Den Haag Centraal

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Den Haag Centraal is het grootste station en een van de 5 stations in Den Haag. Dit station wordt ook bediend door de metro's en trams van de HTM. De verkorting van dit station is Gvc.

Geschiedenis

In de zomer van 1974 worden op ieder perron een praatpaal voor reizigers geplaatst. Hiermee kan de reiziger contact opnemen met de receptie in de stationshal. Hiermee kunnen de perronchefs gedeeltelijk vervangen worden.


In het kader van Randstadrail zijn na de zomer van 2003 alle perronsporen met 50 meter ingekort. Hiermee is er meer ruimte om de perrons voor de trams van de HTM te verbouwen tot eilandperrons. De scheidingswand tussen de stationshal en het eerste tramperron komt te vervallen. Hiermee ontstaat een directe verbinding tussen de stationshal en de perrons van de HTM. De winkels die bij de NS-perrons waren gesitueerd, moeten naar elders verhuizen omdat de perrons worden ingekort. Met het verplaatsen hiervan is een vrij zicht ontstaan vanuit de stationshal naar de perrons en sporen. De eerste fase van deze ombouw moet op 1 juli 2006 gereed zijn.


Eerste station

In het voorjaar van 1970 worden de plannen bekend gemaakt voor het nieuwe station. Onder een deel van de overkapping zal het busstation worden gerealiseerd. Hiernaast kan het semi-metrostation met keerlus worden gerealiseerd. Hieronder kan een parkeergarage worden aangelegd met 3 lagen. Het station zal zes perrons krijgen. Twee van deze perrons zijn bedoeld voor treinen van en naar Rotterdam, twee perrons in de richting van Utrecht. Een perron is bedoeld voor treinen naar Rotterdam Hofplein en de nog aan te leggen spoorlijn naar Zoetermeer. Het laatste perron is voor treinen van en naar Leiden. De sporen langs de perrons 4, 5 en 6 worden voorzien van NX-beveiliging. Perron 4 krijgt spoor 7, welke bedoeld zijn voor forfaitaire treinen met een lengte van 423 meter. Op dit spoor kunnen treinen behandeld worden met een lengte tot 15 rijtuigen. Perron 5, met de sporen 8 en 9, zullen 270 meter lang worden. Van deze sporen vertrekken de treinen naar Enschede, spoor 8 en Zwolle, spoor 9. Perron 6, met spoor 10, heeft een lengte van 240 meter. Van dit spoor vertrekken de stoptreinen in de richting van Utrecht. Daarnaast zullen twee opstelsporen van 180 en 210 meter worden aangelegd. Voor de eventuele doortrekking van de spoorlijn in de richting van Scheveningen wordt er rekening mee gehouden om de buitenste sporen uit Rotterdam en Leiden te laten dalen naar het ondergrondse station. De totale bouw zal ongeveer 6 jaar gaan duren. Op 27 september 1973 wordt het station officieel geopend.


Tweede station

In 2007 wordt begonnen met de eerste werkzaamheden voor het nieuwe stadion. Dit is nodig in verband met de aanleg van RandstadRail en met de komst van de HSL-Zuid, ook al ligt deze niet in de buurt. Er worden echter wel verbindingen ingelegd die over de HSL-Zuid gaan rijden. Een deel van de stationsvloer wordt gesaneerd. Voor RandstadRail worden de perrons verbreed. Het materieel van de RET is smaller dan het materieel dan de NS, waarbij een groot gat ontstaat tussen perron en metro. In 2011 wordt begonnen met de bouw van een nieuwe OV-terminal voor trams, bussen en metro's. Deze OV-terminal is in 20 geopend en bestaat uit vier gelijkwaardige ingangen. Het geheel heeft een transparant uiterlijk, door het 22 meter hoge dak, dat een grootte heeft van 120 bij 96 meter. Dit dak wordt gedragen door acht kolommen en bestaat uit een stalen draagconstructie. Deze constructie is opgevuld met 218 ruitvormige, glazen panelen, die grotendeels zonwerend zijn. Op 1 februari 2016 worden openingshandelingen verricht voor het nieuwe stationsgebouw van Den Haag Centraal. De verbouwing is echter nog niet gereed. Zo moet moet het verhoogde metrostation naast spoor 12 nog worden afgebouwd. De sporen dienen nog aangesloten te worden op het netwerk van RandstadRail. Na het aansluiten van de metrosporen kunnen de sporen 11 en 12 weer aangesloten worden op het spoorwegnet van de NS. Onder het voorplein komt een fietsenstalling voor 10.000 fietsen. De busperrons aan de bovenzijde van het station moeten nog vernieuwd worden. Om het station af te sluiten worden er poortjes geplaatst die geopend kunnen worden met de OV-chipkaart. De verwachting is dat deze werkzaamheden aan het eind van 2017 afgerond zullen worden. Tussen 12 februari 2016 en juli 2016 wordt metrolijn E van de RandstadRail ingekort tot het station Den Haag Laan van Nieuw Oost-Indië. In deze tijd worden de sporen verlegd van de sporen 11 en 12 naar de nieuwe metrosporen naast spoor 12. Vanaf juli 2016 kunnen de metro's weer doorrijden naar Den Haag Centraal.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Net buiten het station zijn er verbindingsbogen naar de Oude Lijn.


Dienstregeling

Vanwege RandstadRail worden in 2006 de sporen 11 en 12 toegewezen aan de sneltrams van de HTM. Vanaf 11 november 2006 rijden de eerste metro's het station binnen.

In 2016 zullen de sporen 11 en 12 weer gebruikt gaan worden door de NS, als het Startstation Erasmuslijn bij het busstation wordt opgeleverd.

Met ingang van het wijzigingsblad van april gaat de Beneluxtrein via Breda rijden. Om Den Haag een verbinding met Brussel te behouden, gaan er vier treinen per dag vanuit Den Haag naar Brussel rijden.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Den Haag Centraal:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
700 Den Haag Centraal Groningen DDZ/ICMm
1100 Den Haag Centraal Breda BR 186 + ICRmh rijtuigen
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/VIRM
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden DDZ/ICMm
2000 Den Haag Centraal Amersfoort Centraal DDZ/ICMm
2100 Amsterdam Centraal Den Haag Centraal VIRM
4600 Den Haag Centraal Amsterdam Centraal SLT
5000 Den Haag Centraal Dordrecht SGMm
5100 Den Haag Centraal Dordrecht SGMm
6300 (Den Haag Centraal)/Leiden Haarlem SGMm
6800 Den Haag Centraal Goude Goverwelle SLT
6900 Den Haag Centraal 's-Hertogenbosch SLT
11700 Den Haag Centraal Amersfoort Schothorst ICMm/VIRM

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Den Haag Centraal: