Dienstregeling 2001/2002

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 10 juni 2001 begint het dienstregelingsjaar 2001/2002 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar eindigt op 14 december 2002. Deze dienstregeling is anderhalf jaar geldig. De Europese spoorwegmaatschappijen hebben afgesproken om de dienstregeling voortaan medio december te wijzigen in plaats van in de zomer.

Wijzigingen bij NS

De nieuwe dienstregeling staat bij de NS in het teken van het op orde krijgen van het materieelpark. De materieelinzet in deze dienstregeling ligt 55 rijtuigbakken lager dan in de vorige dienstregeling. Hiermee wordt de reserve bij calamiteiten verhoogd tot 96 rijtuigbakken. Deze hoge reserve is nodig om de achterstanden in het reguliere korte termijn onderhoud en achterstallige constructiewijzigingen terug te dringen. Ook bij defecten in de rijdende dienst kan deze grote reserve worden aangesproken. Met de aanstaande instroom van de rijtuigen ICK in het najaar is de verwachting dat de beschikbaarheid van het materieel verhoogd wordt.


West-Nederland

De sneltreinen van de serie 5800 vanuit Amersfoort Schothorst zullen niet meer rijden naar Schiphol, maar tot Amsterdam Centraal. De treinen van de serie (Rotterdam Centraal - Woerden) gaan vanaf 10 juni 2001 een keer per uur doorrijden naar Utrecht Centraal. In de avond zal dit twee keer per uur zijn. Om tot een betere spreiding van het aantal treinen in het uur te komen, verschuiven de treinen van de serie (Den Haag Centraal - Gouda Goverwelle met een kwartier. Hiermee ontstaat er een reistijdverkorting voor alle intercity's op dit traject. De stoptreinen van de serie rijden niet meer tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen. Reizigers die gebruik maken van de stoptreinen van de serie uit Leiden naar Rotterdam Lombardijen hebben in Den Haag Centraal twee keer per uur de mogelijkheid om over te stappen op de intercity van de serie 2100 (Amsterdam Centraal - Vlissingen).


Midden-Nederland

De treinen van de serie vanuit Ede-Wageningen via Amersfoort naar Utrecht Centraal worden in de daluren met een half uur verschoven, zodat het vertrek om X. is. Vanuit Lelystad Centrum gaat er in de ochtendspits een sneltrein rijden naar Schiphol. Daarnaast is de sneltrein vanuit Lelystad Centrum naar Amsterdam Centraal (serie ) met vijf minuten verschoven qua vertrek. Na Amsterdam Centraal rijdt de trein verder als stoptrein naar Hoofddorp, waarbij er onderweg gestopt wordt te Amsterdam Sloterdijk en Schiphol.


Oost-Nederland

De treinen van de series 2000 (Nijmegen - Rotterdam Centraal) en 2800 (Nijmegen - Den Haag Centraal) stoppen niet meer in Elst. De serie rijdt vanuit Tiel tot aan Arnhem in plaats van tot Arnhem Velperpoort. De stoptreinen van de serie rijdt vanuit Zutphen niet meer naar Ede-Wageningen, maar naar Nijmegen. Met de opening van het station van Nijmegen Lent zal de stoptrein tussen Nijmegen en Zutphen twee keer per uur gaan rijden in plaats van eenmaal per uur.


Noord-Nederland



Zuid-Nederland

Door een snellere reistijd van de IC uit Brussel komt in Roosendaal de overstap op de serie 3600 naar Zwolle te vervallen. In de avond na 22.00 uur gaat er een rechtstreekse trein rijden vanuit Amsterdam naar Maastricht.


Wijzigingen in materieelinzet

  • In de serie 2800 (Nijmegen - Den Haag Centraal) worden de treinstellen Plan T en Plan V vervangen door ICM.
  • In de serie 3500 (Eindhoven - Amsterdam Centraal) worden in de spits getrokken treinen met locomotiefserie 1700 en rijtuigen ICR. Buiten de spits zullen er treinstellen te zien zijn.
  • In de serie 3600 (Zwolle - Roosendaal) worden getrokken treinen met locomotiefserie 1700 en rijtuigen ICR vervangen door Plan T en Plan V.
  • In de serie 4000 (Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal) worden de treinstellen Plan V vervangen door SGM.
  • In de serie 5900 (Utrecht Centraal - Rhenen) worden de treinstellen SGM vervangen door Plan T, Plan V en DD-AR.
  • In de serie 7100 (Dordrecht - Geldermalsen) wordt het SGM vervangen door Plan V.
  • In de serie 9700 (Lelystad Centrum - Amsterdam Centraal) wordt het SGM vervangen door Plan T en Plan.

Door de renovatie van 15 treinstellen Plan U, zal de inzet van dit materieel in de loop van dit dienstregelingsjaar komen te vervallen. De treinstellen zullen terugkeren na hun renovatie.


Wijzigingen in treinseries

  • De serie 5800 rijdt tot aan Amsterdam Centraal in plaats van tot Schiphol vanuit Amersfoort Schothorst.
  • Vanaf 3 juli 2001 zal de serie 7200 (Zutphen - Oldenzaal) weer een verbinding zijn. Deze treinserie gaat met treinstellen DM'90 rijden.
  • De serie tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen komt te vervallen.
  • De serie tussen Tiel en Arnhem Velperpoort wordt ingekort tot Arnhem.
  • De serie tussen Zutphen en Ede-Wageningen krijgt Nijmegen als nieuw eindpunt in plaats van Ede-Wageningen.


Nieuwe treinseries



Vervallen treinseries



Wijzigingen bij NS Internationaal

EuroCity

De EuroCity's EC 2 en EC 3 Rembrandt hebben bij vertrek uit Amsterdam de samenstelling.

De EuroCity's EC 104 en EC 105 Berner Oberland hebben bij vertrek uit Amsterdam de samenstelling drie rijtuigen eerste klas type Apm van de SBB (rijtuignummers 182, 183 en 184). Hiervan is het middelste rijtuig (rijtuig 183) het panoramarijtuig. Het vierde rijtuig (rijtuignummer 181) is een restauratierijtuig van de DB van het type WRmh132 of de gemoderniseerde variant WRmz133.1. Vervolgens komen drie of vier rijtuigen tweede klas van het type Bpm (rijtuignummers 177, 178, 179 en 180) van de SBB. Het vierde rijtuig (rijtuignummer 177) was alleen aanwezig tussen juni en september 2001. Ook in dezelfde periode in 2002 waren er vier rijtuigen tweede klas. Buiten deze periode waren er drie rijtuigen tweede klas (de rijtuigen 178 - 180). In Emmerich worden rijtuigen aan de Zwitserse zijde bijgeplaatst, evenals een locomotief van de Baureihe 101. In de zomer waren dit twee rijtuigen, een Bpm van de SBB (rijtuignummer 276) en een Bimz van de DB (rijtuignummer 275). Bij het niet beschikbaar zijn van een Bimz, werd er vervanging ingezet in de vorm van een Bm235 of een Bomz236. Buiten de zomerperiode worden er drie rijtuigen bijgeplaatst. Dit zijn twee rijtuigen Bpm (rijtuignummers 276 en 277, hierbij is de 277 de vervangen van de ontbrekende 177) van de SBB en een Bimz (rijtuig 275) van de DB. Op vrijdag en zaterdag rijdt er een extra rijtuig van de DB mee in de vorm van een Bpmz (rijtuignummer 274) tot aan Basel. Bij drukte in de zomer of in de winter kon de trein tot 14 rijtuigen lang zijn. De trein bevat dan 6 of 7 rijtuigen Bpm van de SBB, 3 rijtuigen Apm van de SBB, een restauratierijtuig van de DB en 2 of 3 rijtuigen Bimz van de DB.


ICE

Vanwege de ruime rijtijden in Nederland zullen alle treinen stoppen in Duivendrecht, waarmee een overstap ontstaat op de treinen van en naar Schiphol.


Thalys



Overig

IC Berlijn

Trein INT 2346 zal niet meer uit Berlin Ostbahnhof vertrekken, maar vanuit Hannover. Trein INT 2344 rijdt in de weekeinden naar Schiphol in plaats van Amsterdam Centraal. De trein zal stoppen bij Duivendrecht, Amsterdam Zuid WTC en Schiphol.


IC Brussel

Door een snellere reistijd van de IC uit Brussel komt in Roosendaal de overstap op de serie 3600 naar Zwolle te vervallen.


Nachttreinen


Wijzigingen internationaal

Tussen Heerlen en Aken gaat Euregiobahn rijden met vier treinstellen Baureihe 644, welke van de DB zijn gehuurd. De treinstellen vervangen de aangepaste treinstellen DM'90. De treinstellen van de Baureihe 644 rijden tijdelijk, omdat het bestelde materieel nog niet beschikbaar is. Het traject wordt opgenomen als lijnnummer RB20 in het Duitse spoorboekje. Tussen NS Reizigers en DB Regio zijn afspraken gemaakt om het Nederlandse deel van het traject op de concessie van de NS uit te voeren. De treinstellen rijden een uurdienst tussen Heerlen en Stolberg-Altstadt.

Het traject tussen Enschede en Gronau zou op 23 september 2001 heropend gaan worden, maar de opening wordt uitgesteld tot 16 november 2001. Er zal een uursdienst worden aangeboden vanuit Enschede naar Münster. Dit wordt verzorgt door DB Regio met treinstellen Baureihe 643. Het andere half uur wordt er vanuit Enschede een uursdienst aangeboden naar Düsseldorf. Ook deze treinen worden door DB Regio gereden, maar dan met treinstellen van de Baureihe 624.


Wijzigingen bij NoordNed

De treinen tussen Leeuwarden en Harlingen (serie 30100) worden doorgetrokken naar Harlingen Haven. De treinen zullen tussen 8 uur en 20 uur rijden. Het stoppatroon in Deinum wordt aangepast. Hierbij stoppen de treinen op X. in plaats van om X. in de richting van Leeuwarden. Hiermee krijgen de reizigers van dit station een betere overstap naar Zwolle. Vanuit Groningen rijden de treinen in het weekend een half uur eerder naar Delfzijl (serie 30600) en Roodeschool (serie 30500). Doordeweeks zullen de treinen tussen Groningen en Delfzijl een half uur later rijden.


Wijzigingen bij Syntus

Tussen Zutphen en Winterswijk wordt een halfuursdienst ingevoerd. De diensten zullen uitgevoerd worden met de nieuwe treinstellen. Deze zijn beter in staat om deze dienstregeling te rijden vanwege het sneller optrekken. Daarnaast wordt op dit traject het nieuwe station van Winterswijk West in gebruik genomen. Tussen Arnhem en Winterswijk verzorgt Syntus de gehele treindienst met de overname van het vervoer tussen Doetinchem en Arnhem van de NS.


Wijzigingen in infrastructuur

Als gevolg van de werkzaamheden tussen Amsterdam en Utrecht zullen in de avonduren de laatste intercity's worden omgeleid via Hilversum. De spoorlijn tussen Enschede en Gronau wordt in november 2001 heropend, nadat het treinverkeer 20 jaar stil heeft gelegen.


Nieuwe stations

In deze dienstregeling wordt door de NS het nieuwe station van Houten Castellum in gebruik genomen. Dit station wordt bediend door de serie . Door Syntus wordt in Winterswijk het nieuwe station Winterswijk West in gebruik genomen aan de spoorlijn naar Zutphen. In november 2001 worden de stations Enschede de Eschmarke en Glanerbrug in gebruik genomen aan de opnieuw geopende spoorlijn van Enschede naar Gronau. Als laatste station wordt in deze dienstregeling het station van Nijmegen Lent in juni 2002 in gebruik genomen.