Coevorden Heege

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In 1910 wordt ten zuiden van Coevorden een stamlijn aangelegd naar Coevorden Heege. Op dit emplacement heeft ook de Bentheimer Eisenbahn haar aansluiting op haar spoorlijn naar Bad Bentheim.



In april, mei en oktober 2016 wordt er voor het eerst sinds 20 treinen met nieuwe vrachtwagens van de Zwolse Scania fabriek afgevoerd. De vrachtwagens worden per spoor naar Oostenrijk vervoerd. Er wordt een wagenset uit de 'Rollende Landstrasse', met wagens van het type Saadkms 690, ingezet. Op 3 en 15 mei 2018 worden met twee treinen nieuwe vrachtwagens van het merk MAN aangevoerd. Na lossing van deze vrachtwagens worden de lege wagens beladen met vrachtwagens van Scania. Sinds juni 2018 rijdt dit vervoer wekelijks op woensdag

  • Euroterminal I

In 199 geopend. Vanaf 2002 rijdt er dagelijks door ACTS een containertrein naar Rotterdam. Deze trein vervoert containers met dierenvoer voor Iams. In 2007 wordt de terminal vervangen door de nieuwe Euroterminal II. Sinds 21 juli 2010 maakt Van Triest gebruik van de terminal voor de aanvoer van vloeibare dierenvoeding uit Pinnow. Dit wordt vervoerd in tankcontainers van H&S Foodtrans. Er staan twee containers op een draagwagen. Deze trein rijdt twee keer per week, op maandag en donderdag naar Coevorden. Een dag later gaat de geloste trein terug. De trein wordt aangebracht via de spoorlijn van de Bentheimer Eisenbahn vanuit Bad Bentheim. In Duitsland zorgt Locon voor de tractie.

  • Euroterminal II

In 2007 wordt de nieuwe containerterminal in gebruik genomen. De terminal bestaat uit vier sporen. ACTS komt op deze terminal met de containertrein uit Rotterdam met diervoeding voor Iams. ACTS rijdt deze treinen tot mei 2010. Vanaf 27 mei 2010 neemt RRF deze treinen over. Er worden twee locomotieven van het type V100 in dubbeltractie ingezet. Zij rijden de treinen tot 30 september 2012. Vanaf 1 oktober 2012 rijdt de Bentheimer Eisenbahn in samenwerking met Locon vijf keer in de week deze trein. In september 2014 wordt de frequentie verlaagd tot drie keer per week. In januari 2015 gaat er een trein rijden vanaf Coevorden naar Malmö. Na enkele maanden wordt dit vervoer al weer beëindigd. Op 27 november 2015 gaan er weer treinen rijden naar Malmö. Begin 2016 gaat de trein weer vijf keer per week rijden. De trein wordt aangevoerd vanuit Bad Bentheim. De Nederlandse locomotief rijdt vanaf Bad Bentheim mee op de eigen lijn van de Bentheimer Eisenbahn. De afvoer naar Rotterdam gebeurd in de avond. Het vertrek is om 19.38. Op woensdag vertrekt de trein een uur later naar de Kijfhoek. Per 1 januari 2017 rijden er weer drie keer per week (maandag, woensdag en vrijdag) rechtstreekse treinen tussen Pernis en Coevorden. De aankomst is om 10.53. Het vertrek is om 19.38. De terminal in Bad Bentheim wordt via Coevorden bediend door de Bentheimer Eisenbahn. In september 2017 wordt het aantal treinen verlaagd tot twee per week. Op 3 september 2018 wordt de frequentie van de treinen naar Malmö verhoogd tot drie slagen in de week. Met ingang van 9 december 2018 rijden er weer drie treinen in de week tussen Coevorden en Rotterdam. Vanaf september 2019 rijdt er een trein vanuit Coevorden naar Osnabrück. Hier zullen de wagons geplaatst worden in de trein die rijdt tussen Duisburg en het Zweedse Nässjö. In het voorjaar van 2020 verliest de Bentheimer Eisenbahn haar toelating tot het Nederlandse spoor. De treinen tussen Coevorden en de Waalhaven/Maasvlakte worden sindsdien gereden door Train Charter Services. Per 2021 zal de frequentie van containertreinen tussen Coevorden en de Waalhaven/Maasvlakte worden verdubbeld naar 6 ritten in de week. Per 1 april 2021 gaat de trein naar Malmö vier keer in de week rijden. Bij voldoende aanbod van vracht is een vijfde rit in de week ook mogelijk.

  • EVI

Sinds 1 juli 2016 ontvangt de vuilverbrander het afval uit Apeldoorn en Crailoo. De trein rijdt elke twee werkdagen. De ene week is dit op maandag, woensdag en vrijdag. De andere week is dit op dinsdag en donderdag. Het vertrek uit Coevorden naar Zwolle is om 18.38 of 19.08. Als gevolg van het faillissement van Locon op 14 juli 2017 rijden er geen afvaltreinen meer. Vanaf 2 december 2019 wordt er afval vanuit Italië aangevoerd. Deze trein rijdt twee keer in de week en wordt door de Bentheimer Eisenbahn aangebracht vanuit Bad Bentheim. Het afval wordt in containers aangevoerd.

  • Graaco

Vanaf oktober 2015 rijdt in het najaar en in de winter twee keer per week een trein met zetmeel in containers naar Graaco. Het zetmeel is afkomstig uit de fabriek van Avebe in Dallmin. De containers wordt in Karstädt op de trein gezet en door de Eisenbahngesellschaft Potsdam naar Bad Bentheim gereden. Hier neemt de Bentheimer Eisenbahn de trein over voor verdere doorvoer naar Coevorden. Dit vervoer keert ieder najaar terug. Sinds januari 2019 rijdt Rail Force One ongeveer een keer in de week een lege graantrein naar Europoort, waar de wagens bij ADM of EBS worden beladen met soja. De beladen graantreinen worden door diverse vervoerders vanuit Duitsland aangevoerd, waarbij de Bentheimer Eisenbahn het stuk tussen Bad Bentheim en Coevorden voor haar rekening neemt. Vanaf 2018 verzorgt een aantal maanden de aanvoer van zonnebloemmeel of suikerbietenpulppellets in bulkwagens. Deze treinen komen uit Oost-Europa en rijden sinds 2019 via Nederland. De lijn van de Bentheimer Eisenbahn biedt minder ruimte sinds de herinvoering van het reizigersvervoer tussen Bad Bentheim en Neuenhaus.

Eind januari 2021 gaat er iedere twee weken een trein met afval rijden vanuit Langwedel naar Coevorden.

  • Henk Hentzen

Tot begin 2016 worden er op de losweg boomstammen geladen en gelost. In juli 2016 wordt dit spoor opgebroken om plaats te maken voor de nieuwe aansluiting op de spoorboog uit Zwolle.