Haanrade (emplacement)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor het ontsluiten van kolenmijn Julia in Kerkrade-Rolduc wordt in 19 een groot emplacement aangelegd. Sinds 1949 is de naam van Kerkrade-Rolduc gewijzigd in Haanrade. De verkorting van het emplacement is Han.

Geschiedenis

In 1876 wordt een concessie verleend tot het winnen van steenkool in de gemeenten Eygelshoven, Kerkrade en Nieuwenhagen. De concessie krijgt de naam Laura. Een jaar later wordt aan de Vereinigungsgesellschaft für Steinkohlenbau im Wurmrevier te Kohlscheid een concessie verleend tot winning van steenkool in het mijngebied Vereeniging, dat ten noorden ligt van de concessie Laura. In 1887 zijn beide concessies gekocht en samengevoegd tot Laura & Vereeniging door de Eschweiler Bergwerks-Verein (EBV). In 1899 wordt begonnen met de aanleg van de mijn Laura. Deze mijn ligt ten westen van de Feldbissbreuk. Aan de andere zijde van de breuk zijn eveneens rijke kolenlagen te vinden, welke echter niet ontgonnen kunnen worden vanuit de mijn Laura. Ten oosten van de breuk is een nieuwe mijngang aangelegd. Om de exploitatie rendabel te krijgen, wordt van de Staatsmijnen een deel van het mijngebied Eendracht gekocht. In 1921 wordt begonnen met de aanleg van de mijn en in 1926 worden de eerste kolen naar boven gehaald.

Voor de afvoer van deze kolen wordt door de NS nabij Kerkrade Rolduc een emplacement aangelegd. Het emplacement sluit aan bij Haanrade op de spoorlijn Sittard - Herzogenrath.


Bediening

Op 20 april 2001 vertrekt de laatste afvaltrein 57881 naar Sittard. De wagens gaan per Unit Cargo via de Kijfhoek naar Moerdijk.


  • Afval

Op 31 december 1996 vertrekt de eerste trein met afval uit Haanrade. De treinen rijden in opdracht van Afvalsturing Limburg. De treinen rijden naar de AVR in de Botlek. Deze trein bestaat uit 6 wagons van het type Slps en rijdt iedere werkdag. De aankomst van de lege wagons is rond 7 uur. De volle wagons worden rond 19.00 opgehaald. De wagons worden vanuit Haanrade naar Sittard overgebracht. Hier worden de wagons gekoppeld aan trein 54810 uit Lutterade DSM naar de Botlek. Eind 2000 wordt de frequentie van het afvalvervoer verlaagd van 5 naar 3 keer in de week. In 2001 komt het vervoer van afval tijdelijk stil te liggen, onder andere als gevolg van te weinig beschikbare wagens en een te hoog tarief voor het vervoer. Tot die tijd worden drie keer in de week zes wagons via Sittard en Kijfhoek naar Moerdijk afgevoerd. In 2004 wordt het laadstation aangepast voor het laden van afval in containers. Op 2004 rijdt de eerste trein met afval naar Wijster.

In het voorjaar van 2005 worden de volle wagens voor trein 50392 opgehaald door een diesellocomotief van de serie 6400, die daarvoor los uit Sittard komt. Het vertrek is van maandag tot en met vrijdag om 15.55 naar Sittard. Hier worden de wagons gecombineerd met de wagons van trein 55821 uit Maastricht. De trein rijdt naar Tilburg Goederen. Vanuit hier gaan de wagons naar Amsterdam Westhaven met het Nedtrain sternet als trein 50393. De lege wagons gaan met trein 50394 terug van Amsterdam Westhaven naar Tilburg Goederen. Vanuit Tilburg Goederen gaan de wagons van dinsdag tot en met zaterdag met trein 50395 naar Maastricht. Vanuit Maastricht komen de wagons uiteindelijk met trein 58881 aan in Haanrade. Vanaf december 2007 wordt in de wagons gecombineerd met de afvalwagens uit Maastricht Beatrixhaven. Dit vervoer wordt tot september 2008 verzorgt door Railion. Vanaf september 2008 neemt ACTS deze trein over en rijdt deze tot Locon de trein overneemt in juli 2011.


  • Laura metaal



  • Navo depot

Onregelmatig wordt door het Amerikaanse leger militair materieel vanuit Haanrade per trein aan- of afgevoerd.