Dienstregeling 1971/1972

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2020 om 21:01 (Wijzigingen west Nederland)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De dienstregeling 1971/1972 loopt van 23 mei 1971 tot en met 27 mei 1972.

Algemeen

Dienstuitvoering

West-Nederland


Vanaf de winterdienst 1971/1972 komen twee treinstellen Plan U in Zandvoort vanuit Amsterdam. Zij vervangen in trein 2367 een ElD5 Materieel'40.


Midden-Nederland



Oost-Nederland



Noord-Nederland



Zuid-Nederland


Internationaal

Er komt een derde autoslaaptrein te rijden in de zomer. Deze trein krijgt als eindbestemming Narbonne. Deze trein vertrekt op zondag uit Nederland. Daarnaast rijden er autoslaaptreinen naar Milano-Genova, Salzburg-Villach, Biasca en Ljubljana. De Hoek-Warszswa-Expres krijgt in de zomermaanden een ligrijtuig naar Krakow. Dit rijtuig stopt ook in Leipzig en Dresden. De Holland-Italië-Expres krijgt een ligrijtuig naar Chiasso. In de nachttrein tussen Amsterdam en Verona wordt een zitrijtuig vervangen door een ligrijtuig. Dagtrein D284 naar Parijs vertrekt vroeger uit Amsterdam en is een uur eerder in Parijs. In Parijs zijn er betere aansluitingen op de TEE-treinen naar Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje. Vanwege de invoering van het intercity-netwerk in Duitsland krijgt de TEE Rembrandt geen doorgaande rijtuigen meer naar Zürich. Hiervoor in de plaats moet er overgestapt worden in Mannheim. In de winterdienstregeling gaat de TEE Rhein-Main vanuit Amsterdam niet meer naar Frankfurt, maar naar Bonn. Om naar Frankfurt te reizen moet er overgestapt worden in Bonn op de TEE Saphir.

Wijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

  • Trein D126 naar Parijs krijgt een nieuw nummer en wordt D284.


Nieuwe treinseries



Vervallen treinseries



Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Sluiting spoorlijnen

In januari 1972 wordt de spoorlijn tussen Leeuwarden en Anjum gesloten. Tot 1 april 1972 worden laad- en losplaatsen nog bediend.


Sluiting laad- en losplaatsen

Met ingang van 1 december 1971 wordt het vervoer van wagenladingen over de tramlijn Goes - Hoedekenskerke - Goes gestaakt. De staking wordt ingegeven door de slechte staat van de spoorbaan. De laad- en losplaatsen van Borsselschedijk, Borssele, Driewegen-Overzande, Ellewoutsdijk, Oudelande, Baarland, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Nisse, 's Gravenpolder-'s Heer Abtskerke en Bosscheweg worden gesloten. Met de sluiting van de spoorlijn tussen Leeuwarden en Anjum worden de losplaatsen van Stiens, Hallum, Marrum-Westernijkerk, Ferwerd, Blija, Holwerd, Tornaard en Dokkum gesloten met ingang van 1 april 1972.