Hoedekenskerke

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 19 okt 2022 om 12:16 (Geschiedenis.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoedekenskere was een van de haltes in Zeeland. De verkorting van het station was Hkk.

Geschiedenis

In oktober 1944 raakt het stationsgebouw beschadigd bij de bevrijding door de geallieerden. In 1945 wordt het station vervangen door een Nissenhut.

In 20 wordt het rijtuig bij Hoedekenskerke neergezet. Het rijtuig zal dienst doen als . In het najaar van 2021 is het rijtuig voorzien van een nieuw interieur, afkomstig van gesloopte rijtuigen DDM-1. Op het perron zal in 202 een deel van de oude perronoverkapping van Utrecht Centraal worden geplaatst. Het perron kan dan gebruikt gaan worden als terras.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de tramlijn door Zuid-Beveland.


Dienstregeling

In 1914 werd bedacht om de dienstregeling met stoomlocomotieven uit te voeren, maar tijdens de aanleg van de spoorlijn 10 jaar later, is besloten om de dienstregeling met motorrijtuigen uit te voeren. Met deze motorrijtuigen wilde men de concurrentie met de autobus aangaan. De motorrijtuigen vielen geregeld uit als gevolg van defecten. Om een motorrijtuig te kunnen vervangen, zijn er in Goes enkele stoomlocomotieven uit de serie 7100 en 7200 en twee-assige rijtuigen gestationeerd. De stoomlocomotieven zijn ook actief in de goederendienst. In de goederendienst worden voornamelijk agrarische producten (suikerbieten, aardappelen en uien) afgevoerd. Vanuit Susteren worden wagons met kolen aangevoerd. In de zomer wordt per ketelwagen water aangevoerd voor stations die niet zijn aangesloten op de waterleiding. In de jaren '30 doen ook enkele stoomlocomotieven uit de serie 900 dienst in de goederendienst. De dienstregeling die gereden gaat worden vanaf 19 mei 1927 laat vier rondritten in beide richtingen zien, alsmede vier retourritten tussen Goes en Hoedekenskerke. Een jaar later zijn er vijf rondritten per dag. Een jaar later is de concurrentie van de autobus duidelijk te merken en worden er minder ritten gereden. Op 14 mei 1934 rijdt de laatste tram tussen Hoedekenskerke en 's Heer Arendskerke. Tussen Goes en Hoedekenskerke rijden 7 tot 8 retourritten per dag. Tussen 1940 en 1945 bedraagt de frequentie 4 à 5 ritten per dag. Deze ritten worden gereden door stoomlocomotieven, omdat de motorrijtuigen niet inzetbaar zijn als gevolg van een tekort aan dieselolie. Op 7 september 1944 wordt de treindienst gestaakt, omdat het materieel overbelast was geraakt als gevolg van vluchtende mensen die op hand van de Duitsers zijn. In de zomer van 1945 wordt het treinverkeer hervat. Op 18 juli 1945 worden op werkdagen 3 retourritten per dag aangeboden. Op zon- en feestdagen rijdt de tram niet. De tram wordt gereden door locomotieven van de series 1700 en 7700. De snelheid is tijdens deze dienstregeling verhoogd tot 50 kilometer per uur in plaats van 30 kilometer per uur. Ook waren op de tramlijn stoomlocomotieven van het War Department (series en 5000) en van de series 3500 en 3700 te zien. Op 3 mei 1947 rijden de laatste treinen voor reizigers.


Sinds 1972 wordt het station bediend door treinen van de Stoomtram Goes – Borsele (SGB).