van de stations van de gelijknamige plaats in de provincie Limburg. De verkorting van het station is Hb.

Geschiedenis

Bij de opening van de spoorlijn tussen Sittard en Duitsland kreeg Hoensbroek een station. Dit werd in 1896 geopend.


Eerste station

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Sittard en Herzogenrath, krijgt Nuth een station. Op 189 is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer J.M.H. Ubachs uit Heerlen. Deze bouwde het station naar een ontwerp van . Het station was van het type standaardtype ZSM. Het is een rechthoekig hoog gebouw met twee verdiepingen, met een puntgevel aan de straat- en perronzijde. Het stationsgebouw staat aan de westzijde van de spoorlijn. De voor- en achterzijde van het station zijn identiek aan elkaar. Aan de oostkant van het station werd een laad- en losplaats aangelegd. De begane grond bestaat uit de ingang van het stationsgebouw, een plaatskaartenbureau, goederenbergplaats, vestibule met loket en wachtkamer. De bovenverdieping is de woning van de stationschef. Op 1 mei 1896 wordt het station geopend. Ook de spoorlijn tussen Sittard en Herzogenrath wordt in dienst genomen.


Tweede station

In 1975 wordt een nieuw stationsgebouw in gebruik genomen.


Laad- en losplaats

In 1917 wordt een spooraansluiting aangelegd naar bruinkoolgroeve Carisborg II op de Heerlerheide. De spooraansluiting heeft een lengte van 2,5 kilometer. In 1921 komt er een einde aan de winning van bruinkool en stopt de afvoer er van.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Sittard - Herzogenrath ter hoogte van kilometerpunt 14,950.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Hoensbroek:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
32500 Heerlen Sittard E-GTW (Arriva)/FLIRT (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinen in Hoensbroek:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3900 Heerlen Enkhuizen VIRM