Den Haag Hollands Spoor

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Den Haag Hollands Spoor is het oudste station en een van de 6 stations in Den Haag. De verkorting van dit station is Gv.

Geschiedenis

Eerste station

In 1843 wordt het eerste stationsgebouw in gebruik genomen.


Tweede station

Om kruisingen met het overige verkeer te voorkomen, wordt de spoorbaan vanaf verhoogd. Hierdoor is het noodzakelijk om een nieuw station te bouwen. Dit wordt ontworpen door D.A.N. Margadant in neorenaissance stijl.


Bij spoor 1 is een Koninklijke Wachtkamer. Deze is opgetrokken uit natuursteen en bakstenen. In het interieur zijn onder andere hout en marmer verwerkt. Voor de leuningen van de trappen is smeedgietwerk gebruikt. De ruiten zijn voorzien van glas-in-lood. Aan de perronzijde bestaat de gevel uit een deur met aan weerszijde twee boogramen. Boven de deur is het Rijkswapen aangebracht. Naast de deur zijn ronde pilaren, terwijl tussen het eerste en tweede raam de pilaar vierkant is. De wachtkamer is opgedeeld in drie delen. De wachtkamer komt uit op een trappenhal met staatsietrap. De trappenhal is grotendeels opgetrokken uit roodbruin marmer. De vloeren zijn voorzien van mozaïek. Aan de zijde van het Stationsplein is een middenvenster met twee smallere vensters. Hierboven is een rondvenster. In dit rondvenster zijn figuren uitgebeeld met de stadswapens van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De trappenhal geeft toegang tot twee kabinetten met bijhorende sanitaire voorzieningen, een kleedkamer voor de hofdames. Aan de zijde van het Stationsplein is de balkonkamer, een vestibule met trap en een uitgebouwd voorportaal. Tijdens de verbouwing ten behoeve van de ZHESM in 1907/1908 krijgt worden het voorportaal en de toegangsdeur voor de Koninklijke Wachtkamer gewijzigd. Zij worden aan de linkerzijde van de oorspronkelijke toegang geplaatst. Daarnaast wordt een overkapping van gietijzer aan dit nieuwe voorportaal gemaakt. Vanwege dit nieuwe voorportaal is ook de staatsietrap gewijzigd. De trap gaat in een hoek van 90 graden naar rechts. Om deze bocht te maken, is de trap in tweeën gedeeld met een tussenbordes. In de zijruimten van de wachtkamer hangen de vorstenspiegels met de deugden terughoudendheid, waakzaamheid, wijsheid, kracht, edelmoedigheid en dienstbaarheid. In de zijkamers staan tafels en stoelen. Langs de wanden zijn banken en stoelen geplaatst. Het plafond van de wachtkamer is voorzien van een koof. De koof is beschilderd met het Rijkswapen en de wapens van de provinciën. In het midden is een schildering van twee putti. De een is voorzien van een schepnet en de andere met een vogelnest met eieren.

Het nieuwe station wordt op 5 oktober 1893 geopend in het bijzijn van Prinses Wilhelmina en Regentes Koningin Emma.


In 199 wordt begonnen met het verbouwen van het station. Het hoofdgebouw zal aan de buitenzijde worden gerestaureerd. Er zal hierdoor meer daglicht naar binnen kunnen komen. De stationshal en naastgelegen ruimten worden gerenoveerd. De hoofdtunnel wordt verbreed om meer reizigers te kunnen verwerken. Naar de perrons zullen meer liften en roltrappen komen. Op de perrons komt meer meubilair voor de reiziger. De kosten bedragen 26 miljoen gulden en zullen in 199 zijn afgerond.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 4 seinhuizen.

  • Post T

Aan de Rotterdamse zijde van het station is op het middenperron Post T gevestigd. Deze post is met ingang van 23 mei 1976 vervallen.

  • Post I

Post I stond aan de noordzijde van het emplacement. Deze post is met ingang van 23 mei 1976 vervallen.

  • Post II

Post II stond in één van de bijgebouwen van het stationsgebouw. Deze post is met ingang van 25 februari 1971 vervallen.

  • Post III

Post III stond aan de zuidzijde van het emplacement. Deze post is met ingang van 23 mei 1976 vervallen.


In de nacht van 22 op 23 mei 1976 wordt de beveiliging van het station opgenomen in de CVL (Centrale VerkeersLeiding). Met deze overgang is wordt geheel Den Haag bediend door middel van CVL.


Eerste station

In 1843 geopend.


Tweede station

In 1891 geopend. Ontworpen door D. Margadant.


In juni 1973 is een derde perron in dienst gekomen. Dit perron heeft een lengte van 160 meter. Slechts aan een zijde zullen treinen stoppen. De aanleg van dit perron is ingegeven door het feit dat er vanuit het zuiden gezien geen inhaalmogelijkheid bestaat in de richting van Leiden. Vanuit Leiden is deze mogelijkheid er wel. Het westelijk gelegen perron van het middenperron is hiervoor geschikt. Met de aanleg van dit perron en inhaalmogelijkheid wordt de kans op vertraging aanzienlijk verminderd.


In april 2017 wordt aan de zijde van de Laakhaven begonnen met de bouw van een volwaardige ingang en stationsplein. Om dit mogelijk te maken wordt de bestaande, doodlopende stationstunnel verlengd. In het weekend van 25 november 2017 wordt een nieuw tunneldeel tegen de oude tunnel geschoven. Boven deze ingang komt een fietsenstalling met ruimte voor 2.500 fietsen. De verlengde tunnel wordt medio 2018 in gebruik genomen. Aansluitend beginnen de werkzaamheden voor de fietsenstalling.


Laad- en losplaats

In 1973 wordt voor het postvervoer een apart perron aangelegd bij het postkantoor tegenover het station. Dit perron wordt op 8 februari 1974 in gebruik genomen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn bij kilometerpunt 61,066. Tot aan 1975 was het station het eindpunt van de Hofpleinlijn op kilometerpunt 23,518.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Den Haag Hollands Spoor:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1100 Den Haag Centraal Eindhoven BR 186 + ICRmh rijtuigen
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal) ICMm/VIRM
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2300 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2400 Lelystad Dordrecht VIRM
3700 Dordrecht Venlo VIRM
5000 Den Haag Centraal Dordrecht SNG
5100 Den Haag Centraal Dordrecht SNG
9200 Amsterdam Centraal Brussel Zuid NMBS Reeks 28 + ICR

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Den Haag Hollands Spoor

Bronnen

Koninklijke Wachtkamers Den Haag Hollands Spoor - H. Peters - Maandblad: Railmagazine, 42e Jaargang - november 2020 nummer 379 Blz: 38-40 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489